Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Koning Arthur door Jaap ter Haar

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Koning Arthur
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 713 woorden
  • 25 oktober 2012
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
17 keer beoordeeld

Boekcover Koning Arthur
Shadow
Koning Arthur door Jaap ter Haar
Shadow

Algemene gegevens

Titel: Koning Arthur
Auteur: Jaap ter Haar
Uitgave: 2006
Druk: tweede druk

Het verhaal

Het verhaal begint wanneer Merlijn inziet dat Britannië niet langer kant voortbestaan zonder rechtvaardige koning. Hij is raadsheer van Koning Uther en vraagt of hij zijn eerstgeborene Arthur mag hebben om hem goed op te voeden Dit gebeurt en Uther geeft Arthur aan Merlijn. Merlijn legt hem te vondeling bij een kleine heer genaamd Hector.

Toen de dag aangebroken was waarop een nieuwe koning gekozen zou worden, heeft Merlijn een afspraak gemaakt met de bisschop. De afspraak was dat degene die het zwaard Excalibur uit het grote rotsblok op het marktplein kon trekken de nieuwe koning zou worden. Arthur rende naar het rotsblok en haalde het zwaard eruit want hij wilde dit aan Key geven die ging vechten.
Arthur krijgt langzaam meer mannen om zich heen en ontmoet Guinivere, maar weet niet dat Lancelot haar ook leuk vind. Stiekem vraagt Modred , Arthurs zwager, aan alle edelen die tegen Arthur zijn in het geheim om samen tegen hem te spannen. Langzaam maar zeker kreeg Modred meer kracht maar ook meer respect bij Arthur door vele missies.
Wanneer Modred door krijgt dat Lanceloet en Guinivere verliefd op elkaar zijn verteld hij het aan Arthur die reageert geschokt.Als die avond Lanceloet bij Guinivere is, komt Modred met een paar ridders aan, ze beginnen te vechten en Lanceloet ontsnapt. Arthur moet tegen zijn wil in de opdracht geven Guinivere op de brandstapel te leggen maar Lanceloet red haar op tijd en ze vertrekken naar Bretagne.
Arthur gaat hen achterna samen met een leger maar als ze in Bretagne aan komen krijgt hij te horen dat Modred de macht in Britannië heeft gegrepen. Arthur gaat meteen terug en er ontstaat een laatste gevecht. Aan het eind staan alleen Arthur, de gewonde Bedivere en Modred. Als ze vechten slaan ze tegelijk in elkaar en sterven ze. Arthur geeft nog een laatste opdracht aan Bedivere, waarop Bedivere Excalibur in het meer gooit.

Titelverklaring

De titel zelf is Koning Arthur. Het lijkt mij nogal logisch dat deze titel is gebruikt want per slot van rekening gaat daar het gehele verhaal over, over koning Arthur.

Personages

Het verhaal draait om koning Arthur en Merlijn. Merlijn is de wijze oude kluizenaar van het woud. Hij schrijft alles wat hij weet en meemaakt op en verzamelt allemaal oude perkamenten. Hij houd zich in het boek op de achtergrond en beschrijft wat er allemaal gebeurt
Arthur groeit op als leerling van Merlijn, hier leerde hij filosofie en daarom lijken al zijn uitspraken daarop gebaseerd. Verder is hij natuurlijk ook een goede vechter , wijs en rechtvaardig persoon. Zijn wereld stort alleen in omdat zijn idealen mislukken en omdat Guinivere niet van hem blijkt te houden maar van Lanceloet.

Mijn mening

Koning Arthur is een prachtig boek. Er komen ook verschillende elementen in dit boek voor,er worden liefdes gevoelens beschreven en gevoelens die te maken hebben met haat. Wat ook een voordeel was, was dat ik de film heb gezien waardoor je dus ook snel een beeld krijgt van het boek. Ook kon je het vergelijken om te kijken wat in de film er wel was en in het boek niet. Het boek was wel leuker maar miste de actie wat je wel weer in de film tegenkwam.
Dit boek kan je ook zien als een soort biografie want je leest hoe Arthur opgroeit en wat hij allemaal meemaakt tot zijn einde. Hierdoor leer je ook wat van het boek want je ziet hoe Engeland vroeger was en hoe de mensen opgroeiden. Je kan Arthur dan ook snel en gemakkelijk omschrijven als een aardige en wijze man, maar je krijgt ook wel medelijden als alles waar hij van had gedroomd misloopt en sommige zelfs tegen hem keert.

Verder is dit boek weer een van de typische goed tegen kwaad verhalen waarbij het uiteindelijk uitdraait op een massaal gevecht tussen de goede in het boek en de kwade in het boek. Aan het eind staan alleen de leiders van elke kant nog en vechten ze met elkaar, het enige wat niet klopt met dit typische verhaalsoort is dat het goede niet wint.
Om er niet langer omheen te draaien: ik vind dit een leuk en niet moeilijk boek om te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Koning Arthur door Jaap ter Haar"