Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het diner door Herman Koch

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Het diner
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1314 woorden
  • 3 oktober 2012
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
13 keer beoordeeld

Boekcover Het diner
Shadow

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Ir…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Twee mannen, twee vrouwen, twee zoons ¬– wie durft een beslissing te nemen over de toekomst van zijn eigen kind? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vader van een van de jongens de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.

Het diner is de weergaloze en ambitieuze nieuwe roman van Herman Koch, waarin de vraag centraal staat in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kind. In soepel proza schotelt Koch de lezer een bloedstollend verhaal voor dat zich binnen de tijdsspanne van een avond voltrekt. Een roman met de tragiek van de film Festen – heel menselijk en onafwendbaar op het noodlot afstevenend.

Het diner door Herman Koch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting van het verhaal
De hoofdpersoon van dit verhaal is Paul Lohman, hij is vroeger leraar geschiedenis geweest, hij is de vader van Michel en de man van Claire. Hij gaat uit eten met Claire, zijn broer Serge en de vrouw van Serge, Babette. Serge is een bekend politicus, hij maakt kans om minister-president te worden. Serge en Babette hebben twee zonen, een is geadopteerd, hij heet Beau, en de andere zoon heet Rick.

Paul heeft voor het etentje al iets ontdekt bij zijn zoon, maar wat precies is niet duidelijk. Paul vind het restaurant vreselijk, het is een erg duur restaurant en je staat heel lang in de wachtlijst voordat je er kunt eten, en hij ergert zich aan de garant. Babette heeft een zonnebril op tijdens het diner, ze heeft gehuild. Wanneer Paul naar de wc gaat en weer terug komt gaat Babette huilend weg, gevolg door Claire die haar probeert te troosten. Serge zegt dat het door de hormonen komt, maar Paul gelooft daar niets van, maar dat zegt hij niet.

Paul gaat achter zijn vrouw aan, wanneer hij buiten is gaat het mobieltje af van zijn zoon, hij had het mobieltje meegenomen die middag. Zijn zoon belt hem en vraagt wat Paul met zijn mobieltje doet, Paul zegt dat hij het per ongeluk mee genomen heeft. Michel heeft het mobieltje nodig en hij komt het ophalen. In de tussentijd dat Michel naar zijn vader toe komt kijkt Paul in Michels mobieltje. Hij ziet een filmpje waarin zijn zoon en een zoon van Serge een zwerver mishandelen, ook ontdekt hij een voicemail, die hij later afluistert. In de voicemail zegt Claire dat Michel het vanavond moet doen, zij blijft namelijk tot over 12 uur weg en dan heeft Michel alle tijd. Waar dit over gaat is niet duidelijk.

Hij denkt terug aan de een aflevering van Opsporing Verzocht, waarin twee jongeren een zwerver mishandelen en vermoorden, hij herkende zijn zoon meteen, Claire deed net alsof ze haar zoon niet herkende. Paul is toen naar zijn zoon toegegaan, die de moord heeft toegegeven. Verder hebben ze het er niet meer over gehad.

Wanneer Michel aankomt bij het restaurant om zijn mobieltje op te halen zegt Michel dat hij gechanteerd werd door Beau. Michel gaat weer weg met zijn mobieltje en Paul gaat weer naar binnen. Binnen hebben Claire, Babette, Paul en Serge het over de moord, en wat ze kunnen doen. Serge trekt zich terug uit de verkiezingen, hij gaat daarom een persconferentie geven in een café. Babette en Claire proberen hem tegen te houden, maar Serge is vastbesloten.

In een flashback vertelt Paul dat hij vroeger geschiedenisleraar was, hij moest stoppen want hij moest met ziekteverlof van een psycholoog. Paul had namelijk moeite om zijn woede in te houden. Paul is bang dat Michel het ook heeft, het is namelijk een genetische afwijking.

Claire belt Michel op, ze speelt eigenlijk een toneelstukje want ze belt naar het antwoord apparaat, dit doet ze zodat Michel een alibi heeft. Michel doet namelijk samen met Rick, Beau iets aan, en dit weer Claire.

Serge en Babette gaan alvast naar het café waar de persconferentie gehouden wordt, en Babette vergeet haar mobieltje. Van Claire moet Paul Serge iets aan doen, zodat de persconferentie niet door gaat, dit wil Paul niet doen en daarom doet Claire het. Wanneer Paul aan de praat raakt met een garant let hij niet op Claire en gaat ze weg. Vervolgens hoort Paul sirenes, en hij weet dat het Claire is die Serge iets aan heeft gedaan. Wanneer hij gaat kijken ziet Paul Claire, ze wordt meegenomen door de politie, ze gebaart met haar hoofd dat Paul naar huis moet.

