De garnalenpelster door Nilgun Yerli

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
Boekcover De garnalenpelster
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 4396 woorden
  • 18 oktober 2010
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
6 keer beoordeeld

Boekcover De garnalenpelster
Shadow

Jarenlang krijgt Nilgün Yerli geen garnalen door haar keel, omdat die haar aan haar moeilijke leven van haar moeder herinneren. Garnalen pellen was voor haar moeder een manier om extra geld te verdienen waarmee ze de boodschappen kon betalen. Zielsveel hield Yerli van haar moeder, een wijze en intelligente vrouw, die altijd overal een antwoord op leek te hebben. …

Jarenlang krijgt Nilgün Yerli geen garnalen door haar keel, omdat die haar aan haar moeilijke leven van haar moeder herinneren. Garnalen pellen was voor haar moeder een manier…

Jarenlang krijgt Nilgün Yerli geen garnalen door haar keel, omdat die haar aan haar moeilijke leven van haar moeder herinneren. Garnalen pellen was voor haar moeder een manier om extra geld te verdienen waarmee ze de boodschappen kon betalen. Zielsveel hield Yerli van haar moeder, een wijze en intelligente vrouw, die altijd overal een antwoord op leek te hebben. Alleen bij haar moeder voelde ze zich veilig toen het gezin op Yerli's tiende vanuit Turkije in Nederland terechtkwam. Een land waar alles anders was: mensen, gewoonten, eten, waarden en normen. Haar moeder gaf haar steeds weer het gevoel dat alles goed zou komen.
Langzaam werd echter duidelijk dat de machtsverhoudingen binnen het gezin volledig scheef lagen. De moeder offerde zich op, terwijl de vader het ervan nam. De vertelster ziet zich voor de moeilijke vraag gesteld of haar moeder, ondanks haar wijsheid en inzicht, niet een fundamentele fout heeft gemaakt. Het kan toch niet goed zijn zo met je te laten sollen? Loyaliteitsgevoelens, liefde en vrijheidsdrang strijden om de voorrang. Hoe de vertelster zich een weg baant door dit woud van tegenstrijdige gevoelens en zich leert handhaven in het niemandsland tussen twee culturen, leert deze ontroerende autobiografie.

De garnalenpelster door Nilgun Yerli
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1) Bibliografische gegevens
• Nilgün Yerli
• De garnalenpelster
• Maart 2001
• Uitgeverij De Arbeiderspers Amsterdam/Antwerpen
• Het boek heeft 2 punten

2) verwachting

• Ik dacht dat het wel een leuk boek zou zijn, want ik had al van een vriendin van mij gehoord dat het een leuk boek was. Het boek zou een zeer interessant verhaal hebben zei ze, en dat leek me wel interessant. Toen ik de achterkant gelezen had leek het me een heel leuk boek, want het bleek waar gebeurd te zijn, en daar hou ik wel van. Toen ik de titel las had ik niet gelijk het idee dat ik het boek graag wou lezen dat kwam pas nadat ik het gehoord had van een vriendin van mij, en dat ik de achterkant gelezen had.

3) eerste reactie

• Ik vond het een heel leuk boek om te lezen. Het boek was zeer interessant. Je leest hoe iemand een deel van zijn leven geleefd heeft, en dat vond ik heel mooi om te lezen. Ik vond het ook heel leuk dat het boek een autobiografie was, en dat het verhaal dus echt gebeurd was, dat trekt me wel.


4) informatie over de auteur

• Nilgün Yerli is in 1969 geboren in Turkije. Ze woont sinds haar tiende in Nederland. "Ik heb Turkije gekregen bij mijn geboorte, maar ik heb voor Nederland gekozen", zegt ze zelf.
Nilgün Yerli had geen idee waar ze terecht was gekomen. Er waren zoveel dingen die ze in Turkije nooit gezien, gehoord, gevoeld of geproefd had. Een koffiezetapparaat, Zwarte Piet, paaseieren verstoppen, pindakaas, drop. Inmiddels houdt ze zich al twintig jaar bezig met het verwoorden van haar observaties van de Nederlandse cultuur, die ze verwerkt in haar columns in Het Parool, Utrechts Nieuwsblad en voor de VPRO-radio. Ze heeft ook in het toneel gestaan met verschillende voorstellingen.

