Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het engelenhuis door Dirk Bracke

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Het engelenhuis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2690 woorden
  • 9 maart 2013
  • 104 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
104 keer beoordeeld

Boekcover Het engelenhuis
Shadow
De veertienjarige Bo belandt in de gesloten instelling van Beernem. Een echte gevangenis, als je het haar vraagt. Ze lijkt er met haar dure merkkleding en juwelen niet echt op haar plaats. Vernederd geeft ze haar kleren en persoonlijke spulletjes af. De eerste dagen zijn een echte hel: ze wordt afgezonderd van de rest van de wereld en vooral van Tony...
De veertienjarige Bo belandt in de gesloten instelling van Beernem. Een echte gevangenis, als je het haar vraagt. Ze lijkt er met haar dure merkkleding en juwelen niet echt op haar…
De veertienjarige Bo belandt in de gesloten instelling van Beernem. Een echte gevangenis, als je het haar vraagt. Ze lijkt er met haar dure merkkleding en juwelen niet echt op haar plaats. Vernederd geeft ze haar kleren en persoonlijke spulletjes af. De eerste dagen zijn een echte hel: ze wordt afgezonderd van de rest van de wereld en vooral van Tony...
Het engelenhuis door Dirk Bracke
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 

Inleiding:

  1. Waarom heb ik dit boek gekozen?
  2. Voorkant van het boek
  3. Titelverklaring
  4. Korte samenvatting
  5. Genre
  6. Thema en Bedoeling
  7. Hoofdpersonen, karakter, relaties en verandering in karakter
  8. Tijd (verstrekking) ,verloop  van tijd en soort einde
  9. Plaats van het verhaal
  10. Eigen mening
  11. Verwerkingsopdracht (Categorie 1,2 en 3)

 

 

  1. 1.  Waarom heb ik dit boek gekozen?

 

In het 3e jaar van het Roncalli gingen wij naar de bibliotheek in Bergen op Zoom omdat Dirk Bracke daar ging vertellen over zijn boeken. Hij had ook vertelt over het boek “Het Engelenhuis”. Mij sprak het aan omdat het over de gevangenis gaat, en over hoe snel jonge meisjes in de problemen kunnen komen. Mij sprak dit aan omdat ik van dit soort boeken hou, met problemen enz. Daarom wilde ik het graag een keer lezen maar hij was telkens uitgeleend bij de bibliotheek, dus ik kon hem eindelijk lezen. En ik vind het leuk om hier een boekverslag over te doen omdat ik het een heel interessant onderwerp vind.

 

 

 

 

  1. 2.  Voorkant van het boek

a)    Op de voorkant staat een meisje afgebeeld dat in een gevangeniscel zit. Je ziet een blauwe, lege kamer afgebeeld met één wc. Er zit een meisje op de grond met dure kleren en ze kijkt geschokt.

b)     Het heeft met het boek te maken dat het over een gevangenis gaat, en die kamers zijn nooit gezellig ingedeeld of met meubels. Er staat meestal alleen een wc en een bed. Het meisje dat erop staat afgebeeld is waarschijnlijk Bo, omdat zij de hoofdrolspeler is en omdat zij degene is die in zo’n kamer terecht komt aan het begin.

 

 

 

 

  1. 3.  Titelverklaring

Ik snap eigenlijk niet waarom, maar ik denk omdat er in deze gevangenis “Beernem” alleen maar meisjes zitten die allemaal erge dingen hebben gedaan. En Beernem is juist het tegenovergestelde van een engelenhuis.

 

 

  1. 4.  Korte samenvatting

Het gaat over Bo van 14, ze moet kleren bij de Wibra kopen. Jennifer heeft dure kleren en veel geld. Ze praten over hoe Jennifer aan dat geld komt, ze houdt mannen gezelschap. Bo wil ook geld en vraagt of Jennifer dit kan regelen. Ze zegt tegen haar moeder dat ze een baantje.  Als ze met Pierre (man voor gezelschap) in bed ligt, komt de politie en Bo krijgt 3 maanden verblijf in Beernem, een gevangenis. Daar ontmoet ze Steffie en Yasmin. Steffie is een drugsgebruiker en Yasmin is weggelopen wegens mishandeling. Bo komt vrij, maar ze gaat het verkeerde pad op. Ze koopt een appartement met Tony (haar pooier). Steffie blijft bij haar slapen, maar ze gaat chinezen (een vorm om heroïne te gebruiken). Dan komt de politie langs en worden ze opgepakt. Ze moet weer naar Beernem. Ze komt vrij, stopt met haar rijke leventje en begint opnieuw.

 

 

 

  1. 5.  Genre

 

Het is een jeugdboek, genre is drama. Want iedereen heeft problemen op hun eigen manier.

 

 

  1. 6.  Thema en Bedoeling
    1. Het onderwerp is een gevangenis, vol met meisjes met hun eigen problemen. Bijvoorbeeld drugsgebruik, mishandeling, mannen vrijgezellen enz.
    2. De schrijver wil ons denk ik waarschuwen over in wat voor problemen je kunt komen als je niet uitkijkt. Dit doet hij door middel van andere verhalen van waargebeurde verhalen, zodat wij de gevolgen kunnen voorzien.

 

 

  1. 7.   Hoofdpersonen, karakter, relaties en verandering in karakter

 

  1. A.   Hoofdpersoon:

De hoofdpersoon is Bo, ze is 14/15 jaar. Ze heeft heel weinig geld en moet haar kleren kopen bij de Wibra.

  1. B.   Karakter en uiterlijk:

Ze is best wel verlegen en is bang voor andermans mening. Maar als ze het luxe, rijke leventje tegemoet komt. Is ze nergens meer bang voor en durft alles aan. Ze draagt dan ook dure kleren, het lijkt alsof ze iedere dag van een groot feest afkomt.

  1. C.   Relaties met Bo:
  • Moeder: De relatie is niet zo goed, omdat Bo vindt dat ze te weinig zakgeld krijgt. Ze hebben ook steeds vaker ruzie omdat Bo dan telkens afspraken heeft maar tegen de moeder zegt dat ze moet schoonmaken, maar na 3 keer in Beernem te zitten wordt hun relatie wel steeds hechter. Ze krijgen een hechte band.
  • Yasmin: Een vriendin die ze heeft ontmoet in Beernem. Ze is lesbisch en wordt in Beernem hier ook erg veel mee gepest. Maar ze blijven goeie vriendinnen.
  • Steffie:  Een vriendin die ze heeft ontmoet in Beernem. Ze gebruikt drugs en ze dealt ook, ze gaat vaak naar vrienden om te chinezen of te spuiten. Omdat ze thuis wordt mishandelt door haar stiefvader als haar moeder even niet thuis is. Ze wordt ook door hem betast.
  • Tony: Hij is de pooier van Bo. Hij heeft met Bo een “relatie”, maar eigenlijk heeft hij dat met alle meisjes om te zorgen dat ze niet naar de politie stappen of moeilijk gaan doen. Hij verleidt ze ook door zijn uiterlijk.  Hij lokt hiermee ook andere meisjes.
  • Pierre: Een oudere man rond de 55, die Bo vaak vraagt om hem gezelschap te houden, hij heeft Bo ook ontmaagd in een hotel, toen kwam de politie en werden ze beide opgepakt.
  • Mevrouw Vera: Zij is een opvoedster in Beernem, in het begin was ze heel streng maar na de hand dat Bo in Beernem was werd ze steeds vriendelijker.
  • Vincent: Hij bracht Bo vaak naar haar afspraken omdat Tony het dan te druk had met bijvoorbeeld andere meisjes naar feesten brengen of ze verleiden.
  1. D.   Verandering karakter:

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Bo verandert van karakter, want eerst is ze een onzeker meisje dat bang is voor mensen met een andere mening en erg verlegen. Maar als ze van het luxe, rijke leventje proeft wordt ze opstandig, brutaal en is ze niet meer verlegen, komt voor zichzelf op en durft weg te lopen van Beernem en te liegen tegen haar ouders en iedereen waar dat voor nodig is.

 

 

 

  1. 8.  Tijd (verstrekking) ,verloop van tijd en soort einde
  2. A.   Welke tijd?

De tijd speelt zich niet in de winter af, want het sneeuwde niet. Ik denk eigenlijk in de zomer, want op een gegeven moment gaan ze ook zwemmen in een zwembad. Maar de tijd speelt zich ook af aan het begin van het schooljaar, want als ze voor de 3e keer uit Beernem komt, dan moet ze naar een nieuwe school.

  1. B.   Hoeveel tijd verstrijkt tussen begin en einde?

Tijd verstrijkt  is 2 jaar denk ik, want aan het begin van het verhaal is Bo 14 jaar, middenin 15 jaar. En aan het einde van het boek is ze 16 jaar. Dus 2 jaar.

 

  1. C.   Verloop van tijd:

Chronologisch maar met flashbacks, want er komen hoofdstukken voor die met het verleden van Bo, Steffie  of Yasmin te maken hebben. Maar het verhaal loopt wel gewoon in normale volgorde.

  1. D.   Soort einde:

Het heeft een open einde, want het laatste dat ze denkt is aan dat het maar één telefoontje kost om Pierre te bellen… Dus nu weten we niet of dat ze wel of niet gaat bellen.

 

  1. 9.  Plaats van het verhaal
  2. Het verhaal speelt zich af op meerdere plekken:

1)    Beernem

2)    Feestjes

3)    Middelburg (Nederland)

4)    Duitsland

5)    België

6)    Station

7)    Boekenbeurs

  1. Het was niet zo belangrijk voor het verhaal, maar wel handig want Bo werd telkens opgepakt op andere plekken, maar verder maakte het niet echt uit.

 

 

 

10)      Eigen mening

Ik vond het een interessant boek, want het gaat over probleemjongeren en dat spreekt mij heel erg aan. Want ik wil daar later ook iets mee gaan doen misschien. Verder was ik heel erg benieuwd naar hoe het afliep en wat er gebeurde, en welke beslissingen Bo zou gaan maken. Je kunt veel van dit boek leren omdat jij zelf ook in deze problemen terecht kunt komen. Ik kon me heel goed meeleven met Bo, omdat ik snap dat jij je druk maakt om andermans mening, en dat je geld wilt. Maar ik  snap alleen niet dat je daarvoor mannen gaat vrijgezellen. Maar ik snap wel dat je zo gek word dat je wegloopt uit Beernem. Ik zou het zelf alleen nooit doen omdat je toch ooit wel gevonden word. Mij viel wel op dat ze telkens gevonden werd, maak niet uit waar ze zat of in welk land.

 

 

 

 

11)      Verwerkingsopdracht (Categorie 1,2 en 3)

 

Categorie 1: Eigen mening en inhoud

3       Wat kun je volgens jou van dit boek leren? Leg dat duidelijk uit met voorbeelden. (minstens 20 regels)

Je kunt behoorlijk wat van dit boek leren, omdat er veel problemen in voorkomen. Het is lastig om je hierop voor te bereiden omdat het meestal plotseling gebeurd, maar als je de gevolgen weet ga je meestal niet meer zo gauw de fout in. Neem nou als voorbeeld Steffie, met haar drugsprobleem. Iedereen weet dat je aan drugs verslaafd word, maar toch zijn er uitzonderingen. Als je dit boek leest snap je dat je niet aan drugs moet beginnen, althans dat weet ik nu. Ik was het niet van plan maar alsnog. Zij laat zien dat je aan drugs niks hebt, het enige is, is dat je er een fijn gevoel aan over houdt, maar je komt zwaar in de problemen als je betrapt wordt. Je mag bijv. heroïne niet voor eigen gebruik hebben, en ook niet om te dealen. Dan wordt je opgepakt. He heeft allemaal nadelen die je niet graag op je plankje wilt hebben.

Neem nou ook als voorbeeld Bo, die mannen gezelschap houdt. Wat bereik je ermee? Je houdt er geld aan over, maar een rot gevoel heb je toch liever niet? Ik vind het goed dat ze laat zien wat de gevolgen zijn! De gevangenis, problemen thuis, iedereen ziet je voor hoer en ga zo maar door. Het is gewoon stom als je dit gaat doen. Maar ik snap ook wel dat je het doet vanwege het geld. Maar je kunt veel beter gewoon wit werken, dan zwart toch?

Het boek heeft allemaal problemen dat jou tips geven over wat je beter niet kunt doen. Dat vind ik het mooie aan het boek. Het heeft bijvoorbeeld dat je niet in de gevangenis terecht moet komen, iedereen ziet je niet meer staan. Je krijgt niet gemakkelijk meer een baan. Je leven wordt er gewoon veel en veel moeilijker op. Dit boek verteld dit in echt gebeurde verhalen, en dat willen wij (jongeren) graag lezen.

 

 

 

 

 

Categorie 2: Schrijven en tekenen

3       Laat twee hoofdpersonen uit het boek met elkaar corresponderen. Schrijf minstens drie brieven.

BRIEF 1:

Hee Steffie,

Alles goed? Ben je weer uit de gevangenis? Ik hoop het wel! Ik vond het zo stom dat we weer werden opgepakt wegens heroïne gebruik! Maar ja….. Ik ben wel uit de gevangenis, Tony en zijn mensen zijn opgepakt! Wist je dat Vincent gewoon bij de politie werkt! Daarom wist de politie ook steeds waar ik zat. Omdat hij mij steeds wegbracht. Maar goed, genoeg over mij. Hoe gaat het met jou? Ik hoop dat je niet weer aan de drugs zit. Je kunt ook zonder Steffie! Geloof me!! Schrijf alsjeblieft terug!

Alles goed? Ben je weer uit de gevangenis? Ik hoop het wel! Ik vond het zo stom dat we weer werden opgepakt wegens heroïne gebruik! Maar ja….. Ik ben wel uit de gevangenis, Tony en zijn mensen zijn opgepakt! Wist je dat Vincent gewoon bij de politie werkt! Daarom wist de politie ook steeds waar ik zat. Omdat hij mij steeds wegbracht. Maar goed, genoeg over mij. Hoe gaat het met jou? Ik hoop dat je niet weer aan de drugs zit. Je kunt ook zonder Steffie! Geloof me!! Schrijf alsjeblieft terug!

xx. Bo

BRIEF 2:

Hee Bo!

Ja, ik ben uit de gevangenis gelukkig! Maar het duurde wel iets langer! Helaas, maar het was ook mijn eigen schuld, ik had nooit heroïne mogen gebruiken. Ik ben gestopt! Ik ben officieel 2 weken clean! Ik vind het wel fijn voor je dat Tony en zijn mensen in de gevangenis zitten! Hij was het je niet waard hoor! Je kunt veel beter krijgen! Nu snap ik hoe dat de politie wist waar jij zat! Het is maar goed dat Vincent bij de politie werkt, anders kwam je nooit van Tony af, ik heb gehoord dat hij geweld gebruikt als een meisje wilt stoppen of wegloopt. Het is maar beter zo! Ik krijg wel hulp bij het clean zijn, ik word begeleid. Dit helpt wel, anders zou ik zo weer zijn begonnen denk ik.  Zullen we het vieren door weer een keer met zijn 3en te gaan stappen? Jij, Yasmin en ik? Dat wordt vast weer gezellig! Ff nog een vraagje, zit je weer op je oude school? Ik denk het trouwens niet, maar ik ben wel nieuwsgierig!

xx. Steffie

BRIEF 3:

STEFFIE!

Ik ben je zo dankbaar dat je bent gestopt! Ik vind het echt fijn voor je! Ik was echt bang dat je weer op je oude pad verder ging. Ik zit nu op een andere school waar ze me niet kennen gelukkig! Nu heb ik een nieuwe start, en ga ik het helemaal anders aanpakken. Het geld dat ik nog had staat nu op een spaarrekening, mama heeft dat gedaan. Nu kan ik alleen geen sigaretten meer kopen. Ik wilde eerst Pierre weer bellen, maar dat lijkt me een slecht plan want dan ga ik weer naar Beernem of erger en dat wil ik echt niet hoor! Dus we gaan lekker stappen met Yasmin en jij! Ik heb er nu al zin in!! Ik heb mijn mobiel nog dus ik bel je nog wel! Yasmin’s nummer heb ik ook dus die bel ik als we een datum hebben geprikt!

xx. Bo!!!

 

Categorie 3: Zoeken en vergelijken

3       Zoek tenminste twee gedichten of songteksten die bij het verhaal  passen. Kopieer ze of typ ze over. Leg uit waarom je deze keuze hebt gemaakt.

 

Nieuwe start

 

Een nieuwe start.

Een nieuwe start van mijn leven.

Ik voel me down diep in mijn hart.

Waarom moet ik dit beleven?

 

Mijn hart breekt in allerlei stukken.

Hoe begin ik een nieuw begin?

Ik moet er over heen en het gaat me hoop ik lukken.

En hopen dat ik het snel overwin.

 

Mensen proberen te stoken.

Zodat wij ook nog eens ruzie krijgen.

Laat maar want mijn hart is toch al gebroken.

En vanbinnen voel ik de woede en verdriet stijgen.

 

Ik vond het leuk om met je om te gaan.

Het was een nieuw begin voor mijn leven.

Nu had ik twee verschillende groepen om mee om te gaan.

Maar nu moet ik het laten gaan en me zelf aandacht geven..

 

 

 

Ik heb dit gedicht gekozen omdat het me aansprak. Het liet me denken aan Bo. Omdat zij een nieuwe start moet maken dat ze lastig vind omdat ze een mooi leventje had. Maar toch doet ze het om niet weer de fout in te gaan. Ze vind het wel moeilijk om alles achter zich te laten, omdat ze veel heeft meegemaakt. Maar het moet! Ze gaat naar een nieuwe school, en maakt daar nieuwe vrienden. Ze zal weer wit werk moeten gaan doen in plaats van zwart werk. Haar moeder en zij hebben ook een schone start gemaakt, ze hebben het achter zich gelaten dat gebeurd is.

 

 

Gedicht 2:

 

 

Hou je wel echt van mij?

Hou je wel echt van

mij

Dat vraag ik me af

Je mishandeld me regelmatig

En vind mij laf

 

Hou je wel echt van mij 

Ik denk van niet

Heb blauwe plekken

En veel verdriet

 

Hou je wel echt van mij

Laat je liefde dan eens zien

Al die vervelende jaren

Is dat wat ik verdien

 

 

Hou je

wel echt van mij

Dat vraag ik me af

Dit gedicht gaat over Steffie, omdat zij thuis word mishandeld door haar stiefvader. Sinds haar moeder bij hem weg is gegaan, slaat hij haar steeds meer. Hij doet alsof het oud vuil is en laat haar allerlei dingen doen. Ze wordt ook telkens betast door hem. Ze kan er

niks aan doen omdat hij veel sterker is dan zij. regelmatig

En vind mij laf

 

Hou je wel echt van mij 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het engelenhuis door Dirk Bracke"