Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Fout door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Fout
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas aso | 1058 woorden
  • 13 maart 2013
  • 73 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
73 keer beoordeeld

Boekcover Fout
Shadow

Stel je voor: je wordt wakker vastgebonden aan een boom en je hebt geen idee waar je bent. Het is koud, regenachtig en in de wijde omtrek is geen mens te bekennen. Bij je voeten ontdek je een briefje met de tekst: dit is je verdiende loon. Vanavond ben je dood. Het overkomt de zestienjarige Sophia. Ze is wanhopig en probeert van alles om te ontsnappen. Maar tevergeefs…

Stel je voor: je wordt wakker vastgebonden aan een boom en je hebt geen idee waar je bent. Het is koud, regenachtig en in de wijde omtrek is geen mens te bekennen. Bij je voeten on…

Stel je voor: je wordt wakker vastgebonden aan een boom en je hebt geen idee waar je bent. Het is koud, regenachtig en in de wijde omtrek is geen mens te bekennen. Bij je voeten ontdek je een briefje met de tekst: dit is je verdiende loon. Vanavond ben je dood. Het overkomt de zestienjarige Sophia. Ze is wanhopig en probeert van alles om te ontsnappen. Maar tevergeefs. Terwijl de tijd doortikt, herinnert ze zich langzaam weer flarden. Weet Sophia uiteindelijk wie haar heeft ontvoerd? Kan ze dit overleven? En welke rol speelt Damian, haar nieuwe vriend? Ze heeft slechts een dag om achter de waarheid te komen.

Fout door Mel Wallis de Vries
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Vragenlijst: verslag voor elke boekbespreking: mondeling of schriftelijk 

  1. 1.     Genre

Het genre van het boek “fout”  is een jeugdthriller

 2.  Thema

 Het thema is volgens mij verliefdheid en jaloezie. Omdat Sophia en Damian verliefd zijn op elkaar maar Cecile en Merel zijn ook verliefd op Damian. Maar omdat   Damian verliefd is op Sophia is Cecile jaloers.

   3.  Toon

Het boek is realistisch geschreven vb. op pagina 68 staat dat Sophia het alarmnummer belt omdat Cecile haar bedreigt met een pistool.

 4. Personages

Sophia Faber is een meisje van 16 jaar oud en zit in het 4e middelbaar op het Berlage Lyceum. Ze heeft blond krullend haar en woont in Amsterdam. Haar lievelingsdrank is passoa-jus. Ook zit ze in een hockeyteam. Sophia heeft mij het meest aangesproken omdat ik veel over haar weet, en omdat ik me goed kan voorstellen hoe ze is en hoe ze eruit ziet.  

Damian is lang, heeft bruine ogen en donker haar. Hij is 18 jaar oud. Hij zit in de eindexamenklas van het Berlage Gymnasium. Hij heeft een relatie met Cecile maar bedriegt haar met Sophia.

Cecile is het liefje van Damian. Zij is erg jaloers op Sofia omdat Damian ook op haar verliefd is en niet alleen op Cecile. Die jaloersheid is zo extreem dat ze zelfs  Sophia wil vermoorden. Cecile zit samen met Sophia in het hockeyteam. Cecile heeft mij het minst aangesproken omdat er eigenlijk niet veel over haar verteld wordt in het begin.

Andere personages

Merel is het ex-liefje van Damian. Ze stalkt hem en bovendien vertelt ze aan  iedereen dat ze nog altijd een relatie heeft met Damian. Ze heeft mij het minst aangesproken omdat er niet heel veel over haar verteld wordt, dus kan ik me haar niet echt goed voorstellen.

Lizzy en Tessel zijn de beste vriendinnen van Sophia. Lizzy is de gevoelige en Tessel is de stoerdere van de twee. Ze hebben mij het meest aangesproken omdat ik een paar mensen ken die precies hetzelfde zijn als hen.

 

5.  Geef de korte inhoud van het verhaal weer

Sophia komt op een dag terug van het uitgaan, ze wil haar fiets pakken maar dat lukt niet meer want ze wordt neer geslagen door Cecile maar ze denk dat het Damian is. Sophia wordt bewusteloos op een brommer gezet en vast gebonden aan Cecile, dan rijdt Cecile een modderig weggetje in en rijden naar een bos daar vlakbij. In dat bos wordt ze vast gebonden aan een boom, als ze wakker wordt kan ze zich niks meer herinneren. Ze gaat nadenken waarom en door wie ze is vastgebonden. Dan denkt ze terug aan wat er allemaal gebeurd is en dan komt ze er achter dat Damian haar heeft vastgebonden om dat zij hem heeft vernederd. Ze heeft ooit verkering met hem gehad. Maar als ze die avond een meisje voor haar ziet staan uit haar hockeyteam is ze erg verbaasd. Helemaal als ze doorheeft dat zij het vriendinnetje van Damian is.  Het meisje wil haar neerschieten, maar Sophia kan nog net wegrennen. Terwijl ze weg rent ziet ze een ANWB-paddenstoel. Ze belt de politie. Als de politie er binnen 10 minuten is, hoort ze een harde knal, een kogelschot. Het meisje uit het hockeyteam heeft zichzelf geschoten. Maar ze is niet dood. Ze worden naar het ziekenhuis gebracht.

 

6.  Tijd

 In het boek gebeurt alles op 1 dag;  een zondagochtend in februari omstreeks  7u30.

Maar het hoofdpersonage krijgt veel flash-backs en die beginnen vrijdag vier weken daarvoor.

 

7.  Titel: fout

 De titel is fout en ik denk dat ze auteur die titel heeft gekozen omdat Sophia denkt dat Damian haar heeft vastgebonden maar ze heeft het fout. Het was Cecile.

8.  Persoonlijke beoordeling van het boek

Ik vindt het een heel tof boek omdat ik hou van zulke jeugdthrillers en ik vindt Mel een heel goede schrijfster.

9.  Allerlei

  • Mijn hoofd doet pijn, vreselijk veel pijn zelfs. Boven mijn wenkbrauw klopt en steekt het. Ik wil me bewegen, maar het lukt niet. Het voelt alsof mijn armen en benen verlamd zijn.
  • Hij legde een hand op mijn schouder en glimlachte. Ik sloeg zijn hand weg.
  • Toen Damian na een paar minuten terugkwam met de drankjes. Ging hij naast me staan. Onze armen raakten elkaar heel subtiel aan. ‘Cheers,’ zei hij. ‘op ons,’

10.  Auteur

Naam: Mel Wallis de Vries

Geboren: 8 februari 1973 in Leiden

Middelbare school:  In 1991 heeft ze haar eindexamen gehaald. Na de middelbare school studeerde ze biologie en journalistiek  in Groningen. Het lijkt misschien een vreemde combinatie, maar ze vond Nederlands en Biologie de leukste vakken op school. In 1997 is ze afgestudeerd.

Werk:  Na haar afstuderen heeft ze een tijdje als freelance journalist gewerkt voor De Telegraaf. Daarna heeft ze de overstap gemaakt naar een marketingfunctie. Via waspoeders, shampoo en gezichtscrème is ze uiteindelijk marketing manager geworden voor een groot beauty-merk. Ze  deed haar werk heel graag. Maar ze vond het wel jammer dat ze zo weinig tijd had om te  schrijven. Na de geboorte van haar dochter is ze gestopt met werken. Nu combineert  ze  het freelance schrijven met het moederschap. Zo heeft ze alle tijd om te schrijven en voor haar dochter en zoon.

Schrijven: ze wist al heel vroeg dat ze schrijfster wilde worden. Jarenlang heeft ze tientallen schriften en notitieblokken volgekrabbeld met verhalen en ideeën. Ze is naast haar werk altijd blijven schrijven. Dat was soms best lastig, want ze had een drukke baan. Het manuscript voor haar eerste boek (‘Uitgespeeld’) heeft ze  in 2003 afgerond. ‘Uitgespeeld’ is in boekvorm verschenen in 2005.

Thuis: Ze woont  samen met haar vriend en haar kinderen Pien en Teun in Amsterdam. Ze kent haar vriend al heel lang: vanaf de vierde klas van de middelbare school. In 2005 is haar dochter geboren en in 2008 haar zoontje.

Weetje over Mel: Ze is zelf een enorme angsthaas. Ze is altijd bang als ze alleen thuis ben. Dan hoort ze de vreemdste geluiden in het donker. Misschien is het schrijven van spannende boeken wel een soort therapie: ze schrijft haar eigen angsten van haar af. Mel heeft zelf ook haar eigen website: http://www.melwallisdevries.be/

 

Bron: www.melwallisdevries.be

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Fout door Mel Wallis de Vries"