5)motto

• Het boek heeft geen motto.

6) titelverklaring

•  “De garnalenpelster” de titel van het boek slaat op de moeder van Nilgün. Toen Nusret de broer van Nilgün in de gevangenis zat had hij het ontzettend slecht, maar zijn vader stuurde per maand niet zoveel geld. De moeder van Nilgün was het hier niet mee eens en ging garnalen pellen om geld voor hem te verdienen. Hierdoor zat ze dagen en nachten lang te pellen. Voor een kilo garnalen kreeg ze 25 gulden, dit koste haar dan ongeveer 10 á 13 uur werk. Deze titel heeft Nilgün waarschijnlijk gekozen omdat, haar moeder heel speciaal voor haar was, ze betekende veel voor haar. Het heeft haar heel veel indruk gemaakt dat haar moeder dag en nacht aan garnalen pellen was. Ik denk dat ze met deze titel wil vertellen hoeveel haar moeder wel niet voor haar heeft betekend.

7) samenvatting

Nilgün is geboren in Turkije. ze heeft een vader, moeder, twee broers en twee zussen. Op 10 jarige leeftijd verhuisd ze naar Nederland. Ze gaat met haar hele familie naar Nederland dit komt doordat haar vader al een jaar in Nederland woonde en een baan aangeboden kreeg voor vijf jaar. zijn vrouw kan niet langer op hem wachten en besluit naar Nederland te komen, waardoor Nilgün ook mee moet. Ze vond het moeilijk om afscheid te nemen. Ze mocht maar een koffer meenemen. Ze nam foto’s mee van haar hele familie, een paar lievelings truien en een kersenboompoppetje die ze helemaal niet zo mooi vond, maar wel een hele speciale betekenis voor haar had. Vroeger speelde ze altijd met haar neefjes en nichtjes in de boomgaarden van haar opa en ze vond het heel erg dat ze dat nu moest achterlaten.

Ze kwamen in Friesland wonen. Nilgün ging gelijk naar school, maar zo leuk vond ze het niet. Ze voelde zich vaak eenzaam en ze werd veel gepest, omdat ze de enige turk was op haar school. Haar zus had besloten weer terug te gaan naar Turkije, ze zou bij haar vriend gaan wonen. Dit was weer een afscheid dat heel zwaar was voor Nilgün. Ondertussen ging het niet zo goed op school. Ze kon nog steeds geen goed Nederlands. Ze wist maar vier woorden: ja, nee en vliet 49 daar woonde ze.


Nilgün had altijd veel vragen aan haar moeder. Ze scholden haar vaak uit voor vieze Turk waarom? Ze waste zich elke dag! Met zulke vragen kwam ze altijd bij haar moeder. Haar moeder had er altijd een antwoord op.

Op een dag stonden twee politiemannen voor de deur. Ze waren er om haar broer Nusret te halen. Waarom ze hem kwamen ophalen wilden ze niet zeggen. Toen hij mee genomen was, wisten ze na een paar dagen waarom hij meegenomen was. Haar broer had een man beroofd! Vertelde ze. Haar broer vertelde iets anders, namelijk; hij was in het park en hoorde iemand gillen. Hij liep er naartoe en zag dat het meisje verkracht werd. Nadat hij dat meisje bevrijd had, heeft hij die man in elkaar geslagen, waardoor dat meisje ervandoor gegaan was. Er bleek geen enkel bewijs te zijn dat die man (een generaal) het meisje had willen verkrachten. Hierdoor kreeg hij 13 jaar celstraf.

Vaak als Nilgün lag te slapen hoorde ze benenden dat haar moeder garnalen aan het pellen was. Dit deed haar moeder om genoeg geld te verdienen voor de boodschappen zei ze. Haar vader gaf namelijk nooit geld uit om ervan rond te komen, alleen als er belangrijke mensen kwamen eten. Nilgün kon hier niet tegen. Ze vond het niet normaal, “dit pikte je toch niet van je man”?  Er kwamen wel eens kinderen mee naar huis die vaak vroegen waarom het zo rook naar garnalen. Ze zei altijd: “we houden heel erg veel van garnalen”. Maar eigenlijk kon ze dit niet door haar keel krijgen.

Nilgün ging met haar familie op vakantie naar Turkije. ze ging weer terug naar de familie die ze daar had wonen. Op een avond was er een feest waardoor iedereen dronken was, alleen zei was de enige nuchtere. Opeens werd er aan de deur geklopt. Ze wist niet wie dat zou kunnen zijn. Ze vroeg: “wie is daar?” het was haar broer Nusret, de broer die in de gevangenis had gezeten. Ze deed de deur open en omhelsde hem heel erg lang. Eerst had ze alleen met haar broer gepraat. Op een gegeven moment zei hij: “ik ben blij mijn geloofde weer te zien!” Nilgün schok zich dood, maar zei verder niks. Ze ging gouw haar ouders en haar zus halen. Ze waren dolblij. Na een tijdje zei Nusret weer “ik ben blij mijn geloofde weer te zien”! haar moeder schok zich dood. Ze zei: “dit is je zusje” Nusret zei: “nee dit is mijn verloofde”!haar broer was helemaal in de war. Dit kwam als volgt: als je in de gevangenis geen geld had werd je een slaaf. Je moest alles doen wat je gezegd werd. Hij is daar vaak verkracht, maar op een gegeven moment niet meer. Dit kwam doordat haar moeder bij hem langs was gegaan in de gevangenis. Ze had gezien hoe slecht hij er aan toe was. Hierdoor begon ze met garnalen pellen waardoor hij geld kreeg. Dit wist niemand behalve Nusret en de moeder van Nilgün. Nu begreep Nilgün pas waarom haar moeder altijd kon doorzetten. Het grootste gedeelte van het geld werd opgestuurd naar Nusret wat ze verdiende met garnalen pellen.

Ze bleven nog een paar dagen in Turkije. ze gingen naar Kusadasi, een badplaats. Daar kwam een waarzegster bij hun aan tafel zitten. Ze vroeg of ze hun toekomst mocht verspellen.haar vader vond het maar onzin, maar deed het toch. Er werd hem verteld dat hij een ongeluk zou gebeuren. Hij geloofde er niets van en vroeg op ze weg wou gaan.

Ze gingen weer terug naar Nederland. Nilgün’s nichtje en haar man gingen mee, zei gingen alvast naar Istanbul. Daar konden ze nog even winkelen. Moeder, vader en Nusret gingen later want zei moesten nog een visum halen voor Nusret. Ze zouden elkaar treffen bij de grens. Toen Nilgün in de auto zat waarmee ze al bij de grens waren, moesten ze lang wachten op haar ouders en haar broer. Na een nacht gewacht te hebben ging de man van haar Nicht bellen. Hij kreeg het bericht dat ze een ongeluk hadden gehad. Haar vader lag in het ziekenhuis en haar moeder en haar broer waren ongedeerd. Ze gingen naar het ziekenhuis waar haar vader lag, maar ze zag nergens haar moeder. Een tijdje later kwam haar zus met het bericht dat hun moeder was overleden. Ze hadden iets over het hoofd gezien wat de dood tot gevolg had voor haar moeder. Haar zus had ook een zakje mee waar sieraden inzaten, waaronder de trouwring. De hele wereld storte in elkaar voor Nilgün. Een paar dagen later was de begrafenis. Nilgün en haar broer vertrokken naar nederland. hun vader werd overgeplaatst naar een ziekenhuis in Nederland.

Ze kwam nu voor de tweede keer naar Nederland alleen zonder ouders. Haar broer ging naar een inrichting en zei ging in een studentenflat wonen. Nilgün ging haar vader opzoeken, na vier maanden kwam hij uit coma. Hij ging gelijk trouwen met een vrouw, waar het alleen om het geld te doen was. Nilgün kreeg niets. Haar vader verhuisde naar Turkije.

Nilgün verhuist naar Haarlem, daar moet ze veel werken om al het onderhoud te kunnen betalen.ze werkt bijna altijd en als ze niet werkt dan is ze bezig met haar studie. Ze werd ziek en ze kon niet werken, waardoor de schulden alleen maar opliepen. Hierdoor begon ze brieven te schrijven aan haar vader. Na veel brieven geschreven te hebben kreeg ze eindelijk antwoord haar vader zou haar elke maand 200 gulden sturen, maar naar vier maanden was dat ook voorbij.

Op een avond ging Nilgün naar een café. Daar ontmoette ze Aron. Na een paar keer met elkaar gepraat te hebben. Gingen ze uiteten en hadden ze gezoend. Na een maand belde Aron ladderzat op. Hij zei: ”Nilgün, ik heb zoveel moeten drinken om je dit te kunnen zeggen, ik heb nog een jaar te leven en heb longkanker.” “Ik kan je niet nog eens verdriet aan doen, met het verliezen van iemand.” Dit was al de zoveelste relatie die fout afliep. Altijd was er iets, en nu dit.


Ze ging weer op vakantie naar Turkije. hier ontmoette ze Onur een jongen die veel surfte op het de zeel, als zei daar ook zat. Nadat het uitgegaan was kwam ze bij Peter terecht. Hij nam haar mee naar de duurste restaurants in Hollywood waar ze veel bekende mensen zag. Maar na een tijdje  was de relatie ook weer uit.

Nilgün wilde columns schrijven voor de VPRO. Dit lukte haar. Ondertussen was ze samen met iemand cabaret gaan doen. Ze vormde samen het Turkisch delight. Ze mochten meedoen aan “De Kleine Komedie, maar voordat was gebeurd was het alweer geannuleerd. Uiteindelijk mocht ze daar toch nog optreden. Ze vond het alleen jammer dat er maar weinig mensen waren, maar daarna werd haar verteld dat ze door MOJO voor 5 dagen was geboekt.

Hierdoor heeft ze haar leven weer een beetje op kunnen bouwen, na wat ze allemaal mee heeft gemaakt.

8) motieven

Ik denkt dat het in dit boek gaat over abstracte motieven. Liefde en haat.
Nilgün is steeds opzoek naar liefde, vooral na de dood van haar moeder. Ze hield heel veel van haar moeder, in tegenstelling tot haar vader die ze haatte.

9) thema

Het thema van het boek is het leven van Nilgün. Het hele boek gaat over haar leven. De elementen die regelmatig terugkomen in het boek zijn liefde, haat en eenzaamheid. Ze leeft in haar eigen wereld, die ze dus verteld aan de lezers. Ze verteld in haar verhaal verschillende onderwerpen die ze in die jaren meegemaakt heeft.

10) structuurelementen

perspectief
• Het verhaal wordt verteld door Nilgün zelf, ze is tevens ook de hoofdpersoon van het boek.
Drie voorbeelden uit het boek, waaruit dat duidelijk is.


Voorbeeld 1:
Toen we terug waren in Ankara, gingen mijn vader en moeder en broer bij mijn tante op bezoek, ik ging logeren bij mijn zus en zwager. Mijn zus en mijn zwager waren vijf jaar getrouwd en dat hadden ze in hun tuin uitbundig gevierd, met heel veel champagne.   (blz. 82).

