Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Rendez - vous door Esther Verhoef

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Rendez - vous
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1510 woorden
  • 12 februari 2009
  • 64 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
64 keer beoordeeld

Boekcover Rendez - vous
Shadow
Rendez - vous door Esther Verhoef
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Leesverslag

I. Titelbeschrijving
Noteer de primaire gegevens van het boek. Denk aan titel, eventuele ondertitel, jaartal eerste druk. Verklaar de (onder)titel

Titel: Rendez vous
Verklaring titel: het betekent “weerzien” waarschijnlijk betekent het dat ze zichzelf weerziet, zoals ze zich vroeger voelde. En dat ze voor het eerst voor zich zelf kiest.
Ondertitel: geen
Jaartal eerste druk: april 2006

2. Motto
Vaak heeft een boek een motto. Neem in dat geval dat moto over in je verslag. Leg uit wat het betekent en wat het motto met het verhaal te maken heeft.


Motto: welcome to the other side
Uitleg: het boek gaat over een droom, waarvan iedereen dat die ook inderdaad prachtig is. Maar dat de werkelijkheid soms heel anders kan zijn. En dat achter een mooi plaatje een hele andere kant kan zitten.

3. Minisamenvatting
Maak een minisamenvatting van ongeveer vier zinnen, met daarin hoofdpersoon, thema, belangrijkste gebeurtenis en (soort)slot.

Simone en Erik met hun 2 kinderen verhuizen naar Frankrijk om daar een soort hotel te beginnen. Ze hebben daar een oud huis voor gekocht dat word opgeknapt door het aannemersbedrijf van peter, hij blijkt een bedrieger te zijn en een crimineel en word uiteindelijk vermoord door een van zijn werknemers Michel. Hij misbruikte Simone, hij had Simone en Michel betrapt want hun hebben een geheime relatie.

4. Opbouw
a. Is er een proloog/epiloog? Zo ja, noteer kort de inhoud en de functie ervan

Proloog/epiloog? Er is geen proloog wel een epiloog, ook bestaat het boek uit deel 1 en deel 2.
Funcite epiloog: hierin lees je dat eigenlijk het mooie leventje in frankrijk ook werkelijk het mooie leventje in frankrijk is geworden. En dat simone zwanger is, maar van wie staat er niet bij.

b. Is het boek in hoofdstukken verdeeld? Zo ja, hoeveel?
Ja het boek is in hoofdstukken verdeeld, het zijn er 50. sommige hoofdstukken hebben een sub-hoofdstuk waar een moment uit de toekomst (ondervraging op het politie bureau) word beschreven.

c. Hebben de hoofdstukken een titel? Zo ja, noteer ze, mits er niet al te veel zijn.

Hebben de hoofdstukken een titel? nee

d. Valt je iets op aan de hoofdstuktitels?
-

e. Als het boek niet in hoofdstukken is verdeeld, hoe is dan de geleding?
De hoofdstukken zijn gewoon genummerd. En de nummering gaat door in deel twee. Wel hebben sommige hoofdstukken een sub-hoofdstuk.

5. Plaats en ruimte
a. Waar speelt het verhaal zich af? Wees zo nauwkeurig mogelijk en probeer niet alleen het land aan te geven, maar ook de naam van een stad - als die genoemd wordt in het boek.
Plaats: Het verhaal speelt zich af in frankrijk. In het plaatsje.
b. Is die plaats van belang of tamelijk willekeurig gekozen?
Is de plaats van belang: ja zeker, het gaat echt over een droom realiseren in frankrijk. En over de moeilijke taal en andere gewoontes.

6. Tijdsduur
a. Hoe lang duurt het verhaal ongeveer? (= vertelde tijd)
hoe lang duurt het verhaal: het verhaal duurt als het goed is precies een jaar of iets langer. Dat staat in de epiloog. “een jaar geleden…..begon het allemaal….”

b. Is de verteltijd groter, kleiner of gelijk aan de vertelde tijd?

Vertel tijd: het begin is wel precies elke dag weergegeven maar in het midden, (van het jaar/verhaal) is een groot deel weggelaten waarin ook weinig gebeurd.

7. Datering
a) Wanneer speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in het heden, de eerste druk was in 2006 dus het zal zich rond die tijd ook wel afspelen.

b) Waaruit heb je dat afgeleid? (Citeer!)
er staat nergens een jaartal, alleen jaargetijden. En verder komen er gewoon moderne dingen in voor zoals een computer, internet en een mobiele telefoon.

8. Tijdsvolgorde
a. Is het verhaal chronologisch verteld? Zo nee, hoe is de tijdsvolg¬orde dan?
Het hoofdverhaal is chronologisch verteld. In het hoofdverhaal worden ook geen flashbacks verteld. Soms wel gedachten van Simone over iets wat ooit is gebeurd gekoppeld aan het heden. De sub-hoofdstukken gebeuren in de toekomst maar alle sub-hoofdstukken bij elkaar worden ook chronologisch verteld. Er zijn dus niet verschillende toekomstbeelden of flashbacks.

b. Als er flashbacks in het verhaal zitten, wat is de functie daarvan?

