Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Das Gold der alten Dame door Felix & Theo

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Das Gold der alten Dame
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 679 woorden
  • 3 juni 2011
  • 76 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
76 keer beoordeeld

Boekcover Das Gold der alten Dame
Shadow
Das Gold der alten Dame door  Felix & Theo
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

TITEL: Das gold der alten dame

SCHRIJVER: Felix en Theo



1ste HOOFDPERSOON: Helmut Muller is een privé-detective. Hij is degene die de dader van een incident moet vinden. Hij is een slordige man, woont alleen en heeft geen zin om zijn huis schoon te maken. Verder houd hij van bier. Want geen bier in het weekend is een ramp, vindt hij.



2e HOOFDPERSOON: mevrouw Matzke wordt bewusteloos gevonden in haar appartement.



BIJPERSOON: Ingeborg Arm doet alsof ze Elisabeth is.



BELANGRIJKE LOCATIES: Huis van Helmut, politiebureau,
Rudolf Virchow ziekenhuis, huis van mevrouw Matzke, Berlijn.



SAMENVATTING
Helmut Muller is een privé-detective. Op een zondag gaat hij op het balkonnetje zitten en kijkt om zich heen. Helmut hoort een paar schreeuwende stemmen. Hij weet dat er iets aan de hand is, en probeert er heen te gaan maar dat lukt niet.

Helmut gaat de maandag naar z’n werk en ziet een zieken- en een politiewagen voor het huis staan. Hij vraagt aan de politieagenten wat er is. Ze hebben mevrouw Matzke bewusteloos in huis gevonden. En degene die dat veroorzaakt heeft, heeft ook iets meegenomen.

Dan, ’s ochtends komt Helmut bij het bureau aan. Hij zegt tegen zijn secretaresse wat er zojuist is gebeurd. Zij zegt dat hij zich er niet zo druk over moet maken.

En dan gaat Helmut ’s avonds naar huis. Hij belt nog even aan bij de buren van Mevrouw Matzke. De buurvrouw vertellen het verhaal. En zegt dat de nicht van Matzke ‘Elisabeth Broden’ heet en dat haar zoon Peter Matzke heet. Ze vertelt dat de familie uit Canada komt (daar zijn ze rijk geworden) en dat Elisabeth ooit een erg ongeluk heeft gehad. De volgende morgen zoekt Helmut meer informatie over Elisabeth in het Rudolf Virchow ziekenhuis. Hij vraagt aan de verpleegster Gisela Martens of zij Elisabeth nog kent. Toen Elisabeth opgenomen werd kwam ze met een andere vrouw binnen; Ingeborg Arm. Uiteindelijk overlijdt Elisabeth Broden. Vlak voor haar dood vertelt zij aan Ingeborg Arm dat zij een erg rijke tante heeft. Toen die mevrouw dus dood ging, was er een andere collega aan het werk; Bernd. Ingeborg vertelde aan Bernd wat Elisabeth tegen haar zei, en ze besloten te doen alsof Ingeborg, Elisabeth is. Maar dat weet dus helemaal niemand, zelfs Helmut niet. Later komt Peter binnen in het ziekenhuis bij mevrouw Matzke. Helmut is daar ook en zegt tegen Peter dat hij privé-detective is. Dan geeft hij nog een visitekaartje aan Peter en gaat weg. De volgende dag spreken Helmut en Peter af bij het huis van mevrouw Matzke. ’s Avonds belt Helmut Gisela op. Ze zegt dat er 2 adressen zijn gevonden. De volgende ochtend komen Peter en Helmut bij het huis van mevrouw Matzke aan. Ze gaan naar binnen en zien allemaal oude stoelen en banken en tafels en een foto van een vrouw. Ze draaien de foto om. Daar staat de naam van Bernd op. Dan gaan ze naar een huis in de Ausburgerstraat (het huis van Ingeborg dus, maar dat weet Muller niet precies. Alleen de commissaris schijnt er achter te komen). Helmut en Peter gaan naar binnen. Ze komen een man tegen. De man vraagt boos wat ze in zijn huis zoeken. Ze leggen het uit, en daarna gaat de man nog een paar foto’s halen die ook door Bernd beschreven zijn. In de middag gaat Helmut weer naar het huis van mevrouw Matzke. Daar komt hij een gewapende vrouw tegen. Ze zegt dat hij haar moet laten gaan, en anders schiet ze. Helmut denkt dat het Elisabeth is en laat haar gaan. Hij verteld aan de commissaris wat er gebeurd is. Dan komen ze aan in het huis van Bernd. Elisabeth en Bernd worden gearresteerd.

De volgende dag gaan Peter, Bea en Helmut nog wat eten. Ze gaan na wat er nou previes aan de hand was. Ingeborg deed dus samen met Bernd alsof ze Elisabeth was, om een duur familiestuk te kunnen stelen. Na het etentje geeft Peter nog een rondleiding in Berlijn en blijft in de stad tot mevrouw Matzke weer genezen is.


REACTIES

J.

J.

Goede samenvatting, maar niet duidelijk wie; Berndt, peter en Bea zijn

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Das Gold der alten Dame door Felix & Theo"