Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De stalker door Helen Vreeswijk

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover De stalker
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1091 woorden
  • 31 mei 2010
  • 85 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
85 keer beoordeeld

Boekcover De stalker
Shadow

Leonie ziet er leuk uit, heeft een vaste relatie en veel vrienden. Haar leven loopt op rolletjes tot ze op een dag een vreemd telefoontje krijgt. Eerst denkt ze dat het een flauwe grap is van twee van haar vrienden. Maar dat blijkt niet zo te zijn. De onbekende belt steeds vaker en het gaat steeds verder. Hij maakt haar leven tot een hel. 

Helen Vreeswijk was ze…

Leonie ziet er leuk uit, heeft een vaste relatie en veel vrienden. Haar leven loopt op rolletjes tot ze op een dag een vreemd telefoontje krijgt. Eerst denkt ze dat het een flauwe …

Leonie ziet er leuk uit, heeft een vaste relatie en veel vrienden. Haar leven loopt op rolletjes tot ze op een dag een vreemd telefoontje krijgt. Eerst denkt ze dat het een flauwe grap is van twee van haar vrienden. Maar dat blijkt niet zo te zijn. De onbekende belt steeds vaker en het gaat steeds verder. Hij maakt haar leven tot een hel. 

Helen Vreeswijk was zelf dyslectisch en werkte jarenlang bij de recherche. Haar ervaringen gaven haar inspiratie voor spannende en meeslepende verhalen. Inmiddels zijn al ruim 300.000 exemplaren van haar boeken verkocht en zijn meerdere titels vertaald. 

De stalker door Helen Vreeswijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

A. Zakelijke gegevens

Titel: De Stalker

Auteur: Helen Vreeswijk

Eerste druk: februari 2006

Tweede druk: september 2006

Derde druk: januari 2007

Uitgever: Uitgeverij Manteau/Standaard Uitgeverij, Antwerpen

Aantal blz.: 365

Omslagontwerp: Wil Immink

B. Titelverklaring

De Stalker

De titel van het boek spreekt al voor zich, het boek heet De Stalker omdat het verhaal over een stalker gaat.

Ik vind dat de titel goed bij het verhaal past, want het zegt precies waarover het boek gaat.

C. Korte beschrijving van de inhoud

Leonie is een populair meisje op school zij heeft sinds kort een leuke vriend. In haar leven gaat alles hoe het moet gaan, totdat ze op een dag een vreemd telefoontje krijgt. Eerst besteed ze er niet zo veel aandacht aan maar al snel blijkt dat het niet zo maar een grap is van wat vrienden. De onbekende man belt steeds vaker en stuurt haar brieven. Leonie probeert hem te negeren, maar dat maakt haar stalker alleen maar razend. In haar jaszak vindt ze dreigbrieven waarin hij schrijft dat hij weet waar ze is, met wie ze is en wat ze aanheeft. Wanneer de stalker ook haar vrienden en familie gaat bedreigen, draait Leonie helemaal door en durft nauwelijks nog de deur uit.

Haar stalker maakt haar leven tot een hel.

D. Hoofdpersonen en bijfiguren

1. Wie is de hoofdpersoon en wat is zijn/haar probleem?

Leonie is de hoofdpersoon. Zij wordt sinds kort gestalkt door een onbekende man, die haar dreigbrieven schrijft en haar lastig valt met vervelende telefoontjes.

2. Wat zijn de voornaamste eigenschappen van de hoofdpersoon? Hoe zou je zijn/haar karakter omschrijven?

Leonie is erg populair op school, daardoor is ze erg zelfverzekerd.

“Ze was een soort van trendsetter en bepaalde min of meer het modebeeld op school. Ze was altijd driftig in de weer met haarverf, hoeden en sieraden en bedacht de wonderlijkste combinaties. Ze was een opvallend meisje(…) Ze was vrolijk goed gebekt en altijd op zoek naar aandacht.”

Ze komt ook goed voor zichzelf op. Ook tegen haar stalker is ze niet verlegen.

“’Hallo? Met wie?’

Het gehijg veranderde in een aanhoudend gegrom en ging toen langzaam over in gekreun. Een onverstaanbaar gemompel, een onderdrukt gesis.

‘Zeg, idioot,’ schreeuwde Leonie nu kwaad. ‘heb je niets anders te doen? Zielenpoot!’”

Leonie wordt in de loop van het verhaal steeds meer volwassen, ze krijgt een andere kijk op de wereld en gaat anders nadenken over het leven.

3. Hoe leer je de hoofdpersoon kennen: door wat hij/zij doet en zegt of door wat hij/zij denkt en voelt? Leer je de hoofdpersoon kennen door wat anderen over hem/haar zeggen? Leer je de hoofdpersoon vooral door de verteller kennen?

Je leert Leonie het meeste kennen door gedachten, van haar zelf, maar ook van anderen zoals die van haar beste vriendin Nancy en goeie vriend Lex.

