Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

A thousand splendid suns door Khaled Hosseini

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover A thousand splendid suns
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2135 woorden
  • 10 april 2008
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
17 keer beoordeeld

Boekcover A thousand splendid suns
Shadow

Na het overweldigende succes van De vliegeraar slaagt Khaled Hosseini er opnieuw in zijn lezers grenzeloos te boeien met de hartverscheurende roman Duizend schitterende zonnen.

Duizend schitterende zonnen is een fascinerende kroniek van dertig jaar Afghaanse geschiedenis gezien door de ogen van twee vrouwen. Een diep ontroerend verhaal over familie, vriendschap, ge…

Na het overweldigende succes van De vliegeraar slaagt Khaled Hosseini er opnieuw in zijn lezers grenzeloos te boeien met de hartverscheurende roman Duizend schitterende zonnen.

Na het overweldigende succes van De vliegeraar slaagt Khaled Hosseini er opnieuw in zijn lezers grenzeloos te boeien met de hartverscheurende roman Duizend schitterende zonnen.

Duizend schitterende zonnen is een fascinerende kroniek van dertig jaar Afghaanse geschiedenis gezien door de ogen van twee vrouwen. Een diep ontroerend verhaal over familie, vriendschap, geloof en de verlossing die de liefde uiteindelijk biedt.

Mariam en Laila zijn twee zeer verschillende vrouwen, maar in het door oorlog geteisterde Afghanistan komen hun paden toch samen. De ongeschoolde Mariam is vijftien jaar wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan de dertig jaar oudere schoenverkoper Rasheed in Kabul.

Bijna twintig jaar later ontmoeten de twee vrouwen elkaar wanneer de ouders van de beeldschone Laila om het leven komen bij een raketaanval. Laila raakt zwaargewond en wordt door Rasheed uit het puin gehaald. Hij neemt haar mee naar huis uit zelfzuchtige overwegingen: hij wil met haar trouwen in de hoop dat zij hem de zoon zal schenken die Mariam hem niet kon geven. In eerste instantie overheerst de achterdocht en jaloezie tussen de twee vrouwen, maar door de tirannieke houding van Rasheed ontstaat er langzamerhand een innige vriendschap. Ondanks de beklemmende situatie zetten Mariam en Laila alles op alles om in deze hel te overleven.

A thousand splendid suns door Khaled Hosseini
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: A thousand splendid suns
Auteur: Khaled Hosseini
Druk: eerste druk
Jaar van eerste druk: mei 2007
Aantal bladzijden: 367 bladzijden

Literaire Periode (omcirkelen s.v.p.):
1. Middeleeuwen 2. Voor 1800 3. Voor 1900 4. Na 1900 5. Tussen de wereldoorlogen 6. The fifties 7. The sixties 8. The seventies 9. The Eightees 10. The Ninetees 11. Na 2000

Motivering van je keuze:
Ik heb dit boek gelezen doordat hij net uit was. Ik liep door de boekhandel, las de achterkant en het klonk geweldig. Vooral omdat ik ook al eerder de Kite Runner had gelezen, verwacht ik wel dat dit ook wel goed zal worden. Zo een boek dat je in een zucht uitleest!

De verteller van het verhaal (omcirkelen s.v.p.):
a. Maakt deel uit van het verhaal b. Staat buiten het verhaal


De tijd verloopt (omcirkelen s.v.p.):
a. Chronologisch b. Niet Chronologisch

Het verhaal is geschreven in de (omcirkelen s.v.p.):
a. 1e persoon b. 2e persoon c. 3e persoon

Hoeveel tijd verloopt er tussen de eerste en de laatste pagina?
Ongeveer 30 jaar, het begint in 1974 en loopt tot 2003. Dus om precies te zijn eigenlijk 29 jaar.

Omschrijf het thema van dit boek in maximaal 15 woorden.
Verlies, eenzaamheid en leugens slaat om naar verbondenheid, vriendschap en trouwheid

Geef 2 of 3 belangrijke wendingen in het verhaal.
Ik vind de eerste belangrijke wending van het verhaal dat de moeder van Mariam, Nana, zichzelf ophangt.
Mariam was weggelopen en doordat Nana dacht dat ze niet meer zou terugkomen heeft ze zichzelf opgehangen. Doordat ze dit heeft gedaan moet Mariam bij haar vader (Jalil) gaan wonen die haar niet als dochter erkent. De andere vrouwen van Jalil huwelijken haar daarna dan ook aan Rasheed een 30 jaar oudere man. Hierdoor krijgt ze een heel ander leven met hele andere en veel strengere regels. Ze is op dit moment nog maar 15, en ze heeft altijd alleen met haar moeder gewoond en verhuisd nu ineens naar de hoofdstad Kabul. Ook heeft ze eigenlijk niemand meer, want haar vader erkent haar niet als dochter, ze vind Rasheed eng en haar moeder is dood.

De tweede belangrijke wending vind ik de komst van Laila. Haar ouders overlijden bij een bombardement. Rasheed verzorgt haar dan, en laat een andere man haar dan vertellen dat haar ‘vriendje’ Tariq dood is. Waardoor ze bij Rasheed en Miriam blijft.

Mariam is niet vruchtbaar en Laila wel. Die krijgt eerst ook eerst een dochtertje Aziza (eigenlijk nog een kind van Tariq)
Mariam haatte Laila, maar Mariam is dol op Aziza. Langzaam komt er dan een verandering in het huishouden. Want eerst hebben Laila en Mariam steeds ruzie, maar na een tijdje begint deze haat in liefde te veranderen en worden ze vriendinnen

Geef aan welke passages uit het boek indruk op je gemaakt hebben en leg uit waarom.
De passage aan het einde van het boek dat Tariq ineens aanbelt heeft heel veel indruk op mij gemaakt. Ik hoopte daar eigenlijk al het hele boek op, en ik gunde het Laila ook zo erg. Na alles waar ze doorheen is gegaan. Het is eigenlijk ook wel een wending, omdat de sfeer in het boek dan verandert en je het gevoel krijgt dat alles dan goed komt
Eigenlijk is het hele boek heel mooi, maar het wordt vind ik ook steeds mooier omdat ej steeds meer met de hoofdpersonages betrokken raakt. Zo dat Mariam haar leven geeft om Laila te redden. Hoe mooi, ik denk niet dat dit zo vaak gebeurd. Of in ieder geval niet in Nederland.
Ook de passage waarin Rasheed Laila bijna wurgt, nadat haar zoontje Zalmai heeft gezegd dat Laila haar burqa heeft afgedaan waar Tariq bij was. Het laat eigenlijk wel zien hoe slecht iemand het kan hebben. Ook hoe anders die cultuur is, doordat de man zo veel invloed heeft op die vrouwen.

Geef aan of de hoofdpersoon (of personen) een geestelijke ontwikkeling hebben gemaakt. Zo ja, wat is deze ontwikkeling dan?
Zeker hebben beide personages een geestelijke ontwikkeling doorgemaakt.

Ja zowel Mariam als Laila hebben een geestelijke ontwikkeling meegemaakt.
Mariam meer dan Laila. Mariam was iemand waarvan niemand ooit echt van gehouden heeft. Haar moeder hield van haar maar ook weer niet omdat zij door Mariam verstoten is. Nana was de hulp en was ongewenst zwanger geworden van de huisbaas, Jalil. Toen Laila in Mariam’s leven kwam heeft zij uiteindelijk geleerd hoe het is om geliefd te zijn. Hierdoor werd zij een beetje gelukkiger.
Laila was juist altijd geliefd, haar ouders en haar vriendje Tariq hielden heel veel van haar. Ze wordt opgevoed in een intellectueel gezin. Als haar ouders overlijden bij een bomaanslag veranderd haar leven drastisch. Ze komt terecht in een huwelijk waarin ze niet geliefd is. Eerst wil Mariam haar er ook niet hebben maar later wel. Ze ziet hoe goed ze het eerst had en hoe erg haar leven nu is. Ze gaat niet meer naar school en moet opeens een burka dragen.

Uiteindelijk komen ze er beiden sterker uit. Mariam krijgt helaas de doodstraf maar ze heeft wel gevoeld hoe het is als iemand van je houdt. En Laila heeft weer een beter leven gekregen, en kan hier nu meer van genieten dan eerst.

