Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hoe overleef ik mijn vakantie? door Francine Oomen

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Hoe overleef ik mijn vakantie?
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1842 woorden
  • 4 februari 2009
  • 156 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
156 keer beoordeeld

Boekcover Hoe overleef ik mijn vakantie?
Shadow
Hoe overleef ik mijn vakantie? door Francine Oomen
Shadow
- Titel:Hoe overleef ik mijn vakantie
- Schrijver: Francine Oomen

Samenvatting:
Rosa vindt de vakantie heel saai zo in haar eentje bij een stomme moeder en een nog stommere stiefvader.
Ze is op zoek naar avonduur. Als ze in het begin van de vakantie in een restaurant zitten krijgen Rosa en haar moeder voor de zoveelste keer weer eens ruzie. Rosa gooit een glas rode wijn over haar moeders jurk en dan heeft haar moeder er genoeg van ze stuurt Rosa weg. Jonas die aan een ander tafeltje zit vliegt achter haar aan om te kijken wie zij is en wat ze gaat doen.
Ze hebben buiten een lang gesprek en na een tijdje besluiten ze op avonduur te gaan. Ze gaan een wandeling door een berg maken. Na een poosje wandelen wordt Rosa moe, ze wil gaan eten maar eigenlijk mag dat niet van Jonas hij vindt dat ze zuinig moeten zijn op voedsel toch pakt Rosa een chocoladereep. Na een tijdje raken ze de weg kwijt ze pakken in plaats van de makkelijke wandeling de moeilijke wandeling en raken in veel problemen. Ze moeten als eerst een helen wilde rivier oversteken als jonasover de rivier heen is moet Rosa nog ze komt vast te zitten en wordt daarna meegesleurd. Jonas probeert te redden alleen Rosa komt niet uit het water als ze eindelijk naar een hele poos uit het water is zie ze dat er een hele snee in haar been zit. Na een poosje zijn ze helemaal de weg kwijt en komen ze Pierre tegen, hij zegt dat hij vrijheidsstrijder is maar Rosa gelooft hem helemaal niet. Pierre geeft hun eten en een slaap plek als het nacht is moet Rosa naar de wc ze ziet opeens een kist staan daarnaast ligt de sleutel en wil hem openmaken ze denkt dat ze het bewijs heeft dat hij helemaal geen vrijheidsstrijder is maar net op dat moment komt Pierre binnen. Hij legt haar weer in bed en als ze s`ochtends wakker worden gaan ze weer naar het hotel. Onderweg valt Rosa in een diepe kloof Pierre wil haar gaan redden alleen die valt nog dieper. Als jonasRosa met een touw haar naar boven heeft getrokken beginnen ze aan Pierre naar boven te hijsen als hij eenmaal boven is zien ze dat zijn schouder is gebroken. Jonas wikkelt er een verbandjeomheen en gaan naar het dorpje. Als ze nog maar 1 kilometer hoeven te lopen komen er opeens honden met daarachter politie. Pierre vlucht weg Rosa en jonasweten niet wat hij gaat doen. Als ze hebben gehoord dat hun ouders de politie hebben ingeschakeld omdat ze zo ongerust waren snapt Rosa opeens dat haar moeder wel van haar houdt en jonasdie is ook blij om bij zijn ouders te zijn. Als ze naar het zieken huis gaan om Pierre te bezoeken zit er een politie voor zijn kamer. Alexander vraagt aan de politieman waarom hij daar zit ze praten wat is het corsicaans en naar een tijdje zegt Alexander, Pierre was helemaal geen vrijheidsstrijder hij was een misdadiger hij heeft vorig jaar maart een hotel opgeblazen.


Thema: Avontuur.
Onderwerp: Vakantie.
Probleem: Verdwaald.

Leg de titel uit:
Hoe overleef ik mijn vakantie, het boek heet zo omdat als Rosa op vakantie is heeft ze de hele tijd ruzie met haar ouders en ze vind er geen bal aan en dan vraagt ze zich af: Ó, hoe overleef ik mijn vakantie.

Hoofdpersonen:
Rosa: Rosa is een meisje van elf jaar. Ze woont in Nederland en ze is vegetariër. Haar vader en moeder zijn gescheiden omdat haar moeder een andere vriend had: Alexander. Rosa heeft een broer van zestien jaar. Hij woont bij zijn vader en Rosa bij haar moeder. Ze durft heel veel en is een beetje kattig. Rosa ziet er een beetje jongensachtig uit. Ze heeft meestal een pet op die ze meestal achterste voren op heeft, daar onder uit komt haar bruine haar tot ongeveer op haar schouders. Haar kleding ziet er ook een beetje jongensachtig uit; een T-shirt en een korte broek met sportschoenen eronder. Rosa weet ook veel over de wildernis. Ze is heel dapper.
Toen ze verdwaald waren was ze heel moedig maar soms zag ze het even niet meer zitten ze heeft de heldentijd een sleutelhanger van met een foto van haar vader bij en dat brengt geluk.


