Zomerhuis met zwembad door Herman Koch

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Zomerhuis met zwembad
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2396 woorden
  • 11 juni 2011
  • 127 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
127 keer beoordeeld

Boekcover Zomerhuis met zwembad
Shadow

'Ik ben huisarts.' Zo begint Zomerhuis met zwembad. 

Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur Ralph Meier, is overleden. Hij zal zich moeten verantwoorden voor de Medische Tuchtraad. Over die Tuchtraad maakt hij zich niet echt zorgen: ‘Een schorsing van een paar maanden, daar …

'Ik ben huisarts.' Zo begint Zomerhuis met zwembad. 

Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur…

'Ik ben huisarts.' Zo begint Zomerhuis met zwembad. 

Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur Ralph Meier, is overleden. Hij zal zich moeten verantwoorden voor de Medische Tuchtraad. Over die Tuchtraad maakt hij zich niet echt zorgen: ‘Een schorsing van een paar maanden, daar komt het op neer. We kennen elkaar allemaal, meer zal het niet worden.’ 

Maar is het wel een medische fout? Marc had immers een rekening te vereffenen met zijn patiënt, die net iets te veel belangstelling toonde voor diens mooie vrouw Caroline. Of heeft het alles te maken met de gebeurtenissen in het zomerhuis waar het echtpaar Meier het gezin Schlosser had uitgenodigd?

In Zomerhuis met zwembad vertelt de hoofdpersoon met niets en niemand ontziende eerlijkheid hoe hij op dit punt in zijn leven is aanbeland. Het is het spannende, maar ook geestige verhaal over het recht op vergelding en het overschrijden van grenzen als de deuren naar een normale rechtsgang zijn dichtgeslagen.

Zomerhuis met zwembad door Herman Koch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A Praktische gegevens

1. Bibliografische gegevens

Ik heb het boek “Zomerhuis met zwembad” van Herman Koch gelezen, het boek is uitgegeven door Anthos, de eerste druk was op 27 januari 2011, het boek heeft 381 bladzijden, het genre van het boek is een roman (een psychologische roman), het boek heeft 52 hoofdstukken.

2. Titelverklaring
De titel is het onderwerp waar een groot deel van het verhaal zich afspeelt. Bij het zomerhuis aan zee, dit is een zomerhuis van kennisen van de hoofdpersonen. Hier gebeuren hele belangrijke gebeurtenissen uit het verhaal.

3. Tijd in de geschiedenis
Het verhaal is geschreven in het nu. Het is heel modern geschreven, en komen moderne voorwerpen in voor.



4. Tijdsduur

Het verhaal speelt zich af in een lange tijdsperiode. In het begin van het boek wordt een deel van het laatste hoofdstuk al verklapt, waarna vervolgens het echte verhaal begint. Het echte verhaal speelt zich langzaam af, maar aan het eind is het een jaar later.

5. Ruimte
De meeste gebeurtenissen spelen zich af op vakantie. Soms in het zomerhuis met zwembad, en soms op het strand of op de camping. De omgeving is niet heel belangrijk, er wordt niet vaak benadrukt hoe de omgeving er uit ziet.

6. Hoofdpersonen
Marc Schlosser. Is de hoofdpersoon met veel karakter. Hij is een huisarts. Hij heeft een vrouw (caroliene) en twee kinderen (Julia, de oudste en Lisa). Marc is een huisarts, maar hij is ook een beetje gek (ik weet niet hoe ik het anders moet zeggen). In zijn gedachtengang kon ik hem soms niet helemaal volgen, hij was niet heel logisch. Hij dacht overal heel goed over na, en wist vaak hoe anderen zouden reageren op wat hij zou doen. Dat maakte dat hij een zelfverzekerd man was, die altijd precies wist wat hij deed. Marc houd ook van mooie vrouwen. Hij heeft Ralph al een tijdje geleden ontmoet. Maar bij een theatervoorstelling waar hij met zijn vrouw naar toe gaat, ontmoet Ralph ook zijn vrouw Judith (waarover later meer). En hij valt voor Judith. Hij word niet verliefd, maar hij vind haar een mooie vrouw, en gaat later in het boek (bijna) vreemd met haar. Ook is hij een sterk vaderfiguur. Hij heeft alles voor zijn dochters over, en is heel zorgzaam. Hij geeft toe dat hij niet de knapste man is van de wereld, maar hij is wel zo zelfverzekerd dat hij zeker weet dat hij wel iets heeft. Hij heeft iets waarmee hij vrouwen aantrekt. Hij weet wat ze denken, en reageert daar op. Ook in lichaamstaal.

Ralph Meier. Deze man heeft bij de kennismaking met Marc en Caroline, gelijk Caroline proberen te versieren. Ralph is een beetje een glad type, iemand die veel vrouwen versiert. Zoals in het boek ook al werd genoemd, was hij een 'vies' iemand. Hij keek vrouwen op een bepaalde manier na, als een hapje. Ralph is een acteur. Hij is een goede acteur, want hij zit in veel producties. Hij heeft een Amerikaanse regisseur, Stanley Forbes, die ook bij hem langs komt in het zomerhuis. Verder heeft Ralph Meier twee zonen, Alex en Thomas. Daarnaast is Ralp ook nog 'vies' in hoe hij zich gedraagt naar de twee dochters van Marc. Hij loopt vaak in korte broekjes rond en doet rare spelletjes met hen. Er wordt niet veel over zijn uiterlijk besproken.

Caroline. De vrouw van Marc en moeder van hun twee kinderen Julia en Lisa. Caroline heeft niet een hele grote rol. Er word ook niet veel over haar karakter verteld. Ze is wel een goede moeder, en houdt van Marc en haar kinderen. Ze is een paar keer boos geweest in het boek, maar liet dit op een andere manier aan Marc merken. Door hem te negeren, een sigaret te roken. Het is een hele mooie vrouw. Dat is ook een van de redens dat Marc op haar valt. Ze heeft voor Marc een andere man gehad, maar die wordt beschreven als oud en lelijk, door Marc zelf.

Judith. De vrouw van Ralph. Een klein beetje een verbitterde vrouw. Ze houdt van Ralph, maar op sommige momenten haat ze hem echt. Dan schreeuwt ze tegen hem, en kan ze heel bazig doen. Marc denkt dat hij met haar speelt, maar achteraf blijkt dat Judith bij meer mannen is vreemdgegaan, en dat Marc slechts een van de zoveel was.


Stanley. De regisseur van Ralph. Heeft een vrouw, Emanuelle, die zelf heel jong is. Stanley is zelf nogal oud. Hij en Emanuelle trekken bij Ralph en Judith in het zomerhuis. Stanley maakt ook foto's van Julia en Lisa, en denkt dat ze echt cariere kunnen maken in Amerika, omdat ze zo mooi zijn. Verder is het een man waarmee je kunt lachen, die altijd in is voor een grap. Maar hij neemt ook een keer gemeen wraak in het boek, dus je moet er ook mee uitkijken.

Julia. De dochter van Marc en Caroline. Julia heeft verkering gehad met de oudste zoon van Judith, Alex. In het begin was dit heel erg leuk, maar op een gegeven moment wou Julia een ouder iemand. Julia veranderd in die zomervakantie heel erg. Ze is eerst een opgewekt meisje, tot dat een avond op het strand. Waar Julia bruut wordt verkracht. Dit is een omkeerpunt in het boek voor alle personages. Hierna maakt Julia een verwerkingsproces mee, en is uiteindelijk een hele sterke meid.



B Vertelwijze

1. Perspectief

Het hele verhaal is geschreven vanuit een personaal perspectief. Er wordt veel gebruik gemaakt van het ik-perspectief en het zij-perspectief. Ik vind het juist interessant dat ze dit hebben gekozen, omdat het het verhaal spannend maakt.