4. Verandert de hoofdpersoon in de loop van het verhaal? In welk opzicht?

Leonie is in het begin van het verhaal zelfverzekerd, knap en is nergens bang voor.

“Het was vrij ongewoon dat Leonie Vanstraten van iets onder de indruk was of iets eng vond. Ze had een uitgesproken mening en was voor niets en niemand bang.” Blz. 10

Maar op een gegeven moment drijft haar stalker haar tot wanhoop.

“’Kun jij je voorstellen hoe het is om elke dag in angst te moeten leven omdat iemand je kwaad wil doen? Dat je vijftien bent en niet meer de straat op durft? Leonie slikt slaap- en kalmeringstabletten. (…) Begrijp je wat je gedaan hebt? Dat hele gezin is kapot, gebroken…’” blz. 361

5. Hoe zijn de verhoudingen tussen de hoofdpersoon en de bijfiguren?

Nancy is al vanaf de basisschool de beste vriendin van Leonie

Leonie heeft sinds kort verkering met Jeroen, op wie ze helemaal gek is, maar de liefde van Jeroen zit niet zo diep.

De vriendschap tussen de broer van Jeroen, Lex, en Leonie groeit in de loop van het verhaal.

Politieagent van Buren werkt bij de politie en help Leonie met haar stalker en probeert er achter te komen wie de stalker is.

Leonie heeft ook nog een vriendengroep, maar die vriendengroep is niet echt belangrijk in het verhaal.

6. In welke persoon herken je iets van jezelf? Welke persoon vind jij het aardigst? Welke persoon zou je heel graag willen zijn en welke persoon helemaal niet?

In het verhaal is er niet iemand waar ik mezelf in herken. Ik weet niet precies wie ik de aardigste persoon vind, maar als ik echt moet kiezen vind ik René de leukste persoon, eerst dacht Leonie dat hij de stalker was, maar het bleek dat hij het misschien toch niet was… Ik zou Leonie nooit willen zijn, het lijkt me afschuwelijk om zo te worden gestalkt en al op je vijftiende nauwelijks nog de deur uit te durven.

7. In welke passage leer je de hoofdpersoon het beste kennen?

Zie bijlage 1

Hoofdstuk 1, blz. 10.

E. Mijn mening

Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat maakt het erg realistisch. De namen in het boek zijn veranderd en er zijn een paar gebeurtenissen veranderd zodat herkenning onmogelijk is.

Het verhaal is erg schokkend. Als je bedenkt dat dit ook in het echt kan gebeuren. Dat jouw eigen leven ook helemaal op zijn kop komt te staan door een stalker. Dat dit ook echt gebeurd is en dat er mensen zijn zoals Leonie die niet meer alleen durven te zijn, bang voor hun stalker.

Sommige stukjes zijn erg spannend. Bijvoorbeeld als haar stalker haar opbelt en precies weet waar ze is, met wie ze is, en zelfs wat ze aanheeft. Dat soort stukjes zijn zenuwslopend, dat je weet dat hij in de buurt is en je in de gaten houdt, maar dat je niet weet waar hij is en vooral niet wie hij is…

F. De auteur

Helen Vreeswijk

Helen Vreeswijk is een Nederlandse auteur van jeugdboeken. Zij werd geboren op 1 maart 1961. Door haar dyslexie moest zij voor Nederlands vaak saaie boekjes lezen, daarom ging ze zelf verhalen schrijven.

Haar eerste vier boeken zijn boeken voor kinderen rond de 11 jaar. Die boeken waren niet zo succesvol en ze overwoog even om te stoppen met schrijven. Ze besloot nog een boek te schrijven voor jongeren: Loverboys. Dit boek werd een groot succes.

Helen Vreeswijk schrijft misdaadverhalen voor jongeren. Deze misdaadverhalen zijn vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen over ontvoeringen, jeugdbendes, sektes, loverboys, stalkers en drugs. Soms combineert Helen meerdere zaken in een boek zodat ze het thema van verschillende kanten kan belichten.

Boeken:

2009 Ontvoerd 14+

2008 Eerwraak 14+

2007 Chatroom 14+

2007 Overdosis 14+

2006 De stalker 14+

2005 Loverboys 14+

2003 Bruiden van God 12+

2002 Het losgeld 10+

2002 Stuurloos 13+

2001 Het geheim van Brute Han 10+

Bekroningen:

2009 Tip van de Jonge Jury voor Chatroom

Bronnen:

www.wikipedia.nl

www.kjoek.nl

www.standaarduitgeverij.be

Bijlage 1

Blz.10

REACTIES

F.

F.

onderaan staat dat de stalker 14+ is maar het is 15+

voor de rest heeel geod

12 jaar geleden

F.

F.

Ik vind dat de vriendengroep wél een grote rol speelt: Rene wordt verdachte en de groep valt door de stalker uit elkaar. Ook twijfelt leonie over alles door de verschillende reacties van haar vrienden. Jaloezie en groepsgevoel zijn belangrijke aspecten in het boek.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De stalker door Helen Vreeswijk"