Jonas: is een beleefde en verlegen jongen van elf jaar uit Nederland. Hij is enig kind. Hij is heel erg aardig en voorzichtig. Hij durft niet zoveel zoals Rosa maar hij is wel een doorzetter. Jonas heeft bruin krullend haar en hij heeft een klein rond brilletje. Hij heeft meestal een trui of een T-shirt aan en daar onder een spijkerbroek.

Toen hij er achter kwam dat ze verdwaald waren probeerde hij wel van alles om weer op het goede pat te komen, als er iets met Rosa was maakte hij zich zorgen en leefde helemaal met haar mee.

Pierre: is een Fransman. Hij is zestig jaar. Pierre is heel aardig en handig. Hij woont in Frankrijk op het eiland Corsica hoog in de bergen. Hij praat Nederlands omdat hij jaren lang in Nederland als kluizenaar bij de havens heeft gewerkt. Pierre was vroeger vrijheidsstrijder. Pierre heeft donkere wenkbrauwen waardoor het lijkt alsof hij heel boos kijkt. Hij heeft altijd een rode stro hoed op en hij heeft hele oude kleding aan met vieze vlekken en grote gaten erin. Pierre heeft een tuinbroek aan met bergschoenen eronder. Op zijn wang heeft hij een groot litteken.

Als hij ziet dat Rosa en Jonas verdwaald zijn neemt hij hun mee na zijn huis en geeft hun wat eten, hij zorgt heel goed voor Ros hij brengt Jonas en Rosa dan de volgende dag naar huis.

Bijpersonen:
Moeder van Rosa: Ze kijkt niet meer zo veel meer naar Rosa om en doet ook niet echt aardig tegen haar, ze is alleen maar bezig met Alexander. Maar toen Rosa vermist was, werd ze wel bezorgd om haar. Ze maakt vaak ruzie met Rosa.

Alexander: Alexanderis de stiefvader van Rosa, hij kan helemaal niet goed opschieten met Rosa, hij is ook heel streng en chagrijnig behalve tegen de moeder van Rosa tegen haar doet hij het omgekeerde.

Moeder van Jonas: Ze is heel aardig en wil het besten voor haar kind, als er iets met Jonas is moet hij er altijd over praten, ze is echt een lieve moeder.

Vader van Jonas: De vader van Jonas is 51, in de ogen van Jonas is hij een half bejaarde maar hij is wel aardig voor zijn familie en ook voor andere mensen.

Waar speelt het verhaal zich af:
Het verhaal speelt zich af op het eiland Corsica in het plaatsje Calenzana hoog in de bergen. In het begin van het verhaal speelt het zich af in een restaurant en op het einde speelt het af op het politiebureau en in het ziekenhuis.

Wanneer speelt het verhaal:
Je kunt niet precies vertellen in welke tijd het verhaal zich afspeelt want ze zijn in het bos en gebruiken alleen maar spullen zo als zakmes, touw, kompas. En als ze in het restaurant zitten omschrijven ze de omgeving niet echt.


Mening:
• ik vond het spannend omdat je bij sommige stukken niet goed weet wat je moet verwachten, Bv. dat Rosa in de rivier valt en dan weet je niet goed wat er gaat gebeuren. Je wilt dan heel snel verder lezen.
• ik vind het een leuk boek, omdat er van alles wat in zit. Het is spannend, grappig, maar ook soms wel weer verdrietig. Daarom is het leuk.
• Ik vind de hoe overleef ik boeken heel leuk omdat alle boeken samen een groot verhaal vormen maar je kunt ze ook los lezen.

Informatie over de schrijfster:
Francine Oomen:
Beroep: Schrijver, illustrator en ontwerper. Vroeger, toen haar kinderen klein waren, maakte ze veel prenten- en kartonboekjes. Dat tekende Francine altijd zelf. Nu haar kinderen alle drie pubers zijn, maakt ze alleen nog maar boeken voor die leeftijd. Ze tekent minder dan vroeger, maar de boeken van Lena Lijstje heeft ze wel geïllustreerd.

Haar carrière in het boekenvak is ooit begonnen omdat ze van allerlei dingen voor Dick Bruna mocht ontwerpen. Nieuwe soorten kartonboekjes, maar ook behang en stoffen en meer van die dingen. Daarna is Francine zelf gaan schrijven en gaan tekenen. Haar allereerste zelfgeschreven en zelfontworpen boek heette: Saartje en Tommie op de boerderij (in 1990), en dat was getekend door Dagmar Stam. Daarna zijn er nog een heleboel boeken van Saartje en Tommie gekomen, en ook een video, een tv serie en de cd met liedjes en verhaaltjes.

Extra opdracht: (1)
Hé kijk! Roept Rosa opgewonden. ‘Rood-witte strepen! We zijn weer op de GR. Maar als ze achter om kijkt ziet ze niemand meer, ‘waar zijn jullie’ roept Rosa. Ineens is het dood stil ze hoort alleen de vogeltjes fluiten. ‘Komen jullie nog’ roept ze weer, maar ze krijgt geen antwoord. Ze besluit om een stukje terug te gaan om te gaan kijken of Jonas en Pierre daar zijn. Ze hoort wel een stem: ‘ help!! Help!!’ het lijkt wel of die stem uit die kuil komt maar daar is niks te zien. Ze loopt langzaam dichter bij stap voor stap ze ziet een grote bubbel onder de bladeren het lijkt wel of ze onder die bladeren liggen Rosa pakt een stok en schuift langzaam de bladeren op zij en dan hoort ze ineens van achteren iets : ‘help help’ Rosa draait helemaal door ze is bang overal hoort ze stemmen maar er is niks te zien, totdat ze naar boven kijkt en daar ziet ze Jonas zitten en een beetje lager zit Pierre. ‘Wat doen jullie daar’ vraagt ze. Pierre zegt: ‘ik zit vast, jonasklom in de boom en die durfde er niet meer uit en toen wou ik hem helpen maar nu zit ik vast’. Rosa klimt meteen in de boom maar als ze dichter bij komt ziet ze dat Pierre helemaal vast zit gedraaid aan een touw. Pierre zegt: ‘haal het zakmes uit mijn linker zak. Rosa staat met trillende benen op een tak en haalt het zakmes uit de zal van Pierre snijd het touw door Pierre staat snel op om Jonas te halen wand die zit ondertussen nog helemaal boven in de boom en durft niet meer naar beneden te kijken. Pierre is een echte boomklimmerdus heeft hij Jonas er zo uit. Als Jonas uit de boom is lopen ze verder nog geen 5 minuten later zien ze een helikopter landen in hun buurt er lopen 4 mensen uit als ze dichter bij komen zien Jonas en Rosa dat dat hun ouders zijn. Jonas en Rosa zijn heel blij om hun terug te zien en omgekeerd ook ze vliegen elkaar in hun armen en vertellen het hele avontuur na Pierre maakt een vuurtje en zo zitten ze de hele avond samen bij het kampvuur bij te kletsen.

De ouders van Jonas en Rosa vertelde dat ze heel ongerust waren en dat ze daarom de politie in geschakeld hadden en dat ze zo met de helikopter hun op kwamen halen.

REACTIES

N.

N.

Leuke boeken!!

13 jaar geleden

M.

M.

Hoi, leuk boekverslag! :)
Maar... ik wist niet dat Rosa een broer had??! Waar heb je dat gelezen?
Groetjes Myrthe

12 jaar geleden

F.

F.

ja inderdaad ik hab het boek nog een keer gelezen en het staat nergens

11 jaar geleden

L.

L.

het is een leuk boek met veel leuke en spannende momenten

11 jaar geleden

A.

A.

ik vind het een leuk boek:) maar het is te lang samengevat en ik wist niet dat rosa een broer heeft waar lees jij dat:s

11 jaar geleden

A.

A.

1 ding, Pierre blijkt later wel en vrijheidstrijder te zijn! dus :) kus (II)

11 jaar geleden

A.

A.

Er klopt niet veel van... Zoals dat Rosa toch een choco-reep pakte terwijl het niet mocht van Jonas, want ze mocht wel van Jonas, maar hij ging zijn reep bewaren voor als hij 'm echt nodig heeft.

9 jaar geleden

H.

H.

klopt wel

9 jaar geleden

A.

A.

hoi eeeerg leuke boek ga zo door

9 jaar geleden

A.

A.

rosa heeft helemaal geen broer!!! :-(

9 jaar geleden

A.

A.

hier en daar wat spelfouten maar wel goed ;D

9 jaar geleden

J.

J.

Was een te langen samen vatting

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hoe overleef ik mijn vakantie? door Francine Oomen"