Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zomerhuis met zwembad door Herman Koch

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Zomerhuis met zwembad
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2673 woorden
  • 4 februari 2014
  • 167 keer beoordeeld
Cijfer 7
167 keer beoordeeld

Boekcover Zomerhuis met zwembad
Shadow

'Ik ben huisarts.' Zo begint Zomerhuis met zwembad. 

Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur Ralph Meier, is overleden. Hij zal zich moeten verantwoorden voor de Medische Tuchtraad. Over die Tuchtraad maakt hij zich niet echt zorgen: ‘Een schorsing van een paar maanden, daar …

'Ik ben huisarts.' Zo begint Zomerhuis met zwembad. 

Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur…

'Ik ben huisarts.' Zo begint Zomerhuis met zwembad. 

Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur Ralph Meier, is overleden. Hij zal zich moeten verantwoorden voor de Medische Tuchtraad. Over die Tuchtraad maakt hij zich niet echt zorgen: ‘Een schorsing van een paar maanden, daar komt het op neer. We kennen elkaar allemaal, meer zal het niet worden.’ 

Maar is het wel een medische fout? Marc had immers een rekening te vereffenen met zijn patiënt, die net iets te veel belangstelling toonde voor diens mooie vrouw Caroline. Of heeft het alles te maken met de gebeurtenissen in het zomerhuis waar het echtpaar Meier het gezin Schlosser had uitgenodigd?

In Zomerhuis met zwembad vertelt de hoofdpersoon met niets en niemand ontziende eerlijkheid hoe hij op dit punt in zijn leven is aanbeland. Het is het spannende, maar ook geestige verhaal over het recht op vergelding en het overschrijden van grenzen als de deuren naar een normale rechtsgang zijn dichtgeslagen.

Zomerhuis met zwembad door Herman Koch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Motivatie

De keuze van mijn boek heb ik gebaseerd op wat er thuis is verteld over het boek. Zo had mijn vader het gelezen in een van onze vakanties, hij was er erg positief over. Ook mijn broer had het boek gelezen. Hij deed dit voor zijn literatuurlijst. Hij vertelde mij: ‘Het is dan wel een boek voor de lijst, maar ook al zou dit niet zo zijn toch zou ik het willen uitlezen’. Nu ben ik niet de grootste fan van lezen, maar als ik eenmaal bezig ben wil ik wel weten hoe het afloopt.

Bovendien had ik ook op internet gelezen dat dit boek hoog werd aangeschreven. De schrijver zelf kende ik van het boek ‘Het diner’. Dit boek was erg populair (ik heb het zelf niet gelezen), dus daarom was ik ook wel geïnteresseerd naar dit boek.

Dit was voor mij voldoende om te zeggen, dit boek ga ik lezen. Mijn keuze hiervoor heb ik dan dus ook weloverwogen gemaakt.

Eerste reactie

Het boek heeft me erg geïnteresseerd, ik was zeer geboeid. De manier van schrijven beviel me wel, het was humoristisch, toch op een zakelijke toon en niet al te langdradig. Soms heeft de schrijver wel eens behoorlijke uitreksels in het boek gestopt, maar dit was niet altijd zo saai vanwege de vaak humoristische kant die er dan weer aan zat.

Mijn verwachtingen zijn dus zeker uitgekomen. Ik heb met plezier gelezen, niet zo zeer omdat het moest.

 

Beknopte samenvatting

De samenvatting is geschreven in de volgorde zo als het boek wordt vertelt.

Marc Schlosser is een Huisarts, een bijzondere huisarts, hij geeft zijn patiënten namelijk wel 20 minuten per gesprek. Hierdoor heeft hij een bijzondere klantenkring verzameld, namelijk die van acteurs, regisseurs, kunstenaars en andere ‘bekende’ figuren. Een van zijn patiënten was de beroemde acteur Ralph Meier, die is overleden nadat Marc een medische fout heeft begaan.

