Mama Tandoori door Ernest van der Kwast

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Mama Tandoori
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 3099 woorden
  • 5 maart 2014
  • 81 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
81 keer beoordeeld

Boekcover Mama Tandoori
Shadow

Mama Tandoori is het geromantiseerde verhaal van de Indiase moeder van Ernest van der Kwast. Ze leeft bij het motto ‘Gratis is goed’ en heeft altijd een deegroller op zak. Ook de rest van de familie is een bont gezelschap. Uncle Sharma speelde als Bollywoodster in meer dan tweehonderd films en tante Jasleen was ooit de grote atletiekbelofte van India. Zond…

Mama Tandoori is het geromantiseerde verhaal van de Indiase moeder van Ernest van der Kwast. Ze leeft bij het motto ‘Gratis is goed’ en heeft altijd een deegroller op z…

Mama Tandoori is het geromantiseerde verhaal van de Indiase moeder van Ernest van der Kwast. Ze leeft bij het motto ‘Gratis is goed’ en heeft altijd een deegroller op zak. Ook de rest van de familie is een bont gezelschap. Uncle Sharma speelde als Bollywoodster in meer dan tweehonderd films en tante Jasleen was ooit de grote atletiekbelofte van India. Zonder schroom vertelt de schrijver over de levenswandel van zijn onalledaagse familieleden, wier voetstappen nog lang in de oren van de lezer zullen naklinken.

Mama Tandoori door Ernest van der Kwast
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titelverklaring

Ernest van der Kwast schrijft over zijn Indiase moeder, die heerlijke kip tandoori maakt. Vandaar de titel Mama Tandoori.

Samenvatting

Dit verhaal draait voornamelijk over de moeder van Ernest. Hoe zij geboren is in India, haar cultuur en hoe ze zich gedraagt in de Nederland. Ze kwam met twee koffers uit India en kon hier een appartement kopen. De koffers die ze bij zich had werd geruild voor steeds grotere huizen, dat werd steeds weer verder verkocht, met een absurd hoge vraagprijs omdat Mama Tandoori dat nog altijd gewend was van haar Indiaanse cultuur. Het gezin 'van der Kwast' ging met z'n allen naar Frankrijk, behalve vader van der Kwast. Niet voor vakantie, maar om naar de genezelijke wateren in Lourdes te gaan voor Ernest's gehandicapte broertje Ashirwad. Mama Tandoori dacht dat Ashirwad was bezeten door de duivel en daarom deed ze er alles aan om de duivel te verwijderen, ze gaf niet op en probeerde álles wat ze maar kon bedenken. In Lourdes had mama Tandoori een aantal tactieken bedacht om in de rij naar de wateren voor te dringen. Met behulp van een rolstoel, gejat van een invalide Indiër kwamen ze binnen en probeerde ze alles wat ze zich kon bedenken, maar Ashirwad bleef nogsteeds hetzelfde. Een tijd later gaat de oma van Ernest dood, Johanna van der Kwast. Mama Tandoori was altijd al aan het speuren naar de erfenis van haar en laat haar terwijl ze dement is, een document tekenen waardoor ze recht heeft op de keuken van Oma Voorst, zij heette zo omdat ze in Voorst woonde. De familie van der Kwast was niet zo'n hechte familie. De oom van Ernest, Helbert van der Kwast verhuisde naar Vancouver om daar rijk te worden door de landbouw en liet nauwelijks dingen van zich horen. Dan had je ook nog een andere oom, Willem van der Kwast. Hij woonde ook in Nederland en probeerde contact te maken met Helbert. Dit lukte en kwam naar Nederland en ging twee dagen daarna door naar opa van der Kwast die in Luxemburg woont. Dan reist Ernest met zijn moeder mee naar India, naar zijn twee tantes. Er is een ergere versie van zijn moeder en een minder erge versie, die leert hij goed kennen. Ook word hij geconfronteerd met de armoede van India. Dan gaat het verhaal over de vriendin en zoon van Ernest. Zijn zoon is 17 maand oud en woont bij zijn vriendin in Italië, Ernest zelf woont in Nederland.

(Bron: http://fictiedossier3.jouwweb.nl/mama-tandoori-van-ernest-van-der-kwast)

Setting

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Nederland, maar deels ook in India, Frankrijk, Canada en Italië. Het begint rond 1969 met een stukje geschiedenis van zijn moeder. Het eindigt vele jaren later, wanneer Van der Kwast een zoon van zeventien maanden heeft.

Vertelsituatie en betrouwbaarheid

Er is wel degelijk verschil tussen de vertelde tijd en de verteltijd. Van der Kwast beschrijft veel dingen samen met zijn gedachten, die nooit tegelijk hebben kunnen afspelen. Ook aan het beschrijven van gevoelens wordt meer tijd besteedt dan in werkelijkheid nodig is. Bijvoorbeeld het beschrijven van een geur. De beschrijving is erg gedetailleerd en duurt veel langer dan het moment waarop hij deze ervaart. Voor andere situaties geldt ook dat Van der Kwast erg veel tijd neemt om deze nauwkeurig en tot in detail te bespreken.

 

Over de betrouwbaarheid valt nog te twisten. Het verhaal wordt natuurlijk maar vanuit één oogpunt vertelt en het lijkt onmogelijk dat veel situaties, vooral omtrent zijn moeder, niet heel erg aangedikt zijn. Ik vraag me af of een vrouw die iedereen die haar haar zin niet geeft met een deegroller in elkaar slaat, er echt zo gemakkelijk vanaf komt. Vooral omdat Van der Kwast grotendeels van het verhaal nog redelijk jong was, zal hij veel dingen vaak anders ervaart hebben dan werkelijk was. Ook het feit dat Mama Tandoori op alles weet af te dingen. Dat ze met wee koffers begon en uiteindelijk eindigde in een villa kan ik maar moeilijk geloven. Daarom denk ik niet dat het erg betrouwbaar is.

 

“Uiteindelijk heeft mijn moeder de inhoud van de twee koffers aan de beste juweliers van Rotterdam verkocht. En met de opbrengst heeft ze Jericholaan 81 gekocht.
            Wie twijfelt aan deze transactie, moet een goede reflex hebben. Hij kan een fikse dreun met een deegroller krijgen. Het kwam in mijn jeugd nog wel eens voor dat we geen roti aten, omdat de deegroller kapot was.”

Thematiek en motieven

Het voornaamste thema van Mama Tandoori is Van der Kwast die moet worstelen om met zijn moeder te kunnen leven. Andere thema's die passeren zijn verdriet en woede (vooral verdriet geuit in woede) vanuit Mama Tandoori's kant. Maar ook familie is een belangrijk onderwerp in dit boek.

De situatie waarin Mama Tandoori, vaak met behulp van een deegroller, mensen aan het afdingen is, komt erg vaak voor. Ook wordt je vaak herinnert aan het feit dat ze met twee koffers naar Nederlands is gekomen en van daaruit een bestaan heeft opgebouwd. Dit zijn duidelijke verhaalmotieven in dit boek. Een aantal leidmotieven zijn de deegroller, de pantoffels, de twee koffers en de roti of tandoori. De deegroller en pantoffels die voorkomen tijdens woede uitbarstingen en het afdingen, de twee koffers waarmee alles begint en het heerlijke eten wat zijn moeder maakt.

Recensies

Sonja de Jong over ‘Mama Tandoori’

Van der Kwast vertelt in Mama Tandoori op een hilarische en soms melancholieke wijze het verhaal van zijn familie en vooral dat van zijn Indiase moeder. Het boek is daarom redelijk realistisch. “Zijn inventieve schrijfstijl, zijn droge gevoel voor humor en zijn rake observaties maken dit boek tot een plezierig leesavontuur. De constructie is ook goed. Mama Tandoori is goed geschreven in een mooie mix van satire en mededogen.”, bekrachtigd Sonja de Jong haar innovatieve argument. Ongeacht de rare eigenschappen en daden van de personages weet Van der Kwast ze toch sympathiek neer te zetten. Ooms, tantes, grootouders, zijn heel familie passeert de revue. “Stuk voor stuk  buitengewoon kleurrijke types.”, aldus de Jong.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Frank van Dijl over ‘Mama Tandoori’

“Ernest van der Kwast schetst een hilarisch portret van die moeder met al haar eigenaardigheden en dat zijn er nogal wat, zo veel dat het niet anders kan of de schrijver heeft ze uitvergroot.”, schrijft Frank van Dijl. Van der Kwast maakt van karaktertrekken karikaturen en overdrijft de werkelijkheid. Daarvoor maakt hij dankbaar gebruikt van een heleboel familieleden. Hij beschrijft ze allemaal met liefde, ongeacht hun daden. “Mama Tandoori smaakt nergens naar een afrekening met het ouderlijk milieu. Eerder doet Van der Kwast vrolijk verslag van de gekte waarmee hij als kind was omringd en die hij als schrijver naar zijn hand weet te zetten.”, volgens Van Dijl. Ondanks de fragmentarische schrijfstijl is het verhaal wel een eenheid . “Juist door kleine observaties weet Ernest van der Kwast de verhalen over zijn familieleden met elkaar te verbinden.”, is van Dijls emotionele argument. Geen enkele personage verandert of ontwikkelt zich. Van Dijl beschrijft Mama Tandoori als een grappig en licht ontroerend boek.

Eindoordeel

Ik had al veel over dit boek gehoord. Eigenlijk bijna alleen maar goeds. Het werd dus eens tijd dat ik Mama Tandoori ook een onder ogen nam. Het bleek heel anders te zijn dan ik had verwacht. Wellicht verwachtte ik er gewoon teveel van. Het kostte me best wel wat moeite om me op het verhaal te concentreren. Van der Kwast probeert alles erg gedetailleerd te vertellen, waardoor het voor mij soms iets te lang duurt. Hij vertelt het verhaal niet op chronologische volgorde en gebruikt erg veel flashbacks. Dit was voor mij soms nogal verwarrend. Ik kon dan niet meer goed volgen wanneer er wat gebeurde. De constructie vond ik dus niet echt fijn. Ook kwamen er een heleboel personages in voor, waarvan sommigen voor mij echt uit het niets leken te verschijnen. Het was een boel informatie in één klap en het verhaal vloog van de ene situatie naar de andere. Of dit boek literair vernieuwend is, zou ik helaas niet weten. Wat ik wel weet is dat het voor mijzelf erg vernieuwend was. Alleen pakte het helaas niet erg positief uit. Ik lees liever een minder chaotisch boek, zodat ik me beter kan inleven. Het boek heeft mij niet echt weten te raken. Wellicht had ik een klein beetje medelijden met de nog jonge Van der Kwast. Leven met zo'n moeder lijkt me echt verschrikkelijk chaotisch. Verrassend was het boek zeker! Ik had steeds geen idee wat er komen zou of wat voor aparts zijn moeder nu weer ging doen. De boodschap is voor mij niet echt duidelijk. Is het misschien dat gratis goed is, zoals Mama Tandoori herhaaldelijk zegt? Nee, dat vast niet. Ik houd het er maar op dat ik geleerd heb dat ik er gewoon een deegroller en wat pantoffels bij moet halen wanneer ik mijn zin krijg. Ik zou dit boek niet snel aanraden. Het boek refereert duidelijk naar de werkelijkheid, maar ik vind het echter niet erg geloofwaardig. Ik denk dat geloofwaardigere verhalen meer voor mij weggelegd zijn.

Bronvermelding

  • Sonja de Jong, Mama Tandoori zwaait met de deegroller, In: Provinciale Zeeuwse Courant, 07/05/10
  • Frank van Dijl. Vliegende pantoffels, In: HP/De Tijd, 16/04/1

Recensies

Schrijver

Kwast, Ernest van der

Titel

Mama Tandoori

Jaar van uitgave

2010

Bron

Provinciale Zeeuwse Courant

Publicatiedatum

07-05-10

Recensent

Sonja de Jong

Recensietitel

Mama Tandoori zwaait met de deegroller

Het lijkt erop dat Ernest van der Kwast (1981) eindelijk wat meer van zichzelf durft te tonen. In Mama Tandoori vertelt hij op geheel eigen, hilarische en soms melancholieke wijze het verhaal van zijn familie en vooral dat van zijn Indiase moeder.

