Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Der Vorleser door Bernhard Schlink

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover Der Vorleser
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 472 woorden
  • 17 oktober 2011
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5
7 keer beoordeeld

Boekcover Der Vorleser
Shadow

Ze is prikkelbaar, geheimzinnig en veel ouder dan hij, en ze wordt zijn eerste grote liefde. Ze hoedt wanhopig een geheim. Op een dag is ze spoorloos verdwenen. Jaren later pas ziet hij haar terug - in de rechtbank. De voorlezer is een ongewoon sensueel en krachtig boek, dat even openhartig spreekt over de genietingen van de liefde als over de last van de Duitse gesch…

Ze is prikkelbaar, geheimzinnig en veel ouder dan hij, en ze wordt zijn eerste grote liefde. Ze hoedt wanhopig een geheim. Op een dag is ze spoorloos verdwenen. Jaren later pas zie…

Ze is prikkelbaar, geheimzinnig en veel ouder dan hij, en ze wordt zijn eerste grote liefde. Ze hoedt wanhopig een geheim. Op een dag is ze spoorloos verdwenen. Jaren later pas ziet hij haar terug - in de rechtbank. De voorlezer is een ongewoon sensueel en krachtig boek, dat even openhartig spreekt over de genietingen van de liefde als over de last van de Duitse geschiedenis. Het boek heeft wereldwijd miljoenen lezers gevonden en is inmiddels een moderne klassieker.

Der Vorleser door Bernhard Schlink
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

De voorlezer
Wie is de auteur? Bernhard Schlink
Wat is de titel/ ondertitel? De voorlezer, origineel: Der Vorleser
Wanneer is het boek uitgegeven? 1995
Hoe is de indeling Het boek is opgedeeld in 3 delen


Korte samenvatting:
Deel 1: Michael is een jongen van 15 jaar. Hij ontmoet Hanna, een vrouw van 30 en ze worden verliefd op elkaar. Samen hebben ze een geheime relatie. Elke dag na school gaat hij bij haar langs, leest hij wat voor, gaan ze samen douchen en uiteindelijk hebben ze seks. Ze gaan ook een keer samen op vakantie. Maar als Michael op een dag langskomt, is ze verdwenen.

Deel 2: Michael gaat dan rechten studeren. Hij heeft het nog steeds moeilijk met het vertrek van Hanna. Voor zijn studie moet hij een rechtszaak bijwonen en daar ziet hij Hanna. Ze staat terecht omdat ze in de oorlog bij de SS zat. Ze neemt alle schuld op zich en wordt veroordeeld tot levenslang.

Deel 3 : Michael ontmoet Gertrud, ze trouwen en krijgen een kind. Maar Michael kan Hanna niet vergeten en ze scheiden. Later zoekt hij Hanna op geeft haar cassettebandjes zodat ze kan lezen en schrijven. Hij wil er voor haar zijn als ze uit de gevangenis komt maar op de dag dat ze vrijkomt, pleegt ze zelfmoord.



Kijkwijzer:

Het boek is verteld in het ik perspectief, vanuit Michael. Het verhaal is chronologisch verteld maar er wordt wel gebruik gemaakt van tijdsprongen, bijvoorbeeld toen Michael ging studeren en toen Michael besloot Hanna weer op te zoeken. Het verhaal speelt zich af in het verleden. De stijl van het verhaal is ernstig, je leest veel over Michaels gedachtes en hoe hij denkt aan de tijden met Hanna toen ze nog een relatie hadden. Ook als hij haar weer terug ziet en ze naar de gevangenis moet, is dit erg zwaar voor hem. Michael is duidelijk een round character, logisch ook want hij een de hoofdpersoon. Hanna is meer een flat character, je leert haar kennen door de gesprekken met Michael maar ze heeft nog vele geheimen blijkt achteraf. De titel van het boek verwijst naar de hoofdpersoon. Michael is “de voorlezer” van Hanna, en dat voorlezen speelt ook een grote rol in het verhaal. Het genre is liefdes roman.



Mening:
Het gaat om een relatie tussen een 15 jarige jongen en een 30 jarige vrouw, een onderwerp dat je niet vaak tegenkomt.
Ook dat het boek is opgedeeld in 3 delen is goed bedacht Want het boek blijft zo een beetje meer afwisselend. Het Boek is ook erg onvoorspelbaar want je weet niet wat er gaat gebeuren. Het einde is ook goed want Michael ziet Hanna als ze dood is en beseft dat schoonheid van binnen zit en hoe ouderlijke echtparen elkaar nog aantrekkelijk vinden. Jammer vond ik het stuk over Michaels studie wat vrij saai was. lk vond het dus een goed boek en leuk om te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Der Vorleser door Bernhard Schlink"