Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Magic Hoffmann door Jakob Arjouni

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Magic Hoffmann
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1865 woorden
  • 11 december 2011
  • 79 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
79 keer beoordeeld

Boekcover Magic Hoffmann
Shadow
Magic Hoffmann door Jakob Arjouni
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A
Auteur:    Jakob Arjouni (pseudoniem voor Jakob Bothe)
Titel:    Magic Hoffman
Plaats van uitgave:    Groningen(Lijsters)
Jaar van uitgave (1e druk):    2009(1996)

B    Samenvatting
Maak zelf een samenvatting of zoek een goede samenvatting op internet of maak (voor Nederlands) gebruik van het naslagwerk dat je kunt vinden op de site van de mediatheek op het netwerk van school. Vermeld je bron. (aantal woorden vermelden)

Nachdem Fred Hoffmann nach vierjähriger Haftstrafe, die er aufgrund eines Banküberfalls verbüßen muss, aus der Justizvollzugsanstalt entlassen wird, wartet er auf seine beiden Mittäter die er gedeckt hat, seine Freunde Anette und Nickel, die inzwischen von der hessischen Kleinstadt Dieburg nach Berlin gezogen sind. Als er von beiden versetzt wird, fährt er zu ihnen nach Berlin. Sein Wiedersehen mit Annette läuft von Anfang an schief. Er ist ihr vor ihren neuen Freunden peinlich und sie hält auch nicht mehr am gemeinsamen Traum, mit dem Geld aus dem Banküberfall eine neue Existenz in Kanada aufzubauen, fest. Enttäuscht betrinkt er sich im Cafe Budapest, wo er Opfer eines Betruges wird und sich mittels Gewalt aus seiner Lage befreien muss, so dass er von nun an polizeilich gesucht wird.

So macht Fred sich auf die Suche nach Nickel, während er darauf wartet ihn bei einer Vorlesung an der Freien Universität Berlin abzupassen, lernt er in dem Hotel in dem er wohnt Moni kennen, die ihn sofort fasziniert. Er begleitet sie, als sie ihre Patchworkjacken ausfährt und schließlich verliebt er sich in sie. Auch sein Wiedersehen mit Nickel läuft alles andere als positiv ab. Nickel ist inzwischen Vater, obwohl er sich Fred gegenüber verpflichtet ansieht, hat auch er Kanada schon abgeschrieben.
Als ihm bewusst wird, dass sein Traum beginnt, sich in Luft aufzulösen, verlangt Fred seinen Anteil der Beute aus dem Banküberfall und erpresst Nickel sogar, indem er droht ihn anzuzeigen. Moni ist als einzige begeistert davon mit Fred nach Kanada zu fahren und so beschließen sie, dass Moni nach dem Abschluss auf der Ballettschule Fred nachreisen wird, der auf einem Schiff nach Kanada kommen will. Sobald Fred sich einen neuen Pass beschafft hat, will er mit dem Zug gen Meer abreisen.
Als er sich am Bahnhof von Moni verabschiedet geraten beide in eine Schlägerei zwischen Anhängern der Antifa und Neonazis, bei der Moni getötet wird. Fred wird von der Polizei verhört, die seinen gestohlenen Pass erkennt und ihn schließlich als der Schläger aus dem Cafe Budapest identifiziert. Der Roman endet damit, dass dreieinhalb Jahre später an Weihnachten, vermutlich war Fred davor wieder im Gefängnis, der Roman überspringt diese Zeit, Anette und Nickel zufälligerweise im Dieburger Edeka-markt zusammentreffen. Als sie nach Cola fragen, bringt Fred Hoffmann einen Kasten und schaut betroffen zu Boden. Anette und Nickel gehen ohne ein Wort mit Fred zu wechseln und auf die Frage seines Chefs:"Irgendetwas falsch, Hoffmann?", antwortet Fred charakteristisch mit dem Satz: "I told you a hundred times: Call me Hopeman!"
http://de.wikipedia.org/wiki/Magic_Hoffmann


C    Vorm

Beschrijf voor alle onderstaande punten zo objectief mogelijk hoe het werk is geschreven en waaruit dat blijkt. Het zijn objectieve punten over de manier waarop het werk geschreven is.
Gebruik het document ‘Boekverslag - extra informatie en literaire begrippen’ om te lezen hoe je onderstaande punten uit moet werken.

Uitwerking
1    verhaallijn(en)
(werk de verhaallijn(en) uit)    Het verhaal heeft 1 verhaallijn. Dat van Fred Hoffmann die uitzoekt waar zijn vrienden zijn!!

2    gebruik van tijdsvolgorde
(chronologisch of niet? – voorbeelden)
Niet chronologisch, wat voor mij nog al lastig is, aangezien het boek in een vreemde taal is en ik dus soms niet merk dat het een flashback is. Bijvoorbeeld op bladzijde 45 en 46, wanneer Fred, Anette en Nickolai de bank overvallen.

3    vertelperspectief

(welk perspectief, waar zie je dat aan en wat is het effect)    Het boek heeft een personale-vertelwijze, waardoor je alleen maar krijgt te weten wat de hoofdpersoon allemaal denkt. Dit is vooral goed te gebruiken tijdens de flashback van de bankoverval, want anders zou je ook weten wat de gegijzelden weten en denken, waardoor er te veel informatie zou zijn, wat weer niet leuk is voor de spanning.

4    titelverklaring
(titel, ondertitel en uitleg)    Magic Hoffman slaat op de bijnaam die de hoofdpersoon krijgt. Dit is dubbelzinnig, want hij wordt zo genoemd vanwege zijn plannen, maar ook omdat heel veel van zijn dingen goed gaan. Behalve dus een zekere overval.

5    verteltijd - vertelde tijd
(verhouding tussen beide en belang voor het verhaal)    201 bladzijden en ongeveer een tijdverstek van 4 jaar. Dit is eigenlijk maar een half jaar, maar in het laatste hoofdstuk wordt een tijdsprong van 3½  jaar gemaakt

6    hoofdstukindeling
(indeling, titels en belang van deze indeling)     De lengtes van de hoofdstukken verschillen van 2 pagina’s tot 15 en per hoofdstuk is er een bepaald onderwerp het belangrijkst. De hoofdstukken hebben geen titels. Het effect van deze soms korte soms lange hoofdstukken met maar een onderwerp is dat je veel afwisseling hebt in het boek.

7    overig
(andere opvallende zaken bijv. taalgebruik)    X

D    Inhoud
Werk onderstaande punten uitgebreid uit voor het boek dat je gelezen hebt. Dit zijn subjectieve punten die vooral gaan om jouw leeservaring; jouw interpretatie van het verhaal.
Gebruik het document ‘Boekverslag - extra informatie en literaire begrippen’ om te lezen hoe je onderstaande punten uit moet werken.

Uitwerking
1    belangrijkste personages

(geef uitgebreide karakterbeschrijvingen)    Fred “Magic”Hoffmann
De verteller van het boek. Het is iemand waar ik snel medeleden mee had, want veel zat hem tegen en hij is heel veerkrachtig, want hij is niet down als hij uit de gevangenis komt en zijn vrienden zijn hem niet komen ophalen. Wat ook werkt is dat hij er naïef is. Hij gaat zelf op zoek naar ze om te kijken hoe het met ze is. Hij is ook nog erg volhoudend, want hij wil in het hele boek nog steeds naar Canada toe.

Annette Schöller
Voor de overval Fred’s beste vriendin, maar nu een heeft ze geen contact meer met Fred en Nickel. Zij is een persoon dat vernieuwing zoekt en dat ook heeft gevonden in de film wereld. Ze ontwikkelt zich niet in het boek(als je de bankoverval niet meerekent). Annette heeft een wat dromerig personage en moet daarom  soms eens bij de les worden geroepen.

Nikolas Zimmer
De 3de man bij de overval en ook de chauffeur. Nickel, zoals hij genoemd wordt, is eenpersonage dat niet veel risico’s durft te nemen. Na de overval heeft Nickel zich gesetteld. Hij is bijna bang voor het onbekende en blijft ook in zijn eigen kleien wereldje.

Monika
Zo ongeveer het tegenovergestelde van Fred. Er is maar één ding dat zij gemeen hebben: een droom die ze heel graag willen verwerkelijken. Monika is rustig, tegenover Fred die bijna zo druk is als een puber, en houdt altijd goed overzicht van de situatie. Dit is dan ook de reden dat ze zichzelf (nog net) kan redden in Berlijn.

2    belangrijkste gebeurtenissen
(minimaal 2)
(uitgebreid uitwerken)    Fred die naar café Boedapest gaat. Hier wordt hij opgelicht en raakt in gevecht met zijn oplichters. Hierdoor wordt hij dan gezocht door de politie en dan verliest hij ook nog eens zijn Paspoort.
Zijn ontmoeting met Monika is een hele gelukkige een voor Fred. Want Monika helpt hem te “overleven” in Berlijn. Zij zorgt er dan ook voor dat Fred wat anders naar dingen gaat kijken en dat zij ook anders naar dingen gaat kijken.


3    tijd en ruimte
(waar en wanneer speelt het verhaal en waarom is dat belangrijk)    Dieburg en Berlijn zijn de belangrijkste plaatsen. Het verhaal speelt zich af, niet lang na de val van de Berlijnse muur. Dat is belangrijk, want Fred weet niet helemaal zeker hoe hij met deze vrijheid moet omgaan.

4    Motieven (minimaal 4)
(Uitgebreid uitwerken waarom dit motieven zijn – voorbeelden)    De gevangenis
Hier begint het verhaal en eindigt het ook bijna mee. Het is een belangrijk aspect in het verhaal, want hierdoor raakt Fred vervreemd van zijn vrienden en krijgt hij geen kans meer om zijn droom te achtervolgen.
Drank
Bijna overal waar Fred komt zijn er mensen aan de drank of dronken. Het is dan ook overduidelijk een motief voor Fred’s verdriet voor zijn droom om naar Canada te gaan.
Monika
Alles wat Fred niet is en ook de “redder” van Fred. Zij heeft altijd pech en moet overal hard voor werken.
Berlijn
Berlijn staat voor alles wat onbekend is voor Fred. Hij weet niet zeker hoe hij zich moet gedragen als hij als dorpeling in de grote stad komt.

5    symboliek
(uitgebreid uitwerken wat de symboliek is – voorbeelden)    Canada
Dat staat voor het onbereikbare en dat het mooi is om te blijven dromen. Want Fred probeert zijn dromen te achtervolgen en wil zijn saaie leventje een wending geven, waardoor hij kan leven zoals hij altijd al heeft gewild.

6    motto

(citeer het motto en leg uit waarom de auteur het heeft gekozen)    Geen motto aanwezig

7    eind
(beschrijf het einde van het boek – open, gesloten, passend?)    Het boek heeft een ander eind dan dat je in eerste instantie verwacht. Het eind is erg droevig en geeft de lezer de kans om zijn/haar fantasie op de loop te laten en te fantaseren over wat er zou gebeuren nadat de drie hoofdpersonen elkaar tegenkomen op de markt in Dieburg.

8    overig
(andere opvallende zaken)    X

E    Beoordeling
Geef je persoonlijke beoordeling in 140 tot 160 woorden. Gebruik minimaal vier verschillende beoordelingswoorden en werk deze voldoende uit met behulp van de inhoud van het boek. (aantal woorden vermelden) De beoordelingswoorden vind je ook in het document ‘Boekverslag - extra informatie en literaire begrippen’

Ik vind het boek misleidend, want de kaft en de tekst op de achterkant geeft het boek veel meer spanning, dat terwijl het boek bijna geen actie bevat en de bankoverval wordt in drie pagina’s beschreven
Het boek bevat minder spanning dan ik had gehoopt. Er zijn in het hele boek maar drie of vier spannende stukjes en die zijn voor mij ook niet lang genoeg. En een van die spannende stukjes is een flashback waarvan je toch al weet hoe het aflopen gaat.
Daarnaast is het boek voor mij best wel ingewikkeld. Vooral het begin, want je hebt geen idee wat er aan het gebeuren is en het is ook nog eens in een vreemde taal.

Tenslotte is het boek geloofwaardig, want de kans is groot dat drie vrienden een bank overvallen, er eentje de cel in gaat en de rest hun oude leventje weer oppakken.

F    Thema en uitleg
Omschrijf, los van het verhaal, het thema van het boek (de centrale gedachte, de dieper liggende idee).
Leg vervolgens uit waarom denkt dat dit het thema is. Bij die uitleg mag je wel gebruik maken van de inhoud. Gebruik 80 tot 120 woorden. (aantal woorden vermelden)

Volg je dromen is een aardig duidelijk thema, want de twee van de hoofdpersonen zijn bezig met het achtervolgen van hun dromen. Al komt het voor de ene wel dichterbij dan voor de ander. De andere gedachte van het boek is dat je voorzichtig moet zijn met wat je zegt, want hierdoor komt Fred indirect een tweede keer in de gevangenis, want als hij in café Boedapest gewoon was weggegaan zou hij niet opnieuw worden gezocht door de politie en zou hij zijn paspoort nog gewoon bij zich hebben.

REACTIES

T.

T.

Fred wordt niet opgelicht in café Boedapest! Hij komt daar Rudi (man die hij in de trein heeft ontmoet) tegen. Rudi komt met een jong stelletje binnen en groet Fred. Na een tijdje gaat Rudi weg, en dan komt het stelletje naar hem toe en zeggen dat hij de partner van Rudi is. Ze zijn opgelicht door Rudi en willen van Fred weten waar hij heen is. Fred zegt dat ie hem alleen in de trein heeft ontmoet en hem verder niet kent, maar ze geloven hem niet en hij wordt in een houdgreep vastgehouden. De kelner belt de politie, maar Fred weet te ontsnappen.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Magic Hoffmann door Jakob Arjouni"