Zijn inventieve schrijfstijl, zijn droge gevoel voor humor en zijn rake observaties maken dit boek tot een plezierig leesavontuur.

Eindelijk gewoon weer Van der Kwast onder eigen naam, na al zijn eerdere strapatsen die ondanks de stilistische kwaliteiten van zijn werk toch het niveau van een pubergrap vaak niet te boven gingen.

Want de schrijver is een meester in mystificaties. In 2004 zette hij literair Nederland op het verkeerde been door, samen met enkele andere schrijvers over wie alle zekerheid uitblijft, een boek te publiceren onder de schrijversnaam Yusef el Halal, en die ook nog eens een door hem zelf georganiseerde schrijfwedstrijd te laten winnen.

In 2007 leende hij de naam van de, bestaande, acteur Sieger Sloot als de zogenaamde auteur van een boek in de stijl van Arnon Grunberg, in de hoop dat het publiek zou denken dat het eigenlijk door Grunberg geschreven was. Van der Kwast houdt wel van een grapje.

Maar het lijkt erop dat in zijn jongste boek Van der Kwast gewoon zichzelf is. Of toch niet? Hoe dan ook, Mama Tandoori is goed geschreven in een mooie mix van satire en mededogen.

Want wat voor rare eigenschappen Van der Kwast zijn personages ook toedicht, op de een of andere manier weet hij ze toch sympathiek neer te zetten. Zoals zijn moeder, Mama Tandoori, die hij omschrijft als een Indiase kenau die iedereen om haar heen terroriseert. Maar over wie hij op een gegeven moment ook zegt: 'Armoede, oorlog en negen broers en zusters hebben meer dan een kras in het karakter van mijn moeder achtergelaten'.

Het boek behandelt de complete familie Van der Kwast. Ook zijn vader, een gerenommeerd arts die stevig onder de plak zit van de met deegrollers zwaaiende en pantoffels smijtende mama Tandoori, en zijn wetenschappelijke artikelen alleen maar stiekem kan lezen op het toilet. Waarna Mama op handen en voeten haar neus aan de kier bij de drempel houdt om te ruiken of vader wel doet wat hij zei te gaan doen. En zijn oudste broer, de verstandelijk gehandicapte Ashirwad en zijn andere broer Johan die tot afgrijzen van mama Tandoori met een moslima trouwt.

Verder maken ooms, tantes, grootouders, uit Nederland en uit India hun opwachting. Stuk voor stuk buitengewoon kleurrijke types.

Ernest van der Kwast - Mama Tandoori. Nijgh en Van Ditmar, 17,50 euro

Schrijver

Kwast, Ernest van der

Titel

Mama Tandoori

Jaar van uitgave

2010

Bron

HP/De Tijd

Publicatiedatum

16-04-10

Recensent

Frank van Dijl

Recensietitel

Vliegende pantoffels

Wat Ernest der Kwast met zo'n moeder anders kunnen worden dan schrijver? Ja, olympisch kampioen atletiek, had gekund. Dat atletische had hij immers óók van zijn moeder. Hij had kunnen uitkomen voor India een kwestie van de Indiase nationaliteit aannemen, wat geen probleem was, want door zijn moeder was hij al een halve Indiër, geboren op l januari 1981 in Bombay. Maar toen de Indiase scout Mr. Kumar in Kralingen op de stoep stond om Ernest over te halen om het subcontinent met zijn 1,1 miljard inwoners aan zijn eerste gouden medaille in de geschiedenis van de Olympische Spelen te helpen, was het ook weer mevrouw Van der Kwast die de man de straat opjoeg. Dat haar zoon zijn studie zou afmaken vond ze belangrijker dan de eer van haar geboorteland.

Toen hij aankondigde dat hij met zijn studie stopte om schrijver te worden, kon hij dan ook rekenen op een aframmeling met de deegroller die zijn moeder niet alleen gebruikte bij het bereiden van roti. Haar pantoffels had ze trouwens ook niet alleen om op te lopen: als haar iets niet zinde, vlogen ze door de lucht.
Heftig tiepje, mevrouw Van der Kwast, geboren Veena Ahluwalia. Als Mama Tandoori dendert ze scheldend en tierend in het Hindi de Nederlandse letteren binnen.
Ze kwam in 1969 als verpleegster naar Nederland en trouwde een paar jaar later 'een onhandige man met flaporen, een typische Hollander' die de vader werd van Ernest en zijn twee broers. Het gezin woonde op verschillende adressen in de Rotterdamse wijk Kralingen, in steeds grotere huizen, want mevrouw Van der Kwast had de gewoonte om afgedankte rommel te verzamelen. Met kapotte videorecorders kon je in India heel wat mensen gelukkig maken, maar meestal kwamen de voorwerpen niet verder dan de Jericholaan en later de Tiberiaslaan.
Het is fictie, haast de schrijver zich in zijn boek zijn tweede onder eigen naam; eerder maakte Van der Kwast furore met de mystificatie Yusef el Halal te benadrukken. Hij moet dat wel zeggen, want anders zwaaide er wat als zijn moeder, die nu met zijn vader in Toronto woont, dit boek zou lezen.
Ernest van der Kwast schetst een hilarisch portret van die moeder met al haar eigenaardigheden en dat zijn er nogal wat, zo veel dat het niet anders kan of de schrijver heeft ze uitvergroot. Hij heeft zich de vrijheid gepermitteerd die een schrijver nodig heeft om waarachtig te zijn, hij zet karaktertrekken aan tot karikaturen, hij overdrijft de werkelijkheid tot absurde proporties en maakt daarbij dankbaar gebruik van de romanfiguren die zijn families van beide kanten hem in ruime mate aanleveren: uncle Sharma, oma Voorst, auntie Jasleen, oom Herbert. Het zijn allemaal nogal, eh... types. Maar de auteur beschrijft ze met liefde.Mama Tandoori smaakt nergens naar een afrekening met het ouderlijk milieu. Eerder doet Van der Kwast vrolijk verslag van de gekte waarmee hij als kind was omringd en die hij als schrijver naar zijn hand weet te zetten. Natuurlijk helpt het dat hij goed kan schrijven en dat hij ook nog geestig is.
Op het boek valt af te dingen dat het fragmentarisch is misschien wordt het woord 'roman' om die reden wel zo angstvallig vermeden. Toch vertoont Mama Tandoori door de thematische samenhang eenheid.Juist door kleine observaties weet Ernest van der Kwast de verhalen over zijn familieleden met elkaar te verbinden. Maar het gekke is dat geen enkele van die personages zich ontwikkelt. Elk blijft wie hij is.
Daarom is Mama Tandoori behalve een geestig boek met ontroerende kantjes (op de laatste bladzijden, als de hoofdpersoon zelf vader is, zelfs neigend naar het sentimentele), eerst en vooral een belofte. Laat Van der Kwast nu maar komen met zijn Grote Roman.
Ernest van der Kwast: Mama Tandoori
Nijgh & Van Ditmar. E 17,50.

Het lijkt erop dat Ernest van der Kwast (1981) eindelijk wat meer van zichzelf durft te tonen. In Mama Tandoori vertelt hij op geheel eigen, hilarische en soms melancholieke wijze het verhaal van zijn familie en vooral dat van zijn Indiase moeder.

