Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Alles is Anders door Victoria Farkas

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Alles is Anders
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1163 woorden
  • 5 maart 2009
  • 91 keer beoordeeld
Cijfer 7
91 keer beoordeeld

Boekcover Alles is Anders
Shadow
Alles is Anders door Victoria Farkas
Shadow
Alles is Anders – Victoria Farkas

Samenvatting
Thomas zit op 3 Havo en is een jongen van 14 jaar. Hij komt vlak voor zijn 15e verjaardag erachter dat zijn vader, waarvan hij dacht dat het zijn vader was, niet zijn echte vader is.
Hij moest van zijn moeder iets opzoeken in haar nachtkastje, daar vindt hij een geboorteakte waar de naam van zijn moeder op staat, maar niet de naam van zijn vader, Sam. Als hij beneden komt vraagt hij zijn moeder waarvoor dat er niet opstaat. Zijn moeder verteld dat zijn echte vader haar moeder in de steek heeft gelaten vlak na hij wist dat de moeder van Thomas zwanger was. In de tijd dat haar moeder zwanger was heeft ze een nieuwe vriend gevonden, Sam. Ze zijn na een jaar getrouwd, en Thomas weet niet anders dan dat hij zijn vader is. Hij is er heel erg boos over dat zijn ouders, nouja zijn moeder en Sam, het zolang voor zich hebben gehouden, en dat hij er uiteindelijk zelf achter moest komen.

Juul is een meisje van 15 jaar, en zit op 3 Havo. Ze heeft een nier die niet meer werkt, en ze wacht al heel lang op een donor nier. Tot die tijd moet ze 3 dagen in de week een nierdialyse ondergaan. Ze heeft het heel leuk met haar vriendinnen en hebben altijd lol.


Op een dag gaat Thomas even rond surfen op het internet, en komt hij op een site, daar is een soort forum waar je kunt praten over allerlei dingen. Eerst moet hij zich aanmelden, en een soort schuilnaam verzinnen, hij vindt Victor wel een mooie naam. Hij leest een bericht over de dood, en gaat kijken in dat forum. Mensen praten daar over dat onderwerp.
Ook Juul doet dat als ze bij de nier dialyse is. Zij heeft als schuilnaam Marjolein verzonnen. Ze heeft daar nooit wat te doen, dus gaat ze ook maar rond surfen, en komt op die zelfde site terecht.
Juul wordt geraakt door de berichten die de mensen allemaal schrijven, vooral over dat wat Daan schrijft. Hij vertelt dat hij het leven helemaal niet meer ziet zitten en dat hij liever dood is dan dat hij leeft. Juul wil nog lang niet dood en schrijft daar een bericht over terug.
Ook Thomas leest de berichten en is onder de indruk van de berichten die Marjolein (de schuil naam van Juul) stuurt en schrijft ook berichten in dat forum.
Juul en Thomas willen graag weten wie Daan precies is zodat ze hem kunnen helpen, en chatten buiten het forum veel met elkaar op MSN. Allebei beginnen ze elkaar leuk te vinden, en hopen dat ze in het echt ook leuk zijn.
Ze spreken een keer af bij Artis, Juul zal daar heen gaan met school, en Thomas ook.
Gelukkig is het daar druk, zodat als Thomas een enge griezel is Juul tenminste meteen weg kan lopen.
Als ze met school bij Artis komen botst Juul in het reptielenhuis tegen een jongen aan. Ze kijkt hem meteen in zijn mooie blauwe ogen en is diep onder de indruk. Ook Thomas denkt ‘ wat een leuk meisje is dat!’ Op de afgesproken plek ziet Juul dezelfde jongen staan wachten. Het blijkt Thomas te zijn. Ook Thomas is erg blij dat het Juul was. Ze praten heel lang met elkaar, maar als Juul zegt dat het lijkt alsof iemand niet de waarheid heeft gezegd tegen Thomas loopt hij boos weg.

Als ze voor de 2e keer afspreken in het park, heeft Thomas ook Daan uitgenodigd om te komen, ze denken dat Daan Alex is, een jongen bij Thomas uit de klas, hij wordt altijd gepest en niemand vind hem aardig, maar allebei wisten ze dat hij niet zal komen. Ondertussen probeert Thomas op school vrienden te maken met Alex zodat hij meer vertrouwen in hun had, en misschien meer uit hem te krijgen.


Dan ziet Thomas Jacco het park inlopen, het lijkt net alsof hij heel erg zenuwachtig is en of hij iemand zoekt. Maar daar denken hij niet meteen bij na. Jacco is een klasgenoot van Thomas, hij is heel erg populair op school en ziet er altijd goed uit, maar eigenlijk is hij daar helemaal niet blij mee.

In die tijd msn’en Thomas en Juul bijna iedere dag met elkaar.

Als op een dag Daan een mailtje stuurt naar Thomas, waar in staat dat hij er een einde aan wil maken en er genoeg van heeft, weet Thomas zeker dat Daan er een einde aan wil maken. Ze belt meteen Juul, die moe in bed lag, dat ze meteen moest komen. Samen gingen ze naar het huis van Alex. Volgens de moeder van Alex was Alex iets aan het doen wat hij veel eerder had moeten doen. Op het zelfde moment hoorden ze een hele harde knal. Een fietser was geschept door een auto.
Hij bewoog niet meer. Ze zagen hoe de ambulance met sirenes aan kwam gereden en hoe de gewonde in de ambulance werd gelegd. Op dat moment kwam Alex aangelopen. Thomas vroeg meteen wat hij had gedaan omdat ze dachten dat hij onder de auto was gekomen.
Alex zei dat hij op karate les was gegaan om meer zelfvertrouwen te krijgen.
Toen ging de pieper van Juul, ze zou opgepiept worden als er een nieuwe nier voor haar beschikbaar zou zijn. Maar ze had helemaal niet verteld dat ze een nierziekte had aan Thomas, dus Juul zei dat ze dringend weg moest en liep weg.
Thomas ging achter haar aan en nam de volgende trein naar het AMC in Amsterdam.

Toen hij daar aan kwam, ging hij meteen naar de kamer van Juul’s tante, tenminste dat dacht hij. Toen hij bij de kamer was, zag hij alleen Juul zitten, met haar ouders, hij vroeg zich af waar haar tante was waar ze over vertelde. Juul vertelde dat ze had gelogen, en dat haar tante geen zieke nier had, maar Juul zelf.
Thomas werd boos, omdat zij ook al de waarheid achter had gehouden, zoals zijn ouders dat hadden gedaan, en liep boos weg.
Hij kwam bij een wachtkamer waar hij even ging zitten. Daar kwamen een man en een vrouw aangelopen, de man herkende hij ergens van, maar hij wist zo snel niet waarvan.

Toen opeens schoot het hem te binnen, het waren de ouders van Jacco. Hij had dat ongeluk gehad met de auto. Toen wist hij ook meteen dat Jacco de Daan was van het forum. Omdat de vader van Jacco, Daan heette.

Thomas ging meteen terug naar Juul om zijn excuses aan te bieden en te vertellen wat hij wist. Juul begreep hem. Even later werd ze opgehaald voor de operatie.

De dag na de operatie ging hij terug, het ging veel beter met Juul en de nier was aangeslagen. Toen Juul vroeg of Thomas bij haar in het ziekenhuisbed wilde gaan liggen, trok hij zijn jas en zijn schoenen uit, en deed wat ze vroeg. Toen wist Thomas dat het goed was.

REACTIES

I.

I.

suupper mooiijjj verhaal en een super samenvatting!!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Alles is Anders door Victoria Farkas"