Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Latino king door Bibi Dumon Tak

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Latino king
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1632 woorden
  • 16 januari 2013
  • 188 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
188 keer beoordeeld

Boekcover Latino king
Shadow

Castel ontdekt al jong dat er met drugs veel geld te verdienen valt. Hij laat zich overhalen om drugs te gaan smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, maar op een dag wordt hij gearresteerd met anderhalve kilo cocaïne onder zijn kleren. Hij belandt in de beruchtste gevangenis van het Caraïbisch gebied waar enkel het recht van de sterkste geldt. Er wordt g…

Castel ontdekt al jong dat er met drugs veel geld te verdienen valt. Hij laat zich overhalen om drugs te gaan smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, maar op een dag wordt hij …

Castel ontdekt al jong dat er met drugs veel geld te verdienen valt. Hij laat zich overhalen om drugs te gaan smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, maar op een dag wordt hij gearresteerd met anderhalve kilo cocaïne onder zijn kleren. Hij belandt in de beruchtste gevangenis van het Caraïbisch gebied waar enkel het recht van de sterkste geldt. Er wordt gedeald, gevochten, gegokt, gedronken en gemoord. Al snel weet Castel dat er maar één manier is om deze hel te overleven: ontsnappen.

Dit boek is oorspronkelijk verschenen in de Slash-serie: boeken die geschreven zijn op basis van het waargebeurde levensverhaal van een jongere.

Latino king door Bibi Dumon Tak
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Leeservaring

 Ik heb dit boek gekozen omdat het als tweede in het lijstje met boeken die ik moet lezen voor school staat. Dit boek bracht bij mij gemengde gevoelens op. Soms vond ik het heel interessant wat er gebeurde, ik had soms medelijden met de hoofdpersoon maar ik maakte me ook kwaad om de stomme dingen die hij af en toe deed.  Ik vond het verhaal toch interessant en wilde het meteen uitlezen.

Dit boek heeft mij aan het denken gezet over hoe slecht de gevangen in de Dominicaanse Republiek het eigenlijk hebben. Als je op Curaçao opgepakt wordt is het volgens mij heel anders. Ik vind dat de hoofdpersoon Castel eigenlijk wel dom is. Hij heeft veel foute keuzes in zijn leven gemaakt. Ik vind wel dat hij goed met de dingen die hem overkomen omgaat. Hij geeft niet op en is best optimistisch.

Het lezen van dit boek ging best makkelijk, het was vlot te lezen. Het taalgebruik was eenvoudig, er zaten wel wat Spaanse woorden tussen maar die kon ik, doordat ik een klein beetje Spaans kan, goed begrijpen. Er waren veel verrassingselementen in het boek. Ik vond de meeste dingen die er gebeurden wel een verrassing. Ik verwachte bijvoorbeeld niet dat het Castel zou lukken om te ontsnappen, maar dat hij eerder legaal uit de gevangenis zou komen. Het slot vind ik heel mooi. Ik vind het prettig dat Castel toch thuis is gekomen en dat hij probeert zijn leven weer normaal te leiden.

 

Uittreksel

Castel groeit in Rotterdam op, en woont samen met zijn moeder en zus in een flat.

Castel heeft zijn school niet afgemaakt en komt al gauw met drugs in aanraking.

Hij handelt  in drugs maar gebruikt zelf niet.

Hij rent bij wijze van spreken het hele land door om mensen hun bestellingen af te leveren, want als je eenmaal een klant hebt, is het de kunst om deze niet kwijt te raken.

Castel werkt bij een autobedrijf, daar heeft hij Faatje leren kennen.

Via Faatje komt hij in een grotere drugswereld terecht.

In de Dominicaanse Republiek moet hij drugssmokkelen.

Op dat moment is hij achttien.

Castel moet een wielrennersbroek aan met in de dichtgenaaide zakken zakjes met anderhalve kilo cocaïne. Daarover doet hij zijn gewone spijkerbroek.

Op het vliegveld wordt hij opgepakt.

Hij krijgt acht jaar cel in de gevangenis van de vreselijkste gevangenissen van de Dominicaanse Republiek.

Het is er zo corrupt als ik weet niet wat, als je iets wil regelen dan ga je naar de bewakers, geeft ze wat geld en het is geregeld.

Maar als er ruzie is (Wat er vrijwel altijd is) doen de bewakers niks.

Eén, omdat ze niet durven. Twee, ze kunnen niks beginnen tegen alle gevangen. Want als het er op aankomt, vormen de gevangen eigenlijk een soort grote familie.

Je hebt ruzie met driekwart van de gevangenis, maar als het er om gaat, helpt iedereen je.

En drie, de bewakers kregen toch wel betaald, of ze nou iets uitvoerde of niet.

Verder lagen er een paar vieze, bezweette, bebloede, stinkende matrassen.

Soms was er 11 dagen geen stroom en moesten ze ver lopen naar een put waar ze water uit konden halen, dan moest je nog het geluk hebben dat ze het water niet van je stalen.

’s Nachts liepen er kakkerlakken en muizen.

De douche hing boven een gat, drie keer raden wat dat gat was; een wc.

Er werd gehandeld in wapens, geld en drugs. Ook met de Bewakers.

De eerste dag dat Castel in de gevangenis kwam verliep op een aparte wijze.

Ze duwde hem en nog een andere Europeaan de cel in met hun tas met spullen.

Castel had enkel nog een paar vuile onderbroeken, geld had hij niet meer.

De Britt die tegelijkertijd met hem de cel in werd geduwd was een tengere jongen die bang uit zijn ogen keek. Daarom liepen de gevangenen als eerste op hem af, ze pakte zijn tas en haalde alles wat bruikbaar was eruit.

Daarna liepen ze naar de tas van Castel. Eén gevangen wilde de tas oppakken maar Castel gaf hem meteen een stomp in zijn gezicht. Niet vanwege de vuile onderbroeken die er nog inzaten, maar omdat als hij alles maar liet gaan hij wist dat hij het hier niet lang vol zou houden. Ze moesten weten dat ze hem niks konden flikken. Vanaf het eerste moment.

En het had effect, er kwam een oude man naar hem toe lopen en zei ‘dat vriendje van je, is ten dode opgeschreven, maar jou wil ik wel helpen.’

Castel noemde hem Daddy.

Daddy vertelde Castel altijd dat hij nooit naar de ‘afdeling C’ mocht gaan.

Daar waren altijd gevechten en als je er niks te zoeken had werd je af gemaakt.

Daar zaten de Latino’s.

Castel was nieuwsgierig en ging opzoek naar afdeling C.

Toen hij er was kwam er al gauw een groepje mannen om hem heen staan en keken hem dreigend aan.

Castel zette een grote bek op maar dat pakte niet goed uit, iemand trok hem aan zijn shirt omhoog, waardoor zijn shirt verschoof en zijn tatoeage van een kroon zichtbaar was.

De man liet hem zakken en zei sorry.

Later hoorde Castel van Daddy dat als je een tatoeage van een kroon hebt, je automatisch een Latino bent.

Sinds dien ging Castel steeds vaker langs afdeling C, en toen op een dag de oude leider van de Latino’s vrij was gelaten werd Castel benoemd tot de nieuwe Latino King.

Kleineman (Jack), een vriend van Castel, werd vrijgelaten en beloofde Castel te helpen met ontsnappen.

Met het geld van Castel’s moeder werd Castel naar een betere gevangenis aan de andere kant van de Dominicaanse Republiek over geplaatst.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Met het geld van Castel’s moeder werd Castel naar een betere gevangenis aan de andere kant van de Dominicaanse Republiek over geplaatst.

Daar leek het wat beter, maar ontsnappen was er onmogelijk. Alle gevangenen hadden een kanariegeel pak aan.

Als je daar wilde ontsnappen zagen ze je meteen.

Kleineman vertelde hem via telefoongesprekken dat hij moest zorgen dat hij naar het ziekenhuis moest. Hij moest uit het ziekenhuis ontsnappen en hij zou hem verder helpen.

Kleineman werkte samen met Castel’s moeder.

Het was niet moeilijk om te zorgen dat hij in de gevangenis kwam, want hij had al jaren lang last van een liesbreuk. Soms stak er wat uit zijn buik, maar dat duwde hij dan weer terug. Maar de laatste tijd lukte het hem niet om het terug te krijgen, dus ging hij naar het ziekenhuis.

Hij werd geopereerd en moest nog een nacht in het (afschuwelijk vieze) ziekenhuis verblijven.

Hij was vast gebonden aan zijn bed. En er waren twee bewakers bij hem, die op de gang stonden en soms even kwamen kijken.

Opeens kwam er een mooie dame de zaal in lopen, ze liep naar hem toe en begon hem te zoenen. Hij merkte dat ze wat in haar mond had. Het was een sleutel. Het was de sleutel van de boeien die hij om zijn voeten had. Zijn armen hadden de bewakers al los gemaakt omdat hij zijn armen nodig had toen hij ging eten.

De dame verdween op de gang, er kwam nog een dame aanlopen.

Kleineman had twee prostituees in gehuurd om de bewakers aftelijden.

Even later kwam ook Kleineman opeens de zaal binnen, terwijl Castel nog steeds met de boeien een het kloten was. ‘God ben je nou nog bezig? Laat mij maar even’.

En binnen no-time was Castel bevrijd van de boeien die om zijn voeten zaten.

Ze renden door het ziekenhuis, ergens bij een balkon moest Castel naar beneden springen, hij landde op een zonnescherm, die doorscheurde en hij landde op het volgende zonnescherm. Hij sprong van het zonnescherm af op de grond. Heel even bleef hij staan, om de vrijheid onder zijn voeten te voelen. Hij rende door, naam de eerste de beste scooter taxi ‘rijden!’

‘waarheen?’

‘maakt niet uit! Gewoon rijden!’

De scooter reed op de weg, toen Castel opeens in een auto werd getrokken.

‘Nu hebben ze me… ik ben er bij’. Dacht Castel, maar het was Kleineman die hem naar binnen had getrokken.

Castel was nog lang niet veilig en had nog veel gezeik mee gemaakt maar uit eindelijk kon hij op een nacht met een vissersboot mee naar Jamaica.

Castel’s zus had hem opgebeld en vertelde hem zijn paspoort te verscheuren en een tijdelijk reisdocument aan te vragen bij de Britse ambassade.

Vanuit Jamaica belde hij met de Britse ambassade en regelde een tijdelijk reisdocument.

De Britt vroeg alleen waarom hij het nodig had, waarop Castel had geantwoord dat hij zijn paspoort kwijt was geraakt.

De Britt had Castel’s gegevens nodig, en hij gaf ze. Hij loog niet over zijn naam, het maakte toch al niet meer uit de hele wereld wist al dat hij was ontsnapt.

Een paar uur later werd Castel opgebeld dat het geregeld was, hij kon een ticket naar Schiphol boeken.

 

 

De titel van dit boek is Latino King, Castel wordt op een gegeven moment in het boek gekroond als de baas van alle Kings in de gevangenis. Hij is de Latino King.

Castel is de hoofdpersoon in dit boek. Het boek wordt via zijn gedachten verteld, dus een ik-figuur verhaal. Castel is een Nederlandse jongen rond de 18 jaar. Hij is heel zakengericht en wil graag geld verdienen. Dit brengt hem in grote problemen. Ook al is Castel af en toe een beetje naïef, kan hij ook goed voor zichzelf denken en zich uit nare situaties redden. Hij is een doorzetter en meestal een optimist.

Het boek is niet chronologisch opgebouwd. Het speelt grotendeels af in de Dominicaanse Republiek en soms ook in Nederland.

REACTIES

A.

A.

het is niet de kleine man die Castel helpt in het ziekenhuis, maar Hermano Muerte (Broeder Dood)

11 jaar geleden

L.

L.

dit is een leuk boek

10 jaar geleden

L.

L.

Hallo iederreen dit is een erg leuk en leerzaam broek en er wordt lekker in gescholden

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Latino king door Bibi Dumon Tak"