Blauw is bitter door Dirk Bracke

Beoordeling 8
Foto van een scholier
Boekcover Blauw is bitter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1462 woorden
  • 17 mei 2008
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 8
15 keer beoordeeld

Boekcover Blauw is bitter
Shadow
Blauw is bitter door Dirk Bracke
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemene gegevens:
1. Datum leesverslag: 09 april 2008.
2. Titel: Blauw is bitter.
3. Auteur: Dirck Brakke.
4. Genre (Genres): Psychologische roman.

1. Onderwerp.

Het thema van dit verhaal is kinderprostitutie.
Ik vind het een interessant thema, en het spreekt mij erg aan. Dat komt doordat de gebeurtenissen uit het boek in de realiteit ook gebeuren, er zijn nog steeds kinderen die door omstandigheden gedwongen worden tot prostitutie. Door die redenen ben ik dit boek ook gaan lezen. Ik moet zeggen dat ik voor ik het boek gelezen had er wel andere verwachtingen bij had. Ik had niet verwacht dat het boek mij zo zou raken, ik weet natuurlijk dat er nog steeds veel kinderen tot prostitutie gedwongen worden, en dat de leefomstandigheden in arme landen als De Filippijnen niet bepaald goed zijn. Maar toch ben ik door het lezen van dit boek wel geschrokken, alles wat daar gebeurt lijkt heel gewoon en vanzelfsprekend, het gaat allemaal zo gemakkelijk en dat had ik niet verwacht.
Kinderprostitutie is wel een thema waar ik vaak bij heb stilgestaan, maar er echt over nagedacht heb ik niet. Dit thema is niet iets nieuws voor mij want ik weet dat het er nu eenmaal is. Maar toch heb ik ook veel dingen gelezen waarvan ik niet wist dat die speelde.

Dit verhaal heeft mij dus ook veel nieuwe kanten over kinderprostitutie laten zien, ik had wel een idee van hoe het ongeveer ging. Maar dat het zo erg was had ik niet verwacht. Jongens en meisjes vanaf 6 jaar kunnen daar al geld verdienen door hun lijf te verhuren. Het gaat ook allemaal zo makkelijk, de ouders krijgen een bepaald bedrag, en hup de kinderen mogen mee naar een bordeel, geld verdienen voor de pooier tot je ziek bent of ze je niet meer kunnen gebruiken.
Ik ben dus ook anders over het thema gaan denken, eerst dacht ik er nog al gemakkelijk over, die kinderen kunnen zichzelf ook wel redden dus het is ook deels hun eigen schuld. Maar nu weet ik dat die kinderen slachtoffer zijn van hun omgeving, en omstandigheden. Ze hebben geen keus, en moeten dus wel.
Ik vind dat het thema in dit boek heel goed is uitgewerkt. Aan alle onderwerpen wordt veel aandacht besteed het is goed gedetailleerd, en er worden geen belangrijke dingen weg gelaten.
Ik heb wel eens verhalen gelezen over kinderen die in de prostitutie terechtkomen, maar die waren minder goed uitgewerkt en minder gedetailleerd als het verhaal dat ik nu gelezen heb. Ik vind dit boek dus beter omdat alle onderwerpen zo uitgebreid verteld worden. Alles is heel duidelijk, en dat maakt het leuker om het boek in een keer door te lezen en je voelt je meer betrokken bij de personages.
In dit verhaal zitten meerdere motieven, de meest belangrijke vind ik de armoede die daar is en de kinderprostitutie.

2. Vertelsituatie

Het meisje Lina is in dit boek de hoofdpersoon, zij verteld het verhaal en je kijkt om het zo te zeggen door haar ogen. Daarom denk ik dat in dit boek sprake is van een ik-vertelsituatie ook wel een ik perspectief.
Verder zijn er geen andere vertelsituaties gebruikt.

3. Gebeurtenissen

Er zijn behoorlijk veel belangrijke gebeurtenissen in dit boek, de meest belangrijke voor mij zijn, dat Lina door haar vader wordt verkocht en zo in de Blauwe Lotus terecht komt. De dingen die ze in de Blauwe Lotus mee maakt, bijvoorbeeld dat ze zwanger wordt en ze zich met opzet van de trap laat vallen om het kind kwijt te raken. Als Lina Jim leert kennen er achter komt dat hij niet is hoe hij lijkt te zijn. Lina’s zusje dat ook in de prostitutie terecht komt, en er dankzij Lina toch weer uit komt. Lina’s broer die plotseling opduikt en weer een belangrijke rol in haar leven gaat spelen. Sergio de jongen die Lina’s hart uiteindelijk toch weet te veroveren en dat ook al lijkt er aan al deze nare situaties geen einde te komen, in het slot van het boek komt alles toch nog op zijn pootjes terecht.
Ik vind de gebeurtenissen uit dit boek vooral schokkend en onaanvaardbaar. Ik vind het onaanvaardbaar dat er zulke dingen gebeuren zonder dat er iets aan wordt gedaan, het lijkt de normaalste zaak van de wereld. Daarnaast is dat ook wat ik zo schokkend vind, alles wat Lina als kind heeft moeten mee maken en hoe daar mee om wordt gegaan, als ik zulke dingen lees schrik ik daar van.


