Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Echt sexy door Renate Dorrestein

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Echt sexy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2291 woorden
  • 2 februari 2009
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
23 keer beoordeeld

Boekcover Echt sexy
Shadow

Deze roman dankt zijn bestaan aan twee krantenberichten die ik kort achter elkaar las. Het ene bericht ging over groepsverkrachtingen door brugklassers. Het andere over ouders die hun ongeboren baby alvast hadden aangemeld bij Hyves, een vriendennetwerk op internet. Een knal in mijn hoofd was het gevolg. Hoe krankzinnig kan het leven worden? Echt sexy doet er nog een …

Deze roman dankt zijn bestaan aan twee krantenberichten die ik kort achter elkaar las. Het ene bericht ging over groepsverkrachtingen door brugklassers. Het andere over ouders die …

Deze roman dankt zijn bestaan aan twee krantenberichten die ik kort achter elkaar las. Het ene bericht ging over groepsverkrachtingen door brugklassers. Het andere over ouders die hun ongeboren baby alvast hadden aangemeld bij Hyves, een vriendennetwerk op internet. Een knal in mijn hoofd was het gevolg. Hoe krankzinnig kan het leven worden? Echt sexy doet er nog een schepje bovenop, om te laten zien wat de consequenties zouden kunnen zijn. 
Maak kennis met Fiebie Koolveld, mijn dertienjarige heldin. Bij haar op het schoolplein maken minderjarige dealers de dienst uit, in garageboxen en fietstunnels voltrekken zich duistere zaken, en volwassenen geven niet thuis. Vaak heeft Fiebie het gevoel dat zij de enige op aarde is die zou willen dat iedereen wat minder gemeen was. Wanneer haar beste vriendinnetje op een dag spoorloos verdwijnt, begint Fiebie, in de hoop haar terug te vinden, aan een lange zwerftocht door de stad. Opgejaagd door een griezelige jongen die erop uit is háár te laten verdwijnen, dromend over haar moeder in Oezbekistan en hunkerend naar Johnny, bij wie zij in huis woont, belandt ze ten slotte bij Van Hamelen, expert in het opsporen van vermiste meisjes. En dan komt ze niet alleen achter bepaalde economische wetten, ze ontdekt ook zichzelf. In Echt Sexy gaat een onthutsende wereld open. Het is de onze.

Echt sexy door Renate Dorrestein
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A. Titelpagina
Naam: Marjolein
Klas: 5vwo
Docent: Dhr. H
Auteur: Renate Dorrestein
Titel: Echt sexy
Uitgever: Uitgeverij Contact
Plaats uitgave: Amsterdam/Antwerpen (2e druk)
Jaar 1e uitgave: 2007
Aantal pagina’s: 222

B. Eerste reactie
Ik heb dit boek samen met het boek Ooggetuigen van Carry Slee gekocht bij de Bruna. Dit was nog voor de zomervakantie, met als doel het in de vakantie uit te lezen. Dit is niet gelukt want in de vakantie kwam ik nog vele andere leuke boeken in het Engels tegen.
Voordat ik het boek ging lezen wist ik dat het boek zich in het heden zou afspelen. Ik heb het boek vooral genomen vanwege de titel en de voorkant. Ook moest ik snel het boek kiezen, want het was sluitingstijd. Uiteindelijk heb ik er toch goed aangedaan. Dit boek heeft een open en verdrietig einde.

Ik had hele andere verwachtingen van het boek dan wat er werkelijk uit is gekomen. Ik had verwacht dat de vermiste persoon uiteindelijk weer vrolijk terug zou komen. En dat het boek de goede kant van puber zijn liet zien. Ook is het boek soms een beetje warrig, vooral op het einde.

C. Samenvatting van de inhoud
Fiebie Koolveld is een meisje van 13 jaar oud. Op een maandag hoort ze op school dat haar beste vriendin Sascha is verdwenen. Op Fiebie’s school is het schoolplein bezet door drugsdealers, waarvan de bekendste Klimwand is, een vieze jongen met allemaal puisten op zijn gezicht. In het boek zit hij Fiebie de hele tijd achterna. Fiebie woont bij haar stiefvader Johnny. Fiebie’s moeder vertelde haar dat ze het product is van een spermabank. Maar in het echt zat haar vader ergens ver weg. Haar moeder is in de winter ervoor gestorven, en Johnny heeft intussen een nieuwe vriendin. In het echt heet ze Puck, maar ze wordt door Fiebie ‘Stiefheks’ genoemd. Op een avond gaan ze met Johnny mee naar een galafeest, waar Johnny een toespraak moet houden over het welzijn van kinderen. Op het feest ontmoet Fiebie Shireen, de baas van Johnny. Fiebie wil een goede jurist hebben die de opsporing van haar vermiste vriendin Sacha kan doen. Ze krijgt het adres van Van Hamelen Telecom. Ze gaat er naar toe. Als ze met de metro gaat, ziet ze dat een chinees meisje, die ze Mind-your-step noemt, in elkaar wordt geslagen. Ze besluit haar mee te nemen, en ze worden vriendinnen. Van belooft Mind-your-step terug te brengen naar waar ze vandaan kwam. Ze moet bonnen voor een gratis telefoon uitdelen aan meisjes met blond haar. Bij Van Hamelen ontmoet Fiebie ook Happy, een ander meisje dat ook deze taak heeft.

Ze gaan naar een feest op een school, en delen de bonnen uit aan kleuters. Daarna gaan ze nog wat drinken in een bar, waar ze besluiten te pokeren. Fiebie heeft geen geld meer om het drinken te betalen, doordat Happy alles heeft gewonnen. Ze betalen met een bon voor een gratis mobieltje. Ze hoort van Happy dat Mind-your-step op haar bestemming is aangekomen.

Fiebie bedenkt dat het wel is tijd is om naar de moeder van Sacha te gaan. Die is heel nerveus, omdat de politie komt vertellen dat er wat is gevonden van Sacha. De politie geeft een pot waar de vagina van Sacha inzit. Fiebe vlucht ermee weg, en komt Klimwand tegen. Ze gaat snel een taxi in want Klimwand wil die pot. Ze gaat naar een afhaalbureau van Van Hamelen, en ziet dat Klimwand haar gevolgd is en binnen loopt. Happy slaat hem met de pot op zijn hoofd, maar dat overleefd hij niet. Dan is er even paniek in de tent en beseft dat ze een goede jurist nodig heeft. Happy doet nu een uitspraak dat er een bedrijf is die in kinderen handelt.

Fiebie gaat naar het bureau van Johnny, Johnny is aan het praten met een jurist en dat is niet voor de oren van Fiebie bestemt en stuurt haar weg. Ze hoort dat Shireen, de baas van Johnny, wil overstappen naar justitie. Ze gaat weg, terug naar de afhaalbalie van Van Hamelen Telecom, en ziet dat Klimwand is opgeruimd. Dat had Happy gedaan, ze had hem in de vriezer gelegd. Dat deden ze wel vaker met blonde meisjes. Happy verteld dat die meisjes wilden liever dood dan seksslavin zijn.

Fiebie vertelt Happy dat ze geen moeder meer heeft. Happy onthult de handel in meisjes van het Telecom bedrijf. Shireen maakt voor de hele wereld bekent wat kinderhandel inhoudt. Fiebie gaat naar huis en denkt na over de dood van haar moeder, en de eerste bezoeken aan de psychiater om het te verwerken. Ze besluit het verhaal van Sacha op te schrijven in haar laptop. Haar moeder en Sacha ontmoeten elkaar in de hemel, dat stelt ze zich voor, voor het begin van het verhaal. Ze begint te schrijven. “Ik ben Fiebie Koolveld. Ik ben voor niemand bang.”

D. Thema en motieven
Ongelijke machtsverhoudingen
Er is een ongelijke machtsverhouding in het boek. Klimwand heerst over het schoolplein. Fiebie zegt wel dat ze voor niemand bang is, maar wanneer Klimwand haar vraagt zich te laten ingraven zegt ze geen nee.
Ook laten ze in het verhaal veel zien dat de man over de vrouw heerst. De vrouw zorgt voor het eten en de man zorgt voor de inkomsten.

Vriendschap
Sascha en Fiebie zijn erg goede vriendinnen. Fiebie denkt dat Sascha weg is gelopen, omdat zij en Sascha ruzie hadden op de dag dat ze verdween. Het hele verhaal is ontstaan door deze zoektocht. Wanneer je geen goede vrienden bent ga je niet zelf helemaal opzoek naar de meest vervelende plekken om te zijn om daar je vriendin te zoeken. Ook krijgt Fiebie er een nieuwe vriendin bij tijdens haar zoektocht.


Geweld
Geweld is een erg groot opzicht. Met geweld in dit boek heb ik het over prostitutie en over ontvoering. Fiebie had niet in de gaten dat die briefjes voor een gratis mobiel alleen waren bestemd voor knappe meisjes. In het boek wordt niet duidelijk uitgelegd wat er daarna met die meisjes gebeurden.

E&F Twee verwerkingsopdrachten

Verwerkingsopdracht 20:
Knip tenmiste 3 artikelen uit de krant of tijdschrift die volgens jou op de een of andere manier met het boek te maken hebben. Licht je keuze toe.


Meisje (13) slachtoffer
van groepsverkrachting
AMSTERDAM - Een 13-jarige Antilliaans meisje uit Hoogezand is het slachtoffer geworden van een groepsverkrachting. Het meisje zegt woensdagmorgen door acht Turkse jongens te zijn verkracht en mishandeld, zo bevestigt de politie. De groep drong de ouderlijke woning aan de Ter Laanstraat binnen toen haar moeder niet thuis was.
Na de verkrachting bonden ze het slachtoffertje vast en staken het huis in brand. Het meisje lieten ze in de brandende woning achter. Een vriendinnetje dat toevallig langskwam, zag de vlammenzee en redde het kind uit haar benarde positie. De woning is geheel uitgebrand.
De Groningse politie is een onderzoek naar de groepsverkrachting gestart. ,,Wij nemen de zaak zeer hoog op. We hebben het meisje gisteren gesproken, maar omdat ze onwel werd moest ze naar het ziekenhuis.
We hebben direct de zedenrechercheurs gewaarschuwd die een buurtonderzoek zijn gestart. Ook de vriendinnen en ouders van het kind zijn gehoord. Het meisje heeft gisteravond een medisch onderzoek in het ziekenhuis gehad'', vertelt politiewoordvoerder Pieter Boomsma.

Wat het resultaat van dit onderzoek is, wil de politie niet kwijt.
Woensdagmorgen belde een Turkse jongen aan en wilde naar binnen. Dit weigerde het meisje. Tien minuten later kwam de jongen met zeven anderen terug. Ze drongen het huis met geweld binnen en vergrepen zich in de woonkamer aan de 13-jarige. Ook werd het kind met een mes in haar been gestoken en probeerden de jongens haar verdovende middelen toe te dienen. Volgens het slachtoffertje werd ze verkracht omdat ze van de Turken niet mocht omgaan met Marokkaanse jongens. Het meisje durfde woensdag niet naar school te gaan, omdat ze bang was voor de groep. De Turkse jongens zouden haar maandag al hebben bedreigd.
Het meisje heeft overigens nog geen officiële verklaring afgelegd, omdat ze daar wegens alle emoties nog niet toe in staat zou zijn.

Jongen opgepakt voor verkrachting 9-jarig meisje
ASPEREN - De politie heeft maandag een 15-jarige verdachte uit Leerdam aangehouden voor verkrachting van een 9-jarig meisje. De jongen zou op 29 april in het Gelderse Asperen in de fout zijn gegaan. Dat meldde de politie dinsdag.

De verkrachting kwam onder meer aan de orde in Opsporing Verzocht. Daar werden onder meer een compositietekening en het t-shirt van de dader getoond. In de omgeving van Asperen verspreidde de politie een poster met daarop de compositietekening. De politie ontving meer dan honderd tips.
Op basis van een van die tips is de jongen aangehouden, aldus een politiewoordvoerder. Speciaal opgeleide rechercheurs verhoren de 15-jarige.

Kinderen vinden harddrugs op schoolplein
Kinderen van de Heldringschool in de Rotterdamse wijk Hillesluis hebben donderdag vijftig zakjes cocaine en heroine gevonden op het schoolplein. De zakjes lagen in het zand bij een knikkerputje. De schoolleiding weet niet hoe de drugs op het schoolplein zijn beland. De politie schat de straatwaarde op tweeduizend euro. Kamerleden Lea Bouwmeester (PvdA) en Staf Depla (PvdA) stelden vorige week nog Kamervragen over vermeende hashdampen op het schoolplein van de Heldringschool. De politici vinden het onwenselijk dat naast de basisschool een coffeeshop staat.

Deze 3 krantenartikelen hebben veel met het boek te maken. De eerste 2 artikelen gaan over verkrachtingen. Er wordt in het boek niet heel veel verteld over verkrachtingen, maar toch gaat het er over. Het verhaal draait eigenlijk eromheen. De zaak van Van gaat toch richting verkrachting, alhoewel dat niet letterlijk in het boek staat. Bij het 2de artikel gaat het ook over een 9-jarig meisje dat is verkracht. In het boek gaan Happy en Fiebie naar een feest voor allemaal kleine kinderen. Daar geven ze aan een blond meisje ook een kaart voor een gratis mobiele telefoon. Fiebie ziet later dit meisje naar binnen lopen bij van Hamelen Telecom, maar ziet haar niet meer terug komen. Later bevrijdt Fiebie dit meisje uit het magazijn. Ze is opgesloten in een ruimte waardoor ze high werd. Dit meisje is gelukkig gered en was ook rond de 9 jaar.