Er zitten geen flashbacks in het verhaal

9. Perspectief
a. Is er sprake van een ik-perspectief, een personaal perspectief of van een alwetende verteller?
Ik-perspectief

b. Geef een citaat waaruit dit duidelijk blijkt.
Blz. 155
Ik had het zovaak gezien op tv. Zo vaak erover gelezen. De hele wereld deed het. Mijn eigen zwager, een goede vriendin, hele volksstammen. Iedereen. Dus waarom ik niet?
c. Wisselt dit perspectief ergens in het boek? Zo ja, toon dit dan aan met een goedgekozen fragment.
Nee het wisselt nergens

10. Vertelwijze
a. Vertel hoe het verhaal in grote lijnen verteld wordt (veel beschrijvin¬gen, veel dialogen, als herinne¬ring aan vroeger, in welke werkwoordstijd e.d.). (Citeer!)
het verhaal word verteld vanuit Simone, het boek bestaat vooral uit gedachte over hoe de situatie is en wat er is voorgevallen en over beslissingen die ze moet maken. Dat wordt allemaal afgewisseld door dialogen.
Het is ongeveer 50% dialoog en 50% gedachtes.


b. Zijn er bepaalde eigenaardigheden met betrekking tot typografie, lay-out en dergelijke?
Neej alles is gewoon standaard

11. Spanning
a. Is het verhaal spannend?
Het verhaal is zeer zeker spannend

b. Op welke manier(en) probeert de auteur het verhaal spannend te maken?
De auteur laat je eerst denken dat Simone de moord heeft gepleegd. Dat doet tie door vanaf het begin te beschrijven dat ze word opgepakt door de politie en de verhoren. Ook gaat Simone verschillende keren opzoek naar gif.
Allemaal heel spannend dus, omdat uiteindelijk blijkt dat ze het helemaal niet gedaan heeft.

12. Personages
a. Wie is de hoofdpersoon van het verhaal? Motiveer je antwoord.
Simone, van uit haar word het hele verhaal verteld. En alle problemen die er gebeuren draaien ook om haar. Of is haar schuld (zegt ze)

b. Is dit een karakter of een type? Leg dit uit.
?

c. Noteer welke andere, belangrijke, personen er in het boek voorkomen.
Erik: Simone haar man, hij is lief en betrouwbaar, hij is echt een leider.

Bastian: oudste kind van Simone en Erik. Is best wel een wijsneusje
Isabelle: tweede kind van Simone en Erik. Gewoon een meisje meisje
Bleu: de hond, een soort husky

Peter: de baas van het aannemersbedrijf, had/heeft connecties met terroristen. Maar een vies mannetje omdat hij simone 2x aangerand heeft om zo aan geld te komen. En hij is een alcoholist.
Michel: de minnaar van Simone. Typsiche franse man van tussen de 20 en 25.

d. Zijn dit karakters of types?

13. Motieven en thema
a. Welke motieven herken je in het boek?

b. Formuleer het thema van het boek. Je kunt hierbij gebruik maken van secundaire literatuur, Literom in de mediatheek en internet.
Het is een psychologische thriller, dat staat in het boek.

14. Minirecensie
Oordeel: ik vond het een heel goed boek. En zeer zeker een thriller. Het boek slokt je helemaal op, je leest hem zo uit.

15. Samenvatting
Maak een samenvatting (niet te lang!), waarin je de hoofdlijn van het verhaal reconstrueert.
Het begint allemaal dat Simone en Erik een huis hebben gekocht in frankrijk. Het is hun droom om hier kamers te gaan verhuren. Ze slepen hun 2 kinderen ook mee. De aannemer die hun huis gaat opknappen is peter. Hij heeft een bedrijfje waar jongens werken met allemaal een strafblad. Simone en Erik en de kinderen moeten zolang in een caravan slapen. Simone begint een verhouding met Michel, een van de werknemers en ongelooflijk lekker. Erik heeft het namelijk te druk met het huis en ze voelt zich heel erg alleen.

Peter geeft op een dag een feest, waar Simone en Erik heen gaan. Michel is daar ook, ze blijven daar slapen omdat ze te dronken zijn. Simone en Michel vrijen achter het huis, peter betrapt ze en maakt een foto.
Later gaat peter dreigen met die foto, Simone moet hem elke week 250 euro betalen anders verteld hij alles aan haar man. Vanaf dan maakt ze moordplannen en doet ze er alles aan om terug te gaan naar Nederland.

Opgegeven moment komt Simone peter tegen in het dorp. Daar zegt hij tegen haar dat het hem heel erg spijt. Hij geeft haar zelfs haar geld terug en legt uit dat hij jaloers was en geld nodig had voor een nieuw project.

Michel word naar een ander project gestuurd in Baskenland en dan is het een tijdje rustig. Totdat peter Erik vraagt of hij hem geld wil lenen om een nieuw project te starten.
Erik wil dat, maar Simone is daar zwaar op tegen omdat ze peter nog steeds niet vertrouwd.
Michel is dan ondertussen ook weer terug, maar Simone zegt hem voorgoed vaarwel en ze vrijen nog 1 laatste keer.
Ze weerhoud Erik ervan, en dan wordt ze opnieuw bedreigd door peter. Hij verkracht haar bijna.

Ze gaat helemaal overstuur naar Michel en verteld dan het hele verhaal. Het blijkt ook dat peter geld achterhield voor zichzelf en zijn mannen niet altijd uitbetaalde.
Michel en vriend Bruno zijn zo witheet dat ze peter doodslaan. Simone die eigenlijk medeplichtig is word vrijgepleit door Michel. Uiteindelijk komt zo alles goed. Ze krijgt zelfs een nieuw kindje maar van wie staat er niet bij.
Al denk ik dat het kindje van Michel is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Rendez - vous door Esther Verhoef"