Zijn inventieve schrijfstijl, zijn droge gevoel voor humor en zijn rake observaties maken dit boek tot een plezierig leesavontuur.
Eindelijk gewoon weer Van der Kwast onder eigen naam, na al zijn eerdere strapatsen die ondanks de stilistische kwaliteiten van zijn werk toch het niveau van een pubergrap vaak niet te boven gingen.
Want de schrijver is een meester in mystificaties. In 2004 zette hij literair Nederland op het verkeerde been door, samen met enkele andere schrijvers over wie alle zekerheid uitblijft, een boek te publiceren onder de schrijversnaam Yusef el Halal, en die ook nog eens een door hem zelf georganiseerde schrijfwedstrijd te laten winnen.
In 2007 leende hij de naam van de, bestaande, acteur Sieger Sloot als de zogenaamde auteur van een boek in de stijl van Arnon Grunberg, in de hoop dat het publiek zou denken dat het eigenlijk door Grunberg geschreven was. Van der Kwast houdt wel van een grapje.
Maar het lijkt erop dat in zijn jongste boek Van der Kwast gewoon zichzelf is. Of toch niet? Hoe dan ook, Mama Tandoori is goed geschreven in een mooie mix van satire en mededogen.
Want wat voor rare eigenschappen Van der Kwast zijn personages ook toedicht, op de een of andere manier weet hij ze toch sympathiek neer te zetten. Zoals zijn moeder, Mama Tandoori, die hij omschrijft als een Indiase kenau die iedereen om haar heen terroriseert. Maar over wie hij op een gegeven moment ook zegt: 'Armoede, oorlog en negen broers en zusters hebben meer dan een kras in het karakter van mijn moeder achtergelaten'.
Het boek behandelt de complete familie Van der Kwast. Ook zijn vader, een gerenommeerd arts die stevig onder de plak zit van de met deegrollers zwaaiende en pantoffels smijtende mama Tandoori, en zijn wetenschappelijke artikelen alleen maar stiekem kan lezen op het toilet. Waarna Mama op handen en voeten haar neus aan de kier bij de drempel houdt om te ruiken of vader wel doet wat hij zei te gaan doen. En zijn oudste broer, de verstandelijk gehandicapte Ashirwad en zijn andere broer Johan die tot afgrijzen van mama Tandoori met een moslima trouwt.
Verder maken ooms, tantes, grootouders, uit Nederland en uit India hun opwachting. Stuk voor stuk buitengewoon kleurrijke types.
Ernest van der Kwast - Mama Tandoori. Nijgh en Van Ditmar, 17,50 euro

Zijn inventieve schrijfstijl, zijn droge gevoel voor humor en zijn rake observaties maken dit boek tot een plezierig leesavontuur.
Eindelijk gewoon weer Van der Kwast onder eigen naam, na al zijn eerdere strapatsen die ondanks de stilistische kwaliteiten van zijn werk toch het niveau van een pubergrap vaak niet te boven gingen.
Want de schrijver is een meester in mystificaties. In 2004 zette hij literair Nederland op het verkeerde been door, samen met enkele andere schrijvers over wie alle zekerheid uitblijft, een boek te publiceren onder de schrijversnaam Yusef el Halal, en die ook nog eens een door hem zelf georganiseerde schrijfwedstrijd te laten winnen.
In 2007 leende hij de naam van de, bestaande, acteur Sieger Sloot als de zogenaamde auteur van een boek in de stijl van Arnon Grunberg, in de hoop dat het publiek zou denken dat het eigenlijk door Grunberg geschreven was. Van der Kwast houdt wel van een grapje.
Maar het lijkt erop dat in zijn jongste boek Van der Kwast gewoon zichzelf is. Of toch niet? Hoe dan ook, Mama Tandoori is goed geschreven in een mooie mix van satire en mededogen.
Want wat voor rare eigenschappen Van der Kwast zijn personages ook toedicht, op de een of andere manier weet hij ze toch sympathiek neer te zetten. Zoals zijn moeder, Mama Tandoori, die hij omschrijft als een Indiase kenau die iedereen om haar heen terroriseert. Maar over wie hij op een gegeven moment ook zegt: 'Armoede, oorlog en negen broers en zusters hebben meer dan een kras in het karakter van mijn moeder achtergelaten'.
Het boek behandelt de complete familie Van der Kwast. Ook zijn vader, een gerenommeerd arts die stevig onder de plak zit van de met deegrollers zwaaiende en pantoffels smijtende mama Tandoori, en zijn wetenschappelijke artikelen alleen maar stiekem kan lezen op het toilet. Waarna Mama op handen en voeten haar neus aan de kier bij de drempel houdt om te ruiken of vader wel doet wat hij zei te gaan doen. En zijn oudste broer, de verstandelijk gehandicapte Ashirwad en zijn andere broer Johan die tot afgrijzen van mama Tandoori met een moslima trouwt.
Verder maken ooms, tantes, grootouders, uit Nederland en uit India hun opwachting. Stuk voor stuk buitengewoon kleurrijke types.
Ernest van der Kwast - Mama Tandoori. Nijgh en Van Ditmar, 17,50 euro

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Mama Tandoori door Ernest van der Kwast"