De reis van de lege flessen door Kader Abdolah

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover De reis van de lege flessen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1917 woorden
  • 28 november 2010
  • 95 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
95 keer beoordeeld

Boekcover De reis van de lege flessen
Shadow

De vluchteling Bolfazl probeert in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen. Zijn enige contact met de buitenwereld is zijn buurman René, die ook een buitenstaander blijkt te zijn. Door de werkelijkheid van Nederland te verbinden met herinneringen uit Iran, houdt Bolfazl greep op het leven. In de van hem bekende stijl beschrijft Abdolah hoe de twee culturen v…

De vluchteling Bolfazl probeert in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen. Zijn enige contact met de buitenwereld is zijn buurman René, die ook een buitenstaander blijkt…

De vluchteling Bolfazl probeert in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen. Zijn enige contact met de buitenwereld is zijn buurman René, die ook een buitenstaander blijkt te zijn. Door de werkelijkheid van Nederland te verbinden met herinneringen uit Iran, houdt Bolfazl greep op het leven. In de van hem bekende stijl beschrijft Abdolah hoe de twee culturen verschillen.

De reis van de lege flessen door Kader Abdolah
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Leesverslag: De reis van de lege flessen

Primaire gegevens van het gelezen werk:

Auteur: Kader Abdolah
Titel: De reis van de lege flessen
Ondertitel: -
Verschenen in: 1997
Aantal bladzijdes: 156
Leestijd: 3.5 uur
Uitgelezen op: 18 oktober 2010

Verantwoording van de keuze:


Al sinds we de opdracht kregen was ik op zoek naar een boek maar ik stelde het de hele tijd uit. Toen ik een tussenuur had pakte ik de lijst die we kregen en ging ik op zoek. Ik begon bovenaan de lijst en kwam bij Kader Abdolah. Ik ging op zoek naar zijn boeken en vond eerst "Het spijkerschrift". Toen ik de achterkant las vond ik het niet zo leuk en ik keek verder. Toen vond ik "De reis van de lege flessen". Vooral de titel sprak mij aan. Het leek mij een veelbelovend boek. Ook omdat het van een buitenlandse schrijver was. Ik heb namelijk nooit eerder een boek gelezen van iemand die van oorsprong geen Nederlander was.

Verwachting vooraf:


Eigenlijk verwachtte ik niet zoveel van een literatuurboek. Het leek mij saai om iets met literatuur te lezen. Maar ik moest toch een boek kiezen en kwam op "De reis van de lege flessen". Ik verwachte eigenlijk dat het een gesloten einde zou hebben en dat het wel wat spanning zou hebben. Ook verwachte ik iets te lezen wat ik niet eerder in Nederlandse boeken las. Ook verwachtte ik een andere manier van schrijven en lezen. Misschien met een buitenlands accent of misschien toch zonder.

Samenvatting over het boek:

Bolfazl is een vluchteling die uit het huidig Iran naar Nederland is gekomen. Hij probeert een nieuw bestaan op te bouwen in Nederland in IJssel, maar dat is moeilijk voor hem. Hij kan geen Nederlands en contact maken is voor hem erg moeilijk. Hij heeft een vrouw en ook een zoon. Toen hij in Nederland kwam was hij de baas over het huis en zijn vrouw luisterde nog naar hem. Maar dit veranderde omdat zijn vrouw Nederlands begon te leren en socialiseerde. Ze begon goeie contacten met haar buurvrouwen te krijgen en ging elke dag wel op visite of kreeg visite. Bolfazl had het erg moeilijk. Hij leerde Nederlands maar het klonk in het begin nergens op. Hij heeft ook een buurman genaamd Rene. Rene is zijn enige contact met de buitenwereld in het begin. Ruzie heeft hij vaak met zijn vrouw. Zijn vrouw lukt het wel een bestaan op te bouwen maar hem lukt het niet.

Rene is homoseksueel. Dat snapt Bolfazl niet maar hij ziet wel constant dat hij met een andere man woont. Hij noemt de andere man Moka Moka. Rene helpt Bolfazl met alles. Hij geeft hem zelfs spulletjes die hij gebruikt. Ook als hij woorden niet begrijpt gaat hij naar hem toe voor uitleg. Rene heeft ook een dochter die Bolfazl fascineert. Bolfazl heeft haar een keertje gezien toen ze nog jong was, maar heeft nog nooit met haar gepraat. Bolfazl's moeder die ook regelmatig langskomt vindt het maar niks dat Bolfazl contact heeft met Rene. In haar land is homoseksueel zijn een taboe. Rene is een kunstenaar/fotograaf. Hij bedoeld het beste met de moeder van Bolfazl maar zij vindt het maar niks. Rene zet een haan voor de moeder zodat zij altijd weet welke kant Mekka is als ze moet bidden.

Na een tijdje verdwijnt Rene en Bolfazl heeft geen idee waar hij heen is. Zijn enige contact met de buitenwereld is weg. Op een gegeven moment komt Rene terug. Voor Bolfazl is dit geweldig maar iets klopt niet. Het is niet de Rene die Bolfazl kende. Rene was veranderd. Rene verhuisde ook. En Bolfazl gaat ook bij hem op bezoek. Hij weet alleen niet waar hij terecht komt. Hij belandt in een krottenwijk en vindt daarna het huis van Rene. Ze drinken samen koffie maar de gesprekken zijn niet meer zoals het altijd was. Zijn oude buurman waarmee hij goed kon opschieten was veranderd. Veranderd in een sombere oude man. Moka Moka, de man die bij Rene woonde was ook verdwenen. Ook zijn dochter.

Op een dag krijgt Bolfazl een telefoontje van de ex-vrouw van Rene. Rene heeft zelfmoord gepleegd. Hij woont de crematie bij en moet het zelf maar uitzoeken. Hij vindt een nieuwe baan in de blikkenfabriek. Hij moet de blikken controleren. Op een dag krijgt hij een nieuwe buurman. Die buurman heet Jacobus en Bolfazl probeert gelijk contact te maken. Maar Jacobus is niet net als Rene. Jacobus is een man die niet op alles reageert en luistert. Bolfazl loopt alleen achter hem aan. Hij heeft daardoor ook nooit goed contact met hem, maar met zijn vrouw krijgt hij wel contact. De vrouw van Jacobus heet Mary Rose. Een Mexicaanse vrouw die half Nederlands praat maar toch wel verstaanbaar is. Met Mary Rose praat Bolfazl over van alles. Mary Rose is dan ook een persoon waar Bolfazl veel steun van krijgt. Hij kon bij alles bij haar terecht.

Bolfazl was een persoon die vroeger altijd op de postbode wachtte en hoopte op een brief. Maar dat veranderd. Op een dag krijgt hij een ansichtkaart en leest hem. Hij was van Mietra of Miranda. Miranda was de dochter van Rene maar omdat Bolfazl de naam niet kon uitspreken noemde hij haar altijd Mietra. Mietra stuurde een ansichtkaart met daarop: " Gefeliciteerd met je verjaardag". Ook staat er een adres. Hij ging onmiddellijk opzoek naar het adres en vindt het in Groningen. In Groningen komt hij erachter dat de ex-vrouw van Rene er ook woont. Op die zelfde dag gaat hij in de late avond naar haar toe. Hij komt erachter dat Anneke, de ex-vrouw van Rene, een nieuwe echtgenoot heeft. Namelijk Henk. Op die avond wordt hij geschilderd door Henk. Op dat moment deed hij de conclusie. De conclusie was: "Ik verzette me niet. Het was de vlucht. Ik, Bolfazl, was een verlengstuk van ballingschap. Nu zou iemand mij aan het doek toe vertrouwen".

Structuuraspecten:

Tijd:

Verteltijd: Als je goed doorleest spendeer je er ongeveer 3.5 uur aan.

Vertelde tijd: Ik denk dat het ongeveer een periode is van 5 jaar, want op een gegeven moment zegt Bolfazl: "Ik ken Rene nu al een aantal jaren".

Chronologie: Het is geen chronologisch verhaal, want er zijn een hoop flashbacks. Heel vaak lees je in mijn oude dorp. En lees je verhalen op die in zijn land gebeuren.

Flash Back: Er zijn een heleboel flashbacks. Heel veel verhalen zoals de fietser die pedofiel was of de oude man met de haan die nooit stopte met reizen. Ook verteld hij over zijn opa die oude flessen spaarde en zijn vader die af en toe huilde omdat zijn vader dood was.

