De stalker door Bobje Goudsmit

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
Boekcover De stalker
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 812 woorden
  • 2 februari 2014
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
10 keer beoordeeld

Boekcover De stalker
Shadow
De stalker door Bobje Goudsmit
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

Leonie is een gelukkig 15 jarig meisje. Ze is smoorverliefd op haar vriendje Jeroen en ze heeft een goede vriendin Nancy. Alles gaat goed tot dat ze telefoontjes krijgt van een onbekend iemand. Eerst dacht ze dat het een grap was maar al snel bedacht ze zich toen de beller haar ging bedreigen en steeds meer ging bellen. Op een gegeven moment werd het zo erg dat Leonie brieven kreeg met daarop teksten dat ze een hoer was en dat de stalker haar zusje zou gaan vermoorden als ze bepaalde dingen niet deed. Leonie voelt zich niet veilig in haar omgeving en verteld alles aan haar ouders. Haar ouders schakelen meteen de politie in. Na een paar maanden komen ze erachter wie de stalker is.

Eigen mening

Het boek zet me aan het denken. Er komt veel in voor en Leonie maakt veel mee. Ze word gestalkt door een stalker en krijgt apparte telefoontjes en enge brieven. Het boek zet je aan het denken omdat je niet weet hoe je je voelt in zon situatie. Omdat het je aan het denken laat zetten word het ook gelijk spannend. Je weet niet wat er gaat gebeuren. Wat de stalker allemaal nog meer voor gekke dingen gaat doen en hoe Leonie er op reageerd. Het is ook spannend want Leonie gaat naar de politie. Er zijn heel veel mensen verdacht in het verhaal. Je weet niet wie de stalker echt is tot dat je het boek helemaal hebt gelezen. Het is van het begin tot aan het einde spannend. Ik vind het een mooi boek omdat niet alle boeken gaan over gestalkte mensen. Dit was mijn eerste boek die ik heb gelezen die ging over gestalkte mensen. Daarom is het boek ook orgineel.

Mijn leeservaring

  1. Spreekt het onderwerp je aan of niet? Hoe komt dat?

Het onderwerp is stalken. Het onderwerp spreekt me wel aan omdat je zoiets niet altijd meemaakt. In dit boek is het de ergere versie van Stalken want Leonie krijgt ook dreigbrieven en de stalker is dicht in haar buurt. De stalker vermoord dieren en bind het vast aan Leonie’s fiets. Zo iets maak je niet elke dag mee. Daarom is het boek ook boeiend en dan is het onderwerp ook boeiend.

2. Weet je nu wat meer over het onderwerp?

Ja, Je komt er achter wat stalken met je kan doen. En wat voor manieren er zijn om te stalken. Ik wist niet dat je iemand zo verdrietig hiermee kan maken.

3. Ben je door het verhaal aan het denken gezet? En ben je door het verhaal er anders over gaan denken?  

Ik ben anders gaan denken over stalken. In het boek lees je dat Leonie er echt mee zit. Ze durft haast niet meer naar school of alleen op straat te zijn. Ze kijkt telkens om haar heen en is elke keer bang dat de stalker misschien wel voor haar staat zonder dat ze weet dat diegene haar stalker is. Ik dacht dat stalken een grapje was wat maar een weekje zou duuren. Maar door dit boek ben ik er anders over gaan denken. Stalken kan maanden lang duren en het maakt je helemaal kapot. Leonie’s leven werd een hel.

4. Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien? Welke gebeurtenissen zijn dat?

In het verhaal zijn veel gebeurtenissen. Zo blijft het boek ook spannend bij elke bladzijde. Er gebeuren dingen die je niet verwacht, bijvoorbeeld : De stalker van Leonie maakt met allemaal verschillende letters een brief met daarop de tekst: ‘Ik ben Leonie en ik ben een hoer!’  Daarnaast staat dan een plaatje met een meisje in lingerie. De stalker had deze brief opgehangen aan een prikbord in de school waar Leonie opzat. De hele school heeft dus die brief gezien. Ik had niet verwacht dat de stalker zo iets zou gaan doen omdat hij de eerste paar hoofdstuken in het boek alleen maar bezig was met Leonie en niet met de rest.

5. Zijn die gebeurtenissen herkenbaar? Hebben ze indruk op je gemaakt ? Zou je ze willen meemaken?

Ik heb nog nooit een van de gebeurtenissen in het boek meegemaakt. Maar ze hebben wel indruk op me gemaakt. Het zet je aan het denken. Ik zou zulke gebeurtenissen niet willen meemaken. Niemand wil zoiets meemaken. Ik denk niet dat mensen het leuk vinden om gestalkt te worden en uitgescholden te worden.

6. Welke personage spreekt jou aan en hoe komt dat?

Mij spreekt Lex heel erg aan. Hij is het broertje van Jeroen, de vriend van Leonie. Lex is een rustig type. In het boek zegt hij niet zoveel omdat hij zich snel schaamt. Later is het boek word hij steeds opender en praat hij steeds meer. Dat spreekt mij aan omdat ik ook zulke mensen om mij heen heb. Mensen die erg verlegen zijn en haast niks zeggen. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De stalker door Bobje Goudsmit"