Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Latino king door Bibi Dumon Tak

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Latino king
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 974 woorden
  • 3 maart 2014
  • 261 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
261 keer beoordeeld

Boekcover Latino king
Shadow

Castel ontdekt al jong dat er met drugs veel geld te verdienen valt. Hij laat zich overhalen om drugs te gaan smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, maar op een dag wordt hij gearresteerd met anderhalve kilo cocaïne onder zijn kleren. Hij belandt in de beruchtste gevangenis van het Caraïbisch gebied waar enkel het recht van de sterkste geldt. Er wordt g…

Castel ontdekt al jong dat er met drugs veel geld te verdienen valt. Hij laat zich overhalen om drugs te gaan smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, maar op een dag wordt hij …

Castel ontdekt al jong dat er met drugs veel geld te verdienen valt. Hij laat zich overhalen om drugs te gaan smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, maar op een dag wordt hij gearresteerd met anderhalve kilo cocaïne onder zijn kleren. Hij belandt in de beruchtste gevangenis van het Caraïbisch gebied waar enkel het recht van de sterkste geldt. Er wordt gedeald, gevochten, gegokt, gedronken en gemoord. Al snel weet Castel dat er maar één manier is om deze hel te overleven: ontsnappen.

Dit boek is oorspronkelijk verschenen in de Slash-serie: boeken die geschreven zijn op basis van het waargebeurde levensverhaal van een jongere.

Latino king door Bibi Dumon Tak
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Primaire gegevens

Auteur : Bibi Dumon Tak/ Castel

Titel : Latino king

Aantal pagina’s : 166

Verschenen in : 2010 

Samenvatting

Castel is een kleinschalige drugsdealer hij is hier al jong mee begonnen hij verkoopt crack aan junks. Uiteindelijk begint hij zich zo te ergeren aan deze personen dat hij besluit om in cocaïne te gaan dealen. Hij verdient er goed geld aan maar werkt keihard en moet altijd beschikbaar zijn voor zijn klanten want anders gaan ze zo naar een ander.

Op een gegeven moment krijgt hij het aanbod om een reis te maken om vervolgens drugs mee te smokkelen. Hij ziet in dat hier goed geld mee te verdienen is en besluit om op het aanbod in te gaan. Hij verblijft eerst een paar dagen in Venezuela om hierna terug te vliegen hij is heel erg zenuwachtig en bid tot god om hem niet gepakt te laten worden als dat lukt beloofd hij god zoiets nooit meer te doen.

In Nederland word hij zoals beloofd goed betaald.

Nadat zijn geld op is beloofd Castel aan zijn moeder dat hij een baan zal zoeken en zich niet meer op het criminele pad zal begeven.

Hij vind een baan als automonteur en ontmoet Faatje een collega hij komt erachter dat hij ook aan drugssmokkel doet, nadat Castel en Faatje goede vrienden zijn geworden legt Faatje Castel voor om weer drugs te gaan smokkelen. Ook al had Castel voorgenomen om dit niet meer te doen gaat hij er op in.

Deze keer reist hij naar de Dominicaanse republiek, bij aankomst komt hij er al snel achter dat de mensen waar hij nu mee in zee is gegaan een stel amateurs zijn.

Faatje had Castel aangeraden om de cocaïne door te slikken want volgens hem konden ze er op deze manier nooit achterkomen dat je drugs meesmokkelt. Castel krijgt het niet voor elkaar om dit te doen en neemt het risico, dit is de waarschijnlijke oorzaak waardoor Castel word opgepakt. Meteen na zijn arrestatie word hij naar La Victoria gebracht bij aankomst gaat het er hard aan toe. De andere gevangenen proberen Castel zijn spullen te stelen.

Castel vecht terug en krijgt hierdoor respect van Daddy een oude wijze man met veel kennis over het leven in de bajes, hierdoor word hij al snel bevriend met Daddy, Cola, Kleineman en Manolo.

Uiteindelijk krijgt Castel te horen dat hij nog een geruime tijd in La Victoria zal moeten doorbrengen. Castel heeft de barbaarse omstandigheden gezien waarin La Victoria verkeerd en kan het niet voorstellen dat hij hier nog jaren zal zitten, hij neemt daarom het besluit om te ontsnappen. Hij heeft nog geen idee hoe en wanneer maar ontsnappen is nu ze doel.

Na de uitspraak dat Castel nog acht jaar in de cel moet zitten besluit zijn moeder hem op te zoeken. Ze neemt voedsel mee en zorgt goed voor Castel maar niet alleen voor hem, ook voor de andere gevangenen neemt ze eten mee ze krijgt hierdoor de bijnaam madre-tigre

Castel is zo verdrietig als ze weer gaat dat het verlangen om te ontsnappen steeds groter wordt.

