De overgave door Arthur Japin

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover De overgave
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1830 woorden
  • 11 april 2014
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
7 keer beoordeeld

Boekcover De overgave
Shadow

Texas 1836 - een groep jonge Comanche-indianen overvalt het fort van de pioniersfamilie Parker. Granny, de moeder van het gezin, wordt mishandeld. Haar man, dochter en schoonzoon worden voor haar ogen gedood en haar kinderen en kleinkinderen worden ontvoerd. De vrouw overleeft het ondraaglijke op pure wilskracht.

Voortaan kent haar leven nog maar &eacut…

Texas 1836 - een groep jonge Comanche-indianen overvalt het fort van de pioniersfamilie Parker. Granny, de moeder van het gezin, wordt mishandeld. Haar man, dochter en schoonzoon w…

Texas 1836 - een groep jonge Comanche-indianen overvalt het fort van de pioniersfamilie Parker. Granny, de moeder van het gezin, wordt mishandeld. Haar man, dochter en schoonzoon worden voor haar ogen gedood en haar kinderen en kleinkinderen worden ontvoerd. De vrouw overleeft het ondraaglijke op pure wilskracht.

Voortaan kent haar leven nog maar één doel: de ontvoerde kinderen terugvinden. 'Een mens is nu eenmaal niet gebouwd om op te geven.' In haar gevecht om haar kinderen en kleinkinderen leert granny uiteindelijk het machtigste wapen te hanteren: vergeving.

De overgave door Arthur Japin
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
  1. Zakelijke gegevens

Het boek waarover ik een boekverslag gemaakt heb heet “De overgave”, het is geschreven door Arthur Japin. De 1e druk van het boek was op 14 september 2007.  Dit boek is uitgegeven door De Arbeiderspers te Amsterdam. Het gebruikte boek was een eerste druk.

  1. Boekkeuze

Dit boek heb ik gekozen omdat ik er vele mensen zijn die dit boek gelezen hebben, het is een populair boek en van velen heb ik gehoord dat dit een aanrader is!

Van tevoren verwachtte ik een goed boek.

  1. Samenvatting

De pioniersfamilie Parker vertrekt naar Texas waar ze en bestaan opbouwen. Oorspronkelijk werd dat gebied bewoond door Comanche indianen en worden aangevallen. Granny Parkers man wordt vermoord, zelf wordt ze verkracht.

De overlevenden van de indianen aanval sluiten zich aan bij andere kolonisten maar worden niet geaccepteerd.

Granny ontmoet Holland Coffee en trekken samen (met haar dochter, Topsannah)naar Sam Houston. Ze vinden Granny’s kleindochter, Cynthia-Ann, ondanks dat ze verwildert is blijft ze bij hun. Dan sterven Topsannah en Cynthia-Ann beiden en blijft Granny alleen achter.

Quanah,  Cyntia-Anns zoon bezoekt haar en zij vertelt hem voor het laatst haar levensverhaal. Quanah krijgt het kistje met daarin de tekening door het kind Cyntia Ann gemaakt en de veel van Cynthia- Anns man, iets heel waardevols.

  1. Thema

Het thema is duidelijk het vergeven.

  1. Begin

De eerste zin luidt: ‘Die ene dag.’ Dit is een goed begin van het boek omdat je als lezer meteen weet wat er in het hoofd van de hoofdrolspeler spookt. Daarbij komt ook doordat je niet weet wat er precies gebeurt is je automatisch nieuwsgierig wordt. Je wilt weten wat er gaat gebeuren en voordat je het weet heeft de schrijver je te pakken.

  1. Eind

De laatste zin luidt: “Maargoed het wordt een mooie nacht, dat voel je.”

Het is een goede zin omdat ze hiermee zegt rust gevonden te hebben. Het verhaal is hiermee afgesloten. En ze weet dat ze iets goeds heeft gedaan en ze heeft uiteindelijk voor zichzelf iets overwonnen. Voor haar het vergeven dat je kleindochter een indiaan is.

  1. Het probleem

Granny heeft een trauma opgelopen maar hoe gaat zijzelf maar ook anderen hier mee om?

  1. Bijzondere scene

Blz. 106 t/m 108: De zusters die hun overleden broers bewenen

In het verhaal vind je verscheidene korte, schuingedrukte fragmenten. In zo’n schuingedrukt stukje vind je vaak een boodschap en vaak dan wel uit het leven van de Indianen.

Op bladzijde 106 vind je het eerste schuingedrukte stukje. Dit schuingedrukte verhaaltje gaat over een ochtend waarop vier ontroostbare zusters rouwden om hun overleden broer, hun enige broer. Op dat moment dat ze hier mee bezig waren hoorden ze de terugkerende krijgers. Zij hadden bij zich een jongen en een meisje: Nieuw leven. De zusters begonnen tegen dit ‘nieuwe’ meisje te jammeren over hun broer. Maar zij verstond hen niet, want ze was vreemd: Blank met blauwe ogen. Maar de vrouwen namen haar op, want voor het volk was iedereen gelijk. Dan komt één van de zusters met de conclusie dat zij niet meer hoeven te rouwen om hun broer, die eervol is gestorven en waarvan zijn geest in vol ornaat is aangekomen in het land van vaders. Hun broer moet het meisje hebben gestuurd als troost en de vier zusters omhelzen haar. Ze noemden het meisje: Na-udah: ‘Zij die gevonden is.’

Ik vind dit een mooi gedeelte van het verhaal omdat het, denk ik, de eerste kennismaking is met de Comanche Indianen en ik het mooi vind dat je nu eens iets uit het oogopzicht van de Indianen leest. De twee ‘nieuwe’ kinderen zijn naar mijn idee Cynthia-Ann en haar broertje John. Ik vind het mooi dat je leest dat iedereen welkom is in de Indianenstam. In de rest van het boek lees je wel anders over dit volk…Het wordt er beschreven als een verschrikkelijk volk.

  1. Stelling

De titel, De overgave heeft een ondertitel nodig.

Hier ben ik het niet mee eens omdat de titel op zichzelf al genoeg duidelijkheid geeft. Daarbij verwijst de titel al naar verschillende gedeelten van het boek. Op blz. 248 en blz. 352 bijvoorbeeld zie je dat de comanches zich overgeven aan de machthebbers , hun schuilplaats wordt ontdekt en hierbij is het bijna definitief het einde van de Comanche.  De tweede verwijzing van de titel slaat op het feit dat er sprake is van overgave.  Zodra haar achterkleinkind Quanah bij haar langs komt om informatie te vragen over haar moeder, moet ze zichzelf wel overgeven en over de gebeurtenis praten. Ten slotte ben ik van mening dat de Overgave geen ondertittel nodig heeft omdat je door middel van een ondertittel nooit het boek weer kan geven zoals het echt is. Je krijgt al een soort van vooroordeel van het boek als je de ondertittel niet leuk vindt. Wat uiteindelijk alleen maar in het nadeel werkt.

  1. Mening

Ik vond dit een heel leuk boek om te lezen. Misschien tot nu toe wel het leukste boek van mijn literatuurlijst. Dit vond ik omdat het boek makkelijk te lezen was en het simpelweg gewoon een goed verhaal is.

Ik vind het mooi dat in ‘De Overgave’ het heldenverhaal uit de klassieke western wordt neergezet door Arthur Japin. Ik vind dat Japin de haat en wanhoop van Granny goed vertolkt.

Het verhaal is niet chronologisch verteld en de familiebanden van de familie Parker zitten soms wat ingewikkeld in elkaar, dat maakte het soms dat ik mijn hoofd er echt bij moest houden tijdens het lezen. Voor de rest was het een echt ‘wegdroom boek’: Een boek dat je pakt, openslaat en één keer door kunt lezen als tijd niet één van onze grote vijanden was.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Het verhaal is niet chronologisch verteld en de familiebanden van de familie Parker zitten soms wat ingewikkeld in elkaar, dat maakte het soms dat ik mijn hoofd er echt bij moest houden tijdens het lezen. Voor de rest was het een echt ‘wegdroom boek’: Een boek dat je pakt, openslaat en één keer door kunt lezen als tijd niet één van onze grote vijanden was.

Bovendien heb ik nog wat geleerd over de onafhankelijkheidsstrijd van Texas en de strijd van de Indianen (met op een gegeven moment Quanah als belangrijkste leider) waarvan ik nog niet veel wist.

Van tevoren dacht ik nog, zoals beschreven staat bij ‘Mijn verwachting vooraf’ dat de Indianen een prominente rol zouden innemen in het verhaal. Dat doen ze ook, maar wel op een zeer negatieve manier. Dit komt ook doordat je door de ogen van Granny naar ze kijkt, gekleurd door haar ervaringen. Al zijn de wreedheden waarover zij vertelt ook allemaal te vinden in historische geschriften. (Waaronder verslagen van slachtoffers zoals dat van Rachel.) Dat deze niet objectief zijn ligt voor de hand, al bestaat er geen twijfel over dat de Comanche bloediger en meedogenlozer met hun vijanden afreken dan vrijwel alle andere indianenstammen…

Dit laatste beschrijft Japin zelf in het ‘Nawoord’ van het boek, wat overigens handig was om te lezen, evenals het kaartje, de stamboom en belangrijke jaartallen.

  1. Recensie

Bronvermelding:

Oordeel

Rood

Argumenten

Geel

Een dubbele overgave


In het Amerika van de 19e eeuw spelen zich heel wat conflicten af. Vooral in Texas zijn deze roerige tijden te merken doordat drie partijen deze staat voor zichzelf willen opeisen. De oorspronkelijke bevolking van Texas, de Comanche-indianen, proberen het land van hun voorvaderen te behouden, maar moeten zich uiteindelijk overgeven. De tweede partij zijn de Mexicanen die hun land willen uitbreiden met Texas. Als laatste zijn daar de inwoners van de Verenigde Staten die het indianenterritorium willen koloniseren.

In deze onzekere tijden maken we kennis met de pioniersfamilie Parker. Zij trekken door Texas om een eigen stuk land te bemachtigen en daar een leven op te bouwen. Dat dit niet allemaal loopt zoals zij verwacht hadden, zien we door de ogen van Sally ‘Granny’ Parker, de hoofdpersoon van de nieuwe historische roman van Arthur Japin.
Het is 1875 en de Comanche-leider Quanah staat op het punt om zichzelf en zijn stam over te geven aan de Amerikaanse overheid. Hiermee komt een einde aan hun vrije leven en worden ze gedwongen de rest van hun bestaan in een reservaat door te brengen.
Maar voordat Quanah dit doet, gaat hij eerst nog een gesprek aan met Granny Parker. In dit gesprek kijkt Granny terug op haar leven; hoe zij als jonge vrouw met haar familie naar Texas trok tot hoe zij, nu bijna veertig jaar later, als oude vrouw met haar grootste ‘vijand’ in gesprek is.

In haar herinneringen gaan we terug naar haar begintijd in Texas. De familie Parker bouwt een fort en alles gaat er gemoedelijk aan toe. Tot het fort plots een aanval van de indianen te verduren krijgt en de familie uiteenrukt. De gezinsleden rennen voor hun leven, sommigen kunnen ontsnappen maar de meesten worden op een bloederige manier afgemaakt of ontvoerd. Granny wordt voor dood achtergelaten, maar weet wonder boven wonder deze aanval te overleven. Haar enige doel is nu nog om de doden te wreken en de ontvoerde familieleden te vinden.

De aanval van de Comanche-indianen, één van de meest beeldende terugblikken van deze roman, komt als donderslag bij heldere hemel. Niet alleen de bewoners van fort Parker, maar ook de lezer wordt overrompeld. Dat alles pais en vree is in het fort begint op een gegeven moment een beetje te vervelen en juist op dat punt zorgt Japin voor reuring in het verhaal. De afgerukte scalpen en andere gruwelijkheden zorgen ervoor dat je er met je hoofd weer helemaal bij bent.

De terugblikken zijn op zo’n onopvallende manier verweven in deze roman, dat je pas achteraf merkt dat er weer een sprong in de tijd heeft plaatsgevonden. Deze manier van vertellen zorgt ervoor dat je in het verhaal gezogen wordt en het boek niet meer naast je neer wilt leggen tot je de laatste bladzijde hebt omgeslagen. Japin gebruikt metaforen en uitspraken die de aandacht trekken door de doeltreffendheid van zijn woorden. Ze worden op het juiste moment en effectief ingezet. Bijvoorbeeld de uitspraak die verwoordt hoe de pioniers, wanneer zij zich vestigen in Texas, tegen de indianen aankijken: ‘Zo komt elke angst in de wereld, zomaar, omdat iemand op een dag besluit te geloven dat er een gevaar bestaat’.

Met De overgave laat Japin opnieuw zien dat het genre van de historische roman hem op het lijf is geschreven. Deze roman, die ook wel iets weg heeft van een western, bevat naast een goed geschreven verhaal, ook een nawoord, een stamboom van de familie Parker en een tijdsbalk die loopt vanaf het punt dat Granny trouwt met John Parker tot het moment dat Quanah sterft. Met al deze achtergrondinformatie heeft Japin zijn verbeelding op de geschiedenis van Texas losgelaten en heeft hij getracht het clichébeeld van de indianen te herzien.

De overgave is een rijke roman. Er zijn tussen de historische wetenswaardigheden grote thema’s verwerkt, voor elk wat wils: liefde, wraak, geweld, geluk, wanhoop, maar bovenal hoop op betere tijden.

REACTIES

S.

S.

slecht

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De overgave door Arthur Japin"