Mama Tandoori door Ernest van der Kwast

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Mama Tandoori
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 1191 woorden
  • 29 juni 2012
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
37 keer beoordeeld

Boekcover Mama Tandoori
Shadow

Mama Tandoori is het geromantiseerde verhaal van de Indiase moeder van Ernest van der Kwast. Ze leeft bij het motto ‘Gratis is goed’ en heeft altijd een deegroller op zak. Ook de rest van de familie is een bont gezelschap. Uncle Sharma speelde als Bollywoodster in meer dan tweehonderd films en tante Jasleen was ooit de grote atletiekbelofte van India. Zond…

Mama Tandoori is het geromantiseerde verhaal van de Indiase moeder van Ernest van der Kwast. Ze leeft bij het motto ‘Gratis is goed’ en heeft altijd een deegroller op z…

Mama Tandoori is het geromantiseerde verhaal van de Indiase moeder van Ernest van der Kwast. Ze leeft bij het motto ‘Gratis is goed’ en heeft altijd een deegroller op zak. Ook de rest van de familie is een bont gezelschap. Uncle Sharma speelde als Bollywoodster in meer dan tweehonderd films en tante Jasleen was ooit de grote atletiekbelofte van India. Zonder schroom vertelt de schrijver over de levenswandel van zijn onalledaagse familieleden, wier voetstappen nog lang in de oren van de lezer zullen naklinken.

Mama Tandoori door Ernest van der Kwast
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemene gegevens
Auteur: Ernest van der Kwast Geboortedatum: 1 januari 1981 Woonplaats: Amsterdam Titel van het boek: Mama Tandoori Uitgever: Nijgh & van Ditmar Jaartal eerste druk: April 2010

Inleiding
Toen ik naar de bibliotheek was gegaan vroeg ik of er een makkelijk te lezen boek was en toen gaf die mevrouw mij dit boek. Ik had al eerder van de schrijver gehoord want Ernest van der Kwast was een keer naar de wereld draait door gegaan. Het belangrijkste voor mij van het kiezen van een boek is dat het makkelijk te lezen is, want dat is makkelijker voor mijn dyslexie. De genre van het boek is: Fictie. Ik heb nog nooit zo een soort boek gelezen. Het boek heeft 10 hoofdstukken. Het opvallende van de hoofdstukken is dat het lange hoofdstukken zijn en allemaal verschillende verhalen. Het begint al meteen met de hoofdpersoon van het boek.

Samenvatting
Het verhaal speelt zich 10-15 jaar geleden af toen Erenst nog jong was. Het verhaal heeft 10 hoofdstukken en elke hoofdstuk heeft ongeveer een ander verhaal.

Twee koffers
In dit hoofdstuk wordt er verteld hoe de moeder van Ernest van der Kwast, Mama Tandoori, met twee koffers uit India naar Nederland kwam. In de koffers zaten sieraden en de koffers werden geruild voor huizen.

De laatste mond
In dit hoofdstuk wordt er verteld over de drie voorpagina’s van kranten waar de moeder van Ernest op staat, er is een goeie voorpagina en twee slechte. De trotse voorpagina is de pagina uit de Times of India waar zij naast het sterfbed van een bekende filmster stond, als verpleegkundige. Een van de slechte voorpagina’s komt uit het NRC handelsblad en was dat zij in rare kleding zwaaiend met de donderdagkrant in haar hand aan tafel zat in het restaurant Popocatepet. De laatste voorpagina, komt uit de krant De Ster van Kralingen, in het voorstukje stond dat de moeder van Ernest al meer dan twintig jaar boodschappen deed bij Den Toom en dat ze graag de allerlaatste klant had willen zijn, maar dat iemand anders haar voor was.

Geschenk van God
Het begint met hoe de moeder van Ernest de kapitein Rajesh Mudgal verzorgde, die na een operatie niet meer op zee kon. De moeder van Ernest werd verliefd op Rajesh Mudgal. De vader van Rajesh Mudgal was niet blij over dat zij samen waren en verjaagde haar met het bericht dat ze niet meer terug moest komen. De moeder van Ernest komt ook niet meer terug voor Rajesh, want ze was al getrouwd met de vader van Ernest. Al snel was het eerste kindje geboren, Ashirwad. Helaas kreeg Ashirwad een epilepsieaanval die zijn leven veranderde, Ashirwad was gehandicapt geworden. De moeder van Ernest gaf de hoop nooit op dat hij beter zou worden. Aan het einde vertelde Ernest dat hij een verhaal over Ashirwad in zijn boek schreef, de moeder zij dat hij alles mocht vertellen en veranderen maar niet dat zij de hoop opgaf, maar dat deed ze nooit.

Gratis is goed Ernest ging met zijn broertje en zijn moeder naar Frankrijk toe om Ashirwad weer normaal te maken. Het verhaal begint dat ze gaan reizen. De moeder van Ernest wil dat zo goedkoop mogelijk doen. Toen ze in Lourdes waren had de moeder van Ernest een tactiek bedacht dat ze eerder voor in de rij konden staan. De moeder van Ernest had een rolstoel gestolen en zetten Ashirwad in de rolstoel. Het plannetje was gelukt en ze stonde voor in de rij. Het plannetje was gelukt en toen de moeder van Ernest de muur aan raakte sprak ze een aantal indiaanse spreuken uit, Ashirwad werd nieuwsgierig en probeerde haar na te doen. Er begonnen heel veel mensen te klappen omdat ze dachten dat Ashirwad beter was geworden. Maar helaas had Ashirwad niks aan zijn benen maar in zijn hoofd het was niet gelukt. Ze gingen dus maar weer terug naar Nederland.

De Superintendent
Het hoofdstuk begint met een stukje over Ernest’s zijn geboorte en over de jaren als kleuter. Ernest ging een dagje op bezoek bij oom Abhimanyu Sharma. Daarna gaat het verhaal over de jeugd van oom Sharma wat hij allemaal had gedaan. Oom Sharma, wilde acteur worden. Abhimanyu ging na zijn moeilijke jeugd naar Bombay toen hij zeventien jaar oud was, om acteur te worden. Het was niet echt iets geworden maar hij speelde wel wat rollen in een paar films. Abhimanyu Sharma overlijden toen hij met zijn dochter naar een theatervoorstelling ging met acteurs uit Bombay. Aan het einde van de voorstelling dacht zijn dochter dat hij aan het slapen was maar hij was overleden.

De Indiase droom
Toen Ernest een kind was vroeg hij zich hij zich af waarom er zeven bekers op zijn moeders nachtkastje lagen. Dat kwam doordat zijn moeder veel talent had in rennen. Ernest had ook een groot talent voor atletiek. Toen Ernest in 5-gymnasium zat kwam hij elk weekend thuis met een beker of een medaille van een atletiek wedstrijd.

Toen hij een kans kreeg om India te vertegenwoordigen in internationale competities. Toen de kans aangeboden door een vertegenwoordiger van de Athletics Federation of India te worden stuurde de moeder van Ernest hem weg met een deegroller. Zij wilde dat hij studeerde in plaats van atletiek op topniveau.

Bij de dood van oma Voorst
Johanna van der Kwast, is de omar van Ernest en ze is dement. Zoals in de titel staat gaat oma Voorst dood. De moeder van Ernest is van te voren al aan het speuren naar de erfenis en laat een document tekenen waardoor de moeder van Ernest recht heeft op de keuken van oma Voorst. Soms ziet oma Voorst haar echtenoot, Albrecht van der Kwast, in de vorm van een raaf, die af en toen op het balkon komt. De familie van der Kwast is geen hechte familie. Het hoofdstuk sluit eindigt met de begrafenis van oma Voorst, waar de moeder van Ernest nog opa Luxemburg zier en verteld dat zij recht heeft op de keuken van oma Voorst.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Bij de dood van oma Voorst
Johanna van der Kwast, is de omar van Ernest en ze is dement. Zoals in de titel staat gaat oma Voorst dood. De moeder van Ernest is van te voren al aan het speuren naar de erfenis en laat een document tekenen waardoor de moeder van Ernest recht heeft op de keuken van oma Voorst. Soms ziet oma Voorst haar echtenoot, Albrecht van der Kwast, in de vorm van een raaf, die af en toen op het balkon komt. De familie van der Kwast is geen hechte familie. Het hoofdstuk sluit eindigt met de begrafenis van oma Voorst, waar de moeder van Ernest nog opa Luxemburg zier en verteld dat zij recht heeft op de keuken van oma Voorst.

In India
Dit hoofdstuk gaat over de reis van Ernest naar India, hij gaat op bezoek bij twee tantes. De eerste tante die hij bezoekt is tante Sitara, zij is net iets minder erg dan zijn moeder. Ernest ziet een hele armoedige kant van India. De tantes lijken veel op zijn eigen moeder. Ernest was in het verhaal al bezig met dit boek.

In Italie
Dit hoofdstuk is het slot en schrijft het aan zijn zoon van zeventien maanden oud. Zijn vriendin en zoon wonen in Italië en Ernest woont in Nederland. In de laatste pagina vertelt hij dat de moeder van Ernest op bezoek komt, met de vliegtuig en dan lopend omdat de taxi te duur is.

Tekstanalyse
Thema
Mama tandoori gaat over Ernest die moet worstelen om met zijn moeder moet leven.

Structuur
De structuur van het verhaal het begint allemaal op het begin. Er zitten een paar flashbacks in het verhaal. Het verhaal wordt uitgebreid verteld daarom is het boek zo dik, maar omdat het zo'n een leuk boek is leest het wel snel.

Titelverklaring
De titel heet Mama Tandoori omdat het grootste deel van het verhaal en in het leven van Ernest over zijn moeder gaat.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Mama Tandoori door Ernest van der Kwast"