Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1977 woorden
  • 12 juni 2009
  • 202 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
202 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1 Boekbeschrijving
A Het Gouden Ei, Tim Krabbé
B 1984, Bert Bakker Amsterdam
C 98 bladzijden
D Geen
E Geen
F Het boek is ingedeeld in vijf scènes, die tegelijkertijd ook de hoofdstukken aangeven. Dit zijn vier grote delen en één hele kleine. De hoofdstukken zijn alleen aangegeven met een cijfer.
G Het is erg moeilijk te zien wat er op de voorkant staat. Het lijkt op gouden eieren die door de ruimte zweven. Dat heeft te maken met de droom van Saskia.

2 Samenvatting
Rex en Saskia houden hun vakantie in frankrijk. Als hun benzine op is stoppen ze even bij een benzinestation om bij te tanken en uit te rusten. Terwijl ze daar zijn denk Saskia aan die keer dat de benzine op was en Rex benzine ging halen. Ze heeft toen drie uur zitten wachten en dacht telkens aan de nachtmerrie die ze als kind heeft gehad. Ze droomde toen dat ze in een gouden ei opgesloten zat en door de ruimte zweefde. Ondertussen staat Raymond Lemorne achter het benzinestation op een goede prooi te wachten voor zijn actie. Raymond Lemorne is een scheikunde leraar met ontzettend rare ideeën. Op zijn zestiende springt hij van een flat om te kijken wat er dan gebeurt. En een paar jaar later red hij een kind van een verdrinkingsdood. Als hij dat heeft gedaan wil hij ook iets proberen wat daar totaal het tegenovergestelde van is.

Zijn plan is om een vrouw in zijn auto te lokken zodat hij haar kan ontvoeren. Hij vraagt aan verschillende vrouwen of zei hem willen helpen met een aanhangwagen op zijn auto te koppelen omdat hij een mitella heeft. Al deze pogingen mislukken. Tot Saskia hem aanspreekt over zijn sleutelhanger in de vorm van een letter R. Hij zegt tegen haar dat hij haar er wel één kan geven als ze even instapt. Ondertussen wacht Rex op Saskia. Na een tijdje vindt hij het verdacht en belt hij de politie en de hotelreceptie waar ze zouden overnachten. Ook vraagt hij even na bij het tankstation waar ze is gebleven. Maar ze weten er allemaal niks van.
Acht jaar later is Rex met Lieneke op een vakantie in Italië. Hij vraagt haar daar ten huwelijk, maar vertelt ook over Saskia en wat hij voor haar voelde. Na hun vakantie in Italië start Rex een opsporingscampagne om te weten te komen wat er acht jaar geleden met Saskia gebeurt is. Hij krijgt wel veel reacties op deze campagne maar geen goede of handige. Na een paar dagen meld Raymond Lemorne zich bij Rex. Rex herkent hem van acht jaar geleden maar weet niet wat er gebeurt zou kunnen zijn. Raymond Lemorne beloofd hem alles te vertellen mits hij het zelfde ondergaat. Dus Rex stemt hier mee in. Raymond Lemorne neemt hem mee naar het tankstation waar Saskia verdwenen is. Hij geeft hem een slaapdrankje en verteld het hele verhaal. Als hij wakker word ligt hij onder de grond in een doodskist, Leven begraven.
Lieneke probeert Saskia en Rex nog te vinden na rex zijn verdwijning. Maar het is nooit gelukt ze te vinden

3 Verhaalfiguren
A
Rex Hofman:

Uiterlijk: is niet beschreven.
Gedrag: is niet echt duidelijk.
Karakter: Rex is een serieuze en rustige man. Die over veel dingen nadenkt. En als het nodig is weet hij van doorzetten

Saskia Ehlvest:
Uiterlijk: Het enige detail is dat ze rood gespoeld wriemelhaar heeft
Gedrag: is niet echt duidelijk.
Karakter: Ze is een beetje apart. En heeft een aantal aparte gewoontes. En ze is redelijk baldadig.

Raymond Lemorne:
Uiterlijk: is niet beschreven
Gedrag: Hij doet heel schijnheilig en oneerlijk
Karakter: Alles wat in hem opkomt wil hij ook daadwerkelijk uitvoeren. Hij is dus redelijk ondoordacht.


Lieneke:
Uiterlijk: is niet beschreven
Gedrag: is niet echt duidelijk
Karakter: Een beetje onderdanig, vooral naar Rex toe.

B
Alle figuren zijn gegeven karakters. Je leert de personen niet echt kennen. Vandaar dat het uiterlijk en het gedrag van de personen niet altijd verteld wordt. Maar een uitbouwkarakter zou ook helemaal niet nodig zijn in dit verhaal. Want het gaat meer om het verhaal dan om de personages persoonlijk.

4 Ruimte
A
Het verhaal speelt zich op vier plaatsen af.
Hoofdstuk 1: Benzinestation in Frankrijk
Hoofdstuk 2: Italië
Hoofdstuk 3: Geen plaatsbepaling
Hoofdstuk 4: Amsterdam
Hoofdstuk 5: Geen plaatsbepaling

B
Voorbeeld belangenruimte (blz. 25):
Het werd nacht.
De cassiere ging weg. De pompbediende die haar als laatste had gezien ging naar huis, slapen. Rex was de enige in het benzinestation die Saskia ooit had gezien. Hij belde het hotel maar ze kwam niet en kwam niet. Hij belde de politie, geen ziekenhuis registreerde haar.
Rex liep ellipsen om zijn auto en het servicegebouw en bij geen enkele terugkomst was ze er. Nog maar zelden scheidde de Autoroute een auto af. Een zacht zoemende stilte daalde over het TOTAL-station.

De nacht was, zoals voorspeld door haar strepen, zuiver en helder, eindeloos. Ze was ergens. Het brak zijn hart dat hij niet kon weten waar.
Ten slotte bleef hij in de auto zitten, starend naar het blocnootje met getallen en naar het briefje onder de ruitenwisser dat af en toe op een punt bewoog. Willen slapen, niet kunnen slapen en slapen werden één gedachte: Saskia overkwam op dit moment iets gruwelijks. Het was alsof hij voelde wat zij nu voelde – de angst en de eenzaamheid van het Gouden Ei, en alsof daarmee zijn wens eindelijk in vervulling was gegaan: één met haar worden.

Dit stukje speelt zich af bij een tankstation in de avond. Wat een hele enge sfeer meegeeft. Er is ook nog eens iemand vermist dus dat maakt het extra luguber.
En hij denkt ook nog aan wat er wel allemaal niet met Saskia zou kunnen gebeuren op dat moment terwijl hij elk moment zelf slachtoffer kan worden van bijvoorbeeld een ontvoering.

5 Vertelwijze
Voorbeeld vertelwijze (blz. 97):
Toen Lieneke Rex’ brief kreeg was ze bezig aan de maandelijkse schoonmaakbeurt van haar kamer. Ze legde de brief op tafel en maakte alles af. Voor het eerst in lange tijd ruimde ze haar hele afdruiprek op, waste sommige dingen opnieuw, droogde ze af, en zette alles in de kast.
Daarna ging ze zitten en las de brief. Ze las hem vijf keer achter elkaar. ‘Onvolwassen klagerig gezeur,’ dacht ze. ‘Ik hou van hem. Maar ik kan hem toch nooit van Saskia afpakken.’
Hoe ze moest reageren wist ze niet. Ze belde een goede vriend die ook een kennis van Rex was en die raadde haar aan hem toevallig tegen te komen. Ze had de brief zaterdag gekregen en besloot daarmee tot het volgende weekeinde te wachten. De hele week legde ze de hoorn naast de haak als ze een boodschap moest doen.

Het boek is geschreven in de alwetende hij-vorm. De eerste twee hoofdstukken worden uit het perspectief van Rex verteld. En hoofdstuk drie uit het perspectief van Raymond Lemorne Raymond Lemorne. En bij hoofdstuk vier weer bij Rex. Tot slot word het vijfde hoofdstuk uit het perspectief verteld van Lieneke die niks van de twee gruwelijke moorden weet.


