Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eerwraak door Helen Vreeswijk

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Eerwraak
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 3039 woorden
  • 26 maart 2010
  • 237 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
237 keer beoordeeld

Boekcover Eerwraak
Shadow

‘Dat gerotzooi met die jongen is afgelopen. Jij blijft uit zijn buurt. Je praat niet meer met hem, je kijkt niet meer naar hem. Hij bestaat niet meer. Ben ik duidelijk?’
Letiva beet op haar onderlip en zette zich schrap. ‘Ik hou van hem. Mam?’ze zocht tevergeefs steun bij haar moeder. De vrouw schudde afkeurend haar hoofd, wree…

‘Dat gerotzooi met die jongen is afgelopen. Jij blijft uit zijn buurt. Je praat niet meer met hem, je kijkt niet meer naar hem. Hij bestaat niet meer. Ben ik duidelijk?&…

‘Dat gerotzooi met die jongen is afgelopen. Jij blijft uit zijn buurt. Je praat niet meer met hem, je kijkt niet meer naar hem. Hij bestaat niet meer. Ben ik duidelijk?’
Letiva beet op haar onderlip en zette zich schrap. ‘Ik hou van hem. Mam?’ze zocht tevergeefs steun bij haar moeder. De vrouw schudde afkeurend haar hoofd, wreef in haar handen en ontweek de blik van haar dochter.
‘Je houdt niet van hem, hoor je.’ 

De zeventienjarige Sam Visser wordt smoorverliefd op het beeldschone Afghaanse meisje Letiva. Letiva is geboren en opgegroeid in Nederland maar volgens de regels van haar cultuur grootgebracht. Ze draagt een hoofddoek en heeft van huis uit geleerd dat ze moet oppassen voor jongens en hen maar beter kan negeren. Toch slaat de vonk over en valt Letiva voor Sams charme. Ze weet echter dat het een taboe is om als meisje met een niet-moslimjongen thuis te komen.
Het wordt een moeizame maar innige relatie die voor de buitenwereld angstvallig verborgen wordt gehouden. Maar het paar neemt steeds meer risico’s. Het geheim komt aan het licht en dan beginnen de problemen pas echt.

Eerwraak door Helen Vreeswijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Belangrijke personen:

Sam Visser: Sam Visser is een lieve jongen, maar wel een jongen die in de pubertijd zit. Als hij verliefd wordt op Letiva wil hij alles doen om haar vriendje te worden. Hij gaat op school samen met haar in een groepje werken. Als ze dan samen in een computer lokaal zitten, vertelt Sam aan Letiva wat hij voor haar voelt. Sam vraagt haar ook of zij met hem samen iets wil gaan drinken. Eerst wil Letiva dit niet, omdat in haar cultuur ze geen relatie mag hebben met een Nederlandse jongen. Maar toch besluit ze maar wat te gaan drinken met Sam. Als ze samen in het café zitten vinden ze het allebei toch wel heel gezellig en spreken ze voor de volgende dag af , voor schooltijd op het zandpadje,’De eendracht’. De volgende dag als ze elkaar s’ochtends zien bij het zandpadje gaan ze zoenen en weten ze zeker dat ze elkaar leuk vinden. Ze spreken heel vaak met elkaar af bij het zandpadje. Ze smsen heel veel op school en na school met elkaar, maar ze spreken elkaar niet op school. Ze zijn bang dat iemand er achter komt dat zij wat hebben.

Op een dag als Letiva en Sam samen op het zandpaadje zijn gaat Letiva eerst weg en daarna Sam. Maar als Sam het zandpaadje uit fietst ziet hij dat Letiva van haar fiets wordt getrokken door een jongen uit hun klas. Sam gaat er gelijk op af en slaat hem helemaal in elkaar. Zo erg dat hij naar het ziekenhuis moet. Sam vertelt hierdoor het hele verhaal aan een rechercheur Van Buren. De rechercheur zegt dat die er wat aan gaat doen.

Een paar dagen later hebben Sam en Letiva twee tussen uren. Het is heel slecht weer en Sam stelt voor om in plaats van naar dat zandpadje te gaan, naar zijn huis te gaan,want zijn ouders zijn toch niet thuis. Letiva is heel lang aan het twijfelen maar besluit dan toch mee te gaan. Ze zegt tegen haar vriendinnen dat ze naar de bibliotheek is om huiswerk te maken. Als ze bij Sam thuis zijn is het heel gezellig. Ze zoenen weer en Letiva doet haar hoofddoek af omdat Sam dat al heel lang wilde zien. Nadat ze haar hoofddoek had afgedaan deed ze ook haar truitje uit, ook Sam doet zijn T-shirt uit. Dan besluit Letiva dat ze dit nog niet wil. Sam respecteert dat. En ze gaan weer naar school. Letiva zit bij Sam achter op de fiets. De moeder van de vriendin van Letiva (ook een moslimse familie)had Letiva en Sam samen zien fietsen. Zij vertelt dit aan de ouders van Letiva. mag niet meer met Sam omgaan. Maar Sam en Letiva houden zich daar niet aan. Een paar weken later wordt Sam door Letiva gebeld. Letiva vertelt dat ze niet meer naar school mag van haar ouders omdat haar ouders van andere moslims hebben gehoord dat ze nog met elkaar omgaan. Ze wordt opgesloten in haar kamer.

Sam vind dat het nu echt niet meer kan en hij gaat weer naar rechercheur Van Buren toe. Maar als hij het politie bureau komt en vraagt naar Van Buren is dier er niet. Hij gaat weer naar huis en hij probeert het nog een paar keer.

Op een gegeven moment belt Letiva Sam in de nacht op, om te zeggen dat ze ontsnapt is en dat ze op het zandpaadje is. Sam gaat haar gelijk halen. Als ze dan thuis komen vrijen ze en gaan ze slapen. De volgende ochtend worden ze wakker door het gegil van zijn moeder die roept dat Sam naar school moet. Als Sam dan beneden komt met Letiva kijken zijn ouders en zijn zusje raar op. Sam vertelt het hele verhaal aan zijn ouders. Hij wil dat Letiva bij hun intrekt. Dat kan natuurlijk niet. Sam en zijn ouders gaan ruzie maken over Letiva. Letiva kan het niet meer aan horen en gaat weg. Sam gaat achter haar aan. Dat maakt veel indruk bij zijn ouders en zij mag voorlopig blijven. Sam en Letiva gaan die dag niet naar school. Als Sam zijn ouders weg zijn naar hun werk, wordt er aangebeld. Het zijn Letiva haar ouders. Het zusje van Sam doet open, zodat ze Sam en Letiva niet zien. Letiva haar vader wordt heel erg boos aan de deur en roept naar binnen dat Letiva naar huis moet komen. Als dit niet helpt gaan Levita haar ouders naar de ouders van Sam op het werk. Ze praten met de ouders van Sam en besluiten dat ze Letiva die avond komen halen. Die avond staan haar ouders dus voor de deur. Ze praten met Letiva en ze zeggen dat ze dit gedrag er wel uitslaan. Sam zijn vader begrijpt eindelijk wat Sam bedoelt, hij helpt Sam en Letiva ontsnappen. Hij brengt ze naar de buren en de buurman brengt ze naar een camping van zijn broer. Ze krijgen een caravan waar ze een tijdje in kunnen blijven wonen. De vader van Sam heeft geregeld dat Sam zijn school kan afmaken in de buurt van de caravan . Voor Letiva kan dit niet want je hebt dan een handtekening van je ouders nodig en die hebben ze natuurlijk niet. Dus Sam gaat elke dag gewoon naar school en maakt zijn examens. Maar als ze een paar weken in de caravan slapen voelt Letiva zich niet zo lekker. Dus ze besluiten naar de huisarts te gaan. Letiva blijkt zwanger te zijn. Ze willen het kind samen op voeden. Letiva belt haar moeder en ze spreekt met haar af dat ze alleen met haar een keer gaat praten als haar vader en broers niet thuis zijn. Sam zet haar af, en gaat weg, toch vertrouwd hij het niet en gaat terug naar levita’s huis. Als hij het huis binnen komt ziet hij letiva op de grond liggen met bloed op haar buik. En het broertje van Letiva zit op de grond naast Letiva te huilen. Sam belt gelijk een ambulance. Letiva verliest het kind . Letiva en Sam blijven wel samen.

Letiva: Letiva is een lief Afgaanse meisje. Ze wordt stapel verliefd op Sam. Sam vraagt haar op een middag, of zij met hem samen iets wil gaan drinken. Eerst wil Letiva niet omdat dat in haar cultuur niet mag. Toch besluit ze wat te gaan drinken met Sam. Als ze samen in het café zitten vinden ze het allebei heel gezellig en besluiten ze de volgende dag af te spreken voor schooltijd op een zandpaadje. De volgende dag als ze elkaar s’ochtend zien bij het zandpaadje gaan ze zoenen en weten ze zeker dat ze elkaar leuk vinden. Ze spreken heel vaak met elkaar af bij het zandpaadje. Ze spreken elkaar veel voor school en na school, maar ze spreken elkaar niet op school want ze is bang dat iemand er achter komt dat zij wat hebben. Maar als Sam en Letiva een keer twee tussenuren stelt Sam voor om in plaats van naar het zandpaadje naar zijn huis te gaan want zijn ouders zijn toch niet thuis. Letiva is heel lang aan het twijfelen maar besluit dan toch maar mee te gaan. Ze zegt tegen haar vriendinnen dat ze naar de bibliotheek is om huiswerk te maken. Als ze bij Sam thuis zijn is het heel gezellig. Ze zoenen weer en Letiva doet haar hoofddoek af omdat Sam dat wilde. Nadat ze haar hoofddoek had afgedaan deed ze ook haar truitje uit, ook Sam doet zijn T-shirt uit. Dan besluit Levita dat ze dit nog niet wil. Sam respecteert dat. En ze gaan weer naar school. Letiva zit bij Sam achter op de fiets. Maar ze hebben pech want de moeder van een vriendin van Letiva ziet hen en vertelt het aan haar ouders. Haar ouders komen er achter dat Letiva met een Nederlandse jongen een relatie heeft. Letiva mag niet meer met Sam omgaan. Maar Letiva is zo verliefd op Sam dat zij gewoon met hem om blijft gaan. Haar ouders komen daar achter en dan sluiten ze haar op in haar kamer.

Thuis wordt Letiva geslagen door haar vader en broer. Haar broertje en haar moeder slaan haar niet maar ze hebben de opdracht gekregen van hun vader om niet tegen Letiva te praten. Haar moeder mag haar voor het ontbijt uit haar kamer halen en de rest van de dag moet ze op haar kamer blijven. Op een dag ziet Letiva een kans op te ontsnappen. Letiva belt Sam in de nacht op om te zeggen dat ze ontsnapt is en dat ze op het zandpaadje is. Sam gaat haar gelijk halen. Als ze dan thuis komen vrijen ze en gaan ze slapen. De volgende ochtend worden ze gewekt door Sam zijn moeder die roept dat Sam naar school moet. Als Sam dan beneden komt met Letiva kijken zijn ouders en zijn zusje raar op. Als Sam het hele verhaal aan zijn ouders vertelt wil hij dat Letiva bij hun kan intrekken. Sam en zijn ouders gaan ruzie maken over Letiva. Letiva kan dit niet aan horen en gaat weg. Sam gaat achter haar aan. Dat maakt veel indruk bij zijn ouders en zij mag voorlopig blijven. Sam en Letiva gaan die dag niet naar school. Als Sam zijn ouders weg zijn,wordt er aangebeld het zijn Letiva haar ouders. Het zusje van Sam doet open. Letiva haar vader wordt heel erg boos aan de deur en roept naar binnen dat Letiva naar huis moet komen. Als dit geen zin heeft gaan Letiva haar ouders naar de ouders van Sam op het werk. Ze praten met de ouders van Sam en besluiten dat ze Letiva die avond komen halen. Die avond staan haar ouders dus voor de deur. Ze praten met Letiva en ze zeggen dat ze dit gedrag er wel uitslaan. Sam zijn vader helpt Sam en Letiva ontsnappen. Hij brengt ze naar de buren en de buurman brengt ze naar een camping van zijn broer. Daar kunnen Sam en Letiva voor een tijdje blijven. Ze krijgen een caravan waar ze een tijdje in kunnen blijven wonen. De vader van Sam heeft geregeld dat Sam zijn school kan afmaken in de buurt van de caravan . Voor Letiva kan dit niet want je hebt dan een handtekening van je ouders nodig en die hebben ze natuurlijk niet. Letiva zit elke dag alleen in de caravan. Als ze een paar weken in de caravan slapen voelt Letiva zich niet zo lekker. Ze besluiten naar de huisarts te gaan. Letiva blijkt zwanger te zijn. Ze besluiten allebei gelijk het kind samen op te voeden. Letiva wordt gebeld door een vriendin van haar en ze vertelt die vriendin alles over het zwanger zijn en zo. Letiva belt op het advies van die vriendin haar moeder en ze spreekt met haar af dat ze alleen met haar een keer afspreekt als haar vader en broers niet thuis zijn. Sam besluit haar weg te brengen. Als Letiva binnen is, is het heel gezellig met haar moeder. Maar als haar moeder iets gaat halen bij de supermarkt komt de jongste broer van Letiva binnen. Hij komt binnen met een mes en zegt sorry tegen haar en steekt haar twee keer. Dan komt Sam binnen en die belt gelijk de ambulance . Letiva kan gered worden maar de baby niet. Letiva en Sam blijven wel samen. Levita gaat zelf later werken in een opvangtehuis, waar ze meisjes kan helpen met het zelfde probleem van cultuur verschillen.

Rechercheur Van Buren: Van Buren is een goed en lieve Rechercheur. Hij heeft al een tijdje last van zijn buik. Op een dag moet hij een jonge verhoren die een andere jongen in elkaar heeft geslagen. Hij blijft maar doorvragen tegen die jongen(Sam) Dan vertelt Sam aan Van Buren wat er allemaal aan de hand is. Van Buren belooft dat die er iets aan doet. Pas als het heel erg wordt van zijn buik gaat hij naar de dokter. De dokter vertelt hem dat hij kanker heeft en hij komt niet meer naar zijn werk. Van Buren overlijdt en hij kan niks meer aan de zaak van Sam doen.

Samenvatting:

