Overdosis door Helen Vreeswijk

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Overdosis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1466 woorden
  • 6 januari 2010
  • 165 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
165 keer beoordeeld

Boekcover Overdosis
Shadow
Een groepje vrienden laat zich meeslepen in de roes van partydrugs. Onschuldig, denken ze, gewoon wat meer, wat langer extra plezier. En bovendien, het is reukloos, kleurloos en bijna smaakloos. Tot ze verstrikt raken in het web van dealers en drugs. Langzaam valt de groep uit elkaar. Op een avond gaat het helemaal fout.
Een groepje vrienden laat zich meeslepen in de roes van partydrugs. Onschuldig, denken ze, gewoon wat meer, wat langer extra plezier. En bovendien, het is reukloos, kleurloos en bi…
Een groepje vrienden laat zich meeslepen in de roes van partydrugs. Onschuldig, denken ze, gewoon wat meer, wat langer extra plezier. En bovendien, het is reukloos, kleurloos en bijna smaakloos. Tot ze verstrikt raken in het web van dealers en drugs. Langzaam valt de groep uit elkaar. Op een avond gaat het helemaal fout.
Overdosis door Helen Vreeswijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Genre
Hedendaags verhaal

2. Onderwerp
Drugs, Vriendschap, (deels) Detectiveverhaal

3. Toon
Realistisch

4. Naam en karakter van de belangrijkste personages

Gopal: Een aardige jongen van Surinaamse afkomst, hij zorgt voor iedereen en voelt zich verantwoordelijk voor het groepje omdat hij met zijn 17 jaar de oudste is.

Bart: De rijkste, hij krijgt veel zakgeld omdat zijn ouders een goeddraaiende zaak hebben. Hij wil liever niet met de XTC doorgaan.

Erik: Heeft het moeilijk thuis, zijn vader heeft het gezin verlaten. Erik zondert zich steeds vaker af en begint uiteindelijk drugs te dealen.


Emma: Een ruige meid die soms jaloers op haar tweelingzus Sanne. Ze is voorzichtige helft van de tweeling.

Sanne: De tweelingzus van Emma. Sanne is modebewust, ziet er goed uit, haalt goede resultaten op school, wil iedereen te vriend houden en kan goed omgaan met jongens.

Idde: Een Jongen met zware astma, hij is heel sociaal.

Joop: Drugshandelaar met zwaar verleden. Hij wil opnieuw aan de bak komen in het drugswereldje. Hij is getrouwd met Selma.

Jeffrey: Partner van Joop, ze produceren samen XTC pillen.

Selma: Wordt voorgesteld als een knappe vrouw, ze is ex-prostituee en getrouwd met Joop. Uit een vorige relatie heeft ze een zoontje van 3 jaar. Selma is zeer materialistisch ingesteld en heeft een verhouding met Jeffrey.

Koen: Junkie en hulpje van Joop.



5. Plot

Zes vrienden trekken al samen op sinds de basisschool. Op een dag stelt één van hen voor om wiet te proberen, gaan ze allemaal akkoord. Ze hebben geen verstand van wiet dus vragen ze uitleg aan Pim, die al veel geëxperimenteerd heeft met drugs. Pim en zijn vriend Stijn zijn onafscheidelijk maar Stijn heeft de reputatie een gevaarlijke jongen te zijn. Sanne vindt Stijn wel aardig terwijl Emma, haar tweelingzus, haar bedenkingen over hem heeft.

Tijdens een feest stopt Stijn drugs in Sanne’s drankje, ze raakt buitenbewustzijn en wordt verkracht door Stijn. Gopal gaat op zoek naar Sanne en vind haar in het bos met haar kleren losgerukt. Hij is de enige die iets van de verkrachting afweet en heeft Sanne beloofd om er tegen niemand iets over te zeggen. Na die avond belt Sanne Stijn op en vraagt waarom hij dit heeft gedaan en dreigt ermee om naar de politie te gaan, maar Stijn chanteert haar met naaktfoto’s. Emma krijgt argwaan bij het rare gedrag van haar zus. Ondertussen dealt Erik (in opdracht van joop) om geld te verdienen. Sanne wordt door het gebruik van drugs zeer agressief en op een avond vecht ze zelfs met haar eigen zus.