6 Tijd
A
Het verhaal speelt zich af van 1975 t/m 1983. Er worden dan nog wel stukken verteld van de jeugd van Raymond Lemorne en Saskia, de jeugd van hun speelt zich af rond 1950.

B
Het verhaal wordt niet-chronologisch verteld. Een voorbeeld is dat eerst Saskia ontvoerd word en dan pas het levensverhaal van Raymond Lemorne verteld wordt.

C
Voorbeeld flashback (blz. 59)

Maar hoe haar in de auto te krijgen?
Een beeld kwam boven: een paar weken geleden hàd hij een hem totaal onbekende vrouw in zijn auto gehad. Hij had er niet bij stil gestaan omdat het door haar functie was gebeurd – maar was dat alles geweest?
Toen hij in Moulins zijn bestelde hout had gehaald was er zo gauw niemand van het gewone personeel in de beurt geweest.
De telefoniste was toen bij hem in de auto gesprongen, meegereden naar de loods en had hem geholpen het hout op zijn imperiaal te laden en vast te sjorren. Het was een niet speciaal sportief ogende of stevig gebouwde vrouw geweest. Maar ze had het met een plezier gedaan alsof ze op zo’n karweitje geloerd.
Omdat ze en vrouw was? Een vrouw sjouwde en tilde niet – was dat wat het leuk maakte? Een vrouw timmerde niet – had Gabrielle daarom willen timmeren?

En ook als ze het niet leuk vond: zou het ontregelende van een beroep op haar spierkracht een vrouw niet op het verkeerde been zetten? – haar afleiden van haar natuurlijke qui-vive tegenover een vreemde man?

In het verhaal komen veel flashbacks voor. De functie van deze flashback is het bedenken van een ontvoering van een vrouw in een auto.

7 Motieven
Verdwijning:
In het boek zijn er twee mensen verdwenen. Saskia en Rex worden allebei, weliswaar op een ander tijdstip, vermist.

Het Gouden Ei:
Saskia had toen ze klein was nachtmerries over een gouden ei waar ze in zat en door het heelal zweefde. Alleen als ze tegen een tweede gouden ei zou botsen zou ze verlost worden want, doormiddel van een explosie worden beide eieren verwoest. Ze had claustrofobie dus dat maakte het extra erg.
Het claustrofobische gevoel dat ze krijgt als ze in het ei zit, krijgt ze later ook als ze levend begraven in een kist ligt. De explosie geeft de gelijke dood aan van Saskia en Rex.

8 Titel en motto
A
Saskia had toen ze klein was nachtmerries over een gouden ei waar ze in zat en door het heelal zweefde. Alleen als ze tegen een tweede gouden ei zou botsen zou ze verlost worden want, doormiddel van een explosie worden beide eieren verwoest. Ze had claustrofobie dus dat maakte het extra erg. Het claustrofobische gevoel dat ze krijgt als ze in het ei zit, krijgt ze later ook als ze levend begraven in een kist ligt. De explosie geeft de gelijke dood aan van Saskia en Rex.
(dit is het zelfde als bij motieven, maar de titel en dit motief zijn nou eenmaal hetzelfde.)


B
Het boek heeft geen motto.

9 Thema
De verdwijning van Saskia en Rex heeft alles te maken met de nachtmerries over het gouden ei van Saskia

10 Stijl
A
Voorbeeld zinsbouw (blz. 33, 34):

De Fransen waren er al, zoals iedere middag wanneer Rex en Lieneke op het gewonen strand arriveerden. Het zand was daar wat minder fijn, hier en daar lag een platgetrapt colablikje en van de camping, slechts een cactuslaantje ver, klonken iel Italiaanse hits, maar minder goddelijk was het er eigenlijk niet.
Ze groeten de Fransen, en gooide hun badhanddoeken twintig meter verder in het zand. Die Fransen, drie in getal, behoorden tot dezelfde twee minderheidsgroepen als Rex en Lieneke; ze hadden geen kinderen en het waren buitenlanders. Een moeilijk thuis te brengen stel: twee mannen van een jaar of dertig, en een Chinees of Vietnamees meisje. Je kon ze je voorstellen als drugshandelaren, maar ook als beginnende linkse advocaten of leden van een popgroepje

