Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Meisje met negen pruiken
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 655 woorden
  • 1 april 2009
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
16 keer beoordeeld

Boekcover Meisje met negen pruiken
Shadow

Meisje met negen pruiken is het ontroerende en ontwapenende dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Sophie van der Stap schreef een aangrijpend verslag over de 54 weken waarin ze chemotherapie onderging.
Openhartig én met humor vertelt ze over doktersintriges en geroddel van zusters, kaal worden en wenkbrau…

Meisje met negen pruiken is het ontroerende en ontwapenende dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Sophie van der Stap schreef een …

Meisje met negen pruiken is het ontroerende en ontwapenende dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Sophie van der Stap schreef een aangrijpend verslag over de 54 weken waarin ze chemotherapie onderging.
Openhartig én met humor vertelt ze over doktersintriges en geroddel van zusters, kaal worden en wenkbrauwen stiften, daten en verliefd zijn op dokter K, pruiken shoppen en dansen in nachtclubs, maar ook over de gewenning, haar onzekerheden, angsten en, onvermijdelijk, de dood. Haar negen pruiken geven haar elk een ander gevoel en een andere persoonlijkheid, en helpen haar haar ziekte te overwinnen.

Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting:
Het boek gaat over een jong meisje dat kanker krijgt. En hoe ze hiermee omgaat. Het begint allemaal wanneer Sophie in het ziekenhuis is voor een aantal klachten. Ze heeft last van steken, een long vol vocht en ze is een paar kilo lichter. Ook heeft ze last van vermoeidheid en ademt lastig. Haar long moest worden leeggepompt. De zuster zei, dat wanneer het gelig was het een ontsteking was. Na het wegpompen van het vocht, wilde de dokter haar een weekje in het ziekenhuis hebben voor verschillende onderzoeken. Hij wilde onder andere haar weefsel onderzoeken. Een week later, op 26 januari zoals ze vertelt, kreeg ze te horen dat ze kanker heeft. Sophie en haar familie hadden gerekend om een infectie of een rare bacterie die ze had opgelopen tijdens een van haar reizen. Sophie vertelt over de woorden die ze nog herinnert van het gesprek met de dokter: Agressief, uitgezaaid, en zeldzaam. En de laatste zin: ‘Het is al een uitdaging om het weg te krijgen, maar de echte uitdaging is om het weg te houden. Als we je al kunnen helpen dan…‘

Sophie krijgt 54 weken chemokuur, verschillende onderzoeken en een bot-scan. Later blijkt uit de bot-scan dat het niet in haar botten zit, en ook dat het niet is uitgezaaid naar lever, maar dat het er dicht bij zit. Sophie vertelt over hoe het is om kaal te worden, en pruiken uit te zoeken. Maar vooral over hoe ze zich voelt, met haar ziekte en hoe ze er mee omgaat.

Ze leert iemand kennen die ook kanker heeft gehad. Ze wilde iemand hebben die met haar kon mee praten en haar moed kon inspreken. Later in het boek wordt ze verliefd op deze jongen, Juriaan, maar de liefde komt niet van twee kanten.
Later komt Sophie op tv, bij de wereld draait door. Hier hebben ze het over haar verhaal en over haar ziekte. Via deze uitzending komt Chantal bij haar terecht. Ze stuurt een mailtje naar Sophie en vertelt dat zij ook kanker heeft en nog maar 2 jaar te gaan. Sophie en Chantal worden goede vriendinnen en helpen elkaar graag. Sophie heeft veel respect voor Chantal. Dit komt, omdat ze ondanks haar prognose nog steeds zo positief door het leven gaat, en geniet van alles om haar heen.
In het boek leer je ook heel goed de liefde van Sophie voor mannen kennen. Aan het begin, als ze nog niet weet dat ze kanker heeft, vind ze elke nieuwe witte jas weer spannend. En ook vertelt ze over haar liefde voor Rob en Juriaan. Uit de scans die Sophie heeft, elke 2 maanden, blijkt dat haar ziekte langzaam verdwijnt. Toch moet ze worden bestraald, alleen de kans dat hierdoor haar kanker helemaal weg gaat is heel klein. Dat komt, omdat het heel slecht bereikbaar is, en op een lastige plek zit. Haar long kan erg beschadigen en ook haar lever en haar nieren. Voor de bestraling moet ze heen en weer naar Rotterdam, in totaal 3uur, voor 10minuten bestraling. Ze doet net alsof ze de hoofdrol speelt in Star Wars. Ze vindt namelijk dat het allemaal wel een beetje lijkt. Een masker, en laser/licht
stralen. Op deze manier probeert ze een beetje te vergeten dat ze wordt bestraald.
Na de bestraling blijkt dat Sophie schoon is. Maar op dat moment gaat het heel slecht met Chantal. Het blijkt dat ze uitzaaiingen heeft in haar hoofd en ze moet meteen bestraald worden. Na nog een gênant moment van Sophie is dit het einde van het boek, of Chantal het over leeft kom je dus niet te weten.

Mening over het boek:
Het is erg leuk om te lezen hoe ze er mee omgaat dat ze kanker heeft.
Door elke keer een nieuwe pruik te dragen voelt ze zich toch een beetje iemand anders en hoeft ze er niet elke keer aan te denken dat ze kanker heeft.
Echt een hilarisch boek

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap"