Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover De gelukkige huisvrouw
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1497 woorden
  • 23 maart 2011
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
30 keer beoordeeld

Boekcover De gelukkige huisvrouw
Shadow

Lea is een gelukkige huisvrouw, ze heeft alles wat haar hartje begeert: een ambitieuze echtgenoot, een mooi huis en geld in overvloed.
Alles verandert als haar man Harry besluit dat het tijd is voor een kind. Als Harry jr. na een helse bevalling in zijn wiegje ligt, blijkt de roze wolk een onweersbui te zijn….

Lea is een gelukkige huisvrouw, ze heeft alles wat haar hartje begeert: een ambitieuze echtgenoot, een mooi huis en geld in overvloed.
Alles verandert als haar man Harry bes…

Lea is een gelukkige huisvrouw, ze heeft alles wat haar hartje begeert: een ambitieuze echtgenoot, een mooi huis en geld in overvloed.
Alles verandert als haar man Harry besluit dat het tijd is voor een kind. Als Harry jr. na een helse bevalling in zijn wiegje ligt, blijkt de roze wolk een onweersbui te zijn….

De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De gelukkige huisvrouw

Samenvatting van internet.

Lea Meyer-Cornelissen is een 31-jarige ‘kakmadam’ uit Aerdenhout, die emancipatie een vies woord vindt en wier echtgenoot Harry in het vastgoed zit. Op een kwade dag besluit Harry dat hij een kind wil. Eerst denkt Lea aan een adoptiekindje, maar Harry wil er een zelf maken bij Lea. Lea’s lesbische voedvrouw, Machteld, heeft de aanstaande moeder een thuisbevalling aangepraat, maar de weeën zetten niet door en na urenlang modderen moet Lea alsnog naar het ziekenhuis. De baby wordt langs de ‘natuurlijke’ weg ‘gehaald’- via schaar, pomp en tangen.

Iedereen in Lea’s omgeving is in de wolken over Harry junior, behalve Lea zelf. Ze beland in een postnatale depressie en ontspoort volledig. Ze beeld zichzelf in dat ze een belangrijke boodschap heeft, een soort tweede Jezus, en dan probeert ze Harry Junior te doden. Ze wordt opgenomen in een kliniek en uiteindelijk beland ze in de behandelkamer van de psycholoog Beau van Kooten. Hij probeert haar ervan te overtuigen dat de zelfmoord van haar vader, twintig jaar geleden, Lea was toen 13, de oorzaak is van de huidige crisis.


Om dit te verwerken moet Lea gaan rouwen. Hiervoor moet zij verschillende fasen doorlopen. In de laatste fase verbeeld ze zich dat ze haar vader hoort. Ze gaat in haar bruidsjurk naar de plaats waar haar vader zichzelf had verdronken. Ook zij gaat het water in. Dit is het slot van het verhaal.

Hoofdstuk 42 begint niet met een stukje uit het babyboek van de schrijfster, maar uit het babyboek dat Lea voor Harry maakt. Hierin beschrijft Lea hoe volmaakt gelukkig het gezin is.


1. Thema / Kleine samenvatting van het boek door mijzelf
Het verhaal gaat over een vrouw, Lea. Lea is getrouwd met Harry en Harry wilt een kind. Lea wilt eigenlijk nog geen kinderen maar toch besluit ze te stoppen met de pil. Ze wordt zwanger en 9 maanden later moet ze bevallen. Iedereen in haar omgeving is blij met de geboorte van haar zoontje Harry Junior, behalve zijzelf. De bevalling is zo heftig geweest dat Lea in een postnatale depressie belandt. Ze hoort stemmen in haar hoofd die haar steeds opdrachten geven. Haar doel wordt om deze opdrachten te vervullen zodat alles weer zo zal worden voor Harry Junior geboren werd. Ze probeert Harry Junior te verdrinken maar ze haalt hem er net op tijd weer uit. Op een avond stopt ze haar zoontje in een doos op zolder. Haar man komt hier net op tijd achter. Hij belt de dokter en Lea wordt opgenomen. Tijdens haar opname in de kliniek gaat het wel steeds beter met Lea, maar echt beter gaat het pas als ze terecht kan bij psychiater Beau van Kooten. Lea ziet Beau als haar redder en hij helpt haar, want ze zit niet alleen in de knoop met zichzelf maar ook met de dood van haar vader, die zelfmoord heeft gepleegd toen Lea 13 jaar oud was. De sessies met Beau van Kooten komen verschillende keren in het boek voor, niet alleen op het einde. Dit is een soort ‘flashforward’.


