Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Morgen sla ik terug door Joost Heyink

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Morgen sla ik terug
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1345 woorden
  • 5 januari 2013
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
11 keer beoordeeld

Boekcover Morgen sla ik terug
Shadow
Morgen sla ik terug door Joost Heyink
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

B:  zakelijke gegevens

Biografie van Joost Heyink:

 

Ik ben geboren in 1946 in Scheveningen en heb de hand van mijn vader vastgehouden toen het water over de

boulevard sloeg. Dat was in 1953, tijdens de watersnoodramp.

 

Ik heb op school gezeten in Den Haag, Leeuwarden, Zeist, Antwerpen en Apeldoorn (2x). Twee keer bleef ik zitten en twee keer ben ik van school geschopt. Drie keer bijna. Ik ben daarentegen maar één keer van huis weggelopen. Ik was zestien en werd opgepakt door de politie in de trein naar Parijs. Ik had geen kaartje en deed of ik sliep. Het hielp niet. Later ben ik van alles gaan studeren in Groningen. Op het laatst psychologie. Ik kon daarna direct aan de

slag. Als barkeeper, want psychologen hadden ze toen niet nodig.

 

Ik had een hond die Wammes heette. Die liep altijd weg. Ik wist waarheen. Naar

een café waar ze hem gehaktballen gaven. Daar ving ik hem dan.

 

Na een paar jaar kon ik aan de slag bij de universiteit van Groningen. Voor zes maanden. Dat werd uiteindelijk dertien jaar. Ik deed wetenschappelijk onderzoek. Het leukste vond ik het schrijven van artikelen, hoofdstukken en

boeken (vaak over hetzelfde, maar dat hadden ze niet door).

 

Toen trouwde ik met Jolanda, van wie iedereen, behalve Jolanda, vond dat ze te jong voor me was. En toen kwam Joep. Hij werd geboren in 1994. We wonen in een oud huis in Zuidwolde bij Groningen. Het kraakt en lekt, maar we hebben een

mooie tuin.

 

Sinds vijf jaar ben ik huisman en mag ik schrijven wat ik wil. Jeugdboeken. Plus 12 jaar, zoiets. Heerlijk. Er moet spanning in, het moet om te lachen zijn

en een beetje seks is ook nooit weg.

 

Hobby’s? Lezen? Nee, ik lees niet veel boeken. Geen geduld voor. Ik schrijf ze liever zelf. Ik speel hockey en ik tennis. Ook hoest ik regelmatig, maar dat kun je geen hobby noemen. En ik mail graag. Flauwekul, grappen en soms iets belangrijks. Ik heb weer een hond. Een lieve sul. Mijn lievelingskleur is groen en mijn lievelingsdier is koe. Zo, dat lijkt me voldoende.
 

 

 

 

 

 

C: Eerste persoonlijke reactie

 

Ik heb dit boek gekozen omdat het een mooi verhaal leek op de achterkant omdat het spannend was, en de titel en het thema mij aansprak. Ik vind boeken die echt kunnen zijn, dus non-fictie het leuks. En dit is hiervan een voorbeeld.

Mijn eerste indruk was dat het vanaf het begin al spannend begon te worden omdat de vader van de hoofdpersoon telkens zijn moeder slaat, je leest het boek snel door omdat het een leuk verhaal is, je gaat ook echt meeleven met de hoofdpersoon.

 

 

 

 

D: Inhoud

 

titelverklaring:

De schrijver heeft deze titel gekozen omdat de hoofdpersoon het bijna letterlijk dacht, hij dacht namelijk: als mijn vader morgen nog een keer slaat, sla ik morgen terug!

beschrijf de hoofdpersonen:

Rob Franke:

            Rob is 15 jaar en is de zoon van Jenny en Berend franke, Rob is het er niet mee eens dat Jenny telkens geslagen wordt door Berend, en daar kan hij      erg om wakker liggen.

beschrijf de bijpersonen:

Jenny Franke:

            Jenny is de moeder van Rob en werkt bij een bibliotheek, Jenny wordt        vaak geslagen en dat vind ze in het begin van het verhaal nog niet zo erg,             maar later geeft ze rob gelijk en wil ze ook vluchten.

Berend Franke:

            Berend is de vader van Rob, Berend heeft een zware depressie en slaat       daardoor zijn vrouw Jenny als zij iets verkeerd doet. Als Rob en Jenny zijn     gevlucht doet hij er alles voor om ze terug te vinden, en hij wil ze wel         vermoorden.

tijd:

Het verhaal speelt zich in onze tijd af. Rob heeft een computer,  en een mobieltje.

Ook heeft Rob op internet een jongen gevonden om mee te chatten.

plaats:

Het verhaal speelt zich af op 2 plaatsen, in het eerste deel zijn ze in hun eigen huis. De tweede plaats is rond het vlucht huis van Jenny en Rob.

chronologie:

 

einde:

Het verhaal heeft een gesloten einde, dit weet je omdat de vraag die je aan het begin van het boek hebt, namelijk: Eindigt dit goed af? Beantwoord is.

 

thema:

 

-Stalking

-Mishandeling

 

samenvatting:

 

Rob Franke is enigs kind en woont bij zijn ouders Jenny en Berend.

Berend Franke lijdt aan een zware depressie en kan zich daardoor slecht inhouden tegen Jenny als er iets kleins is gebeurd wat hij niet wou, bijvoorbeeld als Jenny vergeet de deur op slot te doen als ze ’s avonds gaan slapen. Berend slaat Jenny heel vaak en hard en daar kan Rob erg om wakker liggen, het gaat daardoor ook niet erg goed op school.

 

Telkens als Berend Jenny geslagen heeft, heeft hij er de volgende ochtend veel spijt van, en hij zegt telkens weer dat het vanaf nu weer beter zou gaan, maar dan moet Jenny ook veranderen zegt berend. Jenny geloofd hier telkens in maar Rob probeert haar te overtuigen dat dit niet goed is.

 

Maar bijna elke dag is het weer zo ver, Berend wordt weer woedend en slaat Jenny steeds harder. Rob had aan Jenny verteld of het geen idee was om te gaan scheiden, maar Jenny vond dit geen goed idee. maar Jenny vertelde wel dat als Berend nog één keer zou slaan dat ze dan zouden gaan vluchten en dat ze al een plan had bedacht.

 

Rob vertelde zijn chatvriend Berry dat het zou kunnen dat ze zouden vluchten.

En de volgende dag had Berend Jenny weer geslagen, Jenny fluisterde zachtjes naar Rob “morgen” en Rob wist genoeg. De volgende dag had Rob zijn spulletjes al gepakt alhoewel dat niet heel gemakkelijk ging. Toen Rob en Jenny gingen vertrekken ging dat niet zo gemakkelijk, Berend was net terug van zijn werk en zag Jenny en Rob in de auto zitten, snel sprong hij boven op de auto en sloeg het zijruitje van Jenny in, na flink wat geslinger waren Rob en Jenny Berend kwijt.

 

De volgende dag was Berend woedend en hij gaf niet op om Rob en Jenny terug te vinden, hij was de hele dag bezig met het zoeken naar aanwijzingen, ook ging hij naar een vriendin van Jenny en vroeg of zij wat wist, Berend was woedend op haar toen ze vertelde dat ze niets wist, en had bijna de neiging om haar ook te slaan. Toen Berend ’s avond in de kroeg zat vertelde hij zijn vriend Klaas alles. Klaas wilde best meehelpen om ze te vinden en vroeg aan Berend of Rob wel eens verteld heeft dat hij wel eens op internet aan het chatten was, Berend dacht goed na en de volgende dag keek Klaas op de computer van Rob,

hij ging chatten met Berry en vroeg wat Rob (hij deed zich voor als rob) allemaal gezegt had, Berry zei: weet ik veel?? ergens hutje op de hei of zo, ergens honderd kilometer hier vandaan, meteen ging Berend opzoek en hij vond het, de volgende dag was hij opweg.

Toen Berend de volgende dag voor het nieuwe huis van Jenny en Rob stond gingen Rob en Jenny weer vluchten. Berend reed er achteraan. Na een grote achtervolging stond de auto van Jenny en Rob terwijl Berend er recht op af reed, net op tijd startte de auto weer en Berend reed recht de sloot in en was meteen dood.

Twee weken later ging het veel beter met Rob en Jenny en het ging ook beter op school.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Morgen sla ik terug door Joost Heyink"