Oscar et la dame Rose door Éric-Emmanuel Schmitt

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Oscar et la dame Rose
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 569 woorden
  • 5 juni 2013
  • 48 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
48 keer beoordeeld

Boekcover Oscar et la dame Rose
Shadow

Dat was het dan, God. Ik weet niet wat ik je vanavond moet vragen want het is zo'n mooie dag geweest. Of ja, toch. Zorg ervoor dat morgen alles goed gaat met de operatie van Peggy Blue. Niet zoals met de mijne, als je begrijpt wat ik bedoel. 

Tot morgen, kus,

Oscar

De twaalfjarige* Oscar schrijft vanuit zijn ziekbed brieven aan God. In die brieven, die spranke…

Dat was het dan, God. Ik weet niet wat ik je vanavond moet vragen want het is zo'n mooie dag geweest. Of ja, toch. Zorg ervoor dat morgen alles goed gaat met de operatie van Peggy …

Dat was het dan, God. Ik weet niet wat ik je vanavond moet vragen want het is zo'n mooie dag geweest. Of ja, toch. Zorg ervoor dat morgen alles goed gaat met de operatie van Peggy Blue. Niet zoals met de mijne, als je begrijpt wat ik bedoel. 

Tot morgen, kus,

Oscar

De twaalfjarige* Oscar schrijft vanuit zijn ziekbed brieven aan God. In die brieven, die sprankelen van levenslust, vertelt hij over oma Rozerood, een dame die hem regelmatig bezoekt en met hem praat over allerlei kleine en grote levensvragen. Oscars brieven geven een prachtige en ontroerende beschrijving van wat wellicht de laatste twaalf dagen van zijn leven zijn.

*Let op: In het boek is Oscar tien jaar

Oscar et la dame Rose door Éric-Emmanuel Schmitt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Bibliothecaire gegevens

Auteur: Eric-Emmanuel Schmitt

Titel: Oscar et la dame en rose

Uitgever en druk: Noordhoff Uitgevers, druk 1

Jaar van eerste uitgave: 2010

2. Beschrijving van het verhaal.

De volgende personen komen voor in het boek:

Oscar, een tienjarig jongetje die ongeneeslijk ziek is.

Madame Rose, een oudere vrouw die hem regelmatig bezoekt.

Peggy Blue, een meisje dat ook in het ziekenhuis ligt waar Oscar verliefd op is.

Bacon, Einstein, en Popcorn, liggen ook in het ziekenhuis.

Opbouw van het verhaal:

Aan het begin van het boek stelt Oscar zich voor en is hij 10 jaar oud, het verhaal speelt zich af in het ziekenhuis, en heeft een chronologische opbouw, het begint bij dat hij 10 jaar is, en elke brief is hij een jaar of paar jaar ouder. Alle brieven behalve de laatste brief worden geschreven door Oscar zelf, de laatste wordt geschreven door Madame Rose omdat Oscar dan is overleden. Het is dus geschreven vanuit Oscar, en bij de laatste brief uit Madame Rose.

Samenvatting van het verhaal:

Het boek gaat over Oscar van 10 jaar oud, die ongeneeslijk ziek is. Hij ligt in het ziekenhuis en ziet zijn ouders weinig. In het boek schrijft hij 12 brieven aan God, over zijn avonturen, zijn gevoelens voor Peggy Blue, en zijn vragen. Het idee om zijn gedachtes op te schrijven was een idee van Madame Rose, een oude vrouw die kinderen bezoekt die in het ziekenhuis liggen. Bij haar vind hij de troost die hij bij zijn ouders niet kan vinden, die niet weten hoe ze met het verdriet om moeten gaan. Ook komt Madame Rose met een spel. Dat spel duurt 12 dagen, en elke dag is een jaar zodat hij toch ouder wordt omdat ze weten dat Oscar niet lang meer te leven heeft.

3. Interpretatie van het verhaal

Het thema:

Het thema is het christendom, vriendschap/liefde, en dood.

Titelverklaring:

Oscar et la dame en rose, in de titel zitten de 2 belangrijkste personen uit het boek. Namelijk Oscar, en Madame Rose.

Bedoeling van de schrijver:

Ik denk dat de bedoeling van de schrijver was om mensen mee te laten leven met Oscar, laten weten wat er omgaat in het hoofd van iemand die weet dat hij of zij doodgaat, en hoe de mensen om de persoon heen zich voelen. Het is denk ik vooral voor de mensen geschreven die nog nooit iemand verloren zijn, of verloren zijn aan de ziekte kanker.

Soort verhaal/roman:

Oscar et la dame en rose is een briefroman.

Beoordeling van het verhaal

Meest opvallende passage:

De meest opvallende passage vind ik de laatste brief van Oscar en de brief van Madame Rose. Omdat Oscar God daarin bedankt en zegt dat je naar de wereld moet kijken alsof het de 1e keer is, dat vond ik een mooie opmerking. En de brief van Madame Rose omdat ik het een mooie afsluiting vind van het boek, in de laatste brief bedankt ze God dat ze Oscar heeft mogen kennen.

Eigen mening over het verhaal/leeservaringen:

Ik heb Oscar et la dame en rose met tegenzin en een rotgevoel gelezen, omdat ik al teveel mensen ben verloren aan de ziekte, en er tijdens het lezen van dit boekje weer middenin zat en er steeds aan herinnerd werd. Maar het is zeker wel een mooi verhaal, en anders dan anders omdat het brieven zijn. Als je er tegen kunt om zo’n verhaal te lezen is het zeker aan te raden.

REACTIES

F.

F.

fijn zo'n korte bespreking. Duidelijk

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oscar et la dame Rose door Éric-Emmanuel Schmitt"