Maar is het wel een medische fout? Ralph had namelijk wel heel veel interesse in Marc z’n vrouw Caroline. Ook heeft zich die zomer iets hectisch afgespeeld in het zomerhuis van de familie Meier, waar de familie Schlosser een paar dagen op bezoek was.

Tijdens een van de avonden op het strand, ging Marc z’n oudste dochter Julia samen met Alex, de oudste zoon van Ralph, naar een strandtent een paar kilometer verderop. Na een tijdje wordt hij ongerust en besluit Julia te gaan zoeken samen met Judith, de moeder van Alex en de vrouw van Ralph. Onderweg komen ze een huilende Alex tegen die vertelt dat hij Julia is kwijtgeraakt, niet veel later treffen ze Julia bewusteloos aan op het strand, Marc ziet meteen dat ze is verkracht.

Later, als ze terug zijn in Nederland, hoort hij van de moeder van Judith dat Ralph die avond meteen na thuiskomst in het zomerhuis is gaan douchen en zijn kleren in de wasmachine heeft gedaan. Hierdoor begint Marc Ralph te verdenken van het verkrachten van zijn dochter.

Als Ralph een paar weken later bij hem op spreekuur komt omdat hij allemaal bulten op zijn buik heeft, ziet Marc dat Ralph kanker heeft. Hij neemt doelbewust zelf een monster af, hierdoor zaait de kanker uit door het hele lichaam van Ralph, tegen Ralph zegt hij dat het waarschijnlijk niks is om zich zorgen om te maken.

Na een paar maanden pleegt Ralph euthanasie omdat de ziekte niet meer te genezen is. Op zijn sterfbed vertelt hij Marc dat Alex hem had vertelt dat Julia de middag voorafgaande aan haar verkrachting had afgesproken om de monteur die de waterleiding in het zomerhuis had gerepareerd, s’ avonds op het strand te ontmoeten, Alex moest mee als dekmantel. Het is deze monteur die Julia heeft verkracht. Julia deed zelf net alsof ze alles had verdrongen en er niets meer van wist.

Na de dood van Ralph komt Judith erachter dat Marc verkeerd medisch gehandeld heeft. Ze maakt de zaak aanhangig bij het Medisch tuchtcollege. Hierop vlucht Marc met zijn gezin naar Amerika.

 

Analyse

Personages

Marc Schlosser

Marc Schlosser is een huisarts. Veel patiënten vinden hem erg goed, omdat hij veel tijd aan hen besteed. “Ik ben…de plaats.” (blz. 5). Hij heeft een vrouw, Caroline, en twee dochters van 13 (Julia) en 11 (Lisa). Hij ziet er leuk uit (vind hij zelf).

Marc komt op mij heel wijs over. Hij weet waar die het over heeft, wekt hij bij mij de indruk. Hij is namelijk erg goed in zijn vak, maar ook daar buiten lijkt hij veel van het leven te begrijpen. De vakantie in het zomerhuis van Ralph Meijer is een grote ommekeer in zijn leven. Na de gebeurtenissen die zich hier afspelen, lijkt hij niet meer zoveel te geven om zijn patiënten. Ralph Meijer had een grote invloed op hem. Eveneens zijn vrouw Judith. Marc vertrouwde Ralph niet helemaal (dit is waarom het op het eind niet helemaal goed afloopt voor Marc) maar Judith vond hij erg aantrekkelijk.
Voor mijn gevoel is Marc door het boek heen meer gaan twijfelen, hij is veranderd.

Ralph Meijer

Ralph Meijer is een beroemd acteur. Hij is vaak op toneel te zien, maar heeft ook in films en televisie series gespeeld. Hij heeft een vrouw, Judith, en twee zonen van 15 (Alex) en 13 (Thomas).