Voorbeeld 2:
Nooit zal ik vergeten hoe mijn moeder aan de keukentafel zat, een lamp boven haar. Ze had altijd een geruite rok aan en een bordeauxrood T-shirt. Voor haar op tafel lag een berg garnalen. Mijn moeder pelt garnalen. (blz. 33)
Voorbeeld 3:

Als kind vertelde mijn vader mij hoe hij een vrouw zag: ze was net een witte roos voor hem. Zo rein, puur, mooi en kwetsbaar. Ik heb nooit gevraagd waarom zei nou speciaal kwetsbaar was, dat gold toch ook voor mannen? (blz. 126)

• Het perspectief is betrouwbaar, omdat Nilgün haar eigen waargebeurde verhaal verteld. Wat ze dus zelf meegemaakt heeft.
• Er is geen sprake van een wisselend perspectief.

Chronologie

• het boek is niet chronologisch geschreven, dit komt doordat er steeds terugblikken zijn op het verleden (flashbacks).
• Er zitten verschiilende flashbacks in, bijvoorbeeld:
dat ze steeds aan vroeger denkt toen haar moeder nog leefde. Dat haar broer Nusret in de gevangenis zit.  Ze denkt veel aan de jongens/mannen waarmee ze verkering heeft gehad.
• Ik vind het effect wel fijn op de manier hoe het geschreven is. Dit komt doordat ze vaak dingen/onderwerpen uit haar verleden verteld, die ik nog niet wist, of dingen die heel belangrijk voor haar waren. Er zijn ook flashbacks die ze vaak herhaald, waardoor je in de war zou kunnen raken van de gebeurtenissen op het moment waarin ze de flashbacks verteld en op het moment dat ze het op dat moment gaande verhaal aan het  vertellen is.


Ruimte/sfeer

• Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af in haar leven. Tot haar tiende speelt het verhaal zich af in Turkije. Na haar tiende speelt het verhaal zich af in Nederland, dit gebeurd wanneer ze gaat verhuizen. Ze verhuizen naar een plaatsje in Friesland. Als ze zeventien is verhuist ze naar een studenktenflat, daar brengt ze haar studie tijd door, hierna verhuisde ze naar Haarlem. Verder komt ze nog op vakantie in Londen, Parijs, Ankara en Dalyan.
• De ruimte heeft wel een functie, omdat deze ook beschrijft in haar boek, bijvoorbeeld toen ze in Londen was, beschreef ze hoe het daar was.
• De sfeer van het boek is vaak slecht, omdat er bijna altijd een gespannen sfeer is, maar toch blijft Nilgün er wel kalm onder. Er is ook wel eens een ontspannen sfeer als Nilgün ergens blij mee is, bijvoorbeeld toen ze in Londen was met haar vriend en allemaal beroemde mensen om haar heen zag.
• Ruimte en sfeer verhouden zich niet altijd tot elkaar. Dit komt doordat er vaak niet wordt verteld hoe bijvoorbeeld het klimaat is, als ze moet huilen, lachen,enz. Maar er wordt wel verteld waar ze heen gaat op vakantie, waar ze woont en ook wanneer het zich afspeelt.

Spanning

• Er is sprake van spanning.
• De spanning die de schrijver opbouwt doet ze door gebruik te maken  van oorzaak-aanleiding-gevolg.
• Ik vind het wel leuk, omdat je nooit van te voren weet wat er kan gebeuren. Dus je weet nooit of de gebeurtenis een negatieve of positieve wending heeft aan het verhaal, en dat maakt het spannend.

11) hoofdpersonen

• De hoofdpersoon van het boek is Nilgün Yerli, ze is geboren in Turkije en op haat tiende naar Nederland verhuist. Ze heeft een goed karakter. Ze is behulpzaam, vriendelijk, soms wel een beetje verlegen en zeer vastberaden. Ze is een persoon dat veel liefde nodig heeft. Dit krijgt ze niet meer na het overlijden van haar moeder. Liefde van haar vader kan ze ook wel schudden, die laat haar alleen maar in de steek en zegt rottige dingen tegen haar. Doordat haar moeder er niet meer is zoekt ze de liefde bij oudere mannen daar ziet ze een soort moeder in.

• helper:

de moeder van Nilgün is een echte helper. Ze helpt haar met alles. Als Nilgün vragen heeft gaat ze altijd naar haar toe, ze heeft ook bijna altijd een antwoordt. Ze heeft een goed karakter. Ze is erg behulpzaam, meelevend, vastberaden, vriendelijk en ze is zeer betrouwbaar. Ze is erg ongelukkig, dit komt voornamelijk door haar man, tevens vader van Nilgün en doordat ze niet goed Nederlands kan waardoor ze contacten mist.


• Tegenstander:

De vader van Nilgün is een man die graag gezien wilt worden als een welgesteld persoon. Hij is zeer egoïstisch waardoor ze thuis weinig geld hebben om boodschappen te doen, maar als hij kleren/pakken moet kopen geeft hij soms wel duizenden guldens uit. Hij heeft geen goed karakter. Hij is een egoist, en een grote machtsmisbruiker. Hij wilt aan de buitenkant laten zien dat hij heel wat is, maar als hij thuis is dat is het wat hij zegt is de wet, en moet gedaan worden. Het was vaak zo dat de moeder van Nilgün werd gedwongen voor seksuele handelingen bij hem. Dit wou ze vaak niet, maar ze deed het toch maar. Ze was vaak bang voor de consequenties. Achteraf bleek dat hij heel vaak vreemd ging.  Nilgün haat haar vader heel erg, ze vind het vreselijk wat hij allemaal doet binnen het gezin.

• Nilgün heft ook broers en zussen, alleen daar kom je weinig over te weten. Alleen dat haar broer Nusret in de gevangenis komt als Nilgün 5 jaar oud is. Hij had voordat hij naar de gevangenis ging een goed karakter.Hij was zeer behulpzaam en vriendelijk. Nusret kun je niet echt  bij helpers of tegenstanders plaatsen, omdat je maar heel weinig over zijn karakter enz te weten komt.

•Ik vind Nilgün en haar moeder zeer sympathiek. Dit komt doordat ze allebei in zo’n moeilijke tijd leven het er toch het beste van maken. Ze proberen thuis het zo gezellig mogelijk te maken. Ze zijn zeer behulpzaam, vriendelijk en open tegenover andere mensen, waardoor ze beter hun verhaal kunnen vertellen.
• Ik vind de vader van Nilgün onsympathiek. Dit komt doordat hij alleen maar aan zichzelf denkt en niet aan zijn gezin. Hij ziet er voor andere mensen zeer vriendelijk en zeer welgesteld uit. Als ze bijvoorbeeld met z’n alle uiteten gaan dan wil hij graag laten zien hoe geweldig hij is voor zijn gezin, maar in de werkelijkheid is dat helemaal niet zo.

12) identificatie

Ik zou wel in de huid kunnen kruipen van Nilgün. Dit komt doordat zie vaak dingen doet/oplost na een probleem, die ik ook zo zou oplossen. Ze is heel strevend, dit komt doordat ze heel graag ook al leeft ze in een moeilijke periode, toch doorgaat met studeren en haar HAVO diploma haalt. Zo ben ik ook wel, als ik ergens aan begin wil ik het, het liefste ook afmaken, dus ik ben ook best wel strevend naar sommige dingen. Ik heb niet dezelfde dromen als haar. Het lijkt me net als haar leuk om ook een keer een voorstelling te doen, alleen moet ik eerst mijn faalangst verminderen voordat dat lukt. Ik kan me wel voorstellen dat Nilgün bepaalde beslissingen heeft genomen. Vaak de beslissingen die zei genomen heeft zou ik ook genomen hebben.