4. Personen

De hoofdpersoon in dit verhaal is Lina. Ondanks alles wat zij heeft moeten mee maken blijft ze optimistisch, ze is ook erg vastberaden. Ze heeft een doel voor ogen en doet er alles aan om dat ook te bereiken. Ze is ook erg slim ze weet goed hoe ze de dingen moet aan pakken en wat wel of niet kan. Toen Lina nog thuis woonde liep ze veel in oude, kapotte kleding. In de Blauwe Lotus krijgt ze kleding van Max dat zijn voornamelijk Korte jurkjes, rokjes en truitjes, alles wat past bij een prostituee. Verder heeft ze prachtig lang bruin haar en is ze erg slank.
Lina is in mijn ogen zeker een heldin, hoe zij weet om te gaan met haar ellendige leven, en zich er uiteindelijk ook uit redt vind ik zeek knap. Zeker op zo’n jonge leeftijd is het moeilijk om de juiste beslissingen te maken. Voor mij is Lina ook een heldin op het moment dat ze genoeg geld had om zichzelf vrij te kopen, maar dat niet deed om haar zusje te kunnen redden.
Ik kon mij goed verplaatsen in de problemen van de personen, dat komt door de manier waarop het verteld is. Het is heel realistisch en het wordt met veel details verteld. De gevoelens en gedachten worden ook goed beschreven.

5. Bouw

Alle delen van het verhaal hebben iets met elkaar te maken, bijvoorbeeld dat in het begin van het verhaal duidelijk wordt gemaakt dat de Familie van Lina erg arm is. Daardoor moet zij in de prostitutie om geld voor het gezin te verdienen.
Ik vind het verhaal erg spannend, dat komt omdat je tijdens het lezen geen idee hebt wat er gaat gebeuren. Bij veel problemen in dit boek gebeurde er iets wat mij verraste, bijvoorbeeld als Lina het geld heeft om zichzelf vrij te kopen, ik had verwacht dat ze Max zou betalen en ze er dan verder vanaf was. Toen kwam Lina er ineens achter dat haar zusje ook prostitueerde en moest ze een keuze maken, of haar zusje vrijkopen of zichzelf.
Het eind van het verhaal vind ik vooral verrassend ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat alles nog goed zou komen, en toch gebeurde dat.
Lina woont samen met Sergio zij en haar zusje hoeven niet meer te prostitueren met de rest van de familie gaat het ook goed, en zo is het toch nog een beetje een happy end.

6. Taalgebruik

Ik vond het verhaal niet lastig om te lezen. Er worden wel wat moeilijke woorden gebruikt maar door de zinnen in het geheel is het wel duidelijk. De zinnen zijn ook niet te lang of te moeilijk, al met al vond ik het boek goed te lezen.
Ik vind de verhoudingen tussen de gedachten, de gevoelens, de beschrijvingen en de gesprekken in dit boek goed verdeeld. Er is van alles wat en het wordt goed afgewisseld, de gesprekken die er worden gevoerd zijn goed beschreven en er wordt daarbij ook verteld hoe er over wordt gedacht of wat de gevoelens daarbij zijn.


7. Plaats

Het verhaal speelt zich af op verschillende plaatsen in de Filippijnen. Eerst in een sloppenwijk tussen de Filippijnse hoofdstad Manilla en Tarlac in, dat is waar Lina met haar familie woont. En later als Lina verkocht wordt, in Manilla waar de Blauwe Lotus is gevestigd.
Ik kon een goede voorstelling maken van de plaatsen die in het verhaal genoemd werden, dat komt omdat alles heel goed omschreven wordt. Bijvoorbeeld de sloppenwijk, Lina vertelde wat ze daar zag en hoe het er uit zag. Dat was ook zo in Manilla, er is goed beschreven hoe het er daar uit zag. Bijvoorbeeld dat de wegen erg slecht waren en welke winkels, huizen en andere gebouwen ze tegenkwam.
De sloppenwijk en Manilla zijn dus ook de twee belangrijkste plaatsen uit het verhaal. Het zijn beide plaatsen waar ze veel heeft mee gemaakt, en herinneringen aan heeft. In de sloppenwijk was vooral het huisje van Lina en haar familie belangrijk en in Manilla was dat de Blauwe Lotus.

8. Tijd

In het verhaal wordt niet goed duidelijk gemaakt in welke tijd het afspeelt. Kinderprostitutie komt in arme landen al veel langer voor, niet alleen de laatste tijd. Dus het zou van goed van nu kunnen zijn maar ook van bijvoorbeeld 15 jaar geleden.
Dit verhaal is chronologisch verteld er zijn geen flashbacks of terugblikken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blauw is bitter door Dirk Bracke"