Het derde huwelijk door Tom Lanoye

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Het derde huwelijk
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1143 woorden
  • 13 mei 2008
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
32 keer beoordeeld

Boekcover Het derde huwelijk
Shadow
Het derde huwelijk door Tom Lanoye
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het derde huwelijk

Ik heb het boek ‘Het derde huwelijk’ van Tom Lanoye gelezen. .
Tijdens dit leesverslag zal ik mij focussen op de structuur en de personages. De structuur is anders dan in een ander boek en het sprak me wel aan. De personages zijn heel boeiend om over te schrijven. Maar eerst vertel ik kort over wat het verhaal gaat.

Het verhaal
Maarten Seeberg is een zieke homoseksueel. Hij begint ouder te worden, heeft net zijn levenspartner verloren (Gaëtan) en door de vele pijnstillers zit hij financieel bijna in de grond. Een perfect profiel om de man te worden van een vrouw die de Belgische nationaliteit wil verkrijgen. Dit gebeurt in opdracht van Norbert Vandessel. Hij is al twee keer getrouwd geweest met een buitenlandse vrouw. Daardoor vertrouwt de Dienst Vreemdelingenzaken hem niet meer.
Toch wil hij zijn verloofde een toekomst in het land geven. Hij zou er zelfs de bruidschat voor laten. Die krijgt Maarten als hij met Tamara trouwt, woont en leeft zonder haar aan te raken.

Maarten heeft daar zijn eigen mening over, maar die zegt hij niet altijd. Bij het minste dat er iets gebeurt wordt Maarten aan Gaëtan herinnerd of aan zijn kindertijd.
Maarten en Tamara worden gecontroleerd door Vreemdelingenzaken. Een gefrustreerd duo (Jenny en Karel) die hen overal volgt, maar Tamara krijgt haar Belgische nationaliteit. Zo heeft ze meer vrijheid en daar profiteert ze van.
Ze smokkelt haar ‘broer’, haar lief naar België en spreekt in het geheim af met hem. Als ze zwanger geraakt en Vandessel komt daar achter, wil hij Maarten vermoorden. Maar dat is niet meer nodig want door zijn ziekte en de miserie met Tamara ziet hij het leven niet meer zitten. Hij wil niets liever dan dood zijn. Als Vandessel hem niet kan vermoorden, pleegt Maarten zelfmoord.

De structuur
Eerst heb je de kaft, zoals elk boek. Bij het openen van het boek, vind je eerst nog twee keer de titel. Op de volgende bladzijde zijn er twee filosofische citaten getypt.
Het boek is verdeeld in 8 hoofdstukken. Die beginnen met een pagina waar enkel het Romeins cijfer van het hoofdstuk staat.
Elk hoofdstuk is verdeeld in kleine delen. Die kunnen in het midden van de pagina beginnen. Deze zijn genummerd met eerst het Romeins cijfer van het hoofdstuk en dan het Arabisch cijfer van het deeltje.
Het verhaal is verdeeld in alinea’s, maar niet tussen elke alinea is er een witregel. Een witregel bevindt zich op plaatsen waar het verhaal gebroken wordt door de gedachten en herinneringen van Maarten. Soms ook door een stuk van zijn ‘kortfilm van het leven’.

Die breuken zijn een teken van tijdsverschil. Tom Lanoye heeft heel veel flash-backs gebruikt om zo een contrast te leggen met het leven van Maarten ‘nu’ en ‘vroeger’. Het verhaal is dus zeker niet chronologisch vertelt.
Door deze flashback heb je een lange vertelde tijd. In zijn herinneringen keer je terug naar zijn kindertijd en in het echte leven is Maarten al wat van ouderdom. De verteltijd is 337 bladzijden.

Ik denk dat de auteur niet anders kon om een lang leven te vertellen in een korte tijd. Nu zijn 337 bladzijden voldoende, het verhaal wordt uitgebreid, maar niet langdradig vertelt. Net lang genoeg.

De auteur geeft informatie over het leven van Maarten via flashbacks. Zo leer je hem stilaan kennen en weet je waarom hij over het heden zo denkt. Zo wordt er niet echt spanning opgebouwd, maar wel een nieuwsgierigheid naar hoe het verhaal verder gaat.
Soms stoppen herinneringen bruusk en worden er stukjes informatie achterwege gelaten, maar een beetje later komt de herinnering aangevuld terug. Zo blijf je nieuwsgierig naar de volgende pagina’s.
Het is wel zo dat er geen karakter geplakt wordt op de personages. Maarten vertelt wel hoe hij die mensen ziet, maar zelf ondervind je veel uit de handelingen en de gesprekken. Zo is het boeiend om de personages te leren kennen. Om ze een beetje te voorspellen, wat dan volledig fout blijkt te zijn.

De personages
Als hoofdpersonage heb Maarten Seeberg, Tamara en Gaëtan. De neven-personages zijn ‘de verwekker’ (de vader van Maarten), meneer Vandessel, Philip, Jenny en Karel.

Maarten Seeberg
Hij is een doodzieke homo, die vier jaar geleden zijn partner is verloren. Hij is werkloos na jaren in de Vlaamse filmindustrie te hebben gewerkt. Hij is bezeten door de impact van licht en mooie plekjes. Hij maakt er zelfs lijsten van om dan in films te gebruiken.
Hij is in het begin allesbehalve een doorzetter, het kan hem niets schelen wat er rond hem gebeurt. Hij blijft tot ’s avonds laat naar een film over windhonden kijken. Zonder zijn pijnstiller kan hij niet en hij voelt zich heel oud. Hij denkt dat hij zieker is. Maar met de bemoeienissen van Tamara verandert dit.
Hij voelt zich weer jonger en fitter. Hij ziet het leven weer een tijdje zitten. Tot hij zicht voelt aftakelen door zijn ziekte. Dan gaat zijn leven volledig bergaf. Tot aan zijn dood.

Tijdens het verhaal is Maarten zijn karakter in beweging. Er zit een evolutie in.

Tamara
Tamara is de vrouw die de Belgische nationaliteit wil door hier in België te trouwen. Hoewel ze nog niet veel Nederlands kent, eist ze al snel haar plaats op in huis. Haar wil is wet, want ze heeft heel veel schrik voor de Dienst Vreemdelingenzaken. Ze doet van alles onder de dekmantel van een getrouwd koppel. Dat maakt haar soms nerveus en gepikeerd.
Maar als het er op aan komt is ze een heel bezorgde vrouw voor Maarten. Uit dankbaarheid of uit schuld?
Ook zij evolueert van een afhankelijke vrouw met een wil naar een vrouw die er staat en alles alleen aankan.

Gaëtan
Hij is 20 jaar lang de partner van Maarten geweest. Nu is hij gestorven aan een ernstige ziekte. Toch is hij nog steeds de steun en toeverlaat van Maarten, maar dan in zijn herinneringen. Zijn karakter is nogal wispelturig. Hij draait met de wind mee. Maar is voorgesteld al een nogal typische homo. Hij hecht aandacht aan het verbouwen van het huis, hij is voor een open relatie enz. Daardoor zijn er af en toe vooroordelen. Maar anderen die totaal ontkracht worden.

De verwekker
Dit is de vader van Maarten. Er is een slecht contact sinds Maarten zijn 15de levensjaar.

Vandessel
Is de verloofde van Tamara. Hij wordt gevolgd door Vreemdelingenzaken en zoekt een oplossing om toch te kunnen trouwen met Tamara. Die oplossing is Maarten.

Philip
Hij is het nieuwe lief van Tamara. Ze doet alsof hij haar broer is en dat hij moet geholpen worden. Philip zit aan de drug en heeft moeite met regels en afspraken.

Jenny en Karel
Samen zijn ze een onderzoeksteam van de Dienst Vreemdelingenzaken. Ze zijn nogal gefrustreerd en houden niet zo echt van hun job. Dit geldt vooral voor Karel. Jenny stoort zich aan Karel, maar ze meent het goed met Tamara en Karel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het derde huwelijk door Tom Lanoye"