Inleiding/Media Res: Het is een verhaal in Media-res. Het verhaal begint duidelijk met een flashback en daardoor weet je gelijk dat het een niet-chronologisch verhaal is en dat het ook geen inleiding heeft.

Open/gesloten einde: Het verhaal heeft een open einde, want je kan nog overal heen. Je weet niet hoe het afloopt met zijn vrouw en hij die altijd ruzie hebben. Je weet ook niet wat hij in de toekomst gaat doen en of hij nog goeie contacten krijgt met buren. Zal hij in de toekomst nog wel Nederlands spreken en keert hij wel terug naar zijn vaderland.

Ruimte:

Topografische ruimte: Nederland/IJssel en Iran in flashbacks.

Belangrijkste ruimten in het verhaal: Zijn eigen huis en het huis van zijn buurman Rene. Hier heeft hij altijd contact gehad met Rene totdat hij overleed. Daarna had hij goeie contacten met Mary Rose, de vrouw van Jacobus.

Historische tijd: Het begint met een flashback en de flashback verteld duidelijk dat hij in het vliegtuig zat op weg naar Nederland.

Klimatologische omstandigheden parallel/ Contrast: Er zijn een hoop omstandigheden in het verhaal. Als Bolfazl's moeder wilt bidden zoekt hij naar de kerktoren. Op een gegeven moment ziet hij het niet meer door de mist. Ook de regen en de wind als hij langs de dijken fietst.

Vertelwijze:

Het is een alwetende-verteller. Hij verteld veel over zichzelf maar je komt ook erg veel te weten over de Rene, Mary Rose, Jacobus, de ex-vrouw en de dochter van Rene. De gevoelens van de vrouw van Bolfazl komen ook naar voren.

Motieven en thema:

Motieven: Treinen zijn erg belangrijk. Het komt heel vaak terug en zelfs de buurman Rene waarmee hij goeie contacten had springt voor de trein. Op een gegeven moment moet hij ook een Iranier identificeren die voor de trein gesprongen is. De trein is voor Bolfazl een symbool van dood. Als je ervoor springt kan je niet meer terug en je kan ook niks meer veranderen. De haan die Rene voor de moeder van Bolfazl gaf is ook belangrijk. De haan zit vast en zit richting Mekka. Ook zegt Bolfazl vaak: "Maar dat deed ik niet". Hij wilt doorlopend vragen stellen maar dat doet hij niet. Iets houdt hem tegen.

Thema: Het gaat over een vluchteling die zijn plek in de wereld maar moeilijk kan vinden. Hij voelt zich buitengesloten van iedereen en alles en probeert zijn plekje in de wereld te vinden.

Personages:

Bolfazl: Dit is de hoofdpersoon. Hij is een vluchteling die een nieuw bestaan wil opbouwen in Nederland. Maar dat gaat moeilijk. Hij kan maar moeilijk contact maken en de enige met wie hij goeie contact had was Rene. Maar die pleegde zelfmoord. Daarna had hij niemand meer. Hij denkt heel vaak na en wilt doorlopen vragen stellen. Maar dat doet hij niet. Hij stelt een vraag maar kan er nog tientallen vragen.

Rene: De buurman van Bolfazl. De man waarmee Bolfazl jaren goeie contacten mee had en bij alles bij hem kon aankloppen. Rene was homoseksueel en had eerst een mannelijke echtgenoot. Bolfazl noemde de echtgenoot Moka Moka om een reden. De reden is onduidelijk. Rene helpt Bolfazl met een hoop dingen. Als bolfazl woorden niet begrijpt helpt hij hem. Maar Rene verdwijnt opeens en komt terug als een heel ander mens.

Mary Rose: Mary Rose is de vrouw van Jacobus, de nieuwe buurman na Rene. Mary Rose is in een korte tijd een zeer goeie contact geworden van Bolfazl en Bolfazl kan met haar over alles praten. Ze hebben ook veel dingen gemeen.

Mietra/Miranda: De dochter van Rene. Door haar komt Bolfazl bij de ex-vrouw van Rene. Ze is een mysterieuze vrouw geworden waar niet veel informatie over bekend is.

Anneke: De ex-vrouw van Rene. In het begin was ze altijd gelukkig met Rene. Maar op een gegeven moment scheiden ze en gaat Anneke om met Henk.