Sam Visser is een lieve jongen,maar een jongen die in de pubertijd zit. Als hij verliefd wordt op Letiva wil hij alles doen om haar vriendje te worden. Hij gaat op school samen met haar in een groepje werken. Als ze dan samen in een computer lokaal zitten, verteld Sam aan Letiva wat hij voor haar voelt. Sam vraagt haar of zij met hem samen iets wil gaan drinken. Eerst wil Letiva niet omdat het in haar cultuur niet past om een relatie hebben met een Nederlandse jongen. Maar toch besluit ze wat te gaan drinken met Sam. Als ze samen in het café zitten vinden ze het allebei heel gezellig en besluiten ze voor de volgende dag weer af te spreken. De volgende dag zien ze elkaar op een zandpaadje bij school. Ze zoenen elkaar dan en weten dat ze elkaar leuk vinden. Ze spreken heel vaak met elkaar af bij het zandpaadje. Ze smsen heel veel op school en na school met elkaar ,maar ze spreken elkaar niet op school want ze zijn bang dat iemand er achter komt dat zij wat hebben. Maar als Sam en Letiva een keer twee tussenuren hebben besluiten ze naar Sam zijn huis te gaan, omdat het slecht weer is en zijn ouders toch niet thuis zijn. Letiva twijfelt eerst,maar stemt dan toch ermee in. Als ze bij Sam thuis zijn is het heel gezellig. Ze zoenen weer en Letiva doet haar hoofddoek af omdat Sam dat al heel lang wilde zien. Ze doet dan ook haar truitje uit, ook Sam doet zijn T-shirt uit. Dan besluit Letiva dat ze dit nog niet wil. Sam respecteert dat. En ze gaan weer naar school. Letiva zit bij Sam achter op de fiets. De moeder van de vriendin van Letiva had Letiva en Sam samen zien fietsen en vertelt dit in de moslim gemeenschap door. Letiva mag van haar ouders niet meer met Sam omgaan. Maar Sam en Letiva houden zich daar niet aan. Een paar weken later wordt Sam door Letiva gebeld dat ze niet meer na school mag van haar ouders omdat ze nog met hem omgaat. Thuis wordt Letiva geslagen door haar vader en broer. Haar broertje en haar moeder slaan haar niet maar ze hebben de opdracht gekregen van hun vader om niet tegen letiva te praten. Ze mogen niet meer met letiva praten en haar moeder mag haar allen nog voor het ontbijt uit haar kamer halen en de rest van de dag moet ze op haar kamer blijven.

Rechercheur

Maar op een gegeven moment belt Levita Sam in de nacht op om te zeggen dat ze ontsnapt is en dat ze op het zandpaadje is. Sam gaat haar gelijk halen. Als ze dan thuis komen vrijen ze en gaan ze slapen. De volgende ochtend worden ze wakker door het gegil van zijn moeder die roept dat Sam naar school moet. Als Sam dan beneden komt met Letiva kijken zijn ouders en zijn zusje raar op. Sam vertelt het hele verhaal aan zijn ouders en zegt dat hij wil dat Letiva bij hun kan intrekken. Dat kan natuurlijk niet. Sam en zijn ouders krijgen hierover ruzie. Letiva kan dit niet meer aan horen en gaat weg. Sam gaat achter haar aan. Dat maakt veel indruk bij zijn ouders en zij mag voorlopig blijven. Sam en Letiva gaan die dag niet naar school. Als Sam zijn ouders naar hun werk zijn wordt er aan de voordeur gebeld het zijn Letiva haar ouders. Het zusje van Sam doet open zodat ze Sam en Letiva niet zien. Letiva haar vader wordt heel erg boos aan de deur en roept naar binnen dat Letiva naar huis moet komen. Als dit geen zin heeft gaan Letiva haar ouders naar de ouders van Sam op het werk. Ze praten met de ouders van Sam en besluiten dat ze letiva die avond komen halen. Die avond staan haar ouders dus voor de deur. Ze praten met Letiva en ze zeggen dat ze dit gedrag er wel uitslaan. Sam zijn vader begrijpt eindelijk wat Sam bedoelt. Hij helpt Sam en Letiva ontsnappen. Hij brengt ze naar de buren en de buurman brengt ze naar een camping van zijn broer. Daar kunnen Sam en Letiva voor een tijdje blijven.. De vader van Sam heeft geregeld dat Sam zijn school kan afmaken in de buurt van de caravan . Voor Letiva is dit helaas niet mogelijk zonder toestemming van haar ouders.. Dus Sam gaat elke dag gewoon naar school en maakt zijn examens en is Letiva alleen in de caravan. Maar als ze een paar weken in de caravan slapen voelt Letiva zich niet zo lekker. Dus ze besluiten naar de huisarts te gaan. Letiva blijkt zwanger te zijn. Ze willen allebei het kind houden. Letiva wordt op een dag gebeld door een vriendin van haar en Letiva vertelt haar alles over het zwanger zijn en zo. Letiva belt op advies van die vriendin haar moeder en ze spreekt met haar af dat ze alleen met haar een keer afspreekt, als haar vader en broers niet thuis zijn. Sam besluit met haar mee te gaan. Als ze bij het huis van Letiva zijn, gaat Sam naar zijn eigen huis. Als Letiva binnen is bij haar moeder is het heel gezellig, maar haar moeder was iets vergeten bij de supermarkt en ze wil dat snel even halen. Als haar moeder net de deur uit is komt haar jongste broer binnen met een mes. Hij zegt: “sorry maar het moet” en dan steekt hij haar 2 keer in haar buik. Sam vertrouwt het toch niet als hij op weg is naar zijn eigen huis en gaat terug naar Letiva. Als hij haar huis binnen komt ziet hij letiva op de grond liggen met bloed op haar buik. En het broertje van Letiva zit op de grond naast Letiva en huilt. Sam belt gelijk het ziekenhuis en er komt een ambulance. In het ziekenhuis kan letiva gered worden, maar het kindje niet.

