Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De brief voor de koning door Tonke Dragt

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover De brief voor de koning
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1420 woorden
  • 8 februari 2009
  • 84 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
84 keer beoordeeld

Boekcover De brief voor de koning
Shadow

Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur.

Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur. Het verzoek dat aan hem wordt gedaan blijkt een gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreige…

Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur.

Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal…

Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur.

Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur. Het verzoek dat aan hem wordt gedaan blijkt een gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Maar hij is vast van plan de uiterst belangrijke brief bij koning Unauwen te bezorgen. De Zwarte Ridder met het Witte Schild heeft niet voor niets zijn leven gegeven...

De brief voor de koning door Tonke Dragt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Boekverslag: De brief voor de Koning

Verslag door: Tariq Hashem Klas: V2b Datum: 08-02-09

Schrijver: Tonke Dragt

Illustraties: Tonke Dragt (zelf de illustraties gemaakt)

Uitgave: 1962

Uitgeverij: Leopold (1923)

1. Wat voor soort verhaal is het?
Het is een historisch verhaal dit houdt in dat het in de middeleeuwen afspeelde. Ze gebruiken in dit verhaal nog allemaal paarden, geen stroom, lange reis dagen enz… Het gaat erom dat Tiuri een belangrijke brief naar koning Unauwen moet brengen. Door die lange reis van 3-4 weken beleefd hij van alles.

2. Waar speelde de gebeurtenissen zich af?
De gebeurtenissen speelde zich bijna overall in de rijken af. Het rijk van Koning Dagonaut en in het rijk van Koning Unauwen.

De plekken waar het zich afspeelde:
1. Herberg Yikarvara (hier moest hij opzoek gaan naar Ridder Edwinem)
2. De dwaas van de boshut (op zijn tocht kwam hij de dwaas tegen)
3. Het bruine klooster (zijn overnacht plaats)
4. Kasteel Mistrinaut (daar word Tiuri gevangen genomen)
5. De herberg van de Zonsondergang (het verhaal van ewijn)
6. De boshut van Menaurus (daar bleef hij overnachten)
7. Bij Taki en Ilia (de hut waar zij na de lange tocht door de bergen bleven)
8. Dangia (hier werd hij via een list gevangen genomen)
9. De tol bij de Regenboog Rivier (hier moest hij tol betalen om over te steken)
10. De stad Unauwen (hier moest hij zijn opdracht voltooien)

3. In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Dit verhaal speelt zich duidelijk af in de middeleeuwen. Dit kan je duidelijk zien aan het verhaal: er is geen stroom, gebruiken alleen paarden of lopen, de reisdagen duren erg lang enz…

4. De betekenis van de Titel
Het boek heet de brief voor de koning. In dit boek moet Tiuri de brief die hij van de halfdode Edwinem(Ridder met het Witte Schild) heeft gekregen. Brengen naar de Koning van Unauwen dit is een zeer gevaarlijke taak. Waar hij alle gevaren moet trotseren. Hij mocht de brief nooit aan iemand laten zien. De informatie in de brief is uiterst geheim.


5. Informatie over het lezen en de verhaalsomloop
Het lezen ging bij erg goed. Door zoveel bladzijdes te lezen (341) is mijn lees vermogen ook gestegen. Het was niet moeilijk om te lezen want dit boek laat je doorlezen totdat je ook echt moet stoppen. Zo heb ik laatst nog 3.30 uur gelezen aan dit boek.

Ik kon aan de Titel opmaken dat het boek over een brief ging. Ik had dan ook verwacht dat iemand die brief moest brengen naar een Koning maar dat het zo spannend zou worden had ik nooit verwacht. Ik heb daarom ook met plezier gelezen.

6. De Hoofdpersoon en Bijpersonen
De Hoofdpersoon:

Tiuri is een jongen van 16 jaar, die er net zo uit ziet als andere jongens van zijn leeftijd. Ook heeft hij bruin haar en groene ogen. Hij is de zoon van Ridder Tiuri de dappere. Hij woont in een huis in de stad van Dagonaut. Tiuri is een erg dappere, geduldig, vriendelijk, op zijn opdracht uit en laat zijn beloftes uitkomen.

Bijpersonen:

Ridder Edwinem is
een heel belangrijk persoon in het boek, maar toch kan ik hem geen hoofdpersoon noemen omdat hij dood is. Hij is de ridder die Tiuri de opdracht gaf de brief te brengen naar de koning van Unauwen. Hij is een heel bekend dapper ridder, hij is een van de trouwste paladijnen van zijn koning. Hij draagt altijd een zwart harnas met een wit schild.

Piak is een betrouwbare en verstandige jongen, al is hij erg verlegen. Hij is niet bepaald rijk en hij loopt in eenvoudige kleren rond. Tiuri is piak tegengekomen toen hij zijn tocht door de bergen maakte. Toen hij bij de berghut aankwam van Menaurus kwam hij Piak tegen die zijn gids wilde zijn.

Koning van Unauwen
is de man, waarnaar Tiuri de brief moet brengen. Van uiterlijk en uitstraling, lijkt hij precies op Menaurus. Hij is erg hoffelijk en een grootman. Hij was best droevig toen hij de brief ontvangde.