Titelverklaring:

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Leesverslag: De reis van de lege flessen

Primaire gegevens van het gelezen werk:

Auteur: Kader Abdolah
Titel: De reis van de lege flessen
Ondertitel: -
Verschenen in: 1997
Aantal bladzijdes: 156
Leestijd: 3.5 uur
Uitgelezen op: 18 oktober 2010

Verantwoording van de keuze:


Al sinds we de opdracht kregen was ik op zoek naar een boek maar ik stelde het de hele tijd uit. Toen ik een tussenuur had pakte ik de lijst die we kregen en ging ik op zoek. Ik begon bovenaan de lijst en kwam bij Kader Abdolah. Ik ging op zoek naar zijn boeken en vond eerst "Het spijkerschrift". Toen ik de achterkant las vond ik het niet zo leuk en ik keek verder. Toen vond ik "De reis van de lege flessen". Vooral de titel sprak mij aan. Het leek mij een veelbelovend boek. Ook omdat het van een buitenlandse schrijver was. Ik heb namelijk nooit eerder een boek gelezen van iemand die van oorsprong geen Nederlander was.

Verwachting vooraf:


Eigenlijk verwachtte ik niet zoveel van een literatuurboek. Het leek mij saai om iets met literatuur te lezen. Maar ik moest toch een boek kiezen en kwam op "De reis van de lege flessen". Ik verwachte eigenlijk dat het een gesloten einde zou hebben en dat het wel wat spanning zou hebben. Ook verwachte ik iets te lezen wat ik niet eerder in Nederlandse boeken las. Ook verwachtte ik een andere manier van schrijven en lezen. Misschien met een buitenlands accent of misschien toch zonder.

Samenvatting over het boek:

Bolfazl is een vluchteling die uit het huidig Iran naar Nederland is gekomen. Hij probeert een nieuw bestaan op te bouwen in Nederland in IJssel, maar dat is moeilijk voor hem. Hij kan geen Nederlands en contact maken is voor hem erg moeilijk. Hij heeft een vrouw en ook een zoon. Toen hij in Nederland kwam was hij de baas over het huis en zijn vrouw luisterde nog naar hem. Maar dit veranderde omdat zijn vrouw Nederlands begon te leren en socialiseerde. Ze begon goeie contacten met haar buurvrouwen te krijgen en ging elke dag wel op visite of kreeg visite. Bolfazl had het erg moeilijk. Hij leerde Nederlands maar het klonk in het begin nergens op. Hij heeft ook een buurman genaamd Rene. Rene is zijn enige contact met de buitenwereld in het begin. Ruzie heeft hij vaak met zijn vrouw. Zijn vrouw lukt het wel een bestaan op te bouwen maar hem lukt het niet.

Rene is homoseksueel. Dat snapt Bolfazl niet maar hij ziet wel constant dat hij met een andere man woont. Hij noemt de andere man Moka Moka. Rene helpt Bolfazl met alles. Hij geeft hem zelfs spulletjes die hij gebruikt. Ook als hij woorden niet begrijpt gaat hij naar hem toe voor uitleg. Rene heeft ook een dochter die Bolfazl fascineert. Bolfazl heeft haar een keertje gezien toen ze nog jong was, maar heeft nog nooit met haar gepraat. Bolfazl's moeder die ook regelmatig langskomt vindt het maar niks dat Bolfazl contact heeft met Rene. In haar land is homoseksueel zijn een taboe. Rene is een kunstenaar/fotograaf. Hij bedoeld het beste met de moeder van Bolfazl maar zij vindt het maar niks. Rene zet een haan voor de moeder zodat zij altijd weet welke kant Mekka is als ze moet bidden.

Na een tijdje verdwijnt Rene en Bolfazl heeft geen idee waar hij heen is. Zijn enige contact met de buitenwereld is weg. Op een gegeven moment komt Rene terug. Voor Bolfazl is dit geweldig maar iets klopt niet. Het is niet de Rene die Bolfazl kende. Rene was veranderd. Rene verhuisde ook. En Bolfazl gaat ook bij hem op bezoek. Hij weet alleen niet waar hij terecht komt. Hij belandt in een krottenwijk en vindt daarna het huis van Rene. Ze drinken samen koffie maar de gesprekken zijn niet meer zoals het altijd was. Zijn oude buurman waarmee hij goed kon opschieten was veranderd. Veranderd in een sombere oude man. Moka Moka, de man die bij Rene woonde was ook verdwenen. Ook zijn dochter.