Wanneer hij thuis komt wist hij het bericht op het antwoordapparaat en gaat hij opzoek naar een papier waarop staat of Michel dezelfde genetische afwijking heeft als hij, hij vind het papier maar hij kijkt er niet naar, want hij wil niet weten of Michel iets mankeerd.

Het verhaal speelt zich in een restaurant, maar de flashbacks spelen zich ook op andere plaatsen af, zoals in Frankrijk en in het Ziekenhuis. Het speelt zich af in deze tijd, dit merk je omdat ze het over George Bush en de oorlog in Irak hebben en ze betalen in Euro’s.

Verhaaltechnieken
Maatschappelijke context waarin het werk geschreven is
Het boek is gebaseerd op de werkelijk gebeurde moord op een dakloze vrouw in Barcelona, Spanje. In december 2005 werd de zwerfster María del Rosario Endrinal Petit door drie jongens uit een fatsoenlijk milieu in het portaal van een bank mishandeld en daarna in brand gestoken.

Een opvallend stuk tekst
Wat opvalt is dat Paul duidelijk maakt in het verhaal dat hij niet wil vertellen waar ze zich bevinden, hij wil de plaats niet noemen en hij vermijdt namen van ziekenhuizen en restaurants. Ook mankeert zijn vrouw iets, maar hij wil niet zeggen wat ze mankeert. Wat de functie hiervan is, is niet duidelijk, blijkbaar wil hij niet herkent worden.

Bladzijde 104, hoofdstuk 34: "Ik ga hier niet vertellen wat Claire mankeerde, dat is privé, vind ik. Het gaat niemand iets aan met wat voor ziekte je rondloopt, in elk geval is het haar zaak of ze daar iets over kwijt wil, niet de mijne."

Tekstanalyse
Opmaak
Het boek heeft een harde kaft en is dik, het bestaat uit hoofdstukken: Aperitief, Voorgerecht , Hoofdgerecht , Nagerecht, Digestief, Fooi. De hoofdstukken ondersteunen de titel en waar het verhaal zich af speelt, in een restaurant.

Spanning
De schrijver heeft de spanning opgebouwd door op veel onderwerpen in te gaan. Wanneer er iets gezegd werd over een onderwerp, kwam daar gelijk een verhaal aan vast. Je werd daardoor steeds nieuwsgieriger naar wat er eigenlijk aan de hand was in het boek.

Tijd
Het verhaal is chronologisch verteld, het speelt zich af in een restaurant, maar er zitten wel veel flashbacks in. Bijvoorbeeld flashbacks over hun vakantie in Frankrijk, over de tijd dat Claire ziek was en over de tijd dat Michel klein was. De schrijver heeft hiervoor gekozen omdat het daardoor langer duurt voordat je eindelijk begrijpt waar het verhaal eigenlijk om gaat, het maakt het verhaal langdradig.

Karakters
- Paul is een round character omdat je het verhaal door zijn ogen ziet, je ziet hoe hij dingen meemaakt (in flashbacks) en hoe hij daarmee om gaat (hoe hij omgaat met Michel nadat Michel de zwerfster vermoord heeft).

- Claire is ook een round character omdat je door Pauls ogen zien hoe zij is, ze is de vrouw van Paul en daardoor weet je veel over haar want Paul verteld dingen over haar, zo is ze bijvoorbeeld erg slim.

- Serge is een Round character omdat je ook veel over hem weet, hij is de broer van Paul en hij is presidentskandidaat maar hij wil zo normaal mogelijk zijn. Hij wil eten in een normaal restaurant met normale mensen.

- De flat characters zijn: Michel, Rick, Beau en Babette. Van Rick en Beau weet je weinig, alleen van Beau weet je dat hij geadopteerd is. Van Babette weet je ook weinig, je weet alleen dat ze de vrouw is van Serge. Michel is de zoon van Paul en Claire, maar je weet niet veel van hem.

Perspectief
Het perspectief waarin het verhaal verteld wordt is het ik-perspectief, je ziet alles door de ogen van Paul.

Titelverklaring
De titel is ‘Het diner’. De schrijver heeft hiervoor gekozen omdat het verhaal zich voor een groot deel afspeelt in een restaurant, waar ze eten.

Thema
Het thema van dit boek is de waarheid, moord en verantwoordelijkheid. Het gaat er namelijk om wat de ouders moeten doen, hun kinderen hebben iets gedaan, zijn de ouders daar verantwoordelijk voor, maar hoe ver moet je gaan om je kinderen te beschermen?

Motieven
Motieven zijn liefde: Hoever ga je voor je eigen kind? En moord en mishandeling: Dit komt meerdere keren terug in het boek, omdat de zwerfster vermoord is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het diner door Herman Koch"