Daddy heeft vaak gewaarschuwd voor blok C van de gevangenis hier zitten alle zware criminelen. En de echte harde gangs, maar ondanks al Daddys waarschuwingen neemt zijn nieuwsgierigheid toch de overhand. Als hij in celblok C komt word hij meteen hardhandig aangepakt. Tot dat zijn aanvallers zijn tatoeage opmerken het is een kroon en het officiële teken van de aanvallers hun gang, De Latino Kings. Castel besluit om officeel lid te worden, na een ceremonie word hij toegelaten in de gang.

hij voelt zich nu een deel van de "familie" van de Latino kings. En helpt de gang dan ook regelmatig hij wint hierdoor status en werd later officieel leider nadat de vorige was vermoord.

Niet veel later word zijn eerder genoemden vriend Cola ernstig ziek door nalatigheid van de doktoren sterft hij. Castel pikt dit biet en dient een klacht in bij de gevangenis onder bescherming Nederlandse ambassade. Hierna is het niet meer veilig voor hem in La Victoria en word hij overgeplaatst naar San Felipe hier komt hij Faatje tegen hij blijkt ook betrapt te zijn met drugssmokkel. Ondertussen heeft Castel een nieuwe advocaat deze raad hem aan om zich als een minder toerekening vatbaar persoon voor te doen om zo een vervroegde vrijlating te krijgen. Ondanks dat Castel dit totaal niet wil gaat hij er toch in mee voor zijn moeder. Hij houd dit enkele maanden uit maar hoort dan dat er pas over een jaar echte stappen zullen worden ondernomen Castel besluit om zich maar normaal te gaan gedragen.

Uiteindelijk komt Castel in contact met Kleinman en zijn moeder hij begint een plan te beramen om te ontsnappen. Castel word in het ziekenhuis opgenomen hij moet meteen worden geopereerd.

Castel besluit samen met Kleinman om na de operatie te ontsnappen, de operatie verloopt soepel.

na de operatie word Castel na niet al te langen tijd ruw opgehaald door Broeder Dood, na een hectische ontsnapping word Castel door de politie gezocht en moet zich nog een hele tijd koest houden. Hij verblijft in een hotel maar wil zo snel mogelijk naar Nederland.

Als het wat rustiger is gaat Castel met een boot naar Jamaica.

Dat hij uit de Dominicaanse republiek is betekend niet dat naar Nederland komen nu een eitje word. Castel mist een stempel op zijn paspoort en kan hierdoor niet naar Nederland vliegen. Zijn zus die hij al jaren niet heeft gesproken vind een manier om toch naar Nederland te komen. Hij kan nu na drie maanden vluchten veilig naar Nederland.

Als hij in Nederland aankomt, denkt hij nog vaak terug aan zijn tijd in La Victoria.

hij heeft vaak nachtmerries en heeft moeite om op het rechte pad te blijven.

Toch is dat hem tot dus verre gelukt.

REACTIES

D.

D.

Geweldige Samenvatting! veel uitgebreider dan de andere die ik hier tegenkwam. dit is echt een aanrader als je een boekverslag maakt over latino king!

9 jaar geleden

J.

J.

thx voor die tip man is egt een goeie maar ja had m ook gwn kunne maile ofzw

9 jaar geleden

P.

P.

Natuurlijk, dat vind iedereen wel. Alleen zonde van 't probleem dat hij geen hoofdpersonages heeft of de titelverklaring. Maar daar kan ik natuurlijk wel naar een andere boekverslag ;)

7 jaar geleden

D.

D.

Soory voor enige spellings fouten alvast een waarschuwing ik heb dyslectie.

9 jaar geleden

P.

P.

in de 14 alinea die van waar cola dood gaat staat biet in plaats van niet 2e regel
moet wel mooi staan he ;)

7 jaar geleden

P.

P.

er moet niet biet staan maar piet

7 jaar geleden

P.

P.

piemels

7 jaar geleden

P.

P.

poemels is een oostenrijks woordt

7 jaar geleden

P.

P.

Prachtige samenvatting hoor! Keurig! Hier en daar wel wat spelfouten, maar dat kan je zelf wel verbeteren natuurlijk. Als ik eerlijk ben is dit de beste samenvatting die er is en heeft voor mij het ''ZEKER WETEN GOED'' verdiend. Je mist alleen de hoofdpersonages en de titelverklaring, wat erg zonde is! Als je dit allemaal had, had ik je zeker een 10 gegund.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Latino king door Bibi Dumon Tak"