Onder vrienden door PB Gronda

Beoordeling 7.8
Foto van Cees
Boekcover Onder vrienden
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Docent | 2181 woorden
  • 29 december 2011
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
7 keer beoordeeld

Boekcover Onder vrienden
Shadow

Om zijn dertigste verjaardag te vieren heeft een schrijver lekker eten en voldoende wijn in huis gehaald voor een feest. Niets groots, niets exuberant, gewoon een avond onder vrienden. Het zou gezellig worden, want zo hoort dat onder dertigers. Maar wat als het té gezellig wordt?
Zonder franjes legt PB Gronda de funderingen van een vriendengroep bloot: d…

Om zijn dertigste verjaardag te vieren heeft een schrijver lekker eten en voldoende wijn in huis gehaald voor een feest. Niets groots, niets exuberant, gewoon een avond onder vrien…

Om zijn dertigste verjaardag te vieren heeft een schrijver lekker eten en voldoende wijn in huis gehaald voor een feest. Niets groots, niets exuberant, gewoon een avond onder vrienden. Het zou gezellig worden, want zo hoort dat onder dertigers. Maar wat als het té gezellig wordt?
Zonder franjes legt PB Gronda de funderingen van een vriendengroep bloot: de leugens, angsten, weggemoffelde liefdes en geheimen die samen met de voeten onder de tafel worden verstopt. Zo snijdt hij met humor en venijn in zijn eigen vlees en in dat van zijn leeftijdgenoten.

Onder vrienden door PB Gronda
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens
Titel: Onder vrienden
Oorspronkelijke titel: idem
Auteur: PB Gronda
Verschijningsdatum 1e druk: oktober 2011
Gebruikte druk: 1e
Aantal bladzijden: 126
Uitgeverij: De Bezige Bij
Verslag geschreven door: Kees van der Pol

Biografie auteur
Paul Baeten Gronda is een Vlaamse schrijver en columnist van het blad “de Morgen.”
Hij is in 1981 geboren: dus tijdens het schrijven van de roman “ Onder vrienden” heeft hij dezelfde leeftijd als zijn personage de schrijver die dertig jaar wordt. Hij werkt ook mee aan Vlaamse televisieprogramma’s. Hij woont samen met zijn vrouw afwisselend in Leuven, Borgesia en New York. Ze hebben 1 dochtertje. Paul Baeten Gronda heeft een markante, kale kop.

De flaptekst
Om zijn dertigste verjaardag te vieren heeft een schrijver lekker eten en voldoende wijn in huis gehaald voor een feest. Niets groots, niets exuberant, gewoon een avond onder vrienden. Het zou gezellig worden, want zo hoort dat onder dertigers. Maar wat als het té gezellig wordt?
Zonder franjes legt PB Gronda de funderingen van een vriendengroep bloot: de leugens, angsten, weggemoffelde liefdes en geheimen die samen met de voeten onder de tafel worden verstopt. Zo snijdt hij met humor en venijn in zijn eigen vlees en in dat van zijn leeftijdgenoten.

Eerste zin van het boek
We woonden in het centrum van het dorp, in een eeuwenoude villa met donkergroene luiken die beschermd waren door monumentenzorg
(blz. 7)

Quotes
Mara at een appel en ze vroeg me of ik haar nog graag zag. Dat had ze de laatste zeven jaar wel vaker gevraagd. De vraag was nooit veranderd, maar de manier waarop hij gesteld werd wel. Waar hij ooit gesteld werd door een meisje dat alles voor mogelijk hield en zich verheugde op het waanzinnige antwoord waarop zij getrakteerd zou worden, was het gaandeweg de vraag geworden van een vrouw wier leven plots leek te bestaan uit verplichtingen afwerken en keuzes maken.’

Niemand had gedacht dat Boris zo snel uit zijn stoeltje zou kunnen springen en al helemaal niet dat hij met een opvallend luide klap Andreas niet alleen bewusteloos maar ook meteen een meter achteruit en bijgevolg in het zwembad zou kunnen meppen. En toch gebeurde het precies zo.’

Trivia
Om dit boek te kunnen schrijven (er namelijk tijd voor vrij te maken) stopte Paul Baeten Gronda in januari 2010 met zijn medewerking aan het tv-programma “De laatste show.”

Samenvatting

1. Parels

De ik-verteller is schrijver en dertig jaar geworden. Hij heeft een vriendengroep uitgenodigd om dit heuglijke feit te vieren. Enkele vrienden zijn al gearriveerd als Laura met haar Amerikaanse chirurg Bill binnenkomt. Ze is duidelijk een vriendinnetje van vroeger, die een andere man gekozen heeft: er is sprake ven erotische spanning. Gelukkig roept Mara, de vrouw van de schrijver, hem naar beneden. De titel van dit hoofdstuk verwijst naar de parels (van haar moeder) die ze om haar nek heeft hangen.

2. Aperativo

In dit twee hoofdstuk laat Mara de gasten voorstellen aan elkaar. Laura is fotografe voor de columns van de verteller. Ze is enkele maanden geleden getrouwd met Bill. Boris is een beroepswerkloze die zich kunstenaar noemt. Andreas heeft bakken geld omdat hij ondernemer is. Simon is scheikundige en heeft met Baps al drie kinderen op de wereld gezet. Ze heeft haar carrière opgegeven. Ze heeft een lekker sexy lijf.

3. Primo

Tijdens het opdienen van de risotto die Mara heeft klaar gemaakt en het inschenken van de prosecco komt er al iets van spanning in de gesprekken. Bill is geïnteresseerd in de bakken geld van Andreas. Bovendien vraagt hij aan de verteller wat hij anders zou hebben gedaan als hij geen schrijver was geweest. Babs wordt boos op Simon omdat ze hem verdenkt er een weekend er tussen uit te hebben geknepen, terwijl de drie vrienden in Londen zaten.

4. Secondo

Simon en Babs hebben het pand verlaten. Bill begint een verhandeling te houden dat het niet zo heel erg is wanneer iemand vreemd gaat. Andreas en Boris beginnen elkaar ook te jennen. Andreas belandt daardoor in het zwembad van de villa. Hij loopt een gebroken neus op. Bill en Mara (verpleegkundige) vinden dat hij naar het ziekenhuis moet. Zij rijden weg. Laura en de verteller blijven achter om op de kinderen van Simon te letten.

5. Dolce

Laura en de schrijver zijn samen in het huis. Het komt wel even tot een fysieke toenadering, maar dan komen Babs en Simon terug. Ze hebben hun ruzie tijdelijk bijgelegd. Maar thuis zal Simon de wind van voren krijgen. Daarna komen de andere vrienden weer terug en gaan de plagerijen weer gewoon door. In dit hoofdstukje eten ze met zijn alleen ook nog een ijsje. (dolce = zoet)

6. Caffè

De vrienden van de verteller komen aanzetten met een klein hondje als verjaardagscadeau. Dan komt de volgende verrassing. Bill maakt namelijk bekend dat Laura drie maanden zwanger is. Ze vindt het niet leuk dat hij het vertelt. De jarige schrijver vindt het helemaal niet zo leuk. Hij heeft net aan de lezer verteld dat hij enkele maanden geleden Laura nog heeft opgezocht in een huisje in de Ardennen. De anderen gaan een wandeling maken, de heuvel opklimmen, maar de ik-verteller heeft geen zin. Hij wil Laura ook ontlopen.

7. Afwas

Ook Babs is niet meegegaan. Ze doet de afwas. Ze vertelt hem dat ze altijd al geweten heeft dat Simon een vriendin had. De anderen keren terug van de wandeling. Hij ziet het met lede ogen aan en gaat naar boven. Laura zoekt hem op. Hij feliciteert haar met de zwangerschap.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Haar antwoord (een van de laatste zinnen in de roman) is opmerkelijk.

Titelverklaring
"Onder vrienden" verwijst naar de situatie van de verteller die op zijn dertigste verjaardag zijn naaste vrienden heeft uitgenodigd. Het lijkt een leuk feestje te worden, maar er zijn onderlinge spanningen. Het zijn dus minder goede vrienden dan wordt gesuggereerd in de titel.

