Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oliver Twist door Charles Dickens

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Oliver Twist
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 464 woorden
  • 16 januari 2013
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
11 keer beoordeeld

Boekcover Oliver Twist
Shadow
Oliver Twist door Charles Dickens
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Plaats

Het verhaal speelt zich grotendeels af in London, waar Oliver heen is gevlucht. Daarvoor leefde hij in een onbekend stadje, ik citeer:

In een van de openbare gebouwen van een zekere stad, die om allerlei redenen beter niet met name genoemd kan worden en die ik ook geen gefingeerde naam zal geven, is een instelling gevestigd die je vanouds aantreft in de meeste steden, groot of klein, namelijk een armhuis.

Blz 5, zin 1

In hoofdstuk acht loopt Oliver weg naar London en daar blijft hij de rest van het verhaal. Wat wel belangrijk is, is dat Oliver niet de hele tijd op dezelfde plek is in London. Eerst woont hij namelijk bij een bende in een oud, verlaten huis langs de rivier. Vervolgens komt hij door omstandigheden bij een heel net huis terecht, bij Dhr. Brownlow in de goede buurt van London. Daarna woont hij weer bij de bende, maar dit keer in een ander hol van ze. Ten slotte wordt hij weer opgelapt bij de Maylie’s en hij eindigt weer in het huis van Dhr. Brownlow, waar hij voor het eerst in zijn leven weer gelukkig kan leven.

Tijd

Het boek begint al met dat tijd niet van belang is in het verhaal, ik citeer:

En in dit armhuis werd op een dag en datum die ik hier niet omstandig hoef te vermelden, aangezien de lezer daar helemaal niet mee gediend is, in ieder geval niet in dit stadium van de zaak, het stukje sterfelijkheid geboren waarvan de naam voorkomt in het opschrift van dit hoofdstuk. Blz 5, zin 2

Als je het verhaal leest, kun je wel duidelijk opmaken dat het verhaal zich ergens in de negentiende eeuw moet hebben afgespeeld, de tijd waarin Dickens leefde dus. Je kunt dit merken aan bijvoorbeeld hoe de armen en wezen behandeld werden, de doodstraf, de voertuigen (Oliver werd vaak genoeg door paard en wagen heen en weer gebracht), de klederdracht enz.

Uitwerking

Ik denk dat het verhaal zich absoluut niet in een andere tijd had kunnen afspelen. Zoals je kan lezen in mijn vorige stukje over tijd, zijn er allemaal dingen die dit verhaal kenmerkend maken voor de negentiende eeuw. Het is wel mogelijk om het verhaal in een andere plaats te laten afpelen, al zou het er dan, naar mijn idee, niet leuker op worden. In de negentiende eeuw gebeurde er een hoop dingen waar we nu niet meer over zouden durven dromen, dus er is een hoop veranderd sinds toen. Het verhaal speelde zich helaas wel in een tijd af, dat deze veranderingen nog niet van kracht waren. Je kunt namelijk duidelijk zien dat de manier waarop mensen met elkaar omgingen, niet veranderd tijdens het verhaal. En dat is nu juist wat er in de loop van de jaren zo veranderd is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oliver Twist door Charles Dickens"