Ralph houdt erg van vrouwen. Bij de eerste ontmoeting van hem en Caroline kijkt hij haar dan ook likkebaardend aan. Dit vind Marc niet leuk. Hij kijkt eigenlijk vies.
Ralph komt zelfverzekerd van zichzelf over, hij weet wel wat leuk en goed is. Hij is veel te dik, maar toch denkt hij dat hij goed is bij de vrouwen. Zo ook bij een Noors meisje op het strand “Omdat alle…werd getrokken” (blz. 218 t/m 223).

Marc verdenkt Ralph ervan dat hij zijn dochter heeft verkracht. Dit betekent eigenlijk zijn dood, want als Marc ontdekt dat Ralph kanker heeft vertelt hij dit niet aan hem.

Voor mijn gevoel is Ralph door het boek heen niet veel veranderd, hij blijft de zelfverzekerde Ralph Meijer.

Julia

Julia is de dochter van Marc. Ze is 13 haar en volgens verschillende personages uit het boek erg knap. Ze is eerst altijd erg vrolijk, maar na de verkrachting is ze volwassen geworden, ze praat niet meer zoveel met Marc totdat bekend wordt hoe en wat er is gebeurd met haar.

Gaande weg het boek is ze dus wel veranderd, ze is meer volwassen geworden.

Caroline

Caroline is de vrouw van Marc. Ze ziet er knap uit, zo blijkt ook tijdens de eerste ontmoeting tussen haar en Ralph. Zij en Marc kunnen het goed met elkaar vinden. Ze is wat strenger voor de kinderen dan Marc, maar dat is meestal met moeders (zegt Marc).

Door het boek heen is Caroline niet heel veel veranderd, dit wordt althans niet zo gezegd. Ze is voor mij een van de belangrijkste bijpersonen.

Judith

Judith is de vrouw van Ralph en is net zoals Caroline een knappe verschijning. Ze krijgt gaande weg het boek een sexuele relatie met Marc. Ook sleept ze hem na de dood van Ralph voor de Medische tuchtcommissie.

Zij is door het boek wel veel veranderd, eerst was ze altijd erg vrolijk, later ook boos (logisch na de dood van Ralph). Ook zij is een van de belangrijkste bijpersonen.

 

Tijd

Het verhaal wordt niet in chronologische volgorde verteld, er zitten een aantal flashbacks in, maar in het begin een flash-forward, een van de laatste gebeurtenissen wordt bijna als eerste verteld.

Na deze flash-forward wordt het verhaal grotendeels chronologisch verteld, met af en toe een korte flashback.

Het verhaal is redelijk recent (er komt bijv. een IPod in voor) en duurt ongeveer een jaar tot anderhalf jaar. Want Ralph gaat een jaar na de vakantie in het zomerhuis dood, hiervoor waren ook nog een aantal gebeurtenissen.

Ruimte

Het verhaal speelt zich op meerdere plekken af, zoals ten eerste (en ook een groot deel) in Nederland, hier wonen de belangrijkste personages dan ook. Het speelt zich hier met name af in de praktijk van Marc en op het tuinfeest van Ralph, waar Marc en Caroline de uitnodiging kregen om in de vakantie naar hun zomerhuis te komen. Er wordt niet verteld waar dit is, wel wordt er gezegd dat het er altijd mooi weer is en bij de zee ligt. Ik denk dan ook dat het een zuidelijk land is (waarschijnlijk Frankrijk) in Europa, aangezien ze de taal van dit land ook spreken.

In Nederland speelt een deel (een stuk van het begin) zich af in het ziekenhuis, tijdens de euthanasie van Ralph. Het verhaal eindigt in Amerika, waar de familie Schlosser uiteindelijk naar vertrekt.

Perspectief

Het verhaal wordt verteld door de ogen van Marc Schlosser, dit wordt al duidelijk door de eerste zin van het boek: Ik ben huisarts. Even later blijkt dat de ik-figuur Marc Schlosser is. Dit boek wordt dus verteld door een ik-verteller, hij verteld door zijn eigen ogen wat hij meemaakt. “Ik stond…zei ik” (blz. 224 t/m 226).

Stijl

Als ik kijk naar zijn taalgebruik vind ik dit niet extreem moeilijk. Het is op niveau, maar voor mij viel alles goed te begrijpen.

Al kijk je naar de verteltechniek valt mij op dat als er een situatie wordt beschreven hij heel snel terugvalt op een voorbeeld dat vervolgens heel uitgebreid wordt geschreven. Op dat…Hij overleeft.” (blz. 191 t/m 193). In dit citaat slaat Marc terug op hoe hij vroeger vuurwerk afstak, dit is de aanleiding waarom ze naar het strand gaan, voor het vuurwerk. Maar vaak vertelt hij ook over bepaalde personages, hoe hij over hen denkt of over andere dingen die je bijna niet kan bedenken. Ze slaan vaak nergens op maar dat maakt het juist grappig. Hij is eigenlijk een echte praatjesmaker.

Genre

Dit boek is een psychologische roman. Het boek gaat namelijk erg diep in op het tot stand komen van de gebeurtenissen.

Structuur

In de eerste hoofdstukken beschrijft Marc Schlosser vooral wat hij van zijn vak en zijn patiënten vindt. Zo ook over Ralph Meijer.

Vanaf hoofdstuk 8 wordt er verteld wat er sinds het begin is gebeurd. Dat was het moment dat Ralph voor de eerste keer op zijn spreekuur kwam. Drie weken daarna krijgt hij een uitnodiging voor een feestje en daarna ontmoet hij het stel tijdens de vakantie in het zomerhuis met zwembad, hier over wordt heel veel verteld in het boek. Vervolgens vertelt hij, met een enkele flashback, chronologisch wat er is gebeurd.

Aan het einde van het boek wordt er weer teruggegaan naar het ziekenhuis (Hoofdstuk 48).

Het hele boek wordt verteld in 52 hoofdstukken en gebeurt dus niet in chronologische volgorde.

Open plekken

In dit boek is een hele grote open plek te vinden. Hierbij moet je de vraag stellen: wie heeft Julia verkracht? In het verhaal wordt dit pas laat duidelijk, maar het lijkt erop de ik-verteller eerder al een beschuldigende vinger op iemand wijst. Marc lijkt naar Ralph Meijer te wijzen, maar uiteindelijk bleek het toch de monteur te zijn. Dit is eigenlijk ook voor een groot deel waar het hele boek om draait, ten slotte veranderd het het leven van enkele belangrijke personen.

Thematiek

Titelverklaring

De titel luidt ‘Zomerhuis met zwembad’. Deze is eigenlijk zeer eenvoudig te verklaren. Op de vakantie van Marc gaat hij namelijk met zijn gezin naar het zomerhuis. Hier speelt een groot gedeelte van het verhaal zich af, tevens ook de belangrijkste gebeurtenissen. Het is dan ook het zomerhuis waar de ik-verteller later de meeste herinneringen aan heeft, omdat hier zijn leven veranderde.

Motto

Dit boek heeft geen motto, het enige wat er wordt gezegd in het begin zijn de andere verschenen boeken van Herman Koch. Ook is er geen opdracht. Meer kan ik hier dan ook helaas niet over vertellen.

Motieven

Het belangrijkste motief in het boek is (natuurlijk) de verkrachting van Julia. Hier draait het om in het boek, het komt zowel aan het begin voor als in het middenstuk een groot deel.

Als gevolg van de verkrachting begaat Marc een medische fout, ook komt aan het begin aan bod en aan het eind.

Ook zijn er nog een aantal abstracte motieven, zoals de liefdeverhouding tussen Marc en Judith. Zij vinden elkaar (althans, zo maak ik uit het verhaal op) eigenlijk steeds leuker worden en Judith wordt soms wel eens moe van haar man Ralph. Op een gegeven moment krijgen ze dan ook een sexuele relatie.

