Rattenvanger door Karlijn Stoffels

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Rattenvanger
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 838 woorden
  • 12 november 2010
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
30 keer beoordeeld

Boekcover Rattenvanger
Shadow
Rattenvanger door Karlijn Stoffels
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Rattenvanger.
Karlijn Stoffels.

4. Gebeurtenissen.

Lori is 14 jaar en woont met haar moeder in een flat. Lori's moeder is psychisch niet helemaal in orde. Lori's vader woont niet meer thuis en hij ziet Lori alleen af en toe op het vliegveld. Op school word er gerepeteerd voor een musical; de rattenvanger van Hamelen. Daar sluit ze vriendschap met Marie-Louise. Al vrij snel komt er een nieuwe benedenbuurman, mark, die eerst haar beste vriend word en later haar seksueel misbruikt. Lori laat dit eerst toe, omdat ze geen nee duft te zeggen. Na de musical gaat Lori samen met Marie-Louise op vakantie en Mark reist hun stiekem na. 's Avonds probeert Mark het tentje van Lori binnen te dringen wat mislukt, want Marie-Louise slaat Mark op zijn hoofd. Als Lori weer terug thuis is van haar vakantie merkt ze dat Mark is verhuist.

5. Thema.
Lori wordt door haar onderbuurman Mark seksueel misbruikt.

6. Personen.


-Lori; is een meisje van 14. En moet bijna elke dag op haar moeder passen. Op school heeft ze twee goede vrienden, maar ze neemt ze nooit mee naar huis. Doordat ze zo ’n grote behoefte heeft aan liefde, heeft ze niet door wanneer er misbruik van haar word gemaakt.

-De moeder van Lori; doordat ze psychisch niet helemaal in orde is, doet ze veel rare dingen. En ze kan niet goed voor zichzelf zorgen, en de enige die haar mag helpen is Lori, want volgens haar zijn alle andere spionnen die haar willen pakken.

-Tim (de vader van Lori); over Tim kom je niet zoveel te weten, alleen maar dat hij heel veel van zijn dochter houd.

-Mark, de buurman van Lori. Hij is een 20 jarige student en studeert voor psychiater. Hij probeert Lori te helpen, maar hij krijgt een zwak voor haar.

-Hakim, ook een vriend van Lori, hij is verliefd op haar en hij doet (bijna) alles voor haar, maar hij pikt niet alles van haar (bijnaam:kapitein Haak).

-Sylvester; een vriend van Lori hij komt uit Suriname en kan heel erg goed drummen. Hij houd er ook van om de leiding op zich te nemen (bijnaam: de kromme).

-Marie-Louise; is erg verlegen maar word later in het boek een vriendin van Lori.

-Iwan; is de nieuwe muziek leraar en weet precies hoe hij alles moet aan pakken

7. Perspectief.


Ik - perspectief. Alles word vertelt vanuit Lori’s kant in de Ik-vorm.

8. Plaats.


Het speelt zich het meeste af in de flat waar Lori woont. In die flat woont ook haar buurman mark. Daar speelt het zich ook vaak af. Af en toe in het boek speelt het zich ook af in de school maar niet echt onder de lessen maar meer in de gymzaal omdat ze daar oefenen voor het schoolorkest en de opvoering van de rattenvanger. Heel soms speelt het zicht buiten af omdat Lori dan weer eens probeert te vluchten. Op het laatst speelt het zich nog even af in Zeeuws Vlaanderen op de Zuidzande want daar gaan Lori en Marie-louise kamperen.

9. Tijd.

Het speelt zich af in deze tijd en dat kun je goed zien aan de dingen die gebruiken. Bijvoorbeeld dat haar vader elke met het vliegtuig even naar haar toekomt en het samen op vakantie gaan dat deed je vroeger niet zo snel als je 14 was.

De verhaaltijd is ongeveer een schooljaar.
Het word chronologisch verteld.

10. Begin.


Het boek begint met een inleiding.

Het begint als ze op school voor het prikbord staan en dat Lori zegt dat het een onderwijsmuseum is.
Lori kijkt naar alle mensen en denk bij zichzelf dat het net slangen zijn. Op het prikbord hangt een affiche voor mensen die mee willen doen aan het school orkest. Eerst maken Hakim en Sylvester er grapjes over.
Maar later bedenken ze zicht en gaan ze samen met Lori toch mee doen aan het school orkest.

Ik vond het een normaal begin, het was goed te volgen.

11. Probleem en afloop.


Het grootste probleem is dat Lori van mark af probeert te komen, maar dat dat niet lukt. Als ze naar beneden loopt dan komt hij telkens naar buiten, en als ze op de zolder piano speelt komt hij snel naar haar toe.

Het word wel opgelost namelijk door Marie-Louise, ze dreigt met de politie en als ze terugkomen van vakantie is al weg uit het huis.

Ik vind het een realistisch einde, omdat het ook in het echt kon gebeuren. Het is wel een open einde, omdat je niet weet hoe het verder gaat.

12. Titel.

Het boek heet de Rattenvanger, omdat het toneelstuk van school daarover gaat. Zelf denk ik dat de titel een dubbele betekenis heeft en dat het ook over Mark en Lori gaat.

Ik denk dat ze bedoelen dat Lori een kleine rat is en Mark, de rattenvanger, haar probeert te lokken met zijn mooie praatjes en aandacht.

13. Beoordeling.


Ik vond het een leuk en interessant boek. Aan het begin vond ik het minder, omdat het dan een beetje saai is. Ook vond ik op sommige momenten dat het heel moeilijk te volgen was.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Rattenvanger door Karlijn Stoffels"