Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zomerhuis met zwembad door Herman Koch

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover Zomerhuis met zwembad
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 992 woorden
  • 3 juni 2012
  • 66 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
66 keer beoordeeld

Boekcover Zomerhuis met zwembad
Shadow

'Ik ben huisarts.' Zo begint Zomerhuis met zwembad. 

Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur Ralph Meier, is overleden. Hij zal zich moeten verantwoorden voor de Medische Tuchtraad. Over die Tuchtraad maakt hij zich niet echt zorgen: ‘Een schorsing van een paar maanden, daar …

'Ik ben huisarts.' Zo begint Zomerhuis met zwembad. 

Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur…

'Ik ben huisarts.' Zo begint Zomerhuis met zwembad. 

Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur Ralph Meier, is overleden. Hij zal zich moeten verantwoorden voor de Medische Tuchtraad. Over die Tuchtraad maakt hij zich niet echt zorgen: ‘Een schorsing van een paar maanden, daar komt het op neer. We kennen elkaar allemaal, meer zal het niet worden.’ 

Maar is het wel een medische fout? Marc had immers een rekening te vereffenen met zijn patiënt, die net iets te veel belangstelling toonde voor diens mooie vrouw Caroline. Of heeft het alles te maken met de gebeurtenissen in het zomerhuis waar het echtpaar Meier het gezin Schlosser had uitgenodigd?

In Zomerhuis met zwembad vertelt de hoofdpersoon met niets en niemand ontziende eerlijkheid hoe hij op dit punt in zijn leven is aanbeland. Het is het spannende, maar ook geestige verhaal over het recht op vergelding en het overschrijden van grenzen als de deuren naar een normale rechtsgang zijn dichtgeslagen.

Zomerhuis met zwembad door Herman Koch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

Marc Schlosser is een Huisarts, een bijzondere huisarts, hij geeft zijn patiënten namelijk wel 20 minuten per consult. Hierdoor heeft hij een bijzondere klantenkring verzameld, namelijk die van acteurs, regisseurs, kunstenaars en andere ‘bekende’ figuren. Een van zijn patiënten was de beroemde acteur Ralph Meier, die is overleden nadat Marc een medische fout heeft begaan.

Maar is het wel een medische fout? Ralph had namelijk wel heel veel interesse in Marcs vrouw Caroline. Ook heeft zich die zomer iets hectisch afgespeeld in het zomerhuis van de familie Meier, waar de familie Schlosser een paar dagen op bezoek was.

Tijdens een van de avonden op het strand ging Marcs oudste dochter Julia samen met Alex, de zoon van Ralph, naar een strandtent een paar kilometer verderop. Na een tijdje wordt hij ongerust en besluit Julia te gaan zoeken samen met Judith, de moeder van Alex en de vrouw van Ralph. Onderweg komen ze een huilende Alex tegen die vertelt dat hij Julia is kwijtgeraakt, niet veel later treffen ze Julia bewusteloos aan op het strand, Marc ziet meteen dat ze is verkracht.

Later, als ze terug zijn in Nederland, hoort hij van de moeder van Judith dat Ralph die avond meteen na thuiskomst is gaan douchen en zijn kleren in de wasmachine heeft gedaan. Hierdoor begint Marc Ralph te verdenken van het verkrachten van zijn dochter. Als Ralph een paar weken later bij hem op spreekuur komt omdat hij allemaal bulten op zijn buik heeft, ziet Marc dat Ralph kanker heeft. Hij neemt doelbewust zelf een monster af, hierdoor zaait de kanker uit door het hele lichaam van Ralph, tegen Ralph zegt hij dat het waarschijnlijk niks is om zich zorgen om te maken. Na een paar maanden pleegt Ralph euthanasie omdat de ziekte niet meer te genezen is. Op zijn sterfbed vertelt hij Marc dat Alex hem had vertelt dat Julia de middag voorafgaande aan haar verkrachting had afgesproken om de monteur die de waterleiding had gerepareerd, s’ avonds op het strand te ontmoeten, Alex moest mee als dekmantel. Het is deze monteur die Julia heeft verkracht. Julia deed zelf nat alsof ze alles had verdrongen en er niets meer van wist. Na de dood van Ralph komt Judith erachter dat Marc verkeerd medisch gehandeld heeft. Ze maakt de zaak aanhangig bij het Medisch tuchtcollege.

Hierop vlucht Marc met zijn gezin naar Amerika.

Verhaaltechniek

ruimte (plaats en tijd)

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het zomerhuis in Zuid-Frankrijk, maar ook in de huisartsenpraktijk van Marc. Het verhaalt in het begin van de 21e eeuw, dit weet je doordat Julia bijvoorbeeld een Ipod heeft. Tussen de eerste kennismaking van Marc met Ralph en het vluchten naar Amerika zit ongeveer anderhalf jaar.

verhaalfiguren

- Marc Schlosser, Marc is de verteller en de hoofdpersoon van het boek, beschuldigt anderen vaak van dingen die hij zelf ook doet, hij maakt er bijvoorbeeld een groot probleem van dat Ralph naar zijn vrouw kijkt, terwijl hij zelf bijna vreemdgaat met Judith. Wel is hij heel aardig voor zijn twee dochters.

Ralph Meier, Ralph is een beroemd acteur en heeft zelfs in een paaar Hollywood producties gespeeld. Hij is heel groot en sterk en heeft enorm veel energie en enthousiasme. Ook is hij een echte vrouwenman.

Julia Schlosser, Julia is de oudste dochter van Marc, tijdens de vakantie in het zomerhuis is zij dertien jaar oud. Marc beschrijft haar als erg knap en ondanks haar leeftijd kijken al veel mannen haar na. In het begin van het boek is ze nog echt een kind die net in de puberteit komt, nadat ze verkracht is, merkt Marc dat ze een echte vrouw is geworden en dat ze zich veel meer volwassen gedraagt.

Judith Meier, Judith is de vrouw van Ralph, Marc vind haar erg aantrekkelijk, hij heeft zelfs bijna en affaire met haar. Ook beschrijft hij haar als een vrouw die overal over zeurt en een sterke persoonlijkheid heeft.

Vertelwijze

Het verhaal wordt vertelt vanuit het perspectief van Marc Schlosser, het ik-verhaal

Motieven(met voorbeelden)

Verkrachting, Julia wordt verkracht in het boek.

Wie is de dader?, Mark gaat gedurende het verhaal opzoek naar de verkrachter van Julia

Vakantie, het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af op vakantie

Thema

Het thema van Zomerhuis met zwembad is ‘hoe ver mag ik gaan in de bescherming van mijn dochter?’ Marc pleegt uiteindelijk een moord als wraak en de vraag is natuurlijk, of dit ethisch verantwoord is.

Titelverklaring

De titel slaat op het zomerhuis met zwembad waar het grootste gedeelte van het verhaal zich afspeelde.

Schrijfstijl

Herman Koch schrijft heel vlot en luchtig. Omdat het zon modern boek is, zitten er nauwelijks oude woorden in die ik niet begrijp.

Plaats in de literatuurgeschiedenis

Het werk is voor het eerst gepubliceerd in 2011. Je merkt wel dat het nog een recent boek is, omdat Julia een Ipod heeft en ze digitale fotocamera’s hebben. Dit boek is redelijk typerend voor Herman Koch, het heeft ongeveer dezelfde thema’s als het diner, zijn vorige boek. Ik merk ook wel een beetje dat hij vroeger veel op tv was in het programma Jiskefet, ik denk dat hier zijn hekel voor de wereld van de Bekende Nederlanders vandaan komt.

Beoordeling

Ik vond het een heel leuk boek. Het was het eerste boek van Herman Koch dat ik las, ik kende hem al wel van Jiskefet en had er dus ook best wel hoge verwachtingen van. Deze heeft hij ook wel gedeeltelijk ingelost, doordat het voor mij wel als een verrassing kwam dat Julia verkracht was en het boek was heel spannend. Ik vond het wel wat minder dat het boek soms wat van zijn geloofwaardigheid verliest, bijvoorbeeld dat Mark’s vrouw Caroline niet doorhad dat Marc express vlak bij het zomerhuis van de familie meier ging camperen. Ik zou dit boek zeker aanraden om te lezen, het is spannend en een lekker ontspannend boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zomerhuis met zwembad door Herman Koch"