13) persoonlijke reactie

het onderwerp van het boek is het leven van Nilgün Yerli. Je zou kunnen zeggen dat er niet echt een onderwerp is, dit komt doordat het een autobiografie is over haar leven, waar verschillende onderwerpen een rol spelen. De onderwerpen die ze behandeld in haar boek vind ik best wel boeiend. Dit komt doordat je niet dagelijks zulke verhalen leest of te horen krijgt wat iemand mee heeft gemaakt dat best wel heftig is. Je krijgt steeds een nieuw onderwerp waarover ze verteld, hierdoor blijft het verhaal mij wel boeien. Ik heb nog nooit met een van de onderwerpen uit haar verhaal te maken gehad. Zei heeft onderwerpen zoals: verhuizen naar een ander land of het verschil in macht tussen de man en de vrouw bij hun thuis. Sommige gebeurtenissen zijn me nog steeds bijgebleven.
Bijvoorbeeld toen haar broer opeens door de politie werd opgepakt. Of  dat haar vader in het ziekenhuis lag en zei niet wist waar haar moeder was. Of toen haar moeder s’nachts werd gedwongen tot seksuele handelingen bij haar vader wat ze eigelijk nooit wou doen. Ik vond veel van de gebeurtenissen schokkend. Dit kwam doordat je niet wist wat er bijvoorbeeld met die broer gebeurd als hij in de gevangenis zit. Ik vond de gebeurtenis waarbij haar moeder in het ziekenhuis lag erg spannend, want ik had al wel een vermoeden dat haar moeder dood zou gaan alleen wist je het nog niet. Ik vond het aan de andere kant ook wel ontroerend, omdat het veel impact op het leven van Nilgün heeft gehad, waardoor ze zich heel eenzaam ging voelen zonder haar moeder. Hierdoor zocht ze constant naar liefde.Toen haar vader haar moeder tot seksuele handelingen dwong vond ik het wel schokkend, maar ook wel waarschijnlijk. Dit komt doordat haar vader de baas was in huis en alles wat hij wou werd ook gedaan. Haar moeder had dus geen keus. Het verhaal is een autobiografie waardoor de personages in het boek echt bestaan. Ik keur het gedrag van sommige mensen uit het boek goed en van andere mensen fout. Het gedrag van haar moeder keur ik goed, omdat zei altijd voor Nilgün gezorgd heeft. Dit heeft ze liefdevol gedaan en altijd een vertrouwensband met haar gehad. Al had Nilgün veel vragen haar moeder had er altijd wel een antwoord op. Het gedrag van haar vader keur is fout, omdat hij altijd en alleen aan zich zelf denkt (een egoïst). Hij deed amper wat met z’n gezin, en als hij wat deed dan deed hij dat om te laten zien dat hij heel veel is. Hij zei vaak rottige dingen tegen Nilgün en haar moeder zoals: “je kan toch niets” of “er komt toch niets terecht van jou”. De beslissingen die Nilgün in haar leven maakt vind ik wel begrijpelijk en aanvaardbaar. Dit komt doordat ze vaak hele moeilijke keuzes moest maken in haar hele leven. Zoals: toen ze haar moeder hoorde schreeuwen, als haar vader haar dwong tot seksuele handelingen dat ze zat te denken of ze naar binnen moest lopen om er wat van te zeggen. Of dat ze bijvoorbeeld toch verder ging met haar studie toen ze in geldnood zat. Ik vind dat de personages uit het boek niet voorspelbaar reageren omdat je niet kan weten wat ze denken opdat moment als het gevraagd wordt. Ik vind dat het maar een enkele keer gebeurd dat je echt weet wat ze gaan zeggen. De opbouw van het verhaal vind ik niet erg ingewikkeld. Ook al is het verhaal niet chronologisch verteld toch is het makkelijk te begrijpen waarover ze het heeft. De structuur heeft wel invloed gehad op de manier van lezen bij mij. Dit komt doordat er soms flashbacks waren, en dat daarna het verhaal gewoon weer verder verteld wordt waardoor ik soms wel eens in war kwam. Nadat ik het boek gelezen had, had ik wel een paar vragen. Ik vind het heel jammer dat er geen gevolg op dit verhaal gekomen is omdat ik toch graag wil weten wat er met haar broer is gebeurd nadat hij naar een inrichting is gesteurd voor geestelijk niet helemaal in orde mensen. Ook zou ik graag willen weten of ze na alle mannen die ze gehad heeft toch een echte droomman heeft gevonden. Het taalgebruik in het boek vind ik niet moeilijk. Er worden geen moeilijke woorden gebruikt die niet te begrijpen zijn. Hierdoor leest het boek vrij makkelijk door. Dit heeft natuurlijk niets te maken met de structuur van het boek. Het taalgebruik past natuurlijk wel bij de personages. Dit komt natuurlijk doordat het door de mensen echt gezegd is waardoor het niet verzonnen zou kunnen zijn of niet bij die persoon zou passen. Het taalgebruik heeft geen invloed gehad op mijn manier van lezen. Alles werd duidelijk verteld. Ik heb het boek met plezier gelezen en ik ga voortaan meer waargebeurde verhalen lezen, want zulke boeken trekken mij wel aan.