2. Taalgebruik
Spanningsopbouw, interessant houden, schokkend, gruwelijk, fantasie voor de lezer overgehouden, mooi.

3. Beschrijving van personen en ruimtes
Over de ruimtes heeft de auteur vrij weinig geschreven. Precies genoeg om je eigen fantasie ook nog te kunnen vrijlaten, als lezer zijnde. De personages heeft hij wel goed beschreven, vooral hun persoonlijkheden. Hij heeft eigenlijk nooit kenmerken van uiterlijk van de personages gegeven, maar wel veel over hun innerlijk. En zo kun je als lezer toch een complete voorstelling maken.


C Thematische Aspecten

1. Motieven

Verhaalmotieven:

– Verkrachting, Julia werd verkracht in het boek.
– Medische fout, of moord, wie zal het zeggen? Duidelijk was dat Marc wel knoeide met de medicijnen en duidelijke fouten maakte.
– Vakantie, een groot deel van het boek speelt zich af op vakantie, en wat daar allemaal gebeurt.
– Etentjes, komen veel voor in het boek. In een restaurant, bij het zomerhuis of een BBQ.
– De spelletjes die ze speelden, Ralph speelde veel spelletjes met de kinderen. Ping-pong, zwemmen, en andere activiteiten.

Abstracte motieven
Eenzaamheid, van Judith. Ze heeft wel door wat haar man allemaal doet en voeld zich daardoor eenzaam.
Vreemdgaan, Marc en Judith zijn met elkaar vreemd gegaan.
Verdriet, toen Julia was verkracht.
Verraad, Marc heeft Ralph vermoord, om iets wat achteraf niet waar bleek te zijn.
Wantrouwen, mensen trekken elkaar in twijfel, Marc verdenkt Ralph en Stanley van de verkrachting op zijn dochter, niemand vertrouwd elkaar meer.

2. Thema
Onderwerp: Het boek gaat over een medische fout, die achteraf moord blijkt te zijn.
Belangrijkste motief: Wantrouwen

Hoofdgedachte: Is het wel terecht geweest dat Marc Ralph vermoord heeft? Het boek bestaat uit veel onverwachte gebeurtenissen, met veel wantrouwen, maar je zult je er toch door heen moeten slaan.


D Structurele Aspecten

1. De volghorde van de gebeurtenissen

Het begin is een flash-forward naar het einde van het boek. Na het begin speelt het verhaal zich chronologisch af. Met af en toe wat tijdsvertragingen. Ik denk dat de schrijver de flash-forward deed zodat het nog spannender wordt. Je word al een klein beetje ergens in mee getrokken zodat je nieuwsgierig wordt, en vervolgens moet je eerst het hele boek uitlezen voordat je weet hoe het afloopt.

2. Belangrijkste gebeurtenissen
De BBQ bij Ralph en Judith thuis. Hier begon het allemaal. Marc heeft eigenlijk geen zin en hij is jaloers, omdat hij vermoedt dat Ralph achter Caroline aan zit. Maar zijn twee dochters Julia en Lisa willen wel mee naar het feest. Tijdens het feestje zoekt Judith Meier toenadering tot Marc. Ook na het feestje hebben ze nog enkele keren contact. Marc doet dus precies hetzelfde als waarvan hij Ralph verdenkt met zijn eigen vrouw. Dochter Julia lijkt gecharmeerd van de oudste zoon van Ralph, Alex en ook Lisa en Thomas (de tweede zoon) kunnen het goed met elkaar vinden. Ralph vertelt dat ze naar Frankrijk op vakantie gaan en dat ze een zomerhuis met zwembad hebben gehuurd. Als de Schlossers in de buurt zijn, moeten ze een dagje langskomen.

Maar ze besluiten het uiteindelijk toch niet te doen. Echter plant Marc de hele reis, en zorgt stiekem dat ze heel dicht bij het zomerhuisje van Marc en Judith te komen te zitten, zodat ze elkaar 'per ongeluk' tegen zouden komen.

