Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Meisje met negen pruiken
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 837 woorden
  • 15 augustus 2011
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
18 keer beoordeeld

Boekcover Meisje met negen pruiken
Shadow

Meisje met negen pruiken is het ontroerende en ontwapenende dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Sophie van der Stap schreef een aangrijpend verslag over de 54 weken waarin ze chemotherapie onderging.
Openhartig én met humor vertelt ze over doktersintriges en geroddel van zusters, kaal worden en wenkbrau…

Meisje met negen pruiken is het ontroerende en ontwapenende dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Sophie van der Stap schreef een …

Meisje met negen pruiken is het ontroerende en ontwapenende dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Sophie van der Stap schreef een aangrijpend verslag over de 54 weken waarin ze chemotherapie onderging.
Openhartig én met humor vertelt ze over doktersintriges en geroddel van zusters, kaal worden en wenkbrauwen stiften, daten en verliefd zijn op dokter K, pruiken shoppen en dansen in nachtclubs, maar ook over de gewenning, haar onzekerheden, angsten en, onvermijdelijk, de dood. Haar negen pruiken geven haar elk een ander gevoel en een andere persoonlijkheid, en helpen haar haar ziekte te overwinnen.

Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Schrijfster: Sophie van der Stap
Titel: Meisje met negen pruiken
Jaar: 2006
Aantal bladzijden: 216


Belangrijke gebeurtenissen in het verhaal:
-Wanneer Sophie te horen krijgt dat ze kanker heeft.
-Wanneer ze wordt bestraald.
-Wanneer ze te horen krijgt dat ze “schoon” is.

Het boek gaat over een vrouw van 21 die kanker krijgt. Ze moet aan de chemo en raakt haar haren, wimpers wenkbrauwen etc. kwijt. Ze koopt een aantal pruiken en bij iedere pruik heeft ze een ander soort karakter. De pruiken hebben ook allemaal een naam. Uiteindelijk is ze in het bezit van negen verschillende pruiken die ieder zijn eigen naam hebben en karakter hebben. De titel vind ik dus goed gekozen, “meisje met negen pruiken”. Het geeft nog niet zoveel weg waar het verhaal over gaat, maar je kan wel bedenken dat ze misschien kanker heeft en aan de chemo moet waardoor ze kaal wordt.



Hoofdpersoon
De hoofdpersoon is de schrijfster zelf. Ze heet Sophie van der Stap is 21 jaar, in het midden van het boek is ze jarig dus dan is ze 22 jaar. Op de kaft van het boek staat Sophie tien keer afgebeeld met iedere keer een andere pruik, en één keer zonder pruik. Het is een mooie vrouw met volle lippen en groenbruine ogen. Ze krijgt te horen dat ze kanker heeft en 54 weken aan de chemo moet. Haar moeder had een paar maanden daarvoor kanker gehad, ze begrijpen elkaar dus goed. Ze heeft een hele goede band met haar zus, die staat ook altijd klaar voor Sophie. Ook heeft ze een vader waar ze goed mee kan opschieten. Ze heeft veel vrienden. Ze heeft één hele goede vriendin, Annabel, ze vertellen elkaar alles en gaan heel goed met elkaar om. Sophie houdt ook erg van jongens. Nadat ze kanker heeft gehad is haar leven wel heel erg veranderd. Ze geniet veel meer van het leven en beleefd elke seconde. Ook heeft ze haar studie politicologie opgegeven om schrijfster te worden.

Ik leef heel erg mee met de hoofdpersoon. Ze vertelt heel goed, ze maakt erge dingen mee, maar lost ze ook weer op een leuke manier op. Ze staat heel positief in het leven, daardoor leef je nog meer met haar mee wanneer ze erg verdrietig is.

Het boek is eigenlijk een soort dagboek, boven iedere nieuwe dag staat een datum. Het begint bij 29 januari 2005 en eindigt bij 23 juni 2006. Het boek is dus vrij nieuw.

“Nog zes dagen. Vijf nachten en dan lig ik eronder. Nog zeven dagen. Zes nachten en dan word ik zijn witte kamer ingeleid. Daar kan het alle kanten opgaan. Zo veel toverformules hebben ze niet meer achter de hand. Ik ben bang. Ik loop en ik loop zonder te weten waar ik naar toe wil. Uiteindelijk strijk ik neer op een bank.”

Bij deze passage was ik nieuwsgierig naar de afloop. Ik werd erg meegetrokken met de emoties die Sophie had. Ik werd ook nieuwsgierig naar de afloop van haar laatste scan. Of de kanker weg was, of dat het uitgezaaid was en ze dood zou gaan. De uitkomst van deze passage wordt niet meteen gegeven, het is immers ook pas over zes dagen, maar wanneer de uitkomst wordt geschreven was ik tevreden met de uitkomst. De kanker was helemaal weg, en ze was “schoon”. Dat is natuurlijk het beste antwoord wat/dat je op dat moment kunt horen.



Er zijn veel belangrijke plaatsen in dit verhaal; de pruikenzaak, want pruiken kenmerken haar, daardoor is ze eigenlijk ook beroemd geworden. De kerk, ze steekt heel vaak kaarsjes aan voor de mensen van wie ze houdt. Het ziekenhuis, hier wordt ze uiteindelijk toch beter gemaakt. Dat is denk ik dan ook echt de belangrijkste plek voor het verhaal. Het ziekenhuis waar ze wordt behandeld heet het ‘Onze Lieve Vrouwe Gasthuis’ in Amsterdam. Ze kan met veel zusters en broeders opschieten die er werken.



De hoofdgedachte van het verhaal is dat je altijd positief in het leven moet staan. Je moet genieten van elke dag die je hebt, want het kan zomaar voorbij zijn. Je kan net als vele andere mensen kanker krijgen. Sophie gaat heel goed met haar kanker om vind ik. Kanker is haar vijand, maar ook haar vriend. Door kanker is ze veel sterker geworden en ze geniet veel meer van het leven. Ze heeft ook veel mensen ontmoet door haar kanker. Ook is ze door haar kanker beroemd geworden. Ze schreef tijdens haar kanker al stukjes in het NRC Handelsblad en tijdschriften. Na haar kanker is dit boek verschenen. Ook was ze vaak te gast bij televisieprogramma’s, zoals de wereld draait door.



Positieve punten van het boek: Sophie kan heel erg goed vertellen, je krijgt een soort van band met haar, ze neemt je mee met haar emoties.

Nog een positief punt is dat het een aangrijpend onderwerp om er een boek over te vertellen. En als je alles ook nog zelf hebt meegemaakt is het allemaal écht. Het verhaal werd eigenlijk ook nooit saai, er gebeurde altijd wel wat.

Negatieve punten: Het boek heeft geen negatieve punten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap"