Judas door Helen Vreeswijk

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Judas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 745 woorden
  • 10 januari 2012
  • 294 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
294 keer beoordeeld

Boekcover Judas
Shadow
Judas door Helen Vreeswijk
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Boekgegevens:
Titel: Judas
Schrijver: Helen Vreeswijk
Uitgeverij: Manteau
Jaar van uitgave: 2011
Plaats van uitgave: Antwerpen
Druk: 1e druk.

Helen Vreeswijk:
Helen Vreeswijk is een Nederlandse schrijfster die werd geboren op 1 maart 1961 in Den Haag. In België worden haar boeken uitgegeven door de Belgische uitgeverij Manteau en in Nederland worden zij uitgegeven door uitgeverij Unieboek. Door haar dyslexie had Helen Vreeswijk het vroeger best moeilijk op school, vooral met de saaie boekjes die ze moest lezen had ze erg veel moeite. Dus begon ze met het schrijven van haar eigen verhalen. Ze besloot dat ze later schrijfster of politieagente wilde worden. Ze begon als vingerafdrukdeskundige en schrijfster van de kinderpagina van het personeelsblad bij de Centrale Recherche Infodienst, en is nu schrijfster van zeven jeugdboeken en assistent rechercheur bij de Nederlandse recherche.
Door haar werk kwam Helen Vreeswijk regelmatig in contact met daders en slachtoffers van gedwongen prostitutie. Haar ervaringen bij de recherche heeft ze verwerkt in haar boeken, die vooral gaan over misdaad tegen en door jonge volwassenen. De misdaadverhalen zijn speciaal voor jongeren geschreven en zijn gebaseerd op waar gebeurde verhalen over ontvoeringen, jeugdbendes, sektes, loverboys, stalkers, drugs en de gevaren van chatten. Helen Vreeswijk hoopt hiermee jongeren bewust te maken van de gevaren van de maatschappij van nu. Helen Vreeswijk heeft inmiddels 9 jeugdboeken op haar naam staan: Chatroom, Overdosis, De Stalker, Loverboys, Eerwraak, Over the edge, Leugens, Ontvoerd, en Judas. Verder heeft Helen Vreeswijk ook nog een aantal boeken geschreven voor 11/12-jarigen: Bruiden van God, Het Losgeld, Stuurloos en Het geheim van Brute Han.

Helen Vreeswijk is getrouwd en woont samen met haar man en haar twee dochters in een klein dorpje in Gelderland. Zelf geeft ze ook lezingen op school, over werken bij de politie en de onderwerpen van haar boeken.
De eerste vier boeken die Helen Vreeswijk schreef waren voor kinderen van een jaar of 11, deze boeken hadden niet zoveel succes en ze overweeg zelfs te stoppen met schrijven, want het schrijven kostte haar veel tijd en energie. Ze besloot toch nog een poging te maken met een boek voor jongeren: Loverboys, dit boek werd vooral in Vlaanderen een groot succes. Vaak zijn de boeken van Helen Vreeswijk erg spannend en realistisch.

Samenvatting:
De Vlaamse Nadia moet weg uit haar vertrouwde dorpje in België wanneer haar vader een nieuwe vriendin vindt en ze in Nederland gaan wonen. Haar stiefmoeder heeft ook een zoon: Ron. Ron is een opstandige puber die Nadia en haar vader liever ziet gaan dan komen. Hij probeert haar dan ook het leven zuur te maken.
Als Nadia op school dan ook nog een wordt gepest en de hele school zich tegen haar keert, ziet ze het totaal niet meer zitten. Gelukkig is er nog één lichtpuntje in haar leven: Bas. De knappe, mysterieuze jongen die ze elke pauze op het schoolplein ziet. Als blijkt dat hij haar ook niet meer uit zijn gedachten kan krijgen, beginnen de problemen pas echt. De populaire meiden worden jaloers, en een vriend van ze, Mark, neemt wraak. Wanneer Nadia en Bas naar een buurtfeest gaan, wordt Nadia op de grond gegooid, en overgoten met bier. Een meisje slaat haar in elkaar, maar gelukkig komt Bas op tijd, en sleurt Nadia mee naar buiten. Hij neemt wraak op Mark en slaat hem in het donker in elkaar en berooft hem.
Dat maakt de poppen helemaal aan het dansen. De school is van plan om Nadia te vermoorden, een klasgenootje probeert haar te wurgen en ze gooien stenen bij haar naar binnen. Ron bedreigt haar met een mes, en en uit angst springt Nadia uit het raam.

Personages:
Nadia: Vlaams meisje, die verhuist naar Nederland. Ze moet al haar vriendinnen achter laten, en kan haar draai op de nieuwe school maar niet vinden. Haar leven wordt een hel, en ze neemt een fatale beslissing.

Ron: De stiefbroer van Nadia. Heeft van het begin af aan al een hekel aan Nadia en haar vader. Hij doet er alles aan zodat ze weer naar België vertrekken.

Bas: Een aantrekkelijke jongen, waar elk meisje op school wel verkering mee wil. Zo ook Nadia. En Bas merkt dat hij steeds vaker aan haar moet denken. Maar hij weet wat de gevolgen zijn als hij met een onpopulair meisje als Nadia verkering neemt.

Mark: Een vervelende pestkop die altijd het laatste woord wil hebben. Hij is de grapjas van de klas, en pest Nadia en andere kinderen uit de klas. Maar als Nadia een vervelende opmerking over Mark maakt, wordt hij woedend.

REACTIES

L.

L.

Judas vind ik het mooiste boek van Helen Vreeswijjk!
Grtjs

12 jaar geleden

A.

A.

Heel goed en mooi verslag. Er staat alleen niets in over de drugsbende maar dat begrijp ik wel, het zit nogal ingewikkeld in elkaar gedraaid n is moeilijk uit te leggen.

12 jaar geleden

L.

L.

het is geen drugsbende. Ron verkoopt illegaal videogames. Ik dacht in het begin ook dat het om drugs ging maar t gaat om videogames

8 jaar geleden

J.

J.

Hee,
Wat had je ervoor?

12 jaar geleden

L.

L.

Hoooi!
Ik vind Judas een mooi boek!
Wat had je voor het boekverslag?
Grtjs

11 jaar geleden

P.

P.

ik vind het een heel leuk boek.

11 jaar geleden

S.

S.

Hee, bedankt voor de lieve reacties!
Ik heb voor het boekverslag een 7,5 gekregen :)
Succes met jullie eigen verslag, of met het lezen van dit mooie boek!
Xx

11 jaar geleden

B.

B.

wat is het vertelperspectief?

8 jaar geleden

A.

A.

Goed verslag. Het is zoieso een heel goed boek

11 jaar geleden

M.

M.

Ik moet dit boek lezen maar ik vind het boek niet, mag iemand mij helpen aub ?

11 jaar geleden

S.

S.

Ik kan het boek nergens vinden, maar het lijkt me wel leuk om te lezen.

10 jaar geleden

S.

S.

waarom staan ling en joyce niet bij de personages?

9 jaar geleden

..

..

en violet

8 jaar geleden

R.

R.

Top boekverslag! Ik heb het boek gelezen en het sluit aan op je verslag. Van mij krijg je een 10+!

9 jaar geleden

B.

B.

wat is het vertelperspectief?

8 jaar geleden

G.

G.

pilsje erbij

6 jaar geleden

A.

A.

Ron bedreigde Nadia niet, hij haalde het geld alleen op.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Judas door Helen Vreeswijk"