14) invloed boek

• Het boek heeft verschillende onderwerpen die iemand echt mee heeft gemaakt. Hierdoor ben ik er niet anders over gaan denken.
• Bepaalde gebeurtenissen in het boek hebben me wel aan het denken gezet. Bijvoorbeeld toen ze steeds wat aanpapte met ouderen mannen rond de 50. eerst begreep ik niet waarom ze dat deed maar later/nu begrijp ik waarom ze dat deed. ik vond het heel bijzonder dat ze het zo goed kon vinden met haar moeder. Dit kwam doordat ze altijd bij haar terecht kon ook al had haar moeder het zelf ook heel moeilijk.
• De gevoelens van Nilgün hebben me niet aan het denken gezet, omdat ieder zijn eigen gevoelens heeft wat een ander nooit zo kan voelen zoals diegene het zelf voelt/beschrijft. de gedachten van Nilgün hebben me wel aan het denken gezet, omdat ik nooit zou verwachten dat als je moeder dood gaat en je een hele slechte band met je vader hebt (die je zelfs haat), toch zulke gevoelens hebt bij oude en vooral vreemde mannen.

Opdrachten E, H, I, J

H) Het boek ging niet echt over misdaad. Het enige wat er in voor kwam was dat de broer van Nilgün werd meegenomen voor verkrachting van een meisje. Het was een minder belangrijk element in het boek, omdat niet het hele boek over deze misdaad draait/gaat.
I) In het boek zijn niet echt manipulatietechnieken gebruikt. Wel zijn er spanningsbogen bijvoorbeeld, toen haar vader in het ziekenhuis lag en ze niet wist waar haar moeder was. Of dat haar broer werd meegenomen en ze in eerste instantie niet wisten waarom hij meegenomen werd.
J) Deze roman heeft een open eind, omdat er niet nog een boek is geschreven over Nilgün na de Garnalepelster.
E) een belangrijke open plek was toen haar broer werd opgepakt en men toen niet wist waarvoor. Of toen haar vader in het ziekenhuis lag en ze niet wist waar haar moeder was. Deze openplekken worden wel ingevuld. Verder zijn er niet echt openplekken die niet ingevuld zijn. Alleen weet je niet wat er met haar broer Nusret gebeurd is nadat hij in een instelling geplaatst is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De garnalenpelster door Nilgun Yerli"