Het 3de krantenartikel gaat over drugs op het schoolplein. Ik zocht eigenlijk naar een artikel waar het over ging dat drugs wordt gedeald op de schoolpleinen. Dit kon ik helaas niet vinden. Het heeft met het boek te maken omdat Klimwand dit ook deed. Kwam hij met zijn scooter het schoolplein stoofde iedereen op hem af met geld voor drugs.

Verwerkingsopdracht 39:
De figuren in de boeken reageren vaak anders op bepaalde situaties dan jij zou hebben gedaan. Bespreek uitvoerig hoe jij zou hebben gereageerd op bepaalde situaties die in het boek worden beschreven.


De hoofdpersoon is Fiebie, die gaat heel erg zelf op onderzoek uit. Ik had net als zij ook van Shireen het nummer aangenomen. Shireen is het hoofd van het bedrijf waar Johnny ook werkt. Ik had ook aangenomen om die folders uit te delen. Maar wanneer ik zou zien dat het niet goed pluis zat zou ik meteen weg zijn gegaan. Ik had dan een detective ingezet om Sascha te zoeken.
Ik snap wel waarom Fiebie is gebleven. Ze was verliefd geworden van Van en wou er daarom niet weg. Doordat ze is gebleven heeft ze ook de vermissing van dat jonge meisje kunnen voorkomen.
Ik had net als Fiebie Mind-you-steps meegenomen en nieuwe kleding voor gekocht.

G. Eindoordeel
Ik vond het een leuk boek om te lezen. Even weer wat anders dan al die romans met een goed einde. Dit boek ging over drugs, vermissing en verkrachtingen. Het boek eindigt met een open einde.
Het boek was ook gemakkelijk uit te lezen. De hoofdstukken gingen snel en er was veel afwisseling qua avonturen. Was het ene avontuur bezig kwam er weer wat om de hoek aanzetten. Op het einde weet je wel dat Sascha dood is, maar hoe het komt is onduidelijk. Daar heb ik na het boek nog wel een tijd over nagedacht. De schrijfster heeft dus haar doel bereikt. Ze heeft me aan het denken gezet over het einde van het verhaal.
Het boek gaat niet over het heden, maar over de toekomst. Ik denk dat de schrijfster de toekomst erg slecht aanziet. Dat de jongeren de straten overheersen en dat je niet meer veilig op straat kan lopen. Of de schrijfster overdrijft alles. Wanneer Puck bloemen in de tuin van haar bedrijf zet en dat ze die avond er al weer uit zijn getrokken lijkt me ook niet zoiets wat zo snel gebeurd.

Ik vind dat de schrijfster zich goed kan inleven in hoe een 13-jarige puber zich zou gedragen wanneer haar beste vriendin vermist raakt. Ze gaat op zoek naar haar vriendin en is zich niet bewust van de gevaren die ze zelf kan oplopen wanneer ze iets ontdekt wat ze beter niet had kunnen ontdekken.
Van het begin tot het einde was het boek spannend. Leek het boek minder te worden dan gebeurde er weer wat, dan kwam Klimwand weer opzetten. Zelf snap ik ook niet waarom Fiebie ermee instemt om zich te laten begraven zodat Klimwand losgeld kan vragen aan Johnny. Wanneer Fiebie een stuk ouders zou zijn en ze zou in hetzelfde terecht zijn gekomen dan had ze hier heel anders op gereageerd. Dat is opzich wel jammer dat de schrijfster zo’n jong iemand heeft uitgekozen die in hierin verzeild raakt. Maar zo laat ze ook zien dat de wereld de verkeerde kant uit gaat.

Ik werd door het boek geraakt door al die dingen dat zo’n jong meisje tegenkomt op zo’n jonge leeftijd. Ik vroeg mezelf wel af of dit boek zich echt in Nederland afspeelt, maar dat was wel het geval. Ik kon het me bijna niet voorstellen wat er allemaal gebeurd buiten mijn omkijken. Dan ben ik toch wel blij dat mijn wiegje in N stond!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echt sexy door Renate Dorrestein"