Na een paar weken verteld Sanne alles tegen de groep. Erik kon aan die foto’s komen door hem te gaan chanteren met zijn baas (joop), dat lukte. Ze hadden de foto’s. Op het muziekfestijn verkocht Erik veel van zijn pillen en ook Sanne, Idde, Gopal en Emma wouden eentje proberen. Bart wou hen tegenhouden maar niemand luisterde naar hem. Na een paar minuten lag Idde op de grond, hij hapte naar adem. Maar tevergeefs. De ambulance nam Idde en ook Sanne mee naar het ziekenhuis. Onderweg naar het ziekenhuis overleed Idde, Sanne raakte zwaar gewond. De pillen die ze ingenomen hadden waren namelijk giftig omdat ze verkeerd gemaakt werden

6. Ruimte

In verband met de geografische ruimte weet je dat de groep in een kleine stad gelegen in de uiterste zuidwesthoek van Gelderland woont. De stad is gelegen op enkele kilometer van Waal (een van de drukst bevaren rivieren van Europa) en heeft nog het uitzicht van een dorp.
Het verhaal speelt zich meestal af bij de personages thuis of in het jeugdhuis. In het geval van de drugsdealers wordt de garage, waarin Joop en Jeffrey drugs produceren, ook vaak als ruimte gebruikt.

7. Sociaal milieu

De meeste jongeren in dit verhaal zijn afkomstig van een stabiele thuis en hebben een goede opvoeding gekregen. Erik heeft het moeilijker doordat zijn vader het gezin verlaten heeft, hierdoor heeft zijn moeder ook geldproblemen.

Het sociaal milieu waarin de drugdealers en de junkies zich bevinden is natuurlijk minder stabiel. Ze hebben geen zekerheid en leven continu met de schrik dat iemand hun verboden praktijken kan achterhalen. De dealers leven in een wereld van concurrentie, gevaar en bedrog, ze proberen op allerhande louche mannieren zoveel mogelijk geld te verdienen. Het leven van de junkies bestaat enkel uit drugs nemen en mannieren vinden om eraan te geraken.

8. Tijd

Het tijdsverloop is grotendeels chronologisch. Tijdens het onderzoek naar de drugsdealers door de recherche wordt er wel een aantal keer gebruik gemaakt van flashbacks om alles voor de lezer duidelijk te maken. In het verhaal is de vertelde tijd langer dan de vertel tijd, aan het einde springt men bijvoorbeeld een paar weken verder.

9. Literaire stroming
Realistisch

10. Is de titel in overeenstemming met de inhoud?

Ja, de titel geeft duidelijk weer waarover het boek gaat. Het overkoepelend thema is drugs. Het boek begint met de begrafenis van Idde en eindigt met de dood van Idde, dit heeft dus beide met de overdosis drugs te maken.


11. Schrijftrant

De schrijftrant van Helen is zeer expressief en ze gebruikt vaak krachtige woorden om het standpunt van het personage duidelijk te maken. Er wordt ook veel jongerentaal gebruikt. Enkele voorbeelden:

• “ heftig wijs spul‘’
• “je bent een hork, een hitsig zwijn” brulde Selma”
• “Idde was de pineut, hij moest het spul gaan kopen. Ze hadden allemaal twee euro vijftig gelapt”
• “Languit als een gestrande walrus, met de afstandsbediening losjes in zijn hand”
• “Dat ik word gebruikt als sloof? Dat ik jouw rommel achter je dikke reet mag opruimen?”

12. Stijl

Het is boek vlot leesbaar door het goed verhaal maar ook door de zinsbouw die met slechts met periodes iets moeilijker maar over het algemeen is de zinsbouw eenvoudig.
Zoals ik bij het vorige punt al aangetoond heb, wordt er veel gebruik gemaakt van woorden om een bepaald gevoel sterker uit te drukken.
De jongeren onderling maken veel gebruik van jongerentaal. In de dialoogtaal van de dealers bevat veel scheldwoorden en dreigementen.

