Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Overdosis door Helen Vreeswijk

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Overdosis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1086 woorden
  • 10 juni 2008
  • 85 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
85 keer beoordeeld

Boekcover Overdosis
Shadow
Een groepje vrienden laat zich meeslepen in de roes van partydrugs. Onschuldig, denken ze, gewoon wat meer, wat langer extra plezier. En bovendien, het is reukloos, kleurloos en bijna smaakloos. Tot ze verstrikt raken in het web van dealers en drugs. Langzaam valt de groep uit elkaar. Op een avond gaat het helemaal fout.
Een groepje vrienden laat zich meeslepen in de roes van partydrugs. Onschuldig, denken ze, gewoon wat meer, wat langer extra plezier. En bovendien, het is reukloos, kleurloos en bi…
Een groepje vrienden laat zich meeslepen in de roes van partydrugs. Onschuldig, denken ze, gewoon wat meer, wat langer extra plezier. En bovendien, het is reukloos, kleurloos en bijna smaakloos. Tot ze verstrikt raken in het web van dealers en drugs. Langzaam valt de groep uit elkaar. Op een avond gaat het helemaal fout.
Overdosis door Helen Vreeswijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Samenvatting

De groep (Sanne, Emma, Gopal, Bart, Erik en Idde) kent elkaar van de basisschool. Ze gaan samen wat wiet uitproberen met hulp van 2 ervaren jongens, Stijn en Pim, die tegelijkertijd ook dealen. Sanne wordt uitgenodigd voor een feest en ze vraagt de hele groep mee. Maar Emma heeft huisarrest en mag daarom niet mee.
Ze gaan naar het feest. Sanne ontmoet Stijn weer en hij stopt GHB (drugs) in haar drankje. Vervolgens wordt ze door Stijn verkracht door Stijn. Hij maakt tevens foto’s van haar naakt. Gopal vind haar naakt buiten en ze weet niet meer wat er gebeurd is maar komt er al snel achter dat ze verkracht is. Gopal moet zweren niks te zeggen, maar hij heeft het daar erg moeilijk mee. Sanne geeft alles en iedereen de schuld en niemand behalve Gopal weet wat er is gebeurd. Stijn belt Sanne op en zegt dat als ze naar de politie stapt hij de naaktfoto’s van haar zal publiceren op internet maar dat ze worden vernietigd als zij met hem seks heeft. Zo word zij aan het lijntje gehouden en opgebeld door Stijn wanneer het hem uitkomt. Ondertussen wilt Erik steeds meer wiet gebruiken zonder dat de groep het weet. Hij krijgt steeds meer problemen thuis en besluit om aan geld te komen te gaan dealen bij Joop.
Ondertussen springt het verhaal over naar het leven van Joop. Hij wil omdat hij extra geld nodig heeft xtc pillen gaan fabriceren. Hij wordt partners met Jeffrey om hem te helpen. Jeffrey kent iemand die veel van chemacaliën af weet en laat hem hun vertellen hoe ze xtc moeten maken. Die man vraagt veel geld voor het uitleggen dus willen ze hem verder liever niet gebruiken. De eerste lading pillen worden goed verkocht. Dus gaan ze nieuwe pillen maken. Terwijl Joop boodschappen doet gaat Jeffrey aan het werk. Jeffrey laat de pan met chemacaliën vallen en komt er zelf in te liggen en raakt buiten westen. Joop vind hem op tijd en brengt hem naar het zieke huis onder het mom van zoutzuur. Joop vraagt Koen om hem te helpen bij het maken van een nieuwe lading pillen. Hierbij nemen ze het recept niet zo nauw.

Ondertussen hebben Emma en Sanne vreselijke ruzie gehad in de discotheek. Sanne heeft Emma’s neus gebroken. Sanne raakt steeds dieper in de put en vraagt Erik soms om xtc. Sanne heeft niemand vertelt dat Stijn haar nog steeds misbruikt en Gopal denkt nog steeds dat ze alleen maar verkracht is. Emma vindt dat Sanne zich verdacht gedraagt en volgt haar na schooltijd. Ze ziet dat ze bij Stijn in de auto stapt en denkt dat ze een geheime relatie met Stijn heeft.
In een ruzie met Gopal roept ze iets waaruit blijkt dat Stijn haar nog steeds misbruikt. Gopal vindt het erg lastig om dit nog stil te houden terwijl z’n vrienden allemaal gemene dingen zeggen over het gedrag van Sanne. Hij laat per ongeluk blijken dat hij meer weet.
Hij gaat naar Sanne toe en vraagt haar het te vertellen. Wat later kan Sanne het niet aan en vertelt Emma het verhaal. Die schrikt vreselijk. Diezelfde dag vertelt ze het nog aan de hele groep en Erik belt Stijn op. Stijn moet de foto’s aan hem geven en anders komen zijn “zware vrienden” hem opzoeken. Stijn is al eerder in elkaar geslagen door Jeffrey en Joop (de “zware vrienden” van Erik) dus beloofd ze terug te geven.
Er is een festival in de stad en daar gaat de hele groep heen. Erik dealt de nieuwe lading xtc pillen. Hij geeft de groep ook pillen. Terwijl ze op het gras liggen te genieten krijgt Idde een zware astma aanval. De xtc blijkt vergiftigd te zijn en samen met de astma van hem overlijd hij ter plaatse. De groep is er kapot van en met name Erik, die hun de pillen had gegeven, heeft er vreselijk veel spijt van. Joop, Selma en Jeffrey worden opgepakt.

Eigen mening & Verwachtingen

Ik heb meerdere boeken van Helen Vreeswijk gelezen en ik vind ze altijd erg goed om hun realiteit. Helen heeft zelf bij de politie gewerkt en schrijft haar boeken uit ervaring. De meeste boeken heb ik binnen een aantal dagen uitgelezen. Ik wist niet echt wat ik moest verwachten van dit boek. Ik dacht dat het meer een close-up van één persoon zou worden maar uiteindelijk liepen er allerlei verhalen door elkaar. Ik vond het wel jammer dat dat gebeurde want zo leek het meer een overzicht dan een verhaal. Je kon je minder goed inleven in de hoofdpersonen(die er dus bijna niet waren). Over dit boek heb ik toch verbazend lang gedaan. Elke avond weer een stukje, maar door de constante wendingen geeft het niet de motivatie om door te blijven lezen.
Ik vond het eind erg triest. Ik vind het goed dat Helen ook vanuit de politie beschrijft, dit geeft je het inzicht van de situatie en de manuvres van de politie. Zo komt er meer realiteit in het verhaal.
Het verhaal is gebaseerd op ware feiten.

Personages

Sanne: Tweeling met Emma, modernere en degene die beter is op school en iedereen te vriend wilt houden.
Gopal: Jongen van Surinaamse afkomst, zorgt voor iedereen.
Erik: Vader heeft hem en zijn moeder en zus verlaten, sluit zich af van alles
Emma: Andere helft van de tweeling, voorzichtige, minder slimme
Bart: De rijkste omdat hij veel zakgeld krijgt, hij wilt liever niet met de xtc doorgaan.
Idde: Jongen met zware astma, sociaal

Joop: Drugshandelaar en getrouwd met Selma.
Jeffrey: Partner van Joop, heeft niet zoveel bezittingen.
Selma: Ex prostituee en getrouwd met met Joop, heeft een zoontje.
Koen: Junkie en hulpje van Joop.

Uitgebreide beschrijving: Sanne
Sanne is één van de hoofdpersonen maar ik kies haar omdat haar verhaal, wat erdoorheen loopt, mij het meest aanspreekt.
Sanne is zestien jaar en tweelingzus van Emma. Ze heeft bruin haar en heeft een normaal figuur. Ze wil het liefst iedereen te vriend houden. Ze kan goed leren en valt in de smaak van de meeste jongens. Ze durft risico’s te nemen en is bijna altijd vrolijk en open. Ze houd erg van feestjes.
In het boek komt er een wending in haar normale gedrag. Ze wordt opvliegend en haar cijfers zakken. Ze sluit zich af en wordt stil. Ze gaat steeds meer drugs gebruiken en doet een zelfmoord poging. Alles en iedereen kan haar gestolen worden terwijl ze daarvoor altijd rekening hield met iedereen. Ze kan erg nuchter en sarcastisch zijn.

REACTIES

M.

M.

Ik vind dit een goed verslag, alleen wel wat spelfouten, maar verder is het goed! :-)

13 jaar geleden

S.

S.

Merci voor het verslag! ;-)
Niet slecht

12 jaar geleden

S.

S.

ik vind dit verslag goed :) maar toch zijn er een paar details die anders hoorden te zijn. toch was dit het beste verslach over het boek, tot nutoe. bedankt!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Overdosis door Helen Vreeswijk"