Voorbeeld zinsbouw 2 (blz. 55)
Het werd weer zomer en Lemorne maakte een paar lange ritten over de provinciale wegen rond Autum. Lifters genoeg, en regelmatig zag hij meisjes alleen. Maar als hij stopte dook vanachter een boom of een muurtje altijd een jongen op: ‘Jullie zijn bedriegers maar ik niet. Ik heb ruimte genoeg voor twee, maar ik stopte omdat ik háár alleen wilde meenemen.’ En hij reed verder.


Ik vind de zinsbouw relatief makkelijk. Er staan niet zoveel moeilijke woorden in en ze zijn niet al te lang. Het is ook erg makkelijk te lezen omdat er niet veel detail verteld word in de zinnen. Daardoor krijg je geen lange zinnen en raak je de draad niet snel kwijt.

B
De schrijver gebruikt een aantal woorden die je ook makkelijker zou kunnen zeggen. Dat zijn er niet zoveel maar wel een stuk of twintig.
Voorbeelden Moeilijke woorden:
cellofaan = doorzichtige kunststof
qui-vive = op je hoede zijn
réprésentant = vertegenwoordiger

Wat me ook opviel was dat hij bijvoorbeeld niet tankstation schrijft maar TOTAL-tankstation. Hij noemt vaak ook gelijk het merk van iets zoals Volkskrant of dus Total, alsof dat er een extra waarde aan geeft.

REACTIES

P.

P.

Thanx voor de samenvatting :)

13 jaar geleden

J.

J.

goeie samenvatting heb en 9,5 gekregen tnks

13 jaar geleden

N.

N.

Net en duidelijk, handig :)

13 jaar geleden

A.

A.

Zo mooi en ontroerend..
bedankt pop! :)

13 jaar geleden

P.

P.

bijna geen spanning in het boek jammer

12 jaar geleden

I.

I.

thnx, ga ik zeker gebruiken!

12 jaar geleden

P.

P.

Leuk

12 jaar geleden

M.

M.

in de laatste zin staat 'Lieneke probeert Saskia en Rex nog te vind' ik denk dat je vinden bedoelt verder goede samenvatting

12 jaar geleden

J.

J.

woooow, in 1 woord helemaal geweldig!!!!!!!!! ik heb een 9,8 op mijn verslag!!!!!!! lang leve Mr. Anoniem!!!

12 jaar geleden

S.

S.

anoniem en dan staat er toch onderaan je naam... beetje jammer kerel...

9 jaar geleden

A.

A.

netjes gedaan hoor, hier en daar wat sel fouten maar verder ziet het er goed uit en ik red me er prima mee:)

12 jaar geleden

K.

K.

goede samenvatting maar er zitten wel spelfouten in de tekst. doe er wat aan.

12 jaar geleden

P.

P.

Zo hè hè, eindelijk een goede samenvatting. Die anderen zijn veel te slecht en te langdradig. Goed hoor!

12 jaar geleden

P.

P.

Hoeveelste druk is dit boek?

11 jaar geleden

K.

K.

Hey, het is een goed verslag. Het enige foutje is dat het uiterlijk van Raymond Lemorne wel beschreven. Op blz. 85. (Een ongeveer vijftigjarige heer, rijzig en goedverzorgd, aangenaam en tegelijk gebiedend. Hij had kort grijs-blond haar en droeg een ongekreukte beige regenjas.)

11 jaar geleden

A.

A.

Harstikke bedanktx je heb me erg geholpen

9 jaar geleden

M.

M.

Goed verslag als het gaat inhoud en uitwerking, maar las we grammaticaal kijken heb je best wat schrijf- en formuleringsfouten gemaakt.

9 jaar geleden

A.

A.

mijn leraar nl controleert via internet de boekverslagen, heeft iemand tips zodat ze het niet vinden?

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"