En natuurlijk gebeurt dat ook, ze komen elkaar tegen wanneer ze op hun avond eten aan het wachten zijn bij een restaurant. De rest is gemakkelijk te raden: ze worden natuurlijk uitgenodigd langs te komen in het zomerhuis en daar zijn behalve Ralph en Judith ook de Amerikaanse regisseur Stanley Forbes met zijn veel jongere vriendinnetje Emmanuelle. Wanneer ze bij de Meiers op bezoek zijn, kunnen de meisjes het weer goed vinden met de jongens. Ze spelen vaak in en rond het zwembad en Ralph vraagt of ze niet bij hen willen intrekken: het zomerhuis is groot genoeg. Dan besluiten ze de tent op het terrein van het zomerhuis te plaatsen: er is plek zat.

Caroline is hier echter niet zo blij mee. Ze wil al een hele tijd heel graag weg. Maar de dochters vermaken zich best met hun vriendjes. Wanneer een aantal mensen (Ralph, Caroline, Stanley en Emmanuelle) boodschappen in de naburige stad zijn doen, zijn Marc en Judith even alleen. En hier gaat het mis. Marc en Judith worden intiem, te intiem. En Marc schrikt als hij ziet dat iemand achter de deur staat en hun dus heeft gezien. Alleen hij weet niet wie het was.

Wanneer de anderen terugkomen, heeft Ralph een zwaardvis meegenomen die hij met een bijl aan stukken slaat en dat dier gaat dus op de barbecue. Julia mijdt sinds die middag haar vader. ’s Avonds wordt er flink gedronken en ze steken ook vuurwerk af. Ze aan met zijn allen naar het strand, alleen Caroline blijft thuis. Die avond wordt een keerpunt voor Marc. Hij probeert nog een keer Judith te versieren, maar dit gaat mis als Alex in tranen naar zijn moeder komt. Julia was verdwenen. Ze gaan met zijn allen zoeken en uiteindelijk vinden ze Julia ergens op het strand. Ze is met geweld verkracht.


Caroline wil later die avond aangifte bij de politie doen, maar Marc wil Julia die ellende besparen. Dat zullen namelijk vervelende ondervragingen zijn. Bovendien lijkt Julia de hele affaire vergeten te zijn. Wel besluiten ze meteen uit het zomerhuis met zwembad weg te gaan. Onderweg naar Nederland vraagt Marc zich wie de dader kan zijn van de verkrachting. Hij vermoed dat Ralph Meier het gedaan heeft.

Julia is niet meer te genieten en is een ander soort meisje (eigenlijk ervaren vrouw) geworden. Ook Marc is een ander mens en een andere huisarts geworden. Het kan hem allemaal niet meer zo veel schelen en hij verwaarloost zijn patiëntenbestand. Hij besteedt ook geen 20 minuten meer aan hen.
De verkrachting laat hem niet los: eerst belt Judith hem om te vertellen dat er iets is met Ralph. Daarna belt Judiths moeder die hem meedeelt dat Ralph in de bewuste nacht bij thuiskomst meteen is gaan douchen en zijn kleren in de wasmachine heeft gedaan. Nu is Marc er helemaal zeker van dat Ralph zijn dochter heeft verkracht.

Dan krijgt Marc de kans op wraak. Ralph komt op zijn spreekuur om te laten zien dat hij allemaal bulten op zijn buik heeft. Marc ziet meteen dat het kanker is en dat Ralph zou moeten worden doorverwezen naar een oncoloog. Maar hij gaat doelbewust zelf klooien. Hij neemt een bult weg, maar stuurt het weggenomen weefsel niet door naar het ziekenhuis om te laten onderzoeken. Hij zegt tegen Ralph dat het niets ernstigs is. Omdat hij zelf opzettelijk de bult verkeerd verwijderd heeft, is de kans heel groot dat hij juist daardoor uitzaaiingen heeft veroorzaakt.

Een jaar later gaat het gezin op vakantie naar Amerika. Julia ondooit een beetje, en wordt een echte vrouw. Maar dan ontdekt Marc iets, op de foto's die zijn jongste dochter heeft gemaakt. Hij ziet dat Lisa de foto had gemaakt bij het zomerhuis toen hij en Judith elkaar zoenden, maar ook dat Julia de hand vast hielt van een man die hij nog niet eerder had gezien. Hij besloot Lisa erover te vragen. Ook ziet hij veel foto's van Julia, als fotomodel. En het blijkt dat Julia in Amerika een goede kans op een cariere heeft als fotomodel.

Toen ze weer terug kwamen biecht Ralph iets op aan zijn sterfbed. Alex had hem verteld dat Julia met een oudere man had af gesproken, die avond dat ze werd verkracht. En dat ze dus door die man is verkracht.

Maar dan wordt ook zijn functie als arts gewantrouwd door een meneer van het Medisch Tucht College. Marc is daarvoor niet zo benauwd en denkt dat alles met een sisser zal aflopen. Vlak voordat de zaak begint, wordt hij echter gebeld door één van de raadslieden van het College. Het is zijn oud-docent Aaron Herzl, die hem helemaal doorheeft. Waarom heeft hij de dood van Ralph veroorzaakt? Is daar een speciale reden voor? Hij blijft indringende vragen stellen en zo suggereert Marc dat hij de dood van Ralph heeft veroorzaakt om wraak te nemen voor wat zijn dochter is aangedaan. Daarmee kan Herzl prima leven en hij adviseert Marc de benen te nemen naar het buitenland en de rechtszaak bij het Tucht College niet af te wachten. In het buitenland kan Marc een nieuwe start maken met zijn gezin.

3. Het begin
Het boek begint met “Ik ben een arts..” dus een informatieve opening.

4. Het einde
Het boek heeft een open einde. Het boek laat je achter met veel vragen, hoe loopt het af met Judith haar gezin? Zal Marc ooit gepakt worden voor wat hij heeft gedaan? Zullen ze gelukkig worden in Amerika?


E Mening

1.

F Samenvatting

Ik verwijs hier naar D2.


G De auteur

1. – Herman Koch heeft al veel boeken geschreven. Ondermeer “het diner” wat door veel mensen en ook scholieren wordt gelezen.
2. – Ik kan zelf niet echt achter zijn ideeen van het schrijven komen. Duidelijk is dat hij er plezier in heeft.

3. – Herman Koch maakt voornamelijk Romans.

REACTIES

J.

J.

Fout in 6. Hoofdpersonen. "Marc houdt ook van mooie vrouwen. Hij heeft Ralph al een tijdje geleden ontmoet. Maar bij een theatervoorstelling waar hij met zijn vrouw naar toe gaat, ontmoet Ralph ook zijn vrouw Judith (waarover later meer). En hij valt voor Judith. Hij word niet verliefd, maar hij vind haar een mooie vrouw, en gaat later in het boek (bijna) vreemd met haar."

12 jaar geleden

F.

F.

Het meervoud van reden is redenen, niet redens :p

12 jaar geleden

L.

L.

dit is echt een heel erg slechte samenvatting. kinderachtig taalgebruik, en de helft klopt niet. totaal geen logisch geheel.

12 jaar geleden

A.

A.

wat voor cijfer heb je hiervoor gekregen? het is namelijk echt een kotslelijk boekverslag. slordig taalgebruik en ook niet heel informatief. Met name het stukje tijd in de geschiedenis. Als een vraag er niet toe doet kan je de vraag beter niet beantwoorden dan een verhaaltje te vertellen wat er gewoon niet toe doet. sorry voor de kritiek maar misschien heb je er iets aan bij je volgende boekverslag. succes dude!

12 jaar geleden

H.

H.

@jamilla Dit klopt ook niet helemaal, ze gaan later niet bijna vreemd met elkaar, maar helemaal. In de periode dat Ralph in het ziekenhuis ligt komt Marc namelijk regelmatig bij Judith thuis.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zomerhuis met zwembad door Herman Koch"