2. Vertelwijze
a. De vertelwijze van het boek is rommelig: het ene moment zit Lea nog in de kliniek en het andere moment zit ze op de stoel bij Beau van Kooten. Er komen flashbacks in het verhaal voor, naar vroeger, naar haar kindertijd, maar ook flashforwards: er worden soms weken overgeslagen. Een voorbeeld hiervan is de zwangerschap van Lea: het ene moment stopt ze met de pil en op de volgende bladzijde is ze al bijna 9 maanden zwanger. Er komen nog meer flashbacks in het boek voor, bijvoorbeeld naar de zwangerschapsles en naar de verhalen die haar moeder of oom haar vertellen. Je komt veel te weten over Lea’s gedachten. Ze denkt veel na over de dingen die ze ziet.

b. De gedachten van Lea zijn cursief gedrukt, de stem in haar hoofd is met kleine hoofdletters weergeven. Het verhaal zelf heeft geen opvallend lettertype. Elk hoofdstuk begint met een fragment uit het babyboek van de schrijfster (Heleen van Royen). Deze fragmenten zijn ook cursief gedrukt en staan gecentreerd op de pagina. De rest van het verhaal is links uitgelijnd.


3. Titel, ondertitel en motto
De gelukkige huisvrouw. Deze titel komt terug in het verhaal: hoofdstuk 3 begint met de zin ‘Ik ben een gelukkige huisvrouw’. Dit was voor de geboorte van Harry. Lea was een gelukkige huisvrouw zonder kind. Vaak worden moeders met een mooi huis, een man en een kind worden als gelukkige huisvrouw beschouwd. Er is geen ondertitel. Er is ook geen motto.


4. Opbouw
a. De proloog staat op de eerste bladzijde van het boek. Het is een kort verhaal van 9 zinnen, gericht op de lezer van het boek. Er is ook een epiloog, op de laatste bladzijde staat geen fragment uit het babyboek van Heleen van Royen maar uit het boek wat Lea bijhoudt voor Harry Junior. Ook staat er een kopie van de bladzijde waar de vader van Lea in het oude poesiealbum heeft geschreven voor Lea.

b. Het boek is verdeeld in 42 hoofdstukken.


c. De hoofdstukken hebben geen titel, ze worden aangegeven met een geschreven cijfer. (Bijvoorbeeld: tweeëndertig)

d. Er valt mij niks op aan de lijst met hoofdstuktitels.

e. Als het boek niet in hoofdstukken verdeeld zou zijn zou het raar zijn: Je komt van de ene situatie terecht in de andere.


5. Personages

De hoofdpersoon:
Naam: Lea Cornelissen.
Leeftijd: 31 jaar
Functie: Vrouw van Harry en moeder van Harry Junior. Lea is de hoofdpersoon. Ze heeft een uitgewerkt, rond karakter.
Beroep: Lea werkt niet, Theo verdient het geld.
Relatie: Getrouwd met Theo (dit blijkt uit de bruidsjurken van Lea die in het laatste hoofdstuk aan bod komen).
Beschrijving: Lea is een bot persoon, met droge humor die flink kan schelden. Ze is egocentrisch, arrogant en verwend. Later in het verhaal wordt ze iets ‘softer’, tijdens het (20 jaar te late) rouwproces om haar vader). Ze vind zichzelf het belangrijkste. Na haar bevalling komt ze terrecht is een psychose, waardoor ze stemmen in haar hoofd hoort die haar opdrachten geven.

Bijpersonen:
- Naam: Harry Cornelissen

Leeftijd: wordt niet vermeld in het boek
Functie: Harry is een befaamd zakenman.
Beroep: Zakenman
Relatie: Hij is getrouwd met Lea.
Beschrijving: Harry is een vlak persoon: je komt niet veel over hem te weten in het verhaal. Hij is zorgzaam maar kan als hij te veel gedronken heeft grof in de mond worden en misschien wel agressief. Hij besluit om Lea te laten opnemen.

