Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De stalker door Helen Vreeswijk

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
Boekcover De stalker
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2254 woorden
  • 23 december 2013
  • 158 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
158 keer beoordeeld

Boekcover De stalker
Shadow

Leonie ziet er leuk uit, heeft een vaste relatie en veel vrienden. Haar leven loopt op rolletjes tot ze op een dag een vreemd telefoontje krijgt. Eerst denkt ze dat het een flauwe grap is van twee van haar vrienden. Maar dat blijkt niet zo te zijn. De onbekende belt steeds vaker en het gaat steeds verder. Hij maakt haar leven tot een hel. 

Helen Vreeswijk was ze…

Leonie ziet er leuk uit, heeft een vaste relatie en veel vrienden. Haar leven loopt op rolletjes tot ze op een dag een vreemd telefoontje krijgt. Eerst denkt ze dat het een flauwe …

Leonie ziet er leuk uit, heeft een vaste relatie en veel vrienden. Haar leven loopt op rolletjes tot ze op een dag een vreemd telefoontje krijgt. Eerst denkt ze dat het een flauwe grap is van twee van haar vrienden. Maar dat blijkt niet zo te zijn. De onbekende belt steeds vaker en het gaat steeds verder. Hij maakt haar leven tot een hel. 

Helen Vreeswijk was zelf dyslectisch en werkte jarenlang bij de recherche. Haar ervaringen gaven haar inspiratie voor spannende en meeslepende verhalen. Inmiddels zijn al ruim 300.000 exemplaren van haar boeken verkocht en zijn meerdere titels vertaald. 

De stalker door Helen Vreeswijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

2 + 3) Gegevens.

Auteur: Helen Vreeswijk.

Titel: De stalker.

Druk: Derde druk.

Uitgever: Manteau.

Plaats van uitgave: Antwerpen.

Jaar van uitgave: 2006.

4) Genre.

Dit boek is een misdaadverhaal gebaseerd op een waargebeurde recherchezaak. Het verhaal gaat over Leonie, een vijftienjarig meisje. Leonie wordt gestalkt. Het stalken stopt niet en de politie wordt ingeschakeld. Hier start de zoektocht naar de stalker.

De namen van de personen en een aantal gebeurtenissen zijn veranderd, zodat niemand de personen kan herkennen.

5) Hoofdpersoon.

Leonie Vanstraten is vijftien jaar oud en is zelfverzekerd. Ze is erg populair op school en ziet er goed uit. Leonie heeft groene ogen en haar haar verft ze in verschillende kleuren. Leonie's tanden zijn hagelwit. Ze heeft een zusje, Karma, zij heeft het syndroom van down. Leonie's beste vriendin is Nancy Drenth en haar vriendje heet Jeroen de Graaf. Het broertje van Jeroen, Lex, is een goede vriend van Leonie.

6) De verandering van Leonie.

In het begin van het verhaal was Leonie heel zelfverzekerd en was ze nergens bang voor. Toen iemand haar begon te stalken, dacht ze dat het wel weer over zou gaan, maar dat gebeurde niet. De stalker bleef doorgaan en het heeft uiteindelijk ongeveer tien maanden geduurd. In die tien maanden takelde Leonie langzaam af. Ze werd steeds banger en durfde uiteindelijk het huis bijna niet meer uit.

Vier maanden nadat de stalker was opgepakt, had ze het nog steeds niet verwerkt. Ze was nog steeds heel erg bang. Leonie vertelde zich iedere keer weer dat ze het moest vergeten, maar het lukte gewoon niet.

7) Bijpersonen.

Nancy Drenth: Nancy is Leonie's beste vriendin. Ze is zelf ook bang voor de stalker, omdat hij haar soms ook lastigvalt. Nancy heeft kort blond haar, donkerbruine ogen en een gezicht vol sproeten. Ze is een beetje mollig.

Jeroen de Graaf: Hij is het vriendje van Leonie. Jeroen is net zoals Leonie populair op school. Hij is niet zo verliefd op Leonie als iedereen denkt. Jeroen is een knappe jongen.

lex de Graaf: Lex is een goede vriend van Leonie. Ze vertrouwt hem volledig. Iedereen denkt dat hij ook slachtoffer van de stalker is geworden, maar in werkelijkheid is dat helemaal niet zo. Lex is een lelijke jongen en wordt vaak uitgescholden voor puistenkop. Hij doet zich aardiger voor, dan dat hij is.

Karma Vanstraten: Ze is het zusje van Leonie. Karma heeft het syndroom van down en heeft dus meer aandacht nodig van haar ouders. Karma is veel te klein voor haar leeftijd en heeft een hartafwijking.

Rob van Buren: Hij is de rechercheur die op de zaak van Leonie wordt gezet. Rob van Buren is een kalende man van rond de vijftig jaar. Hij is erg sympathiek.

Heleen Ressman: Heleen is een rechercheur die ook op de zaak van Leonie wordt gezet. Ze heeft bruin haar en bruine ogen.

8) Plaats waar het verhaal zich afspeelt.

Het verhaal speelt zich af in Den Haag. Daar bevindt de uitgaansgelegenheid De Soos zich. Hier zijn Leonie en haar vrienden vaak te vinden. Er worden zijn geen voorbeelden in het boek om te verduidelijken dat het verhaal zich in Den Haag afspeelt. In het begin van het verhaal wordt Leonie voorgesteld aan de lezer en daarin wordt verteld dat ze samen het haar ouders en zusje in Den Haag woont.

9) Tijd waarin het verhaal zich afspeelt.

Het verhaal speelt zich af in de moderne tijd. Er wordt vaak een mobieltje, computer, televisie of laptop gebruikt.

Het is niet duidelijk hoeveel tijd er precies verstrijkt in het boek, maar ik denk ongeveer tien maanden. Aan het einde van het verhaal wordt er nog een korte tijdsprong van vier maanden gemaakt.

10) Probleem.

Het probleem in het verhaal is dat Leonie gestalkt wordt. Eerst dacht ze dat de stalker wel zou stoppen, maar toen dat niet gebeurde heeft ze de politie ingeschakeld. De politie heeft de stalker uiteindelijk kunnen vinden en heeft hem opgepakt. Leonie was toen van de stalker af, maar niet van haar angst.

11) Titel.

'De stalker' is een logische titel voor dit boek. Het hele boek draait om de zoektocht naar de stalker van Leonie.

12) Samenvatting.

Zoals gewoonlijk had Leonie op vrijdagavond afgesproken met Nancy om een film te kijken. Midden in de film kreeg Leonie een telefoontje, ze nam geïrriteerd op en hoorde alleen maar gehijg. Leonie vertelde het aan Nancy en ze dachten dat iemand uit hun klas een grap wilde uithalen. Een tijdje later ging de telefoon weer. Dit keer hoorde ze een mannenstem zeggen: 'Ik pak je wel zodra je alleen bent. Ik maak je kapot!'. Maar Leonie werd er helemaal niet bang van, ze begon te schelden tegen de onbekende man en toen hij uiteindelijk niets meer zei legde ze de hoorn neer.

De Soos is de leukste uitgaansplaats in Den Haag en daar gaat Leonie vaak naartoe. Op een avond als haar vriendje Jeroen naar de wc is gaat haar telefoon af, ze neemt op en hoort alweer die krakende mannenstem. Hij zei dat hij altijd alles over haar wist, hij wist waar ze was, wat voor kleren ze aan had en wie bij haar was. Dit keer was Leonie wel een beetje geschrokken.

Vijf dagen gingen voorbij en ze hoorde niets meer van de stalker. Ze dacht dat het nu wel afgelopen was. Toen school afgelopen was, pakte Leonie haar jas en voelde in haar zakken om haar sleutels te vinden. In plaats van haar sleutels vond ze een briefje, van de stalker. Hij zei dat ze een hoer was. Toen Leonie het briefje aan Nancy liet zien, schrok Nancy heel erg. Leonie liet haar beloven dat ze het tegen niemand zou vertellen, want ze dacht dat het beter was als niemand het wist. Het lukte Nancy toch niet om het voor zich te houden en ze vertelde het aan haar moeder. Haar moeder heeft het meteen tegen de ouders van Leonie verteld. Leonie kreeg huisarrest van haar ouders, want haar ouders wilden niet meer dat ze wegging, ze waren bang dat er iets met haar zou gebeuren.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Leonie was boos op Nancy. Na school ging ze naar Jeroen, zonder dat haar ouders het wisten. Leonie heeft het hele verhaal aan Jeroen en zijn broertje Lex verteld.

Nancy had het idee dat de stalker misschien René was, Leonie had René een keer afgewezen toen hij haar verkering vroeg. Ze vertelde het meteen aan Leonie en zij dacht dat Nancy gelijk had. Toen ze René ermee confronteerde ging ineens haar telefoon, het was de stalker. Dus René kon de stalker niet zijn.

Er gingen weer een paar dagen voorbij en Leonie hoorde niets van de stalker. Tot ze 's morgens haar fiets wilde halen en er een schoenendoos onder de bagagedrager zat. Er zat een dode kat in.

Toen Nancy ziek was, moest Leonie alleen naar school fietsen. Dit vond ze niet fijn en ze vroeg Jeroen of hij met haar mee kon fietsen, maar dat ging niet want Jeroen had andere uren. Lex had het gesprek tussen Jeroen en Leonie meegekregen en bood aan om met haar naar school te fietsen, want hij had dezelfde uren.

Leonie had een nieuwe simkaart gekocht en haar nummer alleen aan vrienden gegeven. Ze dacht dat de stalker haar nu niet meer zou kunnen bereiken. Maar het stalken stopte niet.

De vader van Leonie wilde dat ze aangifte ging doen bij de politie en ging met haar mee. Rechercheur van Buren werd meteen op de zaak gezet.

De volgende ochtend werd Nancy slachtoffer van de stalker. Op de voordeur van haar huis stond met rode verf 'sterf' geschreven.

Een paar dagen later ging op school het brandalarm af, iedereen moest de school meteen uit. Na een tijdje bleek dat het een loos alarm was, iemand had het alarm aangezet. Toen Leonie de volgende les in haar tas keek, zag ze een zwart doosje. In de pauze maakte ze het doosje open, er zat een ring in met een briefje erbij. Op het briefje stond dat Leonie de ring moest dragen, als ze dat niet zou doen zou hij Karma wat aan doen. Leonie belde rechercheur van Buren en hij kwam meteen naar school. Van Buren heeft een aantal verdachte leerlingen ondervraagd en het nieuws van de stalker verspreidde zich snel door school. Iedereen was benieuwd hoe het was om een stalker te hebben.

De stalker wist dat de politie hem bijna te pakken had, maar ging door. Dit keer had hij bij De Soos twee dreigbrieven opgehangen. Op de eerste stond 'Leonie is een slet, sterf slet!' en op de tweede stond 'Lex is een hond, sterf hond!'. Lex werd ook thuis opgebeld. Hij vertelde dit aan rechercheur Ressman en zij vroeg of de politie de huistelefoon mocht aftappen. Het hele gezin gaf hier toestemming voor, dus dit gebeurde.

Toen de politie het telefoontje van de stalker aan Lex terugluisterde viel iets op. De stalker kreeg eerst de moeder van Lex aan de telefoon. Hij vroeg om Lex en toen klonk er een raar geluid tijdens het afluisteren. Heleen Ressman vroeg zich af wat dit was en vroeg het aan rechercheur van Buren. Hij zei dat het betekent dat de GSM reageert op de huistelefoon. Dit betekent dat de GSM in hetzelfde huis is als de huistelefoon. Ze luisterden het gesprek verder af en ze merkten dat alleen Lex praatte, de stalker zei helemaal niets terug, het bleef stil aan zijn kant van de lijn.

De dag daarna kwam rechercheur van Buren Lex halen voor verhoor. Lex ontkende alles, maar er waren te veel bewijzen tegen hem. Hij zat verstrikt in zijn eigen leugens en bekende uiteindelijk dat hij de stalker was.

Vier maanden later heeft Leonie al het contact met Jeroen verbroken, als ze bij Jeroen thuis was dacht ze alleen maar aan Lex. Dat was logisch, want Lex heeft daar ook gewoond. Met Nancy heeft Leonie wel nog steeds contact. Ze praat veel met Nancy en dit helpt bij het verwerkingsproces. Maar echt vergeten kan ze het nog steeds niet.

 

13) Auteur.

Helen Vreeswijk is geboren op 1 maart 1961 in Den Haag. Helen had het moeilijk op school door haar dyslexie. Ze moest boekjes lezen die ze saai vond en begon daarom zelf verhalen te schrijven. Helen is een tijdje vingerafdrukdeskundige geweest. Ook heeft ze verhalen geschreven op de kinderpagina van het personeelsblad bij de Centrale Recherche Infodienst. Ze is in 2010 gestopt met haar recherchewerk bij de politie. Nu schrijft ze verhalen over waar gebeurde zaken. De namen en een aantal gebeurtenissen zijn veranderd, zodat herkenning onmogelijk is. Helen is getrouwd en heeft ze 2 dochters. Ze woont in een klein dorpje in Gelderland.

In 2001 verscheen haar eerste boek, 'Het geheim van Brute Han'. Ze heeft naast 'De stalker' en 'Het geheim van Brute Han' ook nog de boeken 'Stuurloos', 'Het losgeld', 'Bruiden van God', 'Loverboys', 'Overdosis', 'Chatroom', 'Eerwraak', 'Ontvoerd', 'Leugens', 'Judas' en 'Zwijgplicht' geschreven. Helen heeft het boek 'Over the edge' geschreven in samenwerking met Dirk Bracke.

Het verhaal is fijn om te lezen. Het is redelijk vlot geschreven. Er wordt veel in detail beschreven, maar het is niet te langdradig. De zinnen hebben een fijne lengte en er worden bijna geen moeilijke woorden gebruikt.

 

14) Mening.

Dit boek heb ik gekozen, omdat het mij erg spannend leek. Dat het verhaal gebaseerd is op een waar gebeurde recherchezaak, maakt het nog spannender, maar ook heel heftig. Ik wilde weten wat de stalker tegen Leonie zei. Ook wilde ik weten wie de stalker was, ik was benieuwd of het een bekende van Leonie was of niet.

 

Mijn verwachting van dit boek was dat het spannend en heftig zou zijn. Ik had wel verwacht dat er een paar grappige en vrolijke stukjes in het boek voor zouden komen, maar dat was helemaal niet zo.

 

Leonie vond ik in het begin van het verhaal niet sympathiek, ze was erg zelfingenomen. Als iemand iets zei wat haar niet beviel begon ze hem/haar uit te schelden. Later in het verhaal kreeg ik meer sympathie voor haar, omdat ze heel erg bang en onzeker werd.

Leonie vond ik in het begin van het verhaal niet sympathiek, ze was erg zelfingenomen. Als iemand iets zei wat haar niet beviel begon ze hem/haar uit te schelden. Later in het verhaal kreeg ik meer sympathie voor haar, omdat ze heel erg bang en onzeker werd.

Ik vond Nancy een sympathiek meisje. Ze stond altijd voor Leonie klaar. Ook al belde Leonie midden in de nacht, dat maakte haar niets uit.

Ik vond Jeroen geen sympathieke jongen. Hij dacht alleen maar aan zichzelf en hoe Leonie zich voelde maakte hem niets uit.

Lex leek mij een erg sympathieke jongen. Hij stond, in tegenstelling tot zijn broer Jeroen, wel voor Leonie klaar. Achteraf bleek dat hij bij Leonie in de buurt wilde zijn, omdat hij de stalker was.

Ik vond Karma een sympathiek meisje. Ze heeft het syndroom van down en heeft daardoor meer aandacht nodig van haar ouders. Dit stoorde Leonie, want zij kreeg geen aandacht van haar ouders meer, alle aandacht ging naar Karma. Leonie werd hierom vaak boos op Karma. Toch bleef Karma altijd aardig tegen Leonie.

Rechercheur van Buren vond ik sympathiek, omdat hij er alles aan deed om de stalker te vinden. Zelfs als hij thuis was bleef hij doorwerken aan de zaak.

Rechercheur Ressman vond ik een sympathieke vrouw. Ze bleef altijd aardig tegen Leonie. Ook als Leonie haar afsnauwde, omdat ze niet wilde vertellen hoe het met de zaak stond.

 

Met de personen leefde ik emotioneel mee. Het heftige verhaal trok je mee in de gebeurtenissen.

Dit boek is zeker een aanrader. Het is een spannend en heftig boek met een onderwerp waarmee iedereen in aanraking zou kunnen komen. Ik zou dit boek aanraden aan jongens en aan meisjes die van spannende boeken houden.

REACTIES

A.

A.

Dit is een zeer goede filmverslag, toppie gedaan! :)) of nee toch niet.

7 jaar geleden

M.

M.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De stalker door Helen Vreeswijk"