Op een dag krijgt Bolfazl een telefoontje van de ex-vrouw van Rene. Rene heeft zelfmoord gepleegd. Hij woont de crematie bij en moet het zelf maar uitzoeken. Hij vindt een nieuwe baan in de blikkenfabriek. Hij moet de blikken controleren. Op een dag krijgt hij een nieuwe buurman. Die buurman heet Jacobus en Bolfazl probeert gelijk contact te maken. Maar Jacobus is niet net als Rene. Jacobus is een man die niet op alles reageert en luistert. Bolfazl loopt alleen achter hem aan. Hij heeft daardoor ook nooit goed contact met hem, maar met zijn vrouw krijgt hij wel contact. De vrouw van Jacobus heet Mary Rose. Een Mexicaanse vrouw die half Nederlands praat maar toch wel verstaanbaar is. Met Mary Rose praat Bolfazl over van alles. Mary Rose is dan ook een persoon waar Bolfazl veel steun van krijgt. Hij kon bij alles bij haar terecht.

Bolfazl was een persoon die vroeger altijd op de postbode wachtte en hoopte op een brief. Maar dat veranderd. Op een dag krijgt hij een ansichtkaart en leest hem. Hij was van Mietra of Miranda. Miranda was de dochter van Rene maar omdat Bolfazl de naam niet kon uitspreken noemde hij haar altijd Mietra. Mietra stuurde een ansichtkaart met daarop: " Gefeliciteerd met je verjaardag". Ook staat er een adres. Hij ging onmiddellijk opzoek naar het adres en vindt het in Groningen. In Groningen komt hij erachter dat de ex-vrouw van Rene er ook woont. Op die zelfde dag gaat hij in de late avond naar haar toe. Hij komt erachter dat Anneke, de ex-vrouw van Rene, een nieuwe echtgenoot heeft. Namelijk Henk. Op die avond wordt hij geschilderd door Henk. Op dat moment deed hij de conclusie. De conclusie was: "Ik verzette me niet. Het was de vlucht. Ik, Bolfazl, was een verlengstuk van ballingschap. Nu zou iemand mij aan het doek toe vertrouwen".

Structuuraspecten:

Tijd:

Verteltijd: Als je goed doorleest spendeer je er ongeveer 3.5 uur aan.

Vertelde tijd: Ik denk dat het ongeveer een periode is van 5 jaar, want op een gegeven moment zegt Bolfazl: "Ik ken Rene nu al een aantal jaren".

Chronologie: Het is geen chronologisch verhaal, want er zijn een hoop flashbacks. Heel vaak lees je in mijn oude dorp. En lees je verhalen op die in zijn land gebeuren.

Flash Back: Er zijn een heleboel flashbacks. Heel veel verhalen zoals de fietser die pedofiel was of de oude man met de haan die nooit stopte met reizen. Ook verteld hij over zijn opa die oude flessen spaarde en zijn vader die af en toe huilde omdat zijn vader dood was.

Inleiding/Media Res: Het is een verhaal in Media-res. Het verhaal begint duidelijk met een flashback en daardoor weet je gelijk dat het een niet-chronologisch verhaal is en dat het ook geen inleiding heeft.

Open/gesloten einde: Het verhaal heeft een open einde, want je kan nog overal heen. Je weet niet hoe het afloopt met zijn vrouw en hij die altijd ruzie hebben. Je weet ook niet wat hij in de toekomst gaat doen en of hij nog goeie contacten krijgt met buren. Zal hij in de toekomst nog wel Nederlands spreken en keert hij wel terug naar zijn vaderland.

Ruimte:

Topografische ruimte: Nederland/IJssel en Iran in flashbacks.

Belangrijkste ruimten in het verhaal: Zijn eigen huis en het huis van zijn buurman Rene. Hier heeft hij altijd contact gehad met Rene totdat hij overleed. Daarna had hij goeie contacten met Mary Rose, de vrouw van Jacobus.

Historische tijd: Het begint met een flashback en de flashback verteld duidelijk dat hij in het vliegtuig zat op weg naar Nederland.

Klimatologische omstandigheden parallel/ Contrast: Er zijn een hoop omstandigheden in het verhaal. Als Bolfazl's moeder wilt bidden zoekt hij naar de kerktoren. Op een gegeven moment ziet hij het niet meer door de mist. Ook de regen en de wind als hij langs de dijken fietst.

