A thousand splendid suns door Khaled Hosseini

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover A thousand splendid suns
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 2500 woorden
  • 16 maart 2014
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
9 keer beoordeeld

Boekcover A thousand splendid suns
Shadow

Na het overweldigende succes van De vliegeraar slaagt Khaled Hosseini er opnieuw in zijn lezers grenzeloos te boeien met de hartverscheurende roman Duizend schitterende zonnen.

Duizend schitterende zonnen is een fascinerende kroniek van dertig jaar Afghaanse geschiedenis gezien door de ogen van twee vrouwen. Een diep ontroerend verhaal over familie, vriendschap, ge…

Na het overweldigende succes van De vliegeraar slaagt Khaled Hosseini er opnieuw in zijn lezers grenzeloos te boeien met de hartverscheurende roman Duizend schitterende zonnen.

Na het overweldigende succes van De vliegeraar slaagt Khaled Hosseini er opnieuw in zijn lezers grenzeloos te boeien met de hartverscheurende roman Duizend schitterende zonnen.

Duizend schitterende zonnen is een fascinerende kroniek van dertig jaar Afghaanse geschiedenis gezien door de ogen van twee vrouwen. Een diep ontroerend verhaal over familie, vriendschap, geloof en de verlossing die de liefde uiteindelijk biedt.

Mariam en Laila zijn twee zeer verschillende vrouwen, maar in het door oorlog geteisterde Afghanistan komen hun paden toch samen. De ongeschoolde Mariam is vijftien jaar wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan de dertig jaar oudere schoenverkoper Rasheed in Kabul.

Bijna twintig jaar later ontmoeten de twee vrouwen elkaar wanneer de ouders van de beeldschone Laila om het leven komen bij een raketaanval. Laila raakt zwaargewond en wordt door Rasheed uit het puin gehaald. Hij neemt haar mee naar huis uit zelfzuchtige overwegingen: hij wil met haar trouwen in de hoop dat zij hem de zoon zal schenken die Mariam hem niet kon geven. In eerste instantie overheerst de achterdocht en jaloezie tussen de twee vrouwen, maar door de tirannieke houding van Rasheed ontstaat er langzamerhand een innige vriendschap. Ondanks de beklemmende situatie zetten Mariam en Laila alles op alles om in deze hel te overleven.

A thousand splendid suns door Khaled Hosseini
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Bibliografische gegevens

Khaled Hosseini
Duizend schitterende zonnen, oorspronkelijke taal: Engels, vertaald door: W. Hansen, uitgeverij: De Bezige Bij, 1e druk, Amsterdam 2007, 384 p.

Thema
Vriendschap in tijden van oorlog en de opofferingen die daarbij horen

Korte samenvatting

De psychologische roman 1000 schitterende zonnen gaat over twee vrouwen: Mariam en Laila. Ze leven in een oorlog en zijn getrouwd met dezelfde man die hen beide onderdrukt en mishandeld. Samen proberen ze te overleven in de oorlog Afghanistan, die voor hen ook binnenshuis woedt. De roman is opgebouwd uit vier delen. 

Deel 1 over de jeugd van Mariam en haar huwelijk met Rasheed
De ongeschoolde Mariam wordt in 1959 geboren. Ze is een “harami”, een onwettig kind met een rijke vader en arme moeder. Van haar moeder krijgt ze al op jonge leeftijd te horen hoe slecht mannen zijn en van haar vader, die ze een keer per week ziet, krijgt ze veel liefde. Op 15 jarige leeftijd pleegt Mariams moeder zelfmoord en wordt Mariam uitgehuwelijkt aan de dertig jaar oudere Rasheed. Ze verhuist naar Kabul. Vooral als Mariam Rasheed niet de zoon kan schenken die hij in zijn eerdere huwelijk is verloren, wordt hij steeds erger. Hij slaat, mishandelt, verkracht en onderdrukt Mariam. De communisten hebben Afghanistan overgenomen. 

Deel 2 Laila’s jeugd en haar vriendschap met Tariq
Laila is een negenjarig meisje en erg leergierig. Ze wordt in een intellectueel gezin opgevoed. Laila heeft een vriendje: Tariq. Ze brengen veel tijd met elkaar door en worden op latere leeftijd verliefd. Laila’s moeder is depressief en in 1988 verlaten de Sovjets het land en komt en een binnenlandse machtsstrijd. In Kabul zijn veel gevechten en er sterven onschuldige burgers. Tariq en zijn ouders vluchten. Als afscheid hebben Laila en Tariq, tegen alle wetten in, seks. Uiteindelijk heeft Laila’s vader haar moeder zo ver dat ze ook vluchten. Vlak voor hun vertrek vallen er bommen op het huis. Laila’s ouders komen om en Laila raakt zwaar gewond. 

Deel 3 over de vriendschap tussen Mariam en Laila en de verschrikkelijke Rasheed
Rasheed en Mariam verzorgen Laila totdat weer genezen is. Laila krijgt te horen dat Tariq is overleden. Rasheed trouwt met Laila, die zwanger is van Tariq. Mariam haat de mooie Laila. Rasheed mishandelt beide vrouwen. Laila krijgt een dochtertje, Aziza. Mariam smelt voor het meisje en als Laila voor Mariam opkomt als Rasheed haar mishandelt met een riem is dit het begin van hun vriendschap. Ze delen elkaars geheimen en angsten. Samen proberen ze te vluchten, naar Pakistan. Het plan mislukt en Rasheed is woedend. Hij verminkt en bedreigd ze zo erg dat ze het niet nog eens zullen proberen. In 1996 komen de Taliban aan de macht. Vrouwen mogen helemaal niets meer en zijn helemaal niets waard. Laila bevalt van haar tweede kind, de gezonde jongen Zalmai, zonder verdoving tijdens de keizersnee. Als Rasheeds zaak verbrand en er geen inkomen meer is moet Aziza naar een weeshuis. De Taliban voert inmiddels een schrikbewind. Op een dag staat Tariq voor de deur. Als Rasheed erachter komt dat Tariq binnen is geweest breekt er een verschrikkelijk gevecht uit tussen hem en de twee vrouwen. Rasheed wurgt Laila bijna en uiteindelijk slaat Mariam haar gehate echtgenoot dood. Mariam beveelt Laila met Tariq naar Pakistan te vluchten en blijft zelf achter om de schuld op zich te nemen. Mariam wordt zonder proces door de Taliban doodgeschoten in een voetbalstadion vol toeschouwers. 

Deel 4 over de afloop en Laila’s huwelijk met Tariq 
Laila en Tariq zijn naar Pakistan gevlucht, waar ze onderdak en werk krijgen in een hotel. Dan komt de aanval op New York (11 september 2001) en de wereld verandert snel. Bush valt Afghanistan binnen en er lijkt een veiliger vaderland te komen. In 2002 gaat Laila met haar gezin terug naar Afghanistan om het land te helpen opbouwen. Laila bezoekt het geboortedorp van Mariam. De zoon van de mullah overhandigt haar een doos die de overleden vader van Mariam, voor Mariam heeft achtergelaten. De doos bevat drie dingen: een videoband van Pinokkio (dat begrijpt Laila niet) maar het was de film die Mariam graag wilde zien op haar 15e verjaardag. Een brief waarin hij vlak voor zijn dood om vergeving vraagt en geld. Met het geld helpt Laila het weeshuis in Kabul renoveren. Laila is zwanger van een derde kind, dat later de naam van Mariam zal dragen. 

Personagebeschrijving

Marjam
Marjam is een vrouw, getekend door haar jeugd. Haar moeder pleegde zelfmoord omdat ze dacht dat Marjam haar had verlaten om naar haar vader te gaan en haar vader, wie ze het meest van iedereen vertrouwde, laat haar in de steel. Door de zelfmoord van haar moeder blijft Marjam zich voor altijd schuldig voelen. Marjam is veel minder mooi en zeker over zichzelf dan Laila, waardoor ze in het begin tegenover Laila veel haatgevoelens heeft. Ze wordt haar hele leven al vernederd en gekweld, waardoor ze amper vreugde kent, behalve toen ze vroeger tijd doorbracht met haar vader en wanneer ze later in het verhaal met Azziza, het dochtertje van Laila, kan spelen. In het begin is ze jaloers op de kinderen die naar echte scholen mogen en die in de grote steden mogen wonen en later in het verhaal is ze jaloers op de jonge en mooie Laila. In eerste instantie is Marjam zwak en jaloers, maar op het einde blijkt ze de dapperste van de twee te zijn, ze offert zich op voor het geluk van Laila, Azziza, Tariq en Zalmai.

Laila
Laila is een jonge, frisse en mooie vrouw en trouwt met Rasheed, terwijl hij ook met Marjam getrouwd is. Ze is een zelfstandige, goed opgevoede en slimme jongedame, in tegenstelling tot Marjam, wat in het begin van hun samenleven tot veel conflicten en jaloezie lijdt. Ze is naar school geweest en had een goed leven voor de raketaanslagen. Door Rasheed veranderd ze erg, ze wordt harder en terughoudender. Ze voelt zich snel schuldig, bijvoorbeeld na ruzies met Marjam.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Rasheed
Rasheed is een streng gelovige man en leeft de ideeën van de Taliban na. Vrouwen staan onder mannen en ze zijn als een bezit van een man, daarom moeten zijn vrouwen ook een boerka dragen. Vroeger was Rasheed anders, hij was zachter en zorgzamer, totdat zijn zoon verdronk terwijl hij (hoogstwaarschijnlijk) dronken was. Nu is hij een harde en haatdragende man, wie zijn gevoelens gebruikt om zijn twee vrouwen af te ranselen.

Tariq
Tariq is de buurjongen en jeugdliefde van Laila. Hij heeft een nepbeen maar dat houdt hem niet tegen om Laila te beschermen tegen het kwaad. Hij wil met zijn ouders naar Pakistan vluchten en daardoor raakt hij Laila uit het oog. Uiteindelijk vinden ze elkaar weer en blijkt hij zelfs een kind van Laila te hebben

Situering

  • Subgenre: vriendschap, godsdienst, seksualiteit, opoffering, psychologische roman.
  • Tijd en tijdsverloop:
    De data van de gebeurtenissen in het verhaal worden specifiek gegeven, onder andere omdat het een deel is van de Afghaanse geschiedenis die in het verhaal wordt verteld. Het eerste deel gaat over Marjam, wie wordt geboren in 1959. Wanneer zij 15 jaar is begint het verhaal over haar huwelijk met Rasheed, dus in 1974. Het tweede deel dat over Laila gaat speelt zich voornamelijk af in de negentiger jaren en eindigt in 1992. In deel drie loopt de tijd gewoon verder en trouwt ook Laila met Rasheed, die dan ook 15 jaar is, Marjam is op dat moment 33. Het derde deel loopt van 1992 tot 2001, er verstrijkt hier nogal veel tijd en ook de burgeroorlog wordt beslist in 1996 in het voordeel van de Taliban. Het vierde deel begint in 2001, rond de aanslag op de Twin Towers en dit deel eindigt met de terugkeer van Laila naar Afghanistan, in 2003. Uiteindelijk worden er dus zo’n 30 jaar aan Afghaanse geschiedenis verteld.
  • Plaats van handeling:
    Deel een speelt zich af in een dorpje en kleine stad in Afghanistan. Deel twee en drie in Kabul, Afghanistan en het vierde deel speelt zich af in Pakistan en uiteindelijk weer in Kabul.
  • Vertelperspectief:
    Twee vrouwen spelen de hoofdrol in het verhaal, namelijk Marjam en Laila, hierdoor zijn verschillende delen van het verhaal ook vanuit verschillende perspectieven geschreven. In deel is ligt het perspectief bij Marjam, in deel twee bij Laila en in deel drie ligt het perspectief afwisselend bij Marjam en Laila, dit wordt boven de hoofdstukken vermeld. Het vierde deel wordt vanuit Laila’s perspectief verteld. Je krijgt op deze manier dus een goede indruk over de gedachten van beide vrouwen en je leert ze beiden ook goed kennen.