- Naam: Harry Junior Cornelissen.
Beschrijving; Harry Junior is belangrijk in het verhaal, maar niet als persoon zelf. Hij is een baby en heeft geen karaktereigenschappen.

- Naam: Beau van Kooten
Leeftijd: wordt niet duidelijk in het boek.
Beroep: Psychiater. Hij is de psychiater van Lea.
Relatie: Beau is single.
Beschrijving: Beau is professioneel in zijn werk. Hij is aardig en hij kan goed luisteren. Hij voelt normaal niets speciaals voor zijn cliënten maar Lea is een uitzondering. Hij helpt haar het rouwproces voor haar vader door te komen, samen met behulp van een ‘rouw-gids’.

Anderen personen die regelmatig terugkomen in het boek zijn: De werkster van Lea en Harry. Lea noemt haar ‘mijn Filippijnse’. Dan heb je de moeder van Lea, de overleden vader van Lea, haar tennismaatje Corine en de lesbische verloskundige Machteld. Verder zijn er nog veel achtergrondfiguren.



6. Historische tijd
a. Het verhaal speelt zich af rond 1998. Dat leidt ik af uit de laatste bladzijde: het dagboekfragmentje voor Harry. Hier staat de datum boven. De dagboekfragmenten van haar moeder beginnen op 22 februari 1966, dit is de geboortedag van Lea.

b. De tijd is redelijk willekeurig gekozen, maar het verhaal had zich niet in de Middeleeuwen kunnen afspelen.


7. Plaats en ruimte
a. Het verhaal speelt zich onder andere af in Nederland, in de woonplaats van Lea en Harry (Aerdenhout) , in het ziekenhuis, in de kliniek en op andere plaatsen uit de flashbacks die in het boek voorkomen.

b. Deze plaats is willekeurig gekozen.


8. Tijdsduur
a. Het verhaal duurt ongeveer anderhalf jaar.

b. Ja, de zwangerschap van Lea wordt heel snel overgeslagen en ze kan meteen bevallen, terwijl de sessies met Beau heel lang duren.

c. Ze informeren. Lea vertelt aan Beau wat ze heeft ondervonden in de tijden die in het boek werden versneld.


9. Tijdsvolgorde
a. Het verhaal is niet chronologisch opgebouwd. Het verhaal schommelt continu tussen de sessies bij Beau van Kooten, flarden uit Lea’s jeugd en het heden.

b. De lezer wordt geïnformeerd bij de delen die afwijken in de chronologie.



10. Perspectief
a. Het verhaal wordt personaal verteld. Je kruipt in de huid van Lea en ziet het verhaal door haar ogen. Ook lees je haar gedachten.

b. Er zijn geen bijzonderheden in de wisseling van dit perspectief.


11. Idee
Het boek is een halve biografie. Heleen van Royen heeft ook een psychose gehad, maar ik weet niet wat bij haar wel gebeurd is en wat niet. Achter in het boek stond bij het dankwoord het volgende: ‘Agaath, voor haar bevalling’. De bevalling is dus niet bij haar zelf gebeurd. Verder is het boek alleen maar amuserend. Er zit geen verdere boodschap of betekenis achter.

REACTIES

L.

L.

WAUW GEWELDIG VERSLAG

13 jaar geleden

I.

I.

Echt super!

13 jaar geleden

R.

R.

goeed

13 jaar geleden

N.

N.

Getrouwd met theo staat erin maar dat klopt niet ze is getrouwd met harry en theo is een vriend van de kliniek,,,,

13 jaar geleden

M.

M.

Er staat dat lea haar vader overleed toen zij dertien was maar hoe kan zij dan op haar 31e, twintig jaar te laat rouwen!?

13 jaar geleden

D.

D.

er staat in dat harry van zijn achternaam cornelissen heet maar hij heet meyer van zijn achternaam dus het klopt niet wat er in staat

12 jaar geleden

E.

E.

Het perspectief wordt wel degelijk gewisseld: Het grootste deel van het verhaal ligt bij het ik perspectief, Lea. Op een bepaald moment wordt er ook verteld vanuit het perspectief van de overleden vader of de zus van Lea. Er zijn ook heel soms momenten waarbij er wordt verteld vanuit de derde persoon.

11 jaar geleden

L.

L.

Top

10 jaar geleden

C.

C.

Wauw thnx dit heeft me erg geholpen bij het maken van mijn boekverlag

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen"