Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Morgen sla ik terug door Joost Heyink

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Morgen sla ik terug
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1461 woorden
  • 15 februari 2009
  • 272 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
272 keer beoordeeld

Boekcover Morgen sla ik terug
Shadow
Morgen sla ik terug door Joost Heyink
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting
Rob woont samen met zijn vader en moeder, maar ze zijn niet gelukkig. Jenny, de moeder van Rob, wordt mishandeld door Berend, de vader van Rob. Rob vertelt heel weinig, hij is erg gesloten. Hij heeft een chatvriendje, Berry, waar hij wel wat meer aan vertelt. Zo weet Berry over de mishandeling van Jenny.
Als Rob en Jenny samen zijn, zegt Rob wat hij vindt: het gaat zo niet langer, ze moeten weg. Jenny vindt dat het nog niet nodig is, want Berend is aan het veranderen (dat zegt hij). Als Rob blijft aanhouden, belooft Jenny te vluchten, als ze nog één keer wordt geslagen. Die avond is het weer raak. Als Rob in z’n bed ligt hoort hij beneden van alles. Hij gaat naar beneden en treft zijn moeder aan, helemaal bont en blauw geslagen. Ze zegt Rob dat het genoeg is geweest.
De volgende dag gaat Berend even weg, Jenny en Rob grijpen hun kans. Ze mogen allebei één tas pakken en gaan dan zo snel mogelijk weg. Op het moment dat ze in de auto zitten, komt Berend terug. Hij probeert de portier open te doen, maar dat lukt niet. Hij weet dat Jenny een slechte rijder is en niet veel durft, dus gaat hij voor de auto staan. Het maakt Jenny echter niets uit en rijd gewoon weg. Ze raakt daarbij Berend, die over de motorkap valt. Als ze verder rijdt, ziet ze dat Berend bewegingloos op straat ligt en ze gaat terug. Het is echter een truc: Berend springt op en probeert haar te pakken. Zonder er bij na te denken slaat Rob hem, waardoor Berend weer neer valt.
Ze scheuren weg en na een tijd rijden komen ze aan op hun bestemming: een vakantiehuisje, ver weg. In hun nieuwe omgeving moeten ze alles veranderen: auto, achternaam en hun leven. Rob gaat naar een nieuwe school en Jenny gaat werken in een bibliotheek. Op Rob z’n eerste schooldag, vindt hij meteen een meisje leuk uit z’n klas: Maria. Ze praten samen en ze nodigt hem uit op een feestje, de dag erna. Rob gaat naar dat feestje en ze worden verliefd. Ze spreken voor een paar dagen later weer af.
Ondertussen is Berend druk aan het uitvinden waar z’n gezin zou kunnen zijn. Hij doet er alles aan: gaat naar familie, vrienden, haalt spullen overhoop, maar hij komt niets te weten. Als hij op een avond z’n verdriet gaat verdrinken komt hij een vriend tegen die vraagt of Rob geen MSN heeft. Berend had wel eens over Berry gehoord en gaat op onderzoek uit. Hij doet of hij niets weet wat hij allemaal aan Berry heeft verteld. Zo verteld Berry dus dat hij en z’n moeder gingen vluchten ergens ver weg, bij een oude vriendin van Jenny, in een grote stad 100 km verder of een huisje op de hei. Daar heeft Berend niet zoveel aan, maar hij geeft niet op. Hij pakt de agenda van Jenny en zoekt alle vrouwennamen op die hij niet kent. Hij schrijft ze op en bekijkt welke overeenkomen met de eisen. Hij vindt er twee, hij gaat bij beide langs maar allebei tevergeefs.
Als Rob na een tijdje weer is op MSN gaat, spreekt hij Berry. Na een aantal dingen niet begrepen te hebben, komen ze er allebei achter dat het z’n vader was die achter MSN zat. Rob vertelt dit aan z’n moeder en is bang, maar z’n moeder zegt dat hij ze toch nooit kan vinden. Rob verteld ook alles aan Maria, die heel goed voor hem is. Jenny en Rob hebben het heel erg leuk op de nieuwe plek.
Berend bedenkt dat ze misschien op een vakantiepark zitten en zoekt alle vakantieparken op de hei af. Hij krijgt zo een lijstje van parken waar ze zouden kunnen zitten. Hij gaat ieder park opbellen en zegt dat hij van de politie is. Hij vertelt dat Jenny, onbekend onder welke achternaam, wel bekend dat ze veertig is, op hun park zit met haar zoon. De politie moet hen onverwacht overvallen.
Na heel veel telefoontjes heeft hij de juiste. De volgende dag gaat hij er meteen heen. Hij besluipt ze via de achterkant van het huisje en stormt binnen. Hij grijpt naar de keel van Jenny zodat ze rood aanloopt. Hij zegt dat als ze niet meegaan dat dit het einde wordt van hun beiden. Rob twijfelt geen moment en pakt een stok. Hij slaat z’n vader neer. Samen vluchten ze met de auto weg, maar dan komt Berend achter ze aanrijden. Ze rijdt zo hard als ze kan, maar heeft geen idee waar ze zit. Na een lange race, gedeukte auto en een kapotte voorruit staan ze stil tegen een boom. Berend was verder gereden, maar zodra hij het merkt, remt hij en keert om. Jenny probeert uit alle macht de auto te starten maar het lukt niet. Berend komt in volle vaart op hem af, maar komt in het kanaal terecht. Jenny en Rob zien een deel van hem in de lucht vliegen en het andere deel zinkt met de auto in het kanaal.
Een paar weken later zijn ze nog hartstikke blij op de plek waar ze wonen en ze blijven daar.
Bespreking van een verhaalaspect
Spanning
De globale spanning van het verhaal is op de toekomst gericht. Het is de vraag of Berend Rob en Jenny zal vinden en wat hij dan met ze zal doen als dat zo is.
Lokale spanningen in het verhaal zijn bijvoorbeeld het stuk dat Jenny en Rob gaan vluchten en dat Berend ze ziet en ze niet wil laten gaan, of toen hij ze had gevonden op het vakantiepark.
De schrijver werkt met cliffhangers: als het spannend wordt, breekt hij af en gaat over naar de andere persoon. Dit is bijvoorbeeld als Berend ze gevonden denkt te hebben of iets in z’n bol heeft, dan wordt er overgeschakeld naar Jenny en Rob.
Er wordt ook gebruik gemaakt van informatievoorsprongen, een voorbeeld: je weet dat Berend rond het vakantiehuisje sluipt, maar dat Jenny en Rob niets wetend zitten te eten.
Leeservaringen beschrijven
Onderwerp
Het onderwerp spreekt mij wel aan, want het is spannend. Je hoort wel eens over huiselijk geweld, bij de ouders, maar toch had ik het nooit zo bekeken. Als je wil vluchten, moet je bijvoorbeeld alles veranderen.
Ik had het verhaal van te voren wel een beetje zo verwacht, niet dat Berend dood zou gaan, maar wel dat hij ze zou vinden en dat het daarna uiteindelijk toch goed zou komen met Rob en Jenny.
Ik ben niet anders over het onderwerp gaan denken, ik vond het slecht en nu nog steeds.
Ik heb wel eens een boek gelezen over kindermishandeling, Blauwe plekken, maar nooit over de mishandeling van de moeder. Daarom vond ik dit boek ook wel een beetje bijzonder, want kindermishandeling komt in boeken vaker voor dan de mishandeling van de ouders.
Gebeurtenissen
Ik vind dat er genoeg gebeurtenissen zijn waardoor het mij blijft boeien en het tempo ligt hoog waardoor het nog net iets spannender wordt.
De gebeurtenissen zijn niet herkenbaar en maar de meeste zijn wel geloofwaardig. Alleen een paar gebeurtenissen zijn niet geloof waardig (genoemd in de eerste persoonlijke reactie). De verhalen die niet zo geloofwaardig zijn, zijn wel verrassend en origineel. Vooral de autorace vond ik wel origineel.
Personages
De hoofdpersoon is heel levendig, omdat er veel wordt gesproken over hoe hij zich voelt en door de gebeurtenissen gaat hij zelf ook leven. De andere personen zijn ook vrij levendig, want door de gebeurtenissen kun je hun ook goed volgen.
Ik vind dat Rob en Jenny zich logisch gedragen. Rob slaat zijn vader als het niet anders kan en Jenny doet er alles aan om te ontsnappen. De beslissingen die ze nemen vind ik dus begrijpelijk, behalve de beslissingen van Berend.
Bouw
Het verhaal is in chronologische volgorde, dus de gebeurtenissen volgen logisch op elkaar. Het heeft niet echt een speciale opbouw, er wordt bijvoorbeeld geen informatie achter gehouden, maar toch is het wel spannend. Het is ook geen ingewikkelde opbouw.
De verhaallijnen zijn goed met elkaar verbonden, want Maria wordt er een beetje bij betrokken.
Ik vind het een plezierig slot, want alles komt goed en Berend is dood, dus daar hoeven ze niet meer bang voor te zijn.
Taalgebruik
Ik vond het makkelijk om te lezen. Ik denk dat het taalgebruik daar ook mee te maken had, maar ook de opbouw. Het verhaal bevat precies genoeg beschrijvingen om de nodige dingen te weten te komen, maar de overbodige dingen achterwege te laten.
Er zitten best veel dialogen in het verhaal, wat ik wel leuk vind, want zo ben je overal direct bij betrokken.

REACTIES

R.

R.

wow echt mooi gemaakt, en het verhaal is echt ontroerend ik heb het boek ook gelezen ik kon na de 1e bladzijde al niet meer stoppen echt een aanrader

xRachelx

12 jaar geleden

A.

A.

Moest hem lezen voor school. Spannend boek! Aan teraden ??

8 jaar geleden

A.

A.

Supergoed verslag

8 jaar geleden

A.

A.

als ik de waarheid moet zeggen heb ik dit alleen gelezen omdat ik een samenvatting moest maken dussss dankjeeeeee

7 jaar geleden

D.

D.

Dankjewel, ik had dit nodig

7 jaar geleden

L.

L.

slecht slecht gemaakt

7 jaar geleden

L.

L.

50 blz gingen over hoe ze vluchten en 90 blz gingen hoe gelukkig ze leefde saai boek

7 jaar geleden

L.

L.

goed

6 jaar geleden

J.

J.

jammer dat je soms verschillende lettertypes/lettergroottes gebuikt. Verder top!

6 jaar geleden

Senna

Senna

Goed verslag!
Ik moet een boektoets en een Flitspresentatie doen over dit boek!

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Morgen sla ik terug door Joost Heyink"