Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Loverboys door Helen Vreeswijk

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Loverboys
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1270 woorden
  • 19 november 2012
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
33 keer beoordeeld

Boekcover Loverboys
Shadow

Mo is knap, spannend en een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, hij is doelbewust op zoek naar jonge meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun schoenen staan. Mo overlaadt hen met cadeaus en doet alles om het de meisjes naar de zin te maken. Lisa en Kelly worden allebei smoorverliefd op hem en dat is precies wat hij wil. Hij speelt de…

Mo is knap, spannend en een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, hij is doelbewust op zoek naar jonge meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun sch…

Mo is knap, spannend en een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, hij is doelbewust op zoek naar jonge meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun schoenen staan. Mo overlaadt hen met cadeaus en doet alles om het de meisjes naar de zin te maken. Lisa en Kelly worden allebei smoorverliefd op hem en dat is precies wat hij wil. Hij speelt de twee vriendinnen tegen elkaar uit, maar de meiden willen hem niet teleurstellen en zeker niet verliezen. Om te bewijzen dat ze van hem houden, gaan ze ver. Veel te ver. Door toedoen van Mo komen ze in de prostitutie terecht. Dan volgt een barre strijd om te ontsnappen aan zijn terreur.

Loverboys door Helen Vreeswijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Leesverslag havo 2 + vwo 2

Boek: Loverboys

Auteur: Helen Vreeswijk

Datum: Oktober 2012

Verwachting

Wat verwachtte je van het boek toen je het uitkoos? Dat het een heel spannend en maar ook eng boek zou zijn. Ik kende de schrijver nog niet dus ik was benieuwd naar haar boeken.

Synopsis (beknopte samenvatting)

Vat de inhoud van het boek samen: schrijf op wat de belangrijkste gebeurtenissen in het boek zijn en hoe het afloopt. De samenvatting moet uitgebreid genoeg zijn om later nog als geheugensteun te kunnen dienen. Overbodige informatie en details laat je achterwege. Gebruik minimaal 200 en maximaal 300 woorden.

Lisa is een erg verlegen meisje van 15 en haar beste vriendin Kelly is ook 15 jaar.

Op een middag besluiten ze samen met nog twee andere meiden naar de stad te gaan. Daar jutten ze Lisa zo erg op dat ze besluit twee blousjes te gaan stelen. In een café spreken ze af en laat Lisa de gestolen spullen zien, maar ze voelt zich er niet lekker bij. In het café bestellen ze wat drinken en dat wordt bediend door een jongen genaamd Mo. De volgende dag staat hij Lisa bij school op te wachten. Hij vraagt of Lisa na schooltijd zin heeft om wat te drinken. Na schooltijd zitten hij en Lisa samen bij café de Proost en kletsen ze wat. Mo vraagt of ze van de week mee uit gaat en dat vind Lisa goed. Samen met Kelly en Ramon gaan ze uit. Vanaf die dag krijgen Kelly en Lisa steeds vaker ruzie. Mo misleidt beide meisjes en als hij met Lisa praat doet hij gemeen over Kelly en als hij met Kelly praat doet hij gemeen over Lisa. Aan Kelly vertelt hij dat hij heel erg weinig geld heeft en dat Kelly kan bijverdienen in een seksclub, genaamd Hot Lips, als dienst meisje. Toch haalt Mo haar over om verder te gaan. Een vrouw die daar ook werkt, genaamd Lien, vertelt haar dat ze ook wat geld moet bewaren voor zichzelf. Dat doet ze. Lisa is ondertussen al voor de tweede keer weggelopen maar weer terug gegaan omdat haar moeder een ongeluk heeft gehad door al haar zorgen om de verdwijning van Lisa. Mo dwingt haar dan opeens om de prostitutie in te gaan, en bij de huur zolder waar ze dan wonen is een vrouw die haar samen met Lien helpt om haar en Kelly te bevrijden. Dat lukt en samen doen ze aangifte.

(300 woorden is wel weinig)

De analyse.

Beantwoord de volgende vragen. Antwoord in hele zinnen en leg je antwoord zo nodig uit!

Tijd

In welke tijd speelt het verhaal zich af?  

Het verhaal speelt zich in het heden af.

 

Hoeveel tijd verstrijkt er in het verhaal?

Het verhaal duurt een aantal maanden tot drie kwart jaar.

 

Is het verhaal chronologisch verteld? Waar kun je dat aan merken?

Op de achterkant van het boek wordt wel een fragment uit het boek zelf gehaald, maar in het boek zelf begint het boek gewoon bij het begin, dat merk je door dat het boek aan één stuk door loopt.

Plaats

Waar speelt het verhaal zich  af? 

Het speelt zich in Nederland en België af.

Welke sfeer wordt er opgeroepen? Leg je antwoord uit. Er wordt een spannende sfeer opgeroepen, want je wilt graag weten wanneer Kelly en Lisa er achter komen dat Mo een loverboy is.

In wat voor milieu speelt het verhaal zich af? Waar kun je dat aan zien / merken?

Bij Lisa speelt het zich af in een gezin zonder vader, en zij die heel veel ruzie heeft met haar moeder. Bij Kelly speelt het zich af in een gezin waar (bijna) nooit iemand thuis is.

Personages

Wie is de hoofdpersoon?

De hoofdpersoon is Lisa.

Wat is zijn / haar karakter?

Ze is erg verlegen en omdat Kelly (haar beste vriendin) veel meer lef heeft dan zij, doet ze dingen die ze anders nooit zou doen, zoals stelen.

Herken je je in de hoofdpersoon? Waarom (niet)? Leg uit!

Nee, want ik zou nooit dingen doen die ik zelf niet wil. Ik zou me nooit willen bewijzen aan mijn vriendinnen, ze moeten me nemen zoals ik ben.

Verandert de hoofdpersoon in de loop van het verhaal? Leg uit!

Ja, want in het begin van het boek is ze heel verlegen, en door Mo verzet ze zich steeds meer tegen haar moeder en loopt ze zelfs weg.

Wie zijn de belangrijkste bijfiguren? Wat is hun karakter? In welk opzicht helpen zij de hoofdpersoon of werken ze hem / haar juist tegen?

Mo: Mo is een loverboy, zijn karakter is meisjes misleiden. Hij misleidt ze zo dat ze uit zichzelf zegen dat ze de prostitutie in willen. Hij belooft ze ook allemaal dingen, maar geen van de dingen die hij belooft laat hij ook werkelijk gebeuren. 

Kelly: De beste vriendin van Lisa. Zij is thuis altijd alleen, daardoor doet ze zich voor als een heel stoer meisje, maar doordat ze altijd zo alleen is vindt ze de aandacht van Mo niet vervelend.

De helpende vrouwen: Zij hebben het lef om Kelly en haar vriendin te helpen uit hun nood.

Onderwerp

Wat is het belangrijkste onderwerp van het boek? Waar kun je dat aan merken?

Loverboys, dat merk je alleen al aan de titel.

Zat er een bepaalde boodschap in het boek / kun je iets van het boek leren? Leg uit!

Ja, je kunt zeker iets leren uit het boek

Perspectief

Door wiens ogen beleef je het verhaal?

Het meest door de ogen van Lisa en heel af en toe door die van Kelly.

 

Is er sprake van een ik-verteller of is het geschreven in de hij-zijvorm?

Het is beide in het boek gebruikt.

Eindoordeel en evaluatie

Een belangrijk onderdeel van je leesverslag is jouw eindoordeel over het boek dat je gelezen hebt.

Geef drie beoordelingswoorden voor het boek en leg ieder beoordelingswoord uit met een argument of voorbeeld.

Het boek was erg spannend omdat je niet verwachtte dat Mo het zo slim speelde en dan wilde je weer weten hoe-hoe.

Het boek was eng, want je wist niet of de ontsnapping goed zou gaan. Stiekem had ik wel verwacht dat het goed zou gaan want (bijna) alle boeken lopen goed af.

 

Beantwoordde het boek aan je verwachtingen of viel het tegen? Leg uit.

Het boek beantwoordde aan mijn verwachting. Want hierboven zei ik dat ik dacht dat ik hem in een keer zou uitlezen en dat heb ik gedaan, in een dag heb ik het hele boek uitgelezen en het was een super boek!

Heeft het boek je aan het denken gezet? Waarover? Ben je door het boek sommige zaken anders gaan zien? Leg uit.

Nee, want er was al veel aandacht voor het onderwerp dus daarvoor ben ik al anders gaan denken.

Is het verhaal verrassend, origineel of onvoorspelbaar? Leg uit!

Eigenlijk is het heel onvoorspelbaar want je weet niet wat Mo allemaal bedenkt om de meisjes geheel afhankelijk van hem te maken.

 

Zijn er elementen in het boek die je niet aanstonden? Licht je antwoord toe.

Ik vond dat het boek een beetje een open einde heeft. Op het eind doen ze aangifte en er wordt op Lien geschoten. Lien overleeft dat, dat wordt me wel duidelijk. Alleen wat er met Mo en zijn vriendjes gebeurt blijft onduidelijk.

Was het boek te moeilijk/makkelijk voor je als verhaal, qua stijl, wat betreft de inhoud? Leg uit!

Nee, want ik begreep het boek vrij goed en het is een boek die ik over een paar jaar nog leuk zal vinden! Het was gewoon een precies een goed boek.

REACTIES

H.

H.

je bent de bjipersonen vergeten?!?!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Loverboys door Helen Vreeswijk"