Bijzonderheden

  • Structuur van de tekst:
    Het verhaal is opgebouwd in vier delen, allen zonder een titel. Verder zijn deze delen weer verdeeld in genummerde hoofdstukken, waarvan in totaal 51.
    In deel een vertelt Marjam over haar jeugd en het huwelijk met Rasheed. In deel twee vertelt Laila over haar jeugd en vriendschap met Tariq. In deel drie vertellen Marjam en Laila over hun huwelijk met Rasheed. En in het vierde deel vertelt Laila over de afloop van het verhaal en over haar huwelijk met Tariq.
  • Motieven:
    Algemene motieven: vriendschap, liefde, kracht en onderdrukking
    Verhaalmotieven:
    Het doodschieten in een voetbalstadion

    Marjam wordt ongenadig doodgeschoten door de Taliban in een voetbalstadion, dit is een motief dat ook voorkwam in Hosseini’s vorige boek “De Vliegeraar”.
    Het in de steek gelaten worden door je eigen vader
    In het eerste deel wordt Marjam door haar vader in de steek gelaten en later in het verhaal wordt Zalmai, de zoon van Rasheed en Laila, ook vertelt dat zijn vader hem in de steek heeft gelaten.
    De film Pinokkio
    In het eerste deel speelt deze film een hele grote rol voor Marjam omdat het haar dichterbij haar vader zal brengen. Helaas laat hij haar in de steek en krijgt ze de film nooit te zien. In het laatste deel vindt Laila de videoband van Pinokkio die Marjams vader haar heeft achter gelaten. Zij begrijpt het niet, maar voor Marjams vader was dit zijn manier om sorry te zeggen tegen Marjam, helaas kwam dit excuses te laat.
  • Symboliek:
    De verhaal van deze twee vrouwen laat zien hoeveel vrouwen moeten doorstaan in een land als Afghanistan, maar het laat ook zien hoeveel kracht zij in zich hebben om te kunnen overleven.
    De film Pinokkio staat als symbool voor leugens.
  • Vergelijkbare werken:
    “De Vliegeraar”, ook geschreven door Hosseini. Dit boek gaat ook over de Afghaanse geschiedenis en in dit verhaal komt ook de kracht van een vriendschap voor.
  • Titelverklaring:
    De titel is een regel uit een gedicht van Saib-e-Tabrizi, een perzische dichter uit de 17e eeuw. Hosseini vermelt de bron van de regel in zijn verantwoording. De titel komt twee keer in het verhaal voor. De eerste keer is bij het gedwongen afscheid van Kabul voor de vader van Laila (blz. 180). Hij zegt:
    “ Talloos zijn de manen die op de daken glanzen
    De duizend schitterende zonnen achter al zijn muren. “

    Laila’s vader vindt het moeilijk om de stad te verlaten waar hij vele jaren heeft gewoond en welke hij prachtig vindt. Het afscheid wordt niet zoals gehoopt, hij komt direct erna om bij een raketaanval. De tweede keer dat de regels terugkomen in het verhaal is wanneer Laila vindt dat ze terug naar Kabul moet, nadat ze met Tariq naar Pakistan is gevlucht (blz. 385). Bij de een is het de hiemwee naar de stad welke hij moet gaan verlaten en bij de ander is het het verlangen om terug te keren naar de stad waar zij is opgegroeid.

Eigen mening

Ik vond dit boek echt prachtig. Ik vind dit een van de beste en mooiste boeken die ik ooit heb gelezen. Het is in ieder geval het enige boek waarbij ik moest huilen en ik ben van mening dat wanneer een schrijver zijn lezers kan laten huilen door middel van de manier waarop hij een prachtig verhaal verwoordt, hij ten eerste een erg goede schrijver is en ten tweede een heel goed verhaal heeft geschreven. Ik weet niet precies hoe ik het allemaal moet verwoorden maar het was echt prachtig. In het begin leer je Mirjam en haar verleden heel goed kennen en krijg je heel veel respect voor haar en toen Laila ineens in het verhaal kwam als het mooie en slimme meisje haatte ik haar in het begin net zo erg als Marjam dat deed. Ik wilde gewoon niet dat ze het Mirjam nog moeilijker zou komen maken. Maar wanneer ik Laila ook beter leerde kennen en wanneer de vriendschap tussen hen twee begon te groeien kreeg ik ook steeds meer respect voor Laila en uiteindelijk vond ik hen beiden twee prachtige vrouwen. Het mooiste moment vond ik toen Mirjam zich opofferde voor het geluk van Laila en haar kinderen en Tariq. Ook al weet ik dat het verhaal niet geheel waar is, toch zijn er tientallen, misschien wel honderden, van dit soort verhalen over vrouwen in landen zoals Afghanistan die dit soort dingen wel degelijk mee maken of hebben gemaakt. Door de realistische manier van vertellen kon ik niet meer stoppen met lezen en kreeg ik elke keer weer kippenvel van de gebeurtenissen en gevoelens in het boek. Het is afschuwelijk wat voor dingen vrouwen meemaken in dit soort landen en ik vind dat het Hosseini erg goed is gelukt om de gevoelens van dit soort vrouwen over te brengen naar de lezer. Dit boek is een echte aanrader!!!

