Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De stalker door Helen Vreeswijk

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover De stalker
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 3079 woorden
  • 28 mei 2012
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
23 keer beoordeeld

Boekcover De stalker
Shadow

Leonie ziet er leuk uit, heeft een vaste relatie en veel vrienden. Haar leven loopt op rolletjes tot ze op een dag een vreemd telefoontje krijgt. Eerst denkt ze dat het een flauwe grap is van twee van haar vrienden. Maar dat blijkt niet zo te zijn. De onbekende belt steeds vaker en het gaat steeds verder. Hij maakt haar leven tot een hel. 

Helen Vreeswijk was ze…

Leonie ziet er leuk uit, heeft een vaste relatie en veel vrienden. Haar leven loopt op rolletjes tot ze op een dag een vreemd telefoontje krijgt. Eerst denkt ze dat het een flauwe …

Leonie ziet er leuk uit, heeft een vaste relatie en veel vrienden. Haar leven loopt op rolletjes tot ze op een dag een vreemd telefoontje krijgt. Eerst denkt ze dat het een flauwe grap is van twee van haar vrienden. Maar dat blijkt niet zo te zijn. De onbekende belt steeds vaker en het gaat steeds verder. Hij maakt haar leven tot een hel. 

Helen Vreeswijk was zelf dyslectisch en werkte jarenlang bij de recherche. Haar ervaringen gaven haar inspiratie voor spannende en meeslepende verhalen. Inmiddels zijn al ruim 300.000 exemplaren van haar boeken verkocht en zijn meerdere titels vertaald. 

De stalker door Helen Vreeswijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting
Het boek gaat over Leonie (15) die eigenlijk een heel normaal leven heeft. Ze heeft een vriendje die Jeroen heet. Ze heeft iedere vrijdag een filmavond met haar beste vriendin Nancy. Haar leven veranderd heel erg door een telefoontje wat ze op een vrijdagavond krijgt. Ze neemt de telefoon op en hoort alleen maar gehijg. Toen had ze opgehangen, omdat ze dacht dat het Peter of Johan was. Dat zijn 2 jongens uit haar klas die altijd grapjes maken. Het blijft niet bij dat ene telefoontje maar ze wordt ook ’s nachts lastiggevallen op haar mobiel. Leonie doet haar best om de telefoontjes te negeren.

Leonie gaat regelmatig naar de Soos met haar vriend Jeroen en haar vaste vriendengroepje. De Soos is een jongerencafé. Toen ze net terug was van de Soos belde de stalker weer. De stalker wist precies wat ze aanhad, waar ze was, wat ze aan het doen was. Hij wist zelfs met wie ze naar de Soos was geweest. Leonie vond het erg irritant worden dus had ze voor een paar dagen haar mobiel uitgezet.
Ze was de telefoontjes al bijna vergeten. Tot op de 5de dag. Ze vond een envelop in haar jaszak. Ze stond met Nancy te lachen omdat ze dachten dat het misschien van een geheime aanbidder was. Die gedachte veranderde toen ze de envelop open maakte. Het was een dreigbrief van de stalker. Leonie en Nancy keken allebei vol verbazing naar een slordig uitgeknipte foto van een meisje in een bh en een onderbroek. Met dikke zwarte stift was eronder geschreven: Ik ben Leonie. Ik doe het met iedereen want ik ben een HOER. Het woord hoer was met hele grote letters geschreven. Nu vindt ze het echt te ver gaan. Ze wordt er zo gek van dat ze zelfs de deur niet meer uit durft en dus niet meer naar school gaat. De stalker maakt haar hele leven kapot.

Nancy komt thuis van school . Haar moeder vraagt hoe het was op school en wat er aan de hand is. Nancy kan er niet tegen dat Leonie het niet tegen haar ouders gaat vertellen. Dus verteld ze het hele verhaal aan haar moeder. Toen Nancy klaar was met vertellen ging de moeder van Nancy gelijk naar de ouders van Leonie om ze alles te vertellen. Nadat de moeder van Nancy weg was kreeg Leonie huisarrest omdat haar ouders het eng vonden dat die stalker achter haar aan liep. De volgende dag op school was Leonie woedend op Nancy omdat ze zomaar het hele verhaal aan haar moeder had verteld. Ze noemde haar een trut en Leonie negeerde Nancy volkomen.

Het was weer vrijdagavond en het zou dus eigenlijk filmavond met Nancy zijn. Maar Nancy en Leonie hadden nog ruzie. Normaal is haar zusje Karma erbij. Karma gaat één keer in de maand naar het logeerhuis waar allemaal kinderen met het syndroom van Down logeren want haar zusje is geestelijk beperkt en heeft het syndroom van Down. Maar omdat Leonie niet alleen thuis mag blijven van haar ouders komt haar vriendje Jeroen. Die wil het gaan doen. Leonie zegt dat ze dat niet wil. Jeroen wordt boos. Hij zegt dat die kerel haar toch niet meer lastig gaat vallen omdat de stalker de hele avond al niets van zich heeft laten horen. Een paar minuten later gaat hij naar huis. Hij voelt het condoom in zijn broekzak branden.

Vrijdagavond gaat Nancy naar de Soos. Ze voelt zich nogal alleen. Ze kan bij niemand haar verhaal kwijt dus kiest ze 2 meisjes uit de groep waar ze mee omgaat uit om haar verhaal te vertellen over Leonie. Toen dacht ze met die 2 meisjes dat René de stalker was. Nancy gaat de dag erna naar Leonie toe om haar verhaal te doen en te zeggen dat ze denken dat René de stalker is. Toen Leonie hoorde dat René de stalker was flipte ze helemaal. Die avond ging ze naar de Soos. Toen Jeroen hoorde dat René de stalker was heeft Jeroen René naar buiten getrokken. Toen heeft Jeroen René vol op de kaak geslagen met zijn vuist. Ze hadden een gevecht. Toen kwam Jos de beheerder van de Soos naar buiten en zei dat ze af moesten koelen en weg moesten gaan.

De maandag daarop was René niet op school. Toen hij na een paar dagen nog steeds niet op school was gingen er verhalen rond dat René naar een andere school was gegaan. Omdat Leonie na het gevecht niet meer lastig was gevallen door de stalker verdacht de hele school René. Omdat Jeroen en René hadden gevochten mochten ze 2 weken niet meer naar de Soos gaan. Dus besloten ze naar andere cafés te gaan. Ze hielden dat maar even vol omdat de Soos een speciaal café voor jongeren was en de rest dus veel duurder was dan de Soos. Leonie zei dat ze allebei bij haar thuis konden komen want dan was ze niet zo alleen en waren ze alsnog met vrienden. Omdat het anders erg druk was mocht Leonie maar 3 mensen uitnodigen.

De volgende dag zat Leonie niet helemaal lekker in haar vel omdat Kris en Jeroen gisteravond heel flauw aan het doen waren tegen haar gehandicapte zusje Karma. Ze zeiden dat Karma weg moest gaan omdat ze bang waren dat ze op hun broek ging kwijlen. De volgende dag gingen Leonie en Nancy naar de kelder om Leonie´s fiets te pakken. Toen ze zag dat er een schoenendoos op de snelbinders lag durfden ze allebei de doos niet open te maken. Toen zeiden ze tegen elkaar “waarom maken we die doos niet gewoon open?” Toen ze de doos open hadden gemaakt schrokken ze van de stank die eruit kwam. Toen ze beter keken zagen ze dat er een dode kat in de schoenendoos zat. Ze renden zo hard als ze konden naar boven en zeiden het tegen de vader van Leonie. De vader van Leonie was zo boos dat hij naar het huis van René ging en met de oma van René ging praten. De ouders van René zijn overleden door een auto ongeluk toen hij nog heel klein was. Toen heeft de oma van René de taak op zich genomen om voor René te zorgen.