Thema

Het thema van het boek gaat eigenlijk over de verhouding tussen de ouders en de kinderen.

Vaak denken Marc en Caroline ook zoiets als: hè, laat die kinderen nu maar, ze zullen het niet leuk vinden als we nu weer gaan zeuren. “Iemand pakte…bankbiljetten omhooghield.” (blz. 215 t/m 217).

Maar ook over wat Marc denkt over oudere mannen die zijn oudste dochter Julia erg leuk vinden, hierover spreekt hij meermaals zijn angst uit dat hij bijv. niet moet denken aan hun vieze blik.

Eigen mening

Het verhaal gaat over een huisarts. Als hij op vakantie gaat bij vrienden, gebeurt er iets vreselijks: zijn dochter wordt verkracht. De doktor denkt te weten wie de dader is en wil wraak nemen d.m.v. hem niet te vertellen dat hij kanker heeft. Hierdoor moet hij voor de Medische tuchtcommissie verschijnen, maar dit wacht hij niet af; hij vertrekt naar Amerika.

In dit verhaal was belangrijkste gebeurtenis de verkrachting van Julia. Echter vond ik dit niet het meest interessant, maar de aanleiding hiervoor. Deze lag op het tuinfeest bij Ralph en Judith Meijer. Hier kregen Marc en Caroline de uitnodiging naar het zomerhuis te gaan, dit zou een ‘tragische’ wending zijn. “Soms spoel…allebei hetzelfde.” (blz. 72 t/m 81). In dit citaat gebeurt er, als je achteraf bekijkt, ontzettend veel en toch bleef het realistisch.

Marc Schlosser vind ik erg sympathiek. Zijn manier van denken bevalt me wel, hierbij bedoel ik over zijn patiënten. Hij heeft humor en ook zelfkennis, het lijkt of hij weet wat hij doet. Dit laatste wordt op het laatst een beetje tegengeworpen, als hij zorgt voor de dood van Ralph Meijer. “ik had…het strand.” (blz. 317 t/m 326). Laatstgenoemde persoon vind ik een beetje een mafkees, hij komt in eerste instantie sympathiek over, maar later blijkt hij zijn schaduwkanten te hebben.

Bovengenoemd citaat staat aan het (bijna) einde van het verhaal, maar de afloop van die gebeurtenis staat al in het begin geschreven. Het boek begint dus eigenlijk (bijna) bij het einde. Hierna komt weer een redelijk chronologische volgorde. In het begin vond ik dit moeilijk te begrijpen, deze overstap van flashback naar het heden, maar toen ik het begreep werd het erg spannend, omdat je wist waar het verhaal ongeveer op moest eindigen. “ik keek…zei ik.” (blz. 26 t/m 28). In dit citaat uit Judith een beetje haar woede over Marc, dat hij haar man ‘vermoord’ zou hebben.

Vaak worden er bij gebeurtenissen in het boek andere voorbeelden gegeven door de schrijver, maar deze worden groots uitgewerkt. Ik vond dit niet storen aangezien er vaak een cynische of humoristische bedoeling in zat. Op dat…Hij overleeft.” (blz. 191 t/m 193). Ook gebruikt de schrijver veel dialogen. Er wordt veel gepraat in dit boek, dat maakt het voor mij ook interessant aangezien je het van meerdere kanten hoort.

Dit boek zou ik lezen omdat ik het leuk vind, niet per se omdat het maar voor de lijst moet. Ik moet zeggen, deze verwachting/beginopvatting is bij mij uitgekomen. Het boek was voor mij een plezier, dit merkte ik al hoe snel ik door het boek heen kwam. De stijl, het thema, alles beviel me op de een of andere manier wel.

Ik zou het iedereen aanraden, zeker leerlingen. Vaak is het bij hen dat ze lezen alleen maar voor de lijst doen. Nou, dit boek kan voor de lijst maar toch met name ook voor je plezier.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zomerhuis met zwembad door Herman Koch"