Ik vond dit boek echt prachtig. Ik vind dit een van de beste en mooiste boeken die ik ooit heb gelezen. Het is in ieder geval het enige boek waarbij ik moest huilen en ik ben van mening dat wanneer een schrijver zijn lezers kan laten huilen door middel van de manier waarop hij een prachtig verhaal verwoordt, hij ten eerste een erg goede schrijver is en ten tweede een heel goed verhaal heeft geschreven. Ik weet niet precies hoe ik het allemaal moet verwoorden maar het was echt prachtig. In het begin leer je Mirjam en haar verleden heel goed kennen en krijg je heel veel respect voor haar en toen Laila ineens in het verhaal kwam als het mooie en slimme meisje haatte ik haar in het begin net zo erg als Marjam dat deed. Ik wilde gewoon niet dat ze het Mirjam nog moeilijker zou komen maken. Maar wanneer ik Laila ook beter leerde kennen en wanneer de vriendschap tussen hen twee begon te groeien kreeg ik ook steeds meer respect voor Laila en uiteindelijk vond ik hen beiden twee prachtige vrouwen. Het mooiste moment vond ik toen Mirjam zich opofferde voor het geluk van Laila en haar kinderen en Tariq. Ook al weet ik dat het verhaal niet geheel waar is, toch zijn er tientallen, misschien wel honderden, van dit soort verhalen over vrouwen in landen zoals Afghanistan die dit soort dingen wel degelijk mee maken of hebben gemaakt. Door de realistische manier van vertellen kon ik niet meer stoppen met lezen en kreeg ik elke keer weer kippenvel van de gebeurtenissen en gevoelens in het boek. Het is afschuwelijk wat voor dingen vrouwen meemaken in dit soort landen en ik vind dat het Hosseini erg goed is gelukt om de gevoelens van dit soort vrouwen over te brengen naar de lezer. Dit boek is een echte aanrader!!!

Leven en werk van de auteur

Khaled Hosseini is geboren op 4 maart 1965, in Kabul, Afghanistan. Zijn vader werkte bij het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en zijn moeder was lerares op een middelbare school voor meisjes in Kabul. In 1970 verhuisde het gezin naar Iran, waar zijn vader voor de Afghaanse ambassade ging werken. In 1973 verhuisde het hele gezin weer terug naar Kabul. In 1976 kreeg zijn vader een baan in Parijs en terwijl zij daar woonden vond er in 1976 een bloedige staatsgreep plaats in hun thuisland, de communisten kwamen aan de macht. Hierdoor besloten ze niet meer terug te gaan en om politiek asiel aan te vragen in de Verenigde Staten. Rond 1980 ging het gezin in Californie wonen. Ze leefden in het begin in de bijstand omdat ze met weinig bezittingen waren vertrokken.
In 1984 behaalde Hosseini zijn diploma op de middelbare school en hij ging biologie studeren. In 1989 begon hij zijn geneeskunde studie en behaalde zijn titel als internist in 1996.
Zijn herinneringen aan een vreedzaam Afghanistan, voor de inneming van de Sovjet-Unie en zijn persoonlijke ervaringen met de etnische Hazara-bevolking waren de inspiratie voor zijn eerste roman “De vliegeraar”. Deze ervaringen waren ook aanleiding tot zijn boek “Duizend schitterende zonnen”.

Bibliografie

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "A thousand splendid suns door Khaled Hosseini"