Welke vraag zou je willen stellen aan je hoofdpersoon (of personen)? Leg uit waarom je deze vraag zou willen stellen.
Er zijn wel meerdere vragen die ik de hoofdpersonen zou willen vragen. Maar de meest brandende vraag vind ik de vraag voor Jalil, de vader van Mariam. Ik zou hem willen vragen waarom hij zijn dochter niet heeft beschermd toen hij haar uit huwelijkde met Rasheed. Want hij heeft er later spijt van. Ik snap dat het die gewoonte is. maar je kan het niet maken, hij wist dat Mariam zo veel van hem hield. En dat haar moeder net zelfmoord had gepleegd.

Zijn er biografische gegevens van de auteur die van belang zijn voor dit boek (bijv. een autobiografische roman). Zo ja, schrijf deze dan op.
Khaled Hosseini (Kaboel, Afghanistan, 4 maart 1965) is een Afghaans-Amerikaanse schrijver en arts.
Zijn vader was werkzaam bij het Afghaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn moeder was een lerares op een middelbare school voor meisjes in Kaboel. In 1970 zond het ministerie de familie uit naar Parijs, waar zijn vader voor de Afghaanse ambassade ging werken. In 1976 vond er een bloedige staatsgreep plaats in het thuisland, waarbij de communisten aan de macht kwamen. Hierop besloot vader Hosseini om niet meer terug te keren naar Afghanistan, maar om politiek asiel aan te vragen in de Verenigde Staten. Rond 1980 vestigde de familie zich in San Jose, Californië. Omdat ze met weinig middelen de oversteek gemaakt hadden, leefden ze een korte periode in de bijstand.
Khaled Hosseini behaalde zijn middelbare school diploma in 1984 en ging studeren aan de universiteit van Santa Clara, waar hij vier jaar later zijn bachelor biologie behaalde. In 1989 ging hij geneeskunde studeren aan de universiteit van San Diego, waar hij zijn titel als Doctor of Medicine verdiende. Hij voltooide zijn coschappen interne geneeskunde bij het Cedars-Sinai Medisch Centrum in Los Angeles in 1996.

Zoek een recensie op en schrijf de naam van de recensist op en schrijf op waaruit of waarvan je de recensie hebt. Schrijf op wat de recensist van het boek vindt. Schrijf op of je het met de recensist eens bent of niet en waarom wel of niet. Voeg ook een kopie of printje van de recensie erbij.
Carlinde Broeks 2 juli 2007, heb deze recensie uit ‘Deadline, een persbureau voor jongeren met een mening’

Khaled Hosseini is een geboren verteller. Iedereen die De vliegeraar gelezen heeft weet dat. Ook voor zijn tweede boek hoeft Hosseini zich niet te schamen. Duizend schitterende zonnen is een parel, die in niets onderdoet voor zijn oudere broer.

Meidenversie
Dat 'broer' kun je heel letterlijk nemen. Duizend schitterende zonnen líjkt namelijk erg op zijn voorganger. Zoals je in De vliegeraar twee jongetjes volgt tot in de volwassenheid, kruip je in Duizend schitterende zonnen in de huid van twee meisjes, Mariam en Laila. Beide boeken spelen zich bijvoorbeeld grotendeels af in Afghanistan. En ook de tijdsspanne, die getekend wordt door Russische overheersing en een oorlog in de naam van God, die uitmond in de verstikkende overheersing door de Taliban, komt overeen. Zelfs de hoofdthema's zijn grotendeels dezelfde, zij het in een wat andere context. Om een greep te doen: ongewenste kinderloosheid, overspel, onderdrukking, standsverschil en eerkwesties.

Intense kwelling
Het is dus een feest der herkenning. Dat is bepaald niet saai. Wat Duizend schitterende zonnen namelijk onderscheidt van zijn voorganger is het vrouwelijk perspectief. Dit is vooral vanuit sociaal oogpunt interessant. Waar een Afghaanse man te lijden heeft onder standsverschil, onder schande, onderdrukking en armoe, treft dit een vrouw altijd twee keer zo hard. Hosseini maakt de intense kwelling voelbaar van vrouwen die in al hun vrijheden worden beknot; vrouwen die intelligent zijn maar niet mogen studeren, die de wijde wereld in willen maar veroordeeld zijn tot het fornuis en alleen gehuld in een burqa aan de hand van hun echtgenoot het huis uit mogen.
Dit maakt Duizend schitterende zonnen naast een meeslepend verhaal tot een kritisch pamflet, veel meer dan De Vliegeraar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Hosseini zijn boek opdraagt aan 'de vrouwen van Afghanistan'.

Fantastische verteller
De vertelstem van Hosseini blijft lang nagalmen in je hoofd. Hij is geen schrijver die het moet hebben van volzinnen, maar van zijn fantasie. En misschien is dat maar goed ook, op de zoveelste artistiekerige beschrijving van een graslandschap zit je tenslotte niet te wachten. Rasechte verhalenvertellers moet je koesteren. Minpuntje is wel de vertaling. Die is soms gewoon niet zo mooi. Het verdient daarom de aanbeveling het boek in het Engels te lezen, waarin het oorspronkelijk geschreven is.
Maar verder geen kwaad over het boek. Duizend schitterende zonnen is een waardig tweede deel van iets dat een reeks zou kunnen worden. Hopelijk een hele lange.
Ik ben het zeker met deze de schrijver van deze recensie eens. Ik vind dat zij in deze recensie een mooie vergelijking maakt tussen de Vliegeraar (the Kiterunner) en Duizend Schitterende Zonnen (a Thousand Splendid Suns)
Zij zegt dat ze het jammer vind dat ze hem in Nederlands heeft gelezen. Wat natuurlijk leuk is om te horen, want dan weet ik zeker dat ik doordat ik hem in het Engels heb gelezen niets heb gemist! Ik vind dat ze ook een mooie korte en bondige samenvatting geeft van het boek.

Schrijf een korte samenvatting van het boek
A thousand splendid suns vertelt het verhaal van twee zeer verschillende vrouwen (Mariam en Laila) die via toeval in elkaars leven komen. Het verhaal wordt in het begin verteld door Mariam, en als zij wordt vermoord op het einde, verteld Laila het verhaal verder. Mariam is een meisje die op haar 15e wordt uitgehuwelijkt aan een 30-jarig oudere schoenenverkoper, Rasheed, in Kabul. Dan bijna 20 jaar later komen de ouders van Laila om in een raketaanval, en revalideert ze in het huis van Mariam.

Laila wou altijd veel reizen en gaan studeren, maar Rasheed heeft hele andere plannen met haar. Leven in een land waar de Taliban aan de macht is heb je al vrouw weinig, tot geen, keuzes. Dus trouwt ze met de gewelddadige Rasheed. Als Tariq, haar oude jeugdliefde terugkomt, nadat Laila was verteld dat hij dood was, proberen Mariam, Laila en haar kinderen Aziza en Zalmai te vluchten. Als dit mislukt wordt Rasheed zo boos, dat hij bijna Laila vermoord, en als Mariam het dan voor haar opneemt vermoord zij Rasheed. Om te zorgen dat Laila kan vluchten met haar jeugdliefde Tariq neemt ze alle schuld op zich. Doordat zij als de schuldige van de moord op haar man wordt gezien, wordt ze door de Talibaan vermoord. Tariq, Aziza, Zalmai en Laila lukt het om te vluchten en die beginnen ergens anders een nieuw leven.

Geef een korte mening over het boek in maximaal 100 woorden.
Ik vond het echt een ge-wel-dig boek! Het laat zo een andere cultuur, leef- en denkstijl zien. Het is gewoon zo anders, maar zo mooi. Het heeft een soort sfeer in het boek, dat hoe vervelend het verhaal in het boek ook is, het gewoon echt heel mooi blijft. Mooie beschrijvingen, en doordat het vanuit de gedachtes is geschreven heb je natuurlijk niet helemaal duidelijk zicht op wat er allemaal gebeurd, maar dat vind ik juist ook wel mooi. Zo denk je namelijk mee met de vrouwen. Echt super. Ik kon het inderdaad gewoon niet meer weg leggen.

Zou je dit boek aanraden aan iemand anders? Waarom wel of niet?
Ja, zeker! Ik snap het dat mensen vinden dat het op de Kite Runner lijkt doordat het in dezelfde omgeving is geschreven. Maar dat is ook de enige overeenkomst. Het is echt heel mooi geschreven, ik vind dat het ook wel wat bij draagt aan je algemene ontwikkeling doordat je wat meer leert over andere culturen.
Ook kan je het niet meer wegleggen en het is gewoon echt een geweldig, aangrijpend, verhaal.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "A thousand splendid suns door Khaled Hosseini"