Letiva en Sam blijven wel samen en trouwen later.

REACTIES

E.

E.

In dit verslag staat dat rechercheur van Buren aan het eind van het verhaal dood gaat, maar dat is helemaal niet het geval. Na zijn operatie wordt hij gewoon weer beter.

13 jaar geleden

L.

L.

Wel goed maar veeeeeel te veeel informatie! je hoeft geen boek te schrijven hoor!

13 jaar geleden

S.

S.

Heeeiii ik moet een leesverslag erover maken en aan dit verslag heb ik super veel!! En het is eeen geweldig boek!! <3

13 jaar geleden

M.

M.

huh dit klopt helemaal niet! jij zegt dat van buren kanker heeft en dat hij overlijdt, maar dat is helemaal niet zo! ten eerste heeft hij een tumor, en ten tweede wordt hij geopereerd en slaagt de operatie. veel meer weet je er niet over!

13 jaar geleden

I.

I.

Best wel veel maar wel goed :D

13 jaar geleden

V.

V.

goeie samenvatting alleen alles staat er wel drie keer in...
en dat van van buren klopt niet want hij gaat niet dood
maar verder heel handig :)

13 jaar geleden

L.

L.

hoihoi, ik vind dit echt een superboek en jij hebt het ook superleuk hier weer opgeschreven maar idd van buren gaat niet dood maar hij heeft wel een tumor en dat is kanker(dat was voor mirte eerdere reactie)!!

12 jaar geleden

D.

D.

heey ik heb egt veel aan deze site maar wel een betere samenvatting maken he want dit klopt niet helemaal

12 jaar geleden

K.

K.

Deze samenvatting is erg slecht. Veel te lang en bovendien onoverzichtelijk.

12 jaar geleden

L.

L.

ik vind dit heel slecht want alles staat er wel drie keer in en die van buren overlijd helemaal niet!!!

12 jaar geleden

R.

R.

als jullie weten dat t niet klopt zet t er dan elf goed in en loop niet te zeiken

11 jaar geleden

S.

S.

huh waarom zeuren jullie wees blij anders ga zelf een samenvatting maken en doe niet moeilyk

11 jaar geleden

A.

A.

puberTIJD ja? heel slim hoor ;) Bovendien is alles echt 3x gezegd en klopt de helft er helemaal niet van. Ik mag hopen dat je dit niet ingeleverd hebt...

11 jaar geleden

A.

A.

dit is geen samenvatting meer maar gewoon het complete boek! Alles staat er zo ongeveer 3 keer en het is veel te langdradig!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Eerwraak door Helen Vreeswijk"