Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Piercings & parels door Maren Stoffels

Beoordeling 8
Foto van een scholier
Boekcover Piercings & parels
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1617 woorden
  • 2 mei 2012
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 8
21 keer beoordeeld

Boekcover Piercings & parels
Shadow
Piercings & parels door Maren Stoffels
Shadow

Piercings & Parels

Inhoudsopgave:

1) Titelverklaring 

2) Onderwerp 

3) Boodschap van de schrijver

4) Plaats

5) Tijd

6) Persoon

7) Belangrijke gebeurtenis

8) Climax (hoogtepunt)

9) Einde

10) Aanrader



Titelverklaring:

De hoofdpersonen van het boek zijn Sofie Berger en Floor van de Heide. Ze Zijn beste vriendinnen maar ook tegenpolen van elkaar. De titel van het boek is ‘Piercings en Parels’ omdat dat ook tegenpolen van elkaar zijn. Dat is bij de 2 andere boeken in deze serie ‘dreadlocks & lippenstift’ en ‘cocktails & ketchup’ ook. Sofie is de piercings, dreadlocks en lippenstift, Floor de parels, lippenstift en cocktails. Floor is dus een echt tuttig meisje, die er altijd goed uitziet maar toch erg onzeker is. Sofie is het tegenovergestelde een stoer meisje soms ook wat onzeker maar ze kan ook goed voor zichzelf opkomen. Piercings en Parels komen zelf niet in het verhaal voor.



Onderwerp:

Het boek gaat over het leven van Sofie, over de dingen die ze mee maakt. Liefde is het belangrijkste onderwerp omdat Sofie verkering heeft met Tygo maar toch eigenlijk verliefd is op Menno maar dat durft ze niet toe te geven. Ook is haar vriendin Roosmarijn is verliefd op haar (Sofie) en gaan de ouders van Sofie scheiden.

Vriendschap en familie spelen ook een belangrijke rol omdat ze bevriend is met Roosmarijn en Floor die problemen hebben, Sofie heeft er dus ook mee te maken. Roosmarijn is stiekem verliefd op Sofie en Floor heeft anorexia en komt daardoor in het ziekenhuis terecht. Sofie helpt Floor er dan weer bovenop. Het andere onderwerp is familie omdat ze vroeger een goede band met haar broer had en sinds haar broer een vriendin heeft niet meer.



Boodschap van de schrijver:

Ik vind dat dit boek meerdere boodschappen heeft zoals dat je nooit moet opgeven want heeft Floor ook niet gedaan toen ze anorexia had en in het ziekenhuis lag. Ze kwam erbovenop en ging ze auditie doen voor de toneelschool, daar werd ze aangenomen! Ze heeft nooit opgegeven, ook al was het moeilijk, altijd doorgezet en dat is heel knap!. Verder vind ik dat de boodschap is dat ook al ben je heel verschillend zelfs precies het tegenovergestelde dat je dan toch nog beste vrienden of vriendinnen kunt zijn.



Plaats:

Het verhaal speelt zich meestal af in de Amsterdam, de woonplaats van Sofie, bij haar thuis, op school en bij vrienden. Sofie gaat soms ook met de bus naar floor toe. Dan speelt het verhaal zich af in Zutphen, de woonplaats van Floor in haar huis, de toneelschool en het ziekenhuis.

Hier een stukje uit het verhaal dat Sofie met de bus naar Floor is gegaan om de volgende dag samen met haar naar de auditie van de toneelschool te gaan. Sofie steunt Floor met de audities en Floor wint, ze krijgt de rol.

‘Nummer 155. Het huis ziet er precies zo uit als de vorige keer dat ik hier was. Nu ben ik alleen een stuk minder gespannen. Ik weet nu zeker dat Floor het leuk vindt dat ik kom.

De tuin ligt onder een dik pak sneeuw. Ik veeg het bovenste laagje van het tuinhekje af. Het is vandaag de koudste dag sinds het begin van de winter. Ik ben goed ingepakt. Een dikke winterjas, een fleecetrui en wollen sokken.’



Tijd:

Het verhaal speelt zich af in deze tijd, dat weet je omdat Floor en Sofie naar elkaar e-mailen en ze mobieltjes hebben. Het speelt zich af net na de zomervakantie. In de zomervakantie hebben ze elkaar ontmoet en het verhaal eindigt in de winter ongeveer in Februari. Het verhaal is chronologisch want het verhaal gebeurd precies in de volgorde van de tijd. Je leest het in de tegenwoordige tijd, soms word er wel wat tijd overgeslagen



Persoon:

Je leest het verhaal in de ik vorm en de ‘ik’ is dan de hoofdpersoon, Sofie Berger. Je leest het verhaal in de tegenwoordige tijd in het nu. Ook lees je de gedachten van Sofie en weet je dus waar ze aan denkt en dus waarom ze iets zegt/doet.


1. Hier lees je haar gedachtes, ze zit in de klas en denkt aan het telefoongesprek van gisteren.

Roosmarijn is vandaag niet op school. Zij zal wel niet gedurfd hebben. Zelf wilde ik ook niet gaan, maar ik kan het niet blijven ontlopen. Als ik Floor moet geloven houden de pesterijen vanzelf op. Toen ik haar gisteren ook nog even aan de telefoon had klonk ze alweer een stuk vrolijker. De dokters zeggen dat ze met sprongen vooruitgaat. Zelf had ze nooit verwacht dat ze het aankon. Ze blijft maar herhalen dat het door mij komt, maar ik kan dat niet geloven. Komend weekend gaat ze auditie doen bij de toneelschool. Ik kom de dag ervoor logeren om haar wat afleiding te bezorgen. Ze is ontzettend zenuwachtig en haar broertje, Menno is bang dat ze weer eten gaat achterhouden. Ik had hem ook nog even aan de telefoon. Gelukkig wist ik hem ervan te overtuigen dat ze echt wilde stoppen.

2. Hier lees je een gesprek tussen de vader van Roosmarijn (Ger) en Sofie. Hier lees je het verhaal in de tegenwoordige tijd en in de ik-persoon (Sofie).

Als Roosmarijn in de keuken is om de toetjes klaar te maken probeer ik Ger uit te horen. ‘Weet jij op wie Roosmarijn verliefd is?’ Ger begint te hoesten. Hij schudt zijn hoofd. ‘Nee, dat wil ze niet zeggen. Hoezo? Weet jij iets?’ Ik schud mijn hoofd. ‘Was het maar waar. Ik heb het al een aantal keren gevraagd, maar ze laat niets los. Ik weet alleen dat het een onbereikbaar persoon is.’ Ger knikt. ‘Dat, eh, dat heb ik ook gehoord.’ Roosmarijn komt terug met de toetjes. Hopjesvla. Ze kijkt van Ger naar mij en gaat dan zitten. ‘Waar hadden jullie het over?’ vraagt ze achterdochtig. ‘Nergens over, lieverd,’ voordat ik iets kan zeggen. ‘Lekker hopjesvla!’ Volgens mij weet Ger maar al te goed wie de onbereikbare persoon is. Volgens mij mag hij niks zeggen van Roosmarijn.



Belangrijke gebeurtenis:

Er zijn 2 belangrijke gebeurtenissen.

1. Roosmarijn wil steeds niet zeggen op wie ze verliefd is maar na een tijdje vertelt ze het toch en zegt dat ze op Sofie verliefd is, dat is een belangrijke gebeurtenis. Als dat niet was gebeurt zou het ook wat saaier zijn geworden want dan gebeurde er niks bijzonders op school, daarom is dat een belangrijke gebeurtenis.

2. Als Floor in het ziekenhuis ligt en Sofie haar een opstel laat lezen over het leven gaat Floor nadenken. Ze bedenkt dat het leven veel waard is een krijgt dan weer vechtlust en vecht tegen haar ziekte. Floor wordt beter en krijgt weer plezier in het leven en gaat positief denken. Het is een mooie en belangrijke gebeurtenis.

Climax(hoogtepunt):

Als je het boek leest kom je snel in het verhaal vooral als je het eerste deel heb gelezen. Het wordt gelijk spannend want dan wil je weten op wie Roosmarijn verliefd is. De hoogtepunten zijn dat Roosmarijn vertelt op wie ze verliefd is want eerst wilde ze dat niet doen en als Floor in het ziekenhuis ligt omdat ze anorexia heeft. Dan ben je nieuwsgierig of ze het gaat halen. Er zijn maar een paar saaie stukjes. Meestal ben je nieuwsgierig wat er gaat gebeuren. Er zijn ook veel spannende stukjes omdat er veel personen in mee spelen en er veel gebeurd maar toch zijn er maar 2 echte hoogtepunten.



Einde:

Dit boek heeft een open eind want niet alle onderwerpen zijn afgesloten. Wel weet je dat het goed gaat met Floor en dat ze op de toneelschool is aangenomen maar je weet niet of ze volledig herstelt van anorexia. Ook weet je niet of het wat wordt tussen Menno en Sofie wel dat Sofie waarschijnlijk gaat zeggen dat ze hem leuk vind maar niet of ze ook wat krijgen. Het eindigt zo een gesprek in de toneelzaal, net nadat Floor te horen heeft gekregen dat ze is aangenomen.

Floor knikt. ‘Alleen een ding snap ik nog steeds niet.’ Ze wijst op Menno. ‘Die liefde van jullie komt maar niet van de grond.’

Ik schud mijn hoofd. ‘Die heb ik opgegeven, hij heeft Isabella.’ ‘Onzin, Soof. Hij heeft Isabella gekozen omdat hij jouw niet kon krijgen. En je gaat hem duidelijk maken dat hij wel degelijk kan kiezen.’ Ik wil Floor tegenhouden, maar ze heeft haar handen al tegen haar mond gezet. ‘Menno,’ brult ze door de volle zaal. ‘Menno, kom eens! Sofie wil je heel graag wat zeggen.’


Ik vind het jammer dat het zo eindigt, je niet weet hoe het verder en niet alle onderwerpen zijn afgesloten. Het is wel slim van de schrijfster want de mensen die dit boek gelezen of het eerste deel (dreadlocks en lippenstift) willen dan ook de volgende delen lezen omdat ze dan willen weten hoe het verder gaat. Nu ik dit boek gelezen heb zou ik het volgende boek (deel 3: cocktails en ketchup) ook willen lezen om te weten hoe het verder gaat. Dus het is wel slim geschreven.



Aanrader:

Het is een aanrader voor meisjes, het is goed boek, zonder moeilijke woorden en makkelijk te lezen. Niet een heel dik boek (138 bladzijden) en leest makkelijk door. Het boek zelf is ook heel herkenbaar omdat er veel dingen in gebeuren die heel realistisch zijn. De hele serie is goed en sluit ook goed op elkaar aan. Als je een deel hebt gelezen wil je gelijk het volgende deel ook lezen maar dat komt ook omdat het een open einde is. Ik heb dit boek met plezier gelezen en raad dit andere meisjes ook aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Piercings & parels door Maren Stoffels"