Sprong in de leegte door Lydia Rood

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Sprong in de leegte
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 859 woorden
  • 22 december 2008
  • 172 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
172 keer beoordeeld

Boekcover Sprong in de leegte
Shadow
Sprong in de leegte door Lydia Rood
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zakelijke gegevens
Titel: Sprong in de leegte
Auteur: Lydia Rood
Uitgeverij: Leopold Amsterdam
Eerste druk: Niet vermeld
Genre: Relaas (een relaas van een ander persoon) – een levensbeschrijving
Thema: Onbegrip, emotie

Titelverklaring
Sprong in de leegte geeft waarschijnlijk aan het terugspitten in het vage en lege geheugen van Cornélie. Salomon Kats probeert haar, door middel van haar leven nauwkeurig op papier te schrijven, haar leegte op te vullen. Alleen op een paardenrug of op het dode punt van een sprong, kan ze vergeten wie ze vroeger was.

Tijd en plaats
Het verhaal speelt zich af rond de tegenwoordige tijd in Amsterdam en Brussel. Ook eens in Zuid-Frankrijk, omdat Cornélie naar die plaats wegloopt en Salomon Kats tegenkomt.

1 jaar t/m 4 jaar – Brussel
4 jaar t/m 10 jaar – Amsterdam
10 jaar t/m 13 jaar – Brussel
13 jaar t/m tegenwoordig – Amsterdam

Inhoud
Cornélie Vergouwe heeft op haar 16e nog steeds geen vriend of vriendin gehad. Ze is hoogbegaafd, maar ze voelt zich wel steeds een buitenbeentje. Ze voelt zich buitengesloten, ze voelt zich overbodig. Ze verveelt zich op school en zoekt steeds extreme uitdagingen. Als er iets vreselijks gebeurd tussen haar ouders, staat haar wereld op haar kop. Ze wil vluchten, maar haar gedachten kan ze niet achterlaten, ze moet ze opschrijven.

Nawoord van de schrijfster over het boek
Dit is het relaas van Cornélie Vergouwe zoals ik het kreeg van Salomon Kats. Ik heb er zo goed als niets aan veranderd, alleen een enkel leesteken toegevoegd waar dat absoluut onmisbaar was. Zodat het haar verhaal is en niet de mijne.

Hoofdpersonage

De hoofdpersonage van het verhaal is Cornélie Vergouwe, ze is 16 jaar en heeft nog een echte vriend of vriendin gehad. Ze komt zogenaamd uit een ‘goed milieu’, haar vader is museumdirecteur en haar ouders lezen graag boeken en houden van goede manieren. Haar ouders verwachten veel van haar, in de eerste plaats omdat ze een goed stel hersenen heeft, maar ook uit compensatie voor een opgelopen beschadiging. Haar ouders zijn vriendelijk en begripvol, maar niet in staat om Cor (Cornélie wordt in het boek Cor of Nelie genoemd) een warm gevoel te geven. Ze kan goed voor zichzelf opkomen, maar ze heeft geleerd te zwijgen als er onbegrip om haar heen is. Door haar rappe geest is ze in staat situaties en personen snel te analyseren en anderen te manipuleren. Dat geeft haar macht, maar maakt haar ook machteloos. Ze houdt erg van paardrijden en skaten. Ze werkt ook in het circus, genaamd Circus Cameo.

Bijpersonages
Mevrouw Vergouwe – de moeder van Cornélie, geeft haar dochter niet te veel aandacht.

Elsa Vergouwe – het jongere zusje van Cornélie, ze ziet erg tegen haar zus op omdat ze erg intelligent is.
Juf Irma – De lerares van Cor toen ze in groep 2 zat.
Salomon Kats – Een oude man die Cor tegenkomt in Zuid-Frankrijk, hij wil Cor helpen met haar gedachten
Buurmeisje Hetty – Hetty heeft Cor leren fietsen toen Cor nog klein was
Rachid – Een rijke jongen die Cor zomaar ontmoet en zonder reden een peperdure tas voor haar koopt. (bieb)
De vader van Lucien Cameo – De directeur van het circus
Lucien Cameo – Een goede vriend van Cornélie van het circus
Gabber – Ook een goede vriend van Cornélie in het circus

Motto van het boek
Voor Mohamed – ‘’Het hart heeft zijn redenen waar de rede niets van weet.’’ – Blaise Pascal

Wat wordt er bedoeld met de erge gebeurtenis?
Cornélie betrapt haar vader met een andere vrouw. Haar vader heeft een verhouding met een ander meisje naast haar eigen moeder. Cor wordt hierdoor onzeker en gaat van huis weg zonder iets te zeggen.

Wat is een goed voorbeeld waar Cornélie niet goed begrepen wordt?
Toen Cornélie nog in groep 8 zat, moesten ze een opstel schrijven met de titel ‘Onmogelijk’. De meeste kinderen bedachten een fantasieverhaaltje of een sprookje, maar Cornélie verzint een heel goed verhaal waarop ze in de hogere klas gemakkelijk een 8 zou halen. Ze is beretrots op het resultaat en in het opstel heeft ze verwerkt hoe ze zich voelt. Haar moeder vindt het niet goed en adviseert haar een ander opstel te maken. Dit doet ze niet en terug in de klas krijgt ze een 1 voor haar werk. Meester De Keulere vindt het werk veel te volwassen voor zo’n meisje.


Biografie van de schrijver
Lydia Rood (1957, Rheden) haalde haar VWO-diploma in 1975 en ging Spaans studeren. Ze studeerde in 1984 af aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en in 1988 aan de Universiteit van Amsterdam. In 1982 verscheen haar eerste kinderboek; van 1984 tot 1990 werkte ze bij de Volkskrant.
Af en toe schrijft Lydia Rood nog een journalistiek stuk, maar het schrijven van boeken is nu haar hoofdberoep. Ze schrijft voor alle leeftijden: behalve jeugdboeken ook thrillers (samen met broer Niels Rood), romans en erotische verhalen.
Voor Maanzaad kreeg ze in 1990 een Vlag en Wimpel en Een mond vol dons werd in 1994 bekroond met een Zilveren Griffel. De thriller Koningswater werd genomineerd voor de Gouden Strop.
Grote bekendheid verwierf Lydia Rood met het erotische Louter Lust. Bij kinderen is Marietje Appelgat het bekendst, dat werd getipt door de Kinderjury. Ze schrijft columns voor bladen, radio en televisie. Ze woont met haar gezin op Marken en houdt van reizen, dansen, motorrijden, maar vooral van avonturen.

REACTIES

M.

M.

hallo,
het boekverslag is wel goed. maar sommige dingen kloppen niet. de titelverklaring is: elke keuze die Cornelie heeft gemaakt is een sprong. de keuze om te skaten heeft haar niets opgeleverd, dat is een sprond in de leegte. tweede betekenis, sprong in de leegte: de val van haar zusje (door de keuze om te skaten).
de gebeurtenis is niet dat ze haar vader betrapt met een andere jonge vrouw, maar het in coma komen van haar zusje Elsa. die vader heeft echter geen diepgaande relatie gehad met deze vrouw, en dit was ook niet zo erg.
was het niet zo dat ze Sal tegengekomen is in de bibliotheek?
en je beschrijft geen enkel stukje verhaal in dit boekverslag.

15 jaar geleden

-.

-.

Ik vond het een belachelijk, stom en saai boek, en ik moet er een krant over maken! een A2! Maaruh de samenvatting is wel goed, alleen de titelverklaring niet.

13 jaar geleden

-.

-.

En de goede titelverklaring staat hier ergens onder,

13 jaar geleden

R.

R.

Deze samenvatting klopt niet. De erge gebeurtenis waarover gesproken wordt, gaat over haar zusje die zogenaamd door haar schuld in coma raakt. Haar vaders affaire is maar een bijgebeurtenis.

12 jaar geleden

I.

I.

Ik vind dit echt een k_t boek

12 jaar geleden

-.

-.

Ik vond dit boek, in tegenstelling van veel andere mensen, erg goed! Ik denk wel dat je het boek zeker twee keer moet lezen om echt alles goed te begrijpen.

12 jaar geleden

N.

N.

ik vind dit echt een verschrikkelijk boek ik ben maar gestopt met lezen als mensen dit lezen ik zou het boek niet gaan lezen.

12 jaar geleden

D.

D.

Dit boek is het saaiste boek everrrrrrrrrrrr, ik snap echt alles en toch is het saai

11 jaar geleden

D.

D.

Precies nick ik zou het ook echt niet aanraden aan mensen die het boek moeten lezen

11 jaar geleden

F.

F.

zo een saai boek, ik moet een boektoets er over doen, wat een raar boek. ik begrijp er niks van en waarom geven ze zo een boek uit????????

11 jaar geleden

J.

J.

ja vre-se-lijk boek, kan wel janken!

10 jaar geleden

K.

K.

ik moet een boekverslag maken en er word gekeken of het van internet komt echt kut

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sprong in de leegte door Lydia Rood"