13. Eigen mening

Het boek bevat een zeer levendige taal wat leuk is om te lezen. Het komt vaak voor dat een dik boek mij afschrikt omdat ik denk dat het snel zal vervelen, maar niets was minder waar. Meestal neem ik een boek in de handen als de cover mij aanspreekt, maar bij dit boek was het de titel en de korte inhoud die ervoor gezorgd heeft dat ik het wou lezen, het boek heeft mij dan ook geboeid tot het laatste woord. Het verhaal was opgesplitst in drie delen die elkaar afwisselden, als eerste was er het deel dat ging over de jongeren en hoe ze evolueerden, het tweede deel ging over de drugsdealers en toonde hoe ze hun praktijken uitvoerden en in het derde deel kon je het politieonderzoek naar de drugdealers volgen. Ondanks het feit dat heel het boek vlot leesbaar was, was ik toch blij als er weer hoofdstuk over de jongeren aankwam omdat dat meer raakpunten heeft met mijn leven en ik mezelf in sommige dingen kon verplaatsen.


14. Bibliografie & Biografie

Maart 1961 (Den Haag), Helen Vreeswijk
Helen Vreeswijk werd geboren in 1961. Als kind hield ze er van om in bomen te klimmen en te voetballen met de jongens.
Tijdens haar schooltijd had Helen Vreeswijk het soms moeilijk omwille van haar dyslexie. Ze moesten vaak saaie boekjes lezen. Helen begon dan maar met het schrijven van haar eigen verhalen.
Ze wilde graag schrijfster of politieagente worden als ze groot was.
Ze ging dan ook bij de politie werken als vingerafdrukdeskundige (dactyloscopist). Al snel werd haar hulp ingeroepen bij het schrijven van de kinderpagina van het personeelsblad en dat werd een groot succes. Ze volgde een cursus kinder- en jeugdliteratuur en als eindopdracht moest ze een scriptie schrijven. Dat werd haar debuutroman.
Ze kwam regelmatig in contact met daders en slachtoffers van gedwongen prostitutie. Haar ervaringen bij de recherche heeft ze verwerkt in haar boeken, waarin misdaad tegen en door jonge volwassenen een grote rol speelt. Haar werk blijft de grootste inspiratiebron voor haar boeken.
Ze begon met schrijven als uitlaatklep. Door haar werk bij de politie maakt ze ook vervelende dingen mee en dan is een hobby erg belangrijk.
Helen Vreeswijk woont nu in een klein dorpje in Gelderland. Ze is getrouwd en heeft twee dochters.
Helen Vreeswijk schrijft misdaadverhalen voor jongeren. Deze misdaadverhalen zijn vaak gebaseerd op waar gebeurde verhalen over ontvoeringen, jeugdbendes, sektes, loverboys, stalkers en drugs. Natuurlijk zit er ook steeds een groot deel fictie in de verhalen om ze spannend en begrijpelijk te houden. En soms combineert Helen Vreeswijk meerdere zaken in een boek zodat ze het thema van verschillende kanten kan belichten.
Helen Vreeswijk wil met haar misdaadverhalen jongeren bewust maken en hen waarschuwen voor de gevaren van de hedendaagse maatschappij.

• 2009 Ontvoerd 15+
• 2008 Eerwraak 14+
• 2007 Chatroom 14+
• 2007 Overdosis 14+
• 2006 De stalker 1
• 2005 Loverboys 14+
• 2003 Bruiden van God 12+
• 2002 Het losgeld 10+
• 2002 Stuurloos 13+
• 2001 Het geheim van Brute Han 10+

Bronnen Bibliografie en biografie:
Plaats hier je eigen bronnen.

REACTIES

D.

D.

Ik zoek recensies over het boek overdosis van helen vreeswijk

13 jaar geleden

B.

B.

Hoe kan Gopal nou de oudste zijn als er al eentje auto rijd broodje lul

12 jaar geleden

S.

S.

misschien had Gopal nog geen rijbewijs ? --'

11 jaar geleden

K.

K.

@barqi twas eric, fouten maken is menselijk.

10 jaar geleden

R.

R.

Goede Vergelijking,heb er veel aan gehad !

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Overdosis door Helen Vreeswijk"