Vertelwijze:

Het is een alwetende-verteller. Hij verteld veel over zichzelf maar je komt ook erg veel te weten over de Rene, Mary Rose, Jacobus, de ex-vrouw en de dochter van Rene. De gevoelens van de vrouw van Bolfazl komen ook naar voren.

Motieven en thema:

Motieven: Treinen zijn erg belangrijk. Het komt heel vaak terug en zelfs de buurman Rene waarmee hij goeie contacten had springt voor de trein. Op een gegeven moment moet hij ook een Iranier identificeren die voor de trein gesprongen is. De trein is voor Bolfazl een symbool van dood. Als je ervoor springt kan je niet meer terug en je kan ook niks meer veranderen. De haan die Rene voor de moeder van Bolfazl gaf is ook belangrijk. De haan zit vast en zit richting Mekka. Ook zegt Bolfazl vaak: "Maar dat deed ik niet". Hij wilt doorlopend vragen stellen maar dat doet hij niet. Iets houdt hem tegen.

Thema: Het gaat over een vluchteling die zijn plek in de wereld maar moeilijk kan vinden. Hij voelt zich buitengesloten van iedereen en alles en probeert zijn plekje in de wereld te vinden.

Personages:

Bolfazl: Dit is de hoofdpersoon. Hij is een vluchteling die een nieuw bestaan wil opbouwen in Nederland. Maar dat gaat moeilijk. Hij kan maar moeilijk contact maken en de enige met wie hij goeie contact had was Rene. Maar die pleegde zelfmoord. Daarna had hij niemand meer. Hij denkt heel vaak na en wilt doorlopen vragen stellen. Maar dat doet hij niet. Hij stelt een vraag maar kan er nog tientallen vragen.

Rene: De buurman van Bolfazl. De man waarmee Bolfazl jaren goeie contacten mee had en bij alles bij hem kon aankloppen. Rene was homoseksueel en had eerst een mannelijke echtgenoot. Bolfazl noemde de echtgenoot Moka Moka om een reden. De reden is onduidelijk. Rene helpt Bolfazl met een hoop dingen. Als bolfazl woorden niet begrijpt helpt hij hem. Maar Rene verdwijnt opeens en komt terug als een heel ander mens.

Mary Rose: Mary Rose is de vrouw van Jacobus, de nieuwe buurman na Rene. Mary Rose is in een korte tijd een zeer goeie contact geworden van Bolfazl en Bolfazl kan met haar over alles praten. Ze hebben ook veel dingen gemeen.

Mietra/Miranda: De dochter van Rene. Door haar komt Bolfazl bij de ex-vrouw van Rene. Ze is een mysterieuze vrouw geworden waar niet veel informatie over bekend is.

Anneke: De ex-vrouw van Rene. In het begin was ze altijd gelukkig met Rene. Maar op een gegeven moment scheiden ze en gaat Anneke om met Henk.

Titelverklaring:

Ik vond het eerst heel moeilijk te begrijpen waarom het nou "De reis van de lege flessen" heette. Maar op een gegeven moment lees je dat zijn Opa een kelder heeft met allemaal lege flessen. De flessen zijn allemaal gespaard door de familie. Als hij dan fietst over de dijk in IJssel dan ziet hij op de dijk lege flessen liggen. Dat doet hem dan denken aan een reis. Iedere keer als hij dan een lege fles ziet volgt er een flashback. De grootmoeder pakt na de dood van de grootvader alle flessen en laat ze los in een rivier in Iran. Ik denk dat daarmee bedoeld wordt: "De reis van de lege flessen".

Mening over het boek:


Ik vond het een moeilijk boek. Ik snapte het eerst helemaal niet, maar als je richting het einde leest snap je het wel. Het komt allemaal bij een. Het blijft een moeilijk boek en ik raadt het af voor personen die niet graag lezen. Het is moeilijk te volgen en te begrijpen.

REACTIES

G.

G.

geen alwetende maar een ik-verteller !

13 jaar geleden

Y.

Y.

zijn de flessen ook een motief? en de perzische verhalen...?

13 jaar geleden

A.

A.

de flessen zijn geen motief denk ik

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De reis van de lege flessen door Kader Abdolah"