Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The kite runner door Khaled Hosseini

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover The kite runner
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1578 woorden
  • 26 maart 2008
  • 70 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
70 keer beoordeeld

Boekcover The kite runner
Shadow

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat h…

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrij…

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel.

Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden.

The kite runner door Khaled Hosseini
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De vliegeraar

1.b Auteur: Khaled Hosseini
Oorspronkelijke titel: The Kite Runner
Uitgeverij: Riverhead Books
Jaar van uitgave: 2003
Vertaling: Miebeth van Horn
Titel: De vliegeraar
Uitgeverij: De Bezige bij Amsterdam
Aantal pagina’s: 345

1.c Dit boek gaat over een jongen uit Afghanistan, Amir. Zijn droom is om later schrijver te worden. Hij woont in Kabul bij zijn vader Baba. Ali en zijn zoon, Hassan, zijn hun bedienden. Amir is soms een beetje jaloers op Hassan, omdat Baba hun net zoveel aandacht geeft. Na het vliegerfeest, wordt Hassan in een hoekje gedreven door Assef en zijn 2 vrienden. Assef verkracht Hassan, terwijl Amir het ziet en er niks aan doet. Amir vindt dat hij zijn vriend verraden heeft en heeft het hier moeilijk mee. Als Ali en Hassan besluiten weg te gaan, besluiten Baba en Amir om te vluchten naar Amerika. Daar trouwt Amir met Soraya en Baba overlijdt. Als Amir alleen terugkeert naar Afghanistan, waar het inmiddels oorlog is, hoort hij daar dat Ali onvruchtbaar was en dat Baba de vader is van Hassan; dat maakt Amir en Hassan halfbroers. Hassan is overleden, maar hij heeft wel een zoon, Sohrab. Amir besluit Sohrab te zoeken en te adopteren

2. De personen

2.a
De hoofdpersoon is Amir. In het begin van het boek is die ongeveer 10 jaar en aan het einde is die al tegen de 40.


2.b Amir is een lieve jongen die steeds zoekt naar zijn vaders aandacht. Hij houdt van fictie verhalen schrijven en hij wordt uiteindelijk ook schrijver; al vindt zijn vader dat hij rechten of medicijnen moet studeren. Hij trekt zich veel aan van wat mensen over hem denken en soms kwam die over als een vals persoon, maar die het toch niet zo bedoelde van binnen.

Citaat: ‘Ik kon die steeg in stappen, voor Hassan opkomen- zoals hij al die keren in het verleden voor mij was opgekomen- en aanvaarden wat er met me zou gebeuren. Of ik kon wegrennen. Uiteindelijk rende ik weg.’
Dit slaat op de gebeurtenis (verkrachting) tussen Assef en Hassan.

2.c De gebeurtenissen zijn belangrijker. De hoofdpersoon is niet echt waar het verhaal over gaat, het zijn meer de gebeurtenissen die het verhaal maken.

2.d
Door de dingen die er in het verhaal gebeuren veranderd de hoofdpersoon erg. Na de verkrachting voelt Amir zich ook heel erg schuldig, hier heeft hij het dan ook heel erg moeilijk mee. In de loop van het verhaal wordt hij ook steeds wijzer.

2.f De belangrijkste bijpersoon is Hassan. Hij is ongeveer net zo oud is als Amir. Hij is een Hazara en die zijn een beetje misvormd. Hij heeft een platte neus en een hazenlip, die na een operatie verdwijnt. Hier wordt hij vaak mee geconfronteerd. Hij is een analfabeet en hij houdt van de verhalen die Amir hem altijd voorleest De relatie tussen Amir en Hassan is vriendschappelijk. Aan het eind van het boek blijkt dat ze ineens familie zijn. Hassan is een erg lieve jongen die alles doet wat van hem wordt gevraagd.

Citaat: ‘Voor jouw doe ik alles.’ Dit is iets wat Hassan vaak tegen Amir zegt.


2.g Hassan heeft een goede invloed op Amir. Ze hebben echt een bijzondere vriendschap, die opeens aan zijn einde komt doordat Amir en zijn vader verhuizen naar de Verenigde Staten. Amir kan Hassan niet vergeten en gaat uiteindelijk terug naar Afghanistan.

2.h Ik vind de hoofdpersoon erg bijzonder. Ik kan me heel erg goed in Amir inleven. Hij heeft ook een groot talent om verhalen te schrijven. Ik vind het ook ontzettend mooi dat hij hier zijn beroep van heeft gemaakt. Met andere woorden, ik heb op een bepaalde manier respect voor de hoofdpersoon. Al bestaat deze niet echt.

Citaat: ‘‘Voor jouw. Lees het straks maar.’ Toen wachtte hij even en hij voegde vervolgens een enkel woord toe dat me meer heeft aangemoedigd om door te gaan schrijven dan alle complimenten die ik ooit van een redacteur heb gekregen. Dat woord was ‘bravo’.’
Dit is het moment dat Amir besluit door te gaan met schrijven.

3. Het vertelstandpunt

3.a Je ziet het verhaal door de ogen van Amir.

3.b Dit is het ik-perspectief.
Citaat 1: ‘Een week lang zag ik Hassan nauwelijks. Als ik wakker werd stonden het geroosterde brood, de thee en een gekookt ei al op de keukentafel klaar. Mijn kleren voor die dag lagen gestreken en opgevouwen op de rotanstoel in de vestibule, waar Hassan altijd streek.’

Citaat 2: Ik legde de hoorn weer op de haak en staarde er vervolgens een hele tijd naar. Pas toen de aflatoon me met zijn geblaf deed opschrikken besefte ik hoe stil de kamer geworden was. Soraya had het geluid van de televisie uitgezet.’

3.c Je ziet zo alles door de ogen van de hoofdpersoon. Ik vind het fijn om zo te lezen. Je kunt je ontzettend goed inleven in alle gedachten die er in de hoofdpersoon omgaan.


4.Opbouw

Het is redelijk chronologisch. Het begint met een stukje uit 2001, en iets daarna begint het verhaal van voor af aan. Het stukje op het begin lijkt wel een soort pagina uit een dagboek. Het verhaal is eerst gebeurd en daarna opgeschreven, zo komt het over. Daardoor lijkt het dus een soort kruising tussen een dagboek en een verteld verhaal. Alles is tot in de details uitgeschreven, dat is trouwens iets dat het voor mij prettig leesbaar maakt.

5. De tijd

De tijd is wel belangrijk vind ik. Niet alles had ineens kunnen gebeuren zonder ook maar enige vorm van tijd in het verhaal. Dat is overigens wel duidelijk aangegeven welke tijd het is. Soms staat er aan het begin van een nieuw hoofdstuk een jaartal, bijvoorbeeld: 2001. In het boek wordt de hoofdpersoon geleidelijk steeds ouder en er zijn een hoop belangrijke gebeurtenissen.

6. De plaats

Het verhaal speelt zich eerst af in Afghanistan, daarna in de Verenigde Staten en later weer in Afghanistan. Het verhaal had op zich wel in andere landen kunnen afspelen. Amir en zijn vader hadden bijvoorbeeld ook naar Nederland kunnen vluchten. En aan de andere kant hadden ze Afghanistan ook kunnen inwisselen voor Nederland, alleen had het verhaal zich dan eerder moeten afspelen. De oorlog begon hier namelijk in 1940. De plaats is best wel belangrijk vind ik. Er zit namelijk nog wel wat verschil tussen Afghanistan en de Verenigde Staten.

7. De titel

7.a De titel van het boek, De vliegeraar; slaat op de 2 vrienden, Amir en Hassan, die erg van vliegeren houden. Diegene die de vlieger vasthoudt is een vliegeraar. Amir is de vliegeraar en is 1e geworden op een vliegerfeest.
Ik denk dat de schrijver deze titel heeft gekozen omdat het boek natuurlijk over het leven van Amir gaat. En ik persoonlijk zou een boek niet stel: ‘Amir’ noemen. Ik denk dat de schrijver een ander woord zocht voor Amir, en dat daar de vliegeraar uit is gekomen. Hij hield namelijk heel erg van vliegeren.

7.b Ik vind de titel best wel goed bedacht eigenlijk. Het is alleen wel jammer dat je aan het begin van het verhaal niet weet hoe de schrijver aan de titel is gekomen.

Ik vind ‘terug naar Afghanistan’ ook wel een mooie titel, dan kun je al een beetje bedenken waarover het gaat.

8. Mening

Het boek is voor mij echt een aanrader. Normaal ben ik niet zo’n lezer, maar dit boek had toch vrij snel uit. Een boek moet mij boeien, en dat deed deze zeker bij mij. Ik zat er echt helemaal in.

De drie argumenten:

• Er zit een goede emotionele spanning in het boek.
• De verhaalwereld in het boek spreekt me aan.
• Het thema van de tekst spreekt me erg aan.

In het boek zit een hele goede emotionele spanning. De schrijver beschrijft zo uitgebreid hoe de hoofdpersoon zich voelt, dat je jezelf bijna zo gaat voelen. Ook krijgt de hoofdpersoon met een hoop dingen te maken, soms leuke en soms ook niet leuke dingen.
De verhaalwereld spreekt mij ook erg aan. Persoonlijk ben ik erg geïnteresseerd in andere culturen, nou speelt dit zich af in een andere cultuur. Daar heb je bijvoorbeeld een hoop analfabeten, die vind je hier nauwelijks meer. Ook vind ik de landen in het oosten gewoon mooi en erg interessant.
Het thema van het verhaal spreekt me ook erg aan. Het gaat over een man die heel zijn levensverhaal zo ongeveer verteld. Hij heeft een hoop meegemaakt en er komen een hoop problemen in naar voren.


9. Opvallende gebeurtenissen.

De eerste belangrijke gebeurtenis vind ik de verkrachting van Hassan. Het roept echt een hele hoop gevoelens op. Ik vind het echt heel erg zielig, ik word er ook kwaad van dat mensen zoiets kunnen doen. Dat mensen zo gek zijn om zoiets in hun hoofd te halen kan mij enorm boos maken.

De tweede belangrijke gebeurtenis vind ik dan dat Amir verhuist naar de Verenigde Staten. Hij moet hier afscheid nemen van zijn aller beste vriend. Ik zou zoiets niet kunnen denk ik, afscheid nemen van de mensen van wie ik zielsveel hou. Niet dat Amir een keus had, maar alsnog is dat wel heel erg moeilijk voor hem geweest. Uiteindelijk krijgt hij daar wel een vrouw en wordt hij schrijver, maar in zijn achterhoofd zit altijd Hassan nog.

En de derde belangrijke gebeurtenis vind ik dan dat Amir weer terug gaat om dingen uit te zoeken. Hier komt hij erachter dat Hassan zijn halfbroer is. Als Amir terug in Afghanistan komt, is Hassan overleden. Dit vindt Amir ook erg moeilijk. Hassen heeft een zoon achtergelaten en Amir adopteert hem. Dit is dus een keerpunt in zijn leven, hij heeft ineens een zoon.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The kite runner door Khaled Hosseini"