Nancy is ziek dus moet Leonie alleen naar huis fietsen. Ze wordt gebeld door de stalker. Ze is erg verbaasd omdat haar vader een nieuwe simkaart gekocht heeft. De stalker heeft dus alsnog haar nummer gekregen. Hij begint te dreigen. Ze is zo bang geworden van het telefoontje dat ze zo snel als ze kon terug naar huis fietst. Als ze een brommer achter haar hoort schrikt ze heel erg. Dus ze gaat nog harder fietsen. Toen kwam de brommer naast haar rijden. Het bleek Lex te zijn, het broertje van haar vriend Jeroen. Die wil haar wel naar huis brengen.

Leonie ging samen met Nancy en haar vader aangifte doen bij de politie. De politieman die de aangifte opnam zei dat hij de zaak aan de recherche ging geven. Deze zaterdag mochten René en Jeroen weer de Soos in. Jeroen en Leonie krijgen in de Soos ruzie omdat Jeroen denkt dat de politie er toch niets aan gaat doen.

René wordt opgebeld door rechercheur van Buren, dat hij voor een verhoor naar het politiebureau moet komen. René is heel bang omdat hij helemaal niet weet waar het over gaat. Dan gaat van Buren naar Leonie toe om het verhaal van René te vertellen.

Nancy wacht op Leonie om naar school te fietsen. Toen ze haar snelbinders om haar tas wilde doen werd ze weer gebeld door de stalker. Ze wordt bedreigd en uitgescholden. Ze besluiten om na schooltijd naar het politiebureau te gaan. Toen ze het schoolplein op fietsten kwamen ze Bob en Lex tegen. Ze vertelde wat de stalker gezegd had en vroegen aan Lex of hij vanmiddag mee ging naar het politiebureau om aangifte te doen. Lex ging mee naar het politiebureau.

De volgende morgen werd Martin, de broer van Nancy, wakker. Hij moest naar zijn werk. Toen hij de voordeur dicht deed zag hij dat er met rode letters sterf op de deur stond. Iedereen vond het wel grappig maar Nancy vond het helemaal niet grappig. Nancy was eerder bang. Toen zei ze dat het het werk van René kon zijn. Toen zei Martin “bedoel je die René Bloem uit de Stegelaan. Die lange slungel?” Martin zei dat die René op moest gaan passen dat hij niet in elkaar geslagen werd.

Later op die avond was Leonie helemaal van slag. Ze lag te denken over hoe ze lang geleden gereageerd had toen René haar gevraagd had. Ze had hem uit staan schelden waar zijn vrienden bijstonden. Ze had hem belachelijk gemaakt. Ze had er spijt van. Ze heeft er wakker van gelegen. De volgende dag was het jaarlijkse feest in de Soos. Leonie wilde niet gaan omdat ze bang was dat haar stalker haar dan lastig ging vallen. Haar ouders en Nancy hadden haar overgehaald om toch te gaan. De avond verliep normaal en het was gewoon gezellig. Ilse probeerde Lex op te fokken. Ze vroeg aan hem of hij homo was.
Leonie was wel bang geweest omdat ze dacht dat haar stalker er ook rond zou lopen.
Als ze toch gebeld wordt door de stalker staat René tegenover haar. Dus kan hij de stalker niet zijn. Nu weet ze dus toch niet wie de stalker is.

Leonie gaat huilend van het Soosfeest weg met Lex en Nancy. Lex moet naar een ander feest toe omdat hij dat had afgesproken met Bob. Toen Leonie met Nancy onderweg naar huis was kwamen ze Jeroen en Ilse tegen. Later die avond belde Iris, een vriendin van Leonie, dat Jeroen en Ilse in de Soos hadden staan zoenen. Leonie was zo van streek nadat ze opgehangen had dat ze naar de wc rende en moest overgeven.

De volgende dag belde ze Jeroen. Ze kreeg geen gehoor maar zijn voicemail. Later belde hij terug en zei hij dat de zoen niets had voorgesteld. Leonie flipte helemaal aan de telefoon en maakte het uit.

Leonie gaat het weer een keer proberen op school. Ze heeft er helemaal geen zin in. Haar vader heeft peperspray gekocht voor als er iets gebeurd. Onderweg naar school op de fiets heeft ze ruzie met Lex. Ze deed kinderachtig tegen Lex omdat hij niets over Jeroen verteld had terwijl Lex ook van anderen gehoord had dat Jeroen en Ilse gezoend hadden.

Leonie besluit met Lex en Nancy naar René te gaan om excuses aan te bieden. Ondertussen probeert Jeroen Leonie terug te winnen. Maar ze blijft niet luisteren naar hem. Toch wil ze diep van binnen Jeroen terug. Maar ze blijft erbij om hem gewoon te negeren.
Leonie is boodschappen aan het doen en komt René tegen. Ze hebben een tijdje gepraat. De volgende dag gaan Leonie, Nancy, Bob en Lex zwemmen. Even later zien ze Jeroen, Kris en Ron. Jeroen vraagt of ze erbij mogen komen liggen. Jeroen wil perse naast Leonie liggen. Maar daar ligt Lex al. Jeroen commandeerd dat Lex weg moet zodat hij naast Leonie kan liggen. Leonie zegt later dat ze alleen vrienden wil blijven maar verder niets.

Leonie had Lex een beetje van streek gemaakt. Ze had hem namelijk verteld over die roddel die er op school rond ging dat hij homo zou zijn. Het was niet de bedoeling van Leonie om hem zo van streek te maken, dus had ze hem ge-sms’t. Ze was blij dat ze een sms terugkreeg van Lex. Een paar seconden later ging haar mobiel af. Het was de stalker. De stalker was weer terug. Ze kreeg een pakketje van hem, hij vroeg wat ze ervan vond. Ze had het pakketje nog niet gezien. Toen ze het pakketje open had gemaakt zat er een lingeriesetje in. Ze schrok ervan. De stalker zei dat ze de volgende dag naar de Rozentuin in het Zuiderpark moest komen. Ze moest over het lingerie setje een rood kort rokje dragen. Als ze dat niet deed dreigde hij Karma iets aan te doen.

Ze was van plan om gewoon naar de Rozentuin te gaan. Maar de stalker had gezegd dat ze de politie en haar ouders niet mocht inlichten. Maar de stalker had niets gezegd over vrienden meenemen. Ze kon Nancy niet bellen omdat die bij haar oma zat in Nieuwegein. Toen bedacht ze dat ze Lex kon vragen om mee te gaan. Ze belde Lex op. Ze zei dat de stalker haar weer bedreigd had. Ze barstte in tranen uit. Lex was binnen 10 minuten bij Leonie. Ze spraken af dat Leonie op het afgesproken plekje ging zitten en dat Lex achter de bosjes ging zitten met een honkbalknuppel. Ze zat meer dan 2 uur op dat bankje. Maar de stalker was nergens te bekennen.

Elk jaar organiseerde de Soos een themafeest. Daar ging ze die avond met Nancy heen. Omdat het zo warm was in de Soos was ze flauwgevallen. Ze had het heel benauwd en was naar buiten gedragen. Toen ze later bijkwam was Jeroen, haar ex, bij haar. Jeroen vroeg hoe het met haar ging. Hij ondersteunde haar zodat ze kon zitten. Een eindje verderop zei iemand dat Leonie te veel had gedronken of dat ze drugs gebruikt had. Jeroen zei dat diegene niet zo stom moest lullen. Even later ging ze gewoon weer naar binnen. Jeroen had het weer goedgemaakt met Leonie. Om 1 uur gingen Leonie en Nancy weg want de vader van Leonie stond buiten in de auto op hun te wachten.

Drie dagen na het themafeest in de Soos belde de stalker weer. Ze stond bij de drogist toen ze het deuntje van haar mobieltje hoorde. Ze negeerde het geluid. Even later belt hij weer. Hij zei dat hij gezien had dat Lex in de bosjes zat. Hij vroeg aan Leonie waar ze dacht dat hij zat. Toen zei hij dat hij een kleuter op een rode driewieler zag rondrijden. Ze schrok want Karma had een rode driewieler. Ze was heel bang dat hij Karma iets aan ging doen. Ze vroeg om een tweede kans. Dit keer moest ze op een terras gaan zitten van de McDonald’s. Ze moest een string met een kort rokje en een strak shirtje aan en een staart in haar haren. Ze moest daar een half uur gaan zitten en dan een ijsje kopen om daar aan te gaan likken. Dan moest ze op het terras gaan zitten met haar benen wijd. Dit is ze gaan doen maar ze vond het verschrikkelijk.

De vakantie zit erop en Leonie moet weer naar school. Er is een relaxt sfeertje in de klas. Opeens gaat het schoolalarm af. Later bleek dat het loos alarm was en iemand het grappig vond om het alarm af te laten gaan. Na het alarm hadden Leonie en Nancy gym. Leonie vond in haar tas een zwart fluwelen doosje. Er zat een mooie ring in. Ze hadden hem naar de conciërge gebracht. Toen ze bij de conciërge waren kwamen ze erachter dat de conciërge de eigenaar van de Soos was. Leonie en Nancy gingen na het afleveren van de ring naar de gym. Daar kregen ze een preek en werden ze weggestuurd. Ze kregen een stempel en moesten naar het straflokaal. In het straflokaal haalde Leonie haar agenda uit haar tas. Ze keek even of ze huiswerk had. Ergens in haar agenda stond: Draag mijn ring of anders… Ik weet haar te vinden.

Ze hadden van Buren opgebeld en hem verteld wat er was gebeurd. Hij kwam zo snel als hij kon naar school. Van Buren had ook nog even gepraat met de 2 jongens die nog in school waren toen het alarm afging.

De volgende dag was het nieuws over de stalker de hele school rondgegaan. Iedereen vroeg aan Leonie hoe het was en of ze de ring mochten zien. Voor hun is het spannend en romantisch maar Leonie weet wel beter. In de pauze had de stalker een brief opgehangen. Leonie en Nancy kwamen daar achter omdat ze meegetrokken werden door 2 meisjes. Dit keer had de stalker erop geschreven dat Leonie een bitch, een hoer is en dat als ze de telefoontjes niet beantwoord de stalker haar opensnijd. Die avond kwam van Buren langs om te zeggen dat ze een nieuwe techniek hebben bedacht.

Weer had de stalker een stunt uitgehaald. Dit keer had hij bij de Soos dreigbrieven opgehangen waar op stond: Leonie is een slet, sterf slet en ook een voor Lex: Lex is een hond, sterf hond.

Van Buren liep vast met het onderzoek. De stalker was hem steeds een stapje voor. Ondertussen had Leonie met Nancy en Jeroen afgesproken om vrijdag een filmavond te houden. De stalker had nog een pakketje naar Leonie gestuurd met vlijmscherpe keukenmessen. Lex had ook een pakketje gekregen met een hondenriem erin.

Het was inmiddels vrijdagavond. Ze gingen film kijken bij Leonie. Nancy bleef bij Leonie slapen. De volgende dag was het mooi weer. Zo mooi zelfs dat ze op het balkon gingen ontbijten. Leonie zette haar telefoon aan om te kijken of ze nog was gebeld. Ze kreeg een sms van de stalker. Ze had nog nooit een sms van de stalker gehad. Zonder na te denken ging ze de stalker bellen. Toen nam de stalker op. Leonie schrok en beëindigde het telefoontje. Ze hoopte dat hij met zijn naam opnam maar helaas was dat niet het geval.

Heleen, een andere rechercheur die ook meehelpt met het onderzoek naar de stalker, zit in de aftapkamer. Opeens waren ze erachter wie de stalker was. Lex zijn huistelefoon was ook onder de tap gezet. Lex werd gebeld door de stalker. Maar ze hoorde dat hij tegen zichzelf stond te schreeuwen. De volgende ochtend stond de politie op de stoep om Lex op te halen voor verhoor.

Lex zat in de verhoorkamer. Hij ontkende alles wat van Buren zei. Met de harde bewijzen die van Buren opnoemde zat Lex vast met zijn leugens. Hij zat in de val. Het was dus Lex die Leonie had gestalkt, hij was zelfs zo ver gegaan dat hij zichzelf ging bedreigen. Leonie vermeed elk contact met de familie van Lex en Jeroen. Anders werd ze aan de stalker herinnerd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De stalker door Helen Vreeswijk"