7. 3 Fragmenten geciteerd uit het boek
1. ‘Het wijsje…’ wilde hij zeggen. ‘Piak, mijn vriend, heeft er een wijsje op gemaak…’ Maar eerst de boodschap! Hij haalde diep adem en toen sprak hij langzaam de raadselachtige woorden uit, langzaam, maar duidelijk en zonder aarzeling. Hij merkte dat wat hij zei, de koning trof. Hij meende in diens ogen schrik te lezen, en afschuw, droefenis en tenslotte toorn.

Hij was dus uiteindelijk bij de koning aangekomen om te vertellen wat er in die brief stond. Dat was dus geen goed nieuws. Ik vind dit een droevig stukje maar ook een mooi stukje omdat hij uiteindelijk kan vertellen waar hij zich zo voor moest inspannen.

2. ‘jij hoort hier’ zei Tiuri ‘Daar is alles mij gezegd. En dus blijf je hier. Wat is er eenvoudiger?’ Op dat ogenblik riep Menaurus uit de hut of ze kwamen ontbijten. ‘Hebben jullie met elkaar gesproken?’ vroeg de kluizenaar. ‘Is je besluit genomen, Piak?’ ‘Ja’ antwoordde Tiuri voor zijn vriend. ‘Piak blijft hier, in de bergen.’

Ik vond dit een erg droevig stukje want hier kwam het er dus op neer dat de goede vrienden afscheid zouden nemen na hun lange reis vol avonturen.

3. ‘geef me je zwaard’ beval de Koning. Tiuri gaf het hem. ‘Kniel neer’ zei de koning. De Koning sloeg hem met zijn plat van zijn zwaard op Tiuri’s schouder en zei; Tiuri sta op!’ Toen Tiuri was opgestaan, gespte Koning Dagonaut het zwaard om, en kustte hem.

Nu was Tiuri eindelijk ridder! Dit was een zeer vrolijk moment vond ik en ik was ook blij dat het verhaal zo eindigde.

8. Raad ik het boek aan of af?
Ik raad het boek erg aan het is dan ook echt een zeer leuk verhaal en ook erg spannend. Het eenigste nadeel is dat je zeer veel moet lezen (341). Het boek is voor oudere en jongere mensen met gemak te lezen. Dit verhaal zorgt er ook voor dat je niet kunt stoppen met lezen.

9. Informatie over de schrijver
Tonke Dragt is niet alleen schrijfster maar ze is ook tekenares, ze is geboren in Djakarta op12 november 1930. Het grootste deel van haar jeugd bracht ze door in Indonesie, waarvan drie jaar in een Japans gevangenkamp. Na haar studie aan de academie voor beeldende kunsten in Den Haag werd Tonke Dragt tekenlerares op een middelbare school. Ze woont nu in Den Haag, dichtbij de zee en de duinen. Tonke Dragt tekent de plaatjes in het boek vaak zelf. Ook in ‘De brief voor de koning’.

10. Samenvatting van het boek
Het boek gaat over Tiuri, een schildknaap van zestien jaar oud, die de nacht voor zijn ridderslag wakend in een kapel moet doorbrengen vier andere schildknapen. Hij moet op zijn knieën biddend voor een altaar zitten en mag niet praten, eten of drinken. Totdat er op de deur van de kapel gebonkt wordt. Tiuri denkt niet open doen, maar een geheimzinnige stem zegt: “Doe open in Godsnaam”. De man met een kap over zijn hoofd wijst Tiuri de weg naar een stervende ridder. Deze zegt tegen hem dat hij een brief moet bezorgen aan de Koning van Unauwen, die zeer belangrijk is, en dat hij een ring die hij hem geeft moet laten zien als bewijs. Op zijn weg komt hij vele gevaren en leert hij ook vrienden kennen zoals de Grauwe Ridders. Eerst zijn dit zijn vijanden maar later worden het zijn vrienden. Zij hebben een grauw schild, om de dood van de stervende ridder te wreken. Ze vertellen Tiuri dat hij de Ridder met het Witte Schild, Edwinem van Fosterra is. Die door verraad is gestorven door een val van de Rode Ridders, de ridders uit het land Eviellan, dat in oorlog is met koning Unauwen en de brief wil vernietigen omdat deze zeer geheime informatie bevat. 
In de bergen leert hij een jongen kennen, Piak, die bij een oude, maar wijze kluizenaar in de bergen leeft. Deze besluit met hem mee te gaan om hem over de bergen de weg te wijzen en als vriend. Er bloeit een grote vriendschap tussen de twee en zo komen ze in het Land van Unauwen. Nadat ze de meest gevaarlijke spion van Eviellan hebben uitgeschakeld, Slupor, en nog veel meer beleven, kunnen ze brief overbrengen aan Koning Unauwen.
Daarna gaan zij naar huis. Piak blijft na lang twijfelen bij Menaurus en Tiuri gaat alleen terug naar de stad. Daar ontmoet hij zijn vader en moeder weer en wordt hij tot ridder geslagen. Als hij later een ommetje gaat maken naar de kapel waar het allemaal begon, ziet hij zijn vriend Piak weer terug, die toch heeft besloten om zijn schildknaap te worden.

REACTIES

I.

I.

Dankjewel ! Kon dit goed gebruiken voor het maken van mijn filmverslag ! X-jes Ikke !

11 jaar geleden

I.

I.

wie is ikke

5 jaar geleden

M.

M.

zeer nuttige info my friend xx

7 jaar geleden

I.

I.

ik weet niet wat ik er van vind

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De brief voor de koning door Tonke Dragt"