Lijst met belangrijkste personages/karakters

- De verteller (op de dag van het verhaal 30 jaar geworden)

- Mara (zijn lieve echtgenote)

- Laura (zijn heimelijke liefde en collega)

- Bill (haar echtgenoot, Canadese plastisch chirurg)

- Boris(langdurig werkloze, volgens hemzelf kunstenaar)

- Andreas (rijke ondernemer, miljonair)

- Simon (scheikundige, jonge wetenschapper)

- Babs (zijn vrouw met wie hij al drie kinderen heeft)

Analyse van de personages/karakters

- De verteller is iemand die nog niet zeker is van zijn bestaan. Hij is dertig jaar geworden en hij weet nog niet wat hij zal gaan doen in de rest van zijn leven. Hij staat op een splitsing in zijn bestaan. In het verleden heeft hij een relatie gehad met Laura. Maar hij heeft geen duidelijke keuze kunnen maken. Hij voelt zich wel thuis in zijn vriendenkring. Hij weet van de geheimen van zijn vrienden.

- Mara is een vrij volgzame echtgenote die een leuk huis in een Italiaans dorp bewoont, waar ze de verteller mee heeft gestrikt. Ze accepteert zijn af en toe grof grappige opmerkingen door er quasi boos mee om te gaan.

- Andreas is een beetje een snoever die veel geld heeft verdiend in zijn leven en dat ook wil laten merken aan zijn . Hij heeft toch wel een beetje een hekel aan Boris die hij als kunstenaar een werkloze nietsnut vindt en die hij af en toe homo noemt.

- Laura lijkt me een leuke vrouw, die min of meer afgewezen is door de verteller en zich daarna in de armen heeft gestort van de Canadese plastische chirurg, die toch een beetje het tegendeel is van de verteller. Ze heeft een groot geheim.

- Bill is een typische clichéfiguur: de plastisch chirurg met machoneigingen.

- Simon vind ik een stiekeme wetenschapper die er jarenlang een geheime relatie op na gehouden heeft en zijn jonge vrouw al snel drie kinderen heeft bezorgd.

- Babs wordt voorgesteld als een sexy vrouw met een heel fraai figuur waaronder een mooi stel borsten. In het laatste hoofdstuk vertelt ze dat ze al die tijd van de geheime relatie van Simon heeft geweten.

Genre
Psychologische roman over vriendschappen, geheimen en liefde

Uitgewerkte thematiek en motieven
In deze kleine roman worden toch enkele belangrijke motieven aangehaald.

- Vriendschap. De verteller wordt 30 jaar en het is leuk dat hij zijn vrienden voor een verblijf heeft uitgenodigd. Maar dan blijkt dat er nogal wat meningsverschillen onder de vrienden leven. Het is niet allemaal zo koek en ei als in het begin wordt voorgespiegeld en zoals dat wordt gesuggereerd in de titel.

- Het geheim/ Overspel/ het verraad

De vrienden weten ook van de geheime relaties die Simon en de verteller hebben. Simon heeft een vriendin terwijl hij drie kinderen bij zijn vrouw heeft gemaakt. De verteller heeft Mara maar is niet al te lang geleden nog een nachtje bij Laura geweest. Laura is voor hem toch wel de ideale vrouw. De verhouding van Simon komt min of meer aan het licht door opmerkingen

- Keuzes maken in je leven: de verteller staat weer op zo’n belangrijk punt in zijn leven: welke keuze ga je maken. Ga je voor Mara of voor Laura? Wil je kinderen of niet?

Hij zegt op een zeker moment <i> Ik had veel dingen willen worden voor ik dertig werd. Een paranoïde, kale man was daar geen van’</i>

- Frappant is dat hij eigenlijk een soort surrogaat kind krijgt aangeboden van zijn vrienden: de pup. Als hij de laatste mededeling van Laura goed oppakt, zal hij opnieuw voor een keuze staan in zijn leven. Maar de schrijver PB Gronda lost die niet op voor de lezer.

Ook Babs heeft voor zo’n keus gestaan: een eigen zinvol bestaan leiden en studeren of kiezen voor de huisvrouwenrol bij Simon.

Structuur en perspectief
Het verhaal wordt verteld in 7 hoofdstukken die een titel hebben die aan de gangen van een diner doet denken. Daardoor hebben de hoofdstukken een chronologische volgorde. Wel kijkt de verteller regelmatig terug op de voorgeschiedenis van de vrienden.

1. Parels (dit hoofdstuk vervult de functie van introductie, en roept tegelijk spanning op)

2 Aperativo (de andere personages worden geïntroduceerd)

3 Primo (tijdens de eerste gang wordt de eerste spanning in het verhaal gelegd; de ruzie tussen Simon en Babs)

4 Secondo ( de maaltijd bereikt een hoogtepunt: de klap die Andreas in het zwembad doet belanden)

5 Dolce (= zoet/ dessert de vrienden komen weer terug uit het ziekenhuis; de ruzie tussen Simon en Babs is bijgelegd)

6 Caffè: Tijdens de koffie wordt er een nieuwtje onthuld: de zwangerschap

6 Caffè: Tijdens de koffie wordt er een nieuwtje onthuld: de zwangerschap

7 Afwas : de afronding van de maaltijd met een klap op de vuurpijl.

Het zijn korte hoofdstukjes die steeds een stukje meer informatie geven over de personages. Stukjes bij beetje worden enkele geheimen prijsgegeven.

Het perspectief berust bij de schrijver die dertig jaar wordt en in de ik-vorm het verhaal van zijn feestje vertelt. Hij doet dat in de o.v.t.

De tijd en het decor van de handeling
Het decor van de handeling is de villa van de schrijver, die in een klein Italiaans dorp woont: Orta San Giulio.
De avond waarop het feestje wordt gevierd valt in augustus. (blz. 23)
In de tekst valt uit een discussie op blz. 104 af te leiden dat de schrijver/verteller geboren is in 1981. Hij wordt op de dag van het verhaal 30 jaar. Dus….

De stijl
Het is heel leuk om het verhaal van Gronda te lezen vanwege de fraaie, ironische stijl met een vorm van subtiele humor.

Drie voorbeelden daarvan:

- Maar zoals alle nichten ter wereld was Mireille eigenlijk een lieve meid. Je moest haar gewoon wat leren kennen. Zoals sommige rokerige whisky’s waar je eerst gewoon bonzende migraine van kreeg, maar die best gingen smaken als er voldoende smaakpapillen op je tong dood of tenminste goed verdoofd waren. (blz. 9)

- Aansteller”, zei Laura. Bill keek haar trots aan en zij streelde zijn knie. Als er een raam in de buurt was geweest, zou ik er uit gesprongen zijn. Vrijwillige defenestraties deden wonderen voor de boekenverkoop, had mijn redacteur ooit gezegd. Hij is een Nederlander, dus ik wist niet of hij het als grap of als hint bedoeld had. (blz. 24)

- Snel of de risotto koelt af en dan wordt hij kleverig en is hij minder lekker”, zei Boris, die meteen liet zien wat de maximaal laadbare hoeveelheid rijst was die een mond kon bevatten zonder open te barsten. (blz. 41)

Slotzin
Beneden riep Mara mijn naam (blz. 126)
Het is een mooi open einde aan deze korte roman. In het eerste hoofdstuk heeft Mara hem namelijk ook al naar beneden geroepen om de gasten te verwelkomen. Daardoor ontstaat er een cyclisch geheel. De wereld zal voor de verteller altijd een situatie blijven gekoppeld aan Mara. Die impliciete keuze heeft hij namelijk gemaakt.

Recensies
www.recensieweb.nl/recensie/3646/Messcherpe+weergave+van+een+keerpunt.html
http://www.nrclux.nl/Onder-vrienden-PB-Gronda/nl/product/874304/

Beoordeling Scholieren.com
Ik hou van schrijvers die hun verhaal in weinig woorden kwijt kunnen, die weten dat schrijven schrappen is. Gronda is steeds kleinere romans gaan schrijven, maar ze zijn het lezen helemaal waard.

“Onder vrienden” is dus een roman waar je als scholier veel plezier aan kunt beleven. Het kost je in principe heel weinig tijd om het verhaal te lezen, en je zult veel plezier beleven aan de stijl van de schrijver.

Lezen dus voor je lijst. Amusementswaarde: hoog.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Onder vrienden door PB Gronda"

Ook geschreven door Cees