De procedure door Harry Mulisch

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover De procedure
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 848 woorden
  • 30 oktober 2009
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
2 keer beoordeeld

Boekcover De procedure
Shadow

Victor Werker doet onderzoek naar het geheimzinnige moment waarop dode materie overgaat in leven. De verteller in De Procedure lokt de lezer met de belofte dat die in de geheimen van dit moment zal worden ingewijd. Om deze belofte gestand te kunnen doen is een duivels spel met het goddelijke vereist, dat Victor Werker noodlottig zal worden.
De Procedure (1998) …

Victor Werker doet onderzoek naar het geheimzinnige moment waarop dode materie overgaat in leven. De verteller in De Procedure lokt de lezer met de belofte dat die in de geheimen v…

Victor Werker doet onderzoek naar het geheimzinnige moment waarop dode materie overgaat in leven. De verteller in De Procedure lokt de lezer met de belofte dat die in de geheimen van dit moment zal worden ingewijd. Om deze belofte gestand te kunnen doen is een duivels spel met het goddelijke vereist, dat Victor Werker noodlottig zal worden.
De Procedure (1998) is een aangrijpend boek waarin Mulisch wederom alle registers bespeelt.

De procedure door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: De procedure
Auteur: Harry Mulisch
Jaar van uitgave: 1998
Uitgeverij: De Bezige Bij, Amsterdam
Druk: 1998
Aantal blz.:
Opbouw van het boek: 3 akten, 12 hoofdstukken

Samenvatting:

Akte A Het Spreken
In de eerste akte wordt Victor Werker voorgesteld als wetenschapper. Dit wordt ook duidelijk gemaakt door middel van vele flashbacks, onder meer een flashback waarin wordt beschreven hoe twee mannen de schepping van god nabootsten door het maken van een golem uit een stuk klei. Nadat dit zeer uitvoerig is beschreven, wordt verteld over zijn vader, een gevierd militair die maar 1 keer per maand behoefte heeft aan seks. Zijn moeder wil echter graag zwanger worden en rekent daarom precies uit op welke dag ze het met haar man moet doen. Dit lukt en daarna wordt de bevalling omschreven. Het komt er op neer dat hij gelijk geboren wordt met een drieling, de gebroeders Dodemont, die te vroeg worden geboren en daarom te weinig melk van hun moeder kunnen krijgen. Op die manier krijgt hij 3 melkbroeders.

Akte B De Zegsman
De tweede akte bestaat uit drie brieven van Victor aan zijn dochter Aurora. Deze blijkt later voor de bevalling al gestorven te zijn. Daarom is Victor ook door Clara verlaten. In deze brieven vertelt hij aan Aurora zijn hele leven. Het belangrijkste wat hieruit naar voren komt is, dat hij gevraagd is om een boek te schrijven over zijn belangrijk scheikundige/biologisch ontdekking, Het allereerste levende organisme uit een stukje klei, de eobiont genoemd. Hij moet dit boek toegankelijk maken voor het gewone publiek. Hij noemt dit boek alvast Aurora's Key to Life. Uit de brieven komt ook duidelijk naar voren dat hij een groot tegenstander heeft, namelijk zijn jaloerse collega Brock.


Akte C Het Gesprek
Victor maakt zich op om zijn melkbroeders te ontvangen. Hij laat hun als een soort rechtbank over hem oordelen. Eigenlijk komt het tijdstip hem niet goed uit, hij wacht op een telefoontje uit Stockholm over een nominatie voor de Nobelprijs. De volgende dag wil hij bellen naar Zweden, waar zijn ex-vrouw woont, maar door een technische storing luistert hij een planning voor een moord af. Dit telefoontje heeft in een straal van 1000 meter rond zijn huis plaatsgevonden. Hij probeert de plaatsen die beschreven werden te vinden, maar stopt er uiteindelijk maar mee. Als hij thuis komt, probeert hij tot rust te komen. Dan gaat de bel, als hij open doet, dringen er twee mannen binnen die hem doodsteken.


Verhaalanalyse:

Tijd & ruimte:
Het boek speelt zich af omstreeks 1994, want dit is de datum van de brieven die hij schrijft naar Aurora. Door de flashbacks speelt het ook nog in ander tijden af.

Het verhaal is niet chronologisch verteld want er zitten flashbacks in naar het verleden naar heel vroeger.

Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af. Het ene hoofdstuk gewoon bij Victor thuis in Nederland. Dan is er weer een flashback naar een joods volk. Het speelt zich af in Nederland, Californië, Venetië en Caïro.

Vertelperspectief:
Het perspectief in het verhaal wisselt nogal eens. Het begint dat de schrijver eerst tot de lezer zelf spreekt. Later spreekt hij uit het hij-perspectief maar later in de brieven wordt het weer het ik-perspectief.

In het boek is de hoofdpersoon een uitvinder/onderzoeker en hij wilde eerst schrijver worden. Harry Mulisch had precies het omgekeerde. Hij is een schrijver en wilde uitvinder/onderzoeker worden. Dus eigenlijk geeft dit boek het beeld weer wat Harry Mulisch eigenlijk wilde.

Spanning:
De spanning in het boek was in het begin en in het eind goed aanwezig in verband met de gebeurtenissen die toen plaatsvonden. In het middenstuk met de brieven aan Aurora is er iets minder spanning aanwezig.


Thema & motieven:
Thema:
Een man die een belangrijke ontdekking doet en daarvoor word gestraft. Hij wordt gestraft vanwege zijn ontdekking dat een levend wezen gemaakt kan worden uit een klomp zand.
Motieven:

Personages:
Victor Werker is een slimme en geleerde man die altijd opzoek is geweest naar de geheimen van DNA en het maken van leven. Hij heeft dit ook bereikt maar kan geen normaal leven leiden en heeft een hoop problemen met Clara. Het is dus niet echt een sterke man die alles kan bereiken wat hij wil.

Clara Veith is de vrouw van Victor. Ze wordt niet echt heel duidelijk beschreven maar haar karakter is heel sterk en ze neemt zelf grote beslissingen die ze door niemand in de weg laat staan. Ze houdt van Victor maar scheidt van hem als hij bij de bevalling van de dode Aurora het niet volhoudt en weggaat voor een tijdje.

Titel, ondertitel en motto:
Titel: "De procedure" slaat op de procedure die er moet worden afgelegd om nieuw leven te creëren. Eerst doet de joodse rabbi dat en later lukt het Victor Werker ook.
Ondertitel: Het boek heeft er geen.
Motto: Het boek heeft 3 hoofdstukken die ieder een motto vormen. Je hebt Akte A Het Spreken, Akte B De Zegsman en Akte C Het Gesprek.

Genre:
Dit boek is een psychologische roman, het boek draait om hoe Victor Werker denkt en doet. Hij zet al zijn gedachten in brieven die hij naar Aurora schrijft.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De procedure door Harry Mulisch"