Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een fout vriendje door Ellen de Wachter

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Een fout vriendje
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2239 woorden
  • 26 maart 2008
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
17 keer beoordeeld

Boekcover Een fout vriendje
Shadow
Een fout vriendje door Ellen de Wachter
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Mijn motivatie:

Ik koos dit boek omdat Lysanne mij vertelde dat Daniëlle dit boek had gelezen en Daniëlle het boek leuk had gevonden. Zelf vond ik de titel ook wel leuk en de tekst die ik aan de achterkant las, sprak me ook best aan. Bovendien las ik aan de achterkant dat het meisje waar het boek over ging Jennifer heette, toen wist ik zeker dat ik hem nam. De schrijfster, Ellen de Wachter, kende ik verder niet.
Persoonlijk lees ik altijd de eerste 5 bladzijdes om te kijken of ik het een leuk boek vond. Het boek begon op school toen een vriendin van Jennifer (waar het boek dus overgaat), Vanessa haar vertelde dat ze zich wat sexier moest kleden etc. Jennifer irriteerde zich er nogal aan dat Vanessa zich altijd met haar bemoeit. Zo ging het verder over allerlei meisjes dingen (piercings zetten, jongens, alcohol…).

Dit is dus een jeugdboek over dingen die de meeste meisjes van mijn leeftijd interesseren en het zou allemaal echt kunnen geboren, omdat het geen fictie boek is, mijn eerste indruk was dan ook wel dat het een leuk boek zou zijn.

Samenvatting:

Jennifer vindt jongens, make-up etc. allemaal maar dom, alsof er niks belangrijker is dan dat. Dan wordt Jennifer zelf voor het eerst verliefd op een nieuwe jongen in de klas, Kenneth. Al haar vriendinnen waren jaloers. Ze deed dingen die ze eerst nooit zou doen, allemaal voor hem. Iedereen had haar voor Kenneth gewaarschuwd, dat het een foute jongen was. Van haar ouders mocht ze zelfs niet meer met hem omgaan. Ze geloofde ze allemaal niet. Als ze er achterkomt dat hij inderdaad anders is dan ze had verwacht, is ze erg teleurgesteld. Liefde maakt blind. Dan maakt ze het uit.

Thema:

Het gaat over een soort van ‘onmogelijke’ liefde, omdat alles tegen zit, een fout liefde.

Personages:

Jennifer; Round-character
Over haar uiterlijk wordt eigenlijk niet zo veel verteld, ze was eerst heel netjes, altijd haar in een staartje en nette kleding. Ze was eigenlijk een stuudje. Nadat ze de aandacht van Kenneth wilde, kleedde ze zich meer sexy. Ze nam een piercing en droeg d’r haar los etc.
Haar karakter is eigenlijk op die zelfde manier veranderd! Eerst was het een heel net meisje, dat jongens maar stom vond etc. Een voorbeeld van wat ze zegt in het begin van het boek: ‘Je moet je echt eens sexier gaan kleden, hoor Jen. Zo word je nooit ontgroend.’
Jennifers tanden knarsten van onderdrukte woede bij die opmerking. Waar bemoeide Vanessa zich toch altijd mee?

Alsof het haar niets deed, trok ze haar schouders op.
‘Doe anders dit knoopje eens open,’ ging Vanessa onverstoorbaar verder. Ze strekte haar handen uit naar Jennifers blouse. Met een ruk draaide Jennifer har bovenlichaam weg.
Vanessa trok een pruillip. ‘Nou, sorry hoor, ik wil je alleen maar helpen.’
‘Dat hoeft niet Vanessa, laat mij nu maar’
Later verandert Jennifer (zoals hierboven al omschreven), ze ontmoet Kenneth,
waarmee ze een relatie aangaat. Haar karakter verandert helemaal, ze gaat alcohol drinken en stoerder doen. Ze wil erbij horen en is bij de foute dingen. Ze verzwijgt erge dingen voor haar beste vriendin, verzwijgt vernielingen. En dat alles voor Kenneth! Ze is helemaal weg van Kenneth en doet echt alles voor hem!
Als Jennifer een navel piercing heeft, laat ze hem aan haar beste vriendin zien, hieruit blijkt ook dat ze écht is verandert en dat voor Kenneth een voorbeeld: Op school liet ze haar piercing alleen aan Demi zien. Die kletskous van een Linda hoefde er niet van te weten, hoewel Jennifer wel inzag dat het moeilijk zou zijn om haar piercing bij de gymles te verbergen.
Demi schudde haar hoofd. ‘Dat is toch niets voor jou, Jen. Je bent echt jezelf niet meer.’
‘Misschien is het wel andersom. En was ik eerst mezelf niet en nu wel. Kom op, Demi, doe nu eens niet zo tuttig.’
‘Dat bedoel ik. Zoiets zou je vroeger niet tegen mij gezegd hebben.’
Een ander voorbeeld over de verandering van kleden: Ik pakte mijn mascara en nog wat andere dingentjes. Tot voor vorige week had ze eigenlijk nooit zoveel make-up op gehad maar sinds Kenneth in haar leven was, was alles anders. Ze wilde heel graag indruk op hem maken. Ze pakte een kort truitje uit haar kast en trok het aan. Je zag haar piercing goed zitten. Ze deed er een vest over aan want haar ouders mochten er echt niet achterkomen dat ze een navelpiercing had.
In dit stukje merk je ook dat ze haar ouders voorliegt, wat ze eerst nooit zou doen.


Kenneth; Round-character
Over het uiterlijk van Kenneth wordt nog minder verteld, wel dat hij vol agressie naar mensen kan kijken en een of ander stoer loopje heeft.
Hij heeft eigenlijk een soort van ‘dubbel karakter’. In het begin is hij erg stoer, onderuitgezakt in zijn stoel op school, grote mond etc. Alle meiden vinden hem fantastisch. Behalve Jennifer, die vindt het allemaal maar niks. Als Kenneth de aandacht van Jennifer probeert te trekken, valt Jennifer wel als een blok voor hem. Als Jennifer hem beter leert kennen merk je ook wel dat hij heel lief kan zijn, een dierenvriend, kindervriend etc. Maar als Jennifer hem weer bij zijn vrienden groep ziet, verandert hij meteen. Hij is weer de stoere jongen, met dat stoere loopje en die grote mond. Net als in de klas. School is voor hem niet belangrijk. Hij is ’s avonds vaak achter het winkelcentrum met zijn vrienden en haalt kattenkwaad uit zoals jatten, mensen bang maken/bedreigen en ruiten ingooien. Een voorbeeld van hