Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Oliver Twist

Charles Dickens

1837

416

4 uit 5

A D V E R T E N T I E
Hou jij ook zo van testjes en onderzoekjes, zeker als afleiding van je saaie schoolwerk? Meld je dan nu aan voor het Scholieren.com Jongerenpanel. Wij sturen je af en toe een onderzoekslink toe, jij maakt regelmatig kans op toffe prijzen. Vul hier wat basic gegevens in en je zit erbij! Duurt max 2 minuten.
4.0 / 10
3e klas vwo
  • Anoniem
  • Nederlands
  • 457 woorden
  • 299 keer
    7 deze maand
  • 16 januari 2013

Plaats

Het verhaal speelt zich grotendeels af in London, waar Oliver heen is gevlucht. Daarvoor leefde hij in een onbekend stadje, ik citeer:

In een van de openbare gebouwen van een zekere stad, die om allerlei redenen beter niet met name genoemd kan worden en die ik ook geen gefingeerde naam zal geven, is een instelling gevestigd die je vanouds aantreft in de meeste steden, groot of klein, namelijk een armhuis.

Blz 5, zin 1

In hoofdstuk acht loopt Oliver weg naar London en daar blijft hij de rest van het verhaal. Wat wel belangrijk is, is dat Oliver niet de hele tijd op dezelfde plek is in London. Eerst woont hij namelijk bij een bende in een oud, verlaten huis langs de rivier. Vervolgens komt hij door omstandigheden bij een heel net huis terecht, bij Dhr. Brownlow in de goede buurt van London. Daarna woont hij weer bij de bende, maar dit keer in een ander hol van ze. Ten slotte wordt hij weer opgelapt bij de Maylie’s en hij eindigt weer in het huis van Dhr. Brownlow, waar hij voor het eerst in zijn leven weer gelukkig kan leven.

Tijd

Het boek begint al met dat tijd niet van belang is in het verhaal, ik citeer:

En in dit armhuis werd op een dag en datum die ik hier niet omstandig hoef te vermelden, aangezien de lezer daar helemaal niet mee gediend is, in ieder geval niet in dit stadium van de zaak, het stukje sterfelijkheid geboren waarvan de naam voorkomt in het opschrift van dit hoofdstuk. Blz 5, zin 2

Als je het verhaal leest, kun je wel duidelijk opmaken dat het verhaal zich ergens in de negentiende eeuw moet hebben afgespeeld, de tijd waarin Dickens leefde dus. Je kunt dit merken aan bijvoorbeeld hoe de armen en wezen behandeld werden, de doodstraf, de voertuigen (Oliver werd vaak genoeg door paard en wagen heen en weer gebracht), de klederdracht enz.

Uitwerking

Ik denk dat het verhaal zich absoluut niet in een andere tijd had kunnen afspelen. Zoals je kan lezen in mijn vorige stukje over tijd, zijn er allemaal dingen die dit verhaal kenmerkend maken voor de negentiende eeuw. Het is wel mogelijk om het verhaal in een andere plaats te laten afpelen, al zou het er dan, naar mijn idee, niet leuker op worden. In de negentiende eeuw gebeurde er een hoop dingen waar we nu niet meer over zouden durven dromen, dus er is een hoop veranderd sinds toen. Het verhaal speelde zich helaas wel in een tijd af, dat deze veranderingen nog niet van kracht waren. Je kunt namelijk duidelijk zien dat de manier waarop mensen met elkaar omgingen, niet veranderd tijdens het verhaal. En dat is nu juist wat er in de loop van de jaren zo veranderd is.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3268

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

anoniem3e klas vwo7.8
Maacz 3e klas vwo7.1
Rene Rougoor 6.9
Thom 4e klas vmbo7.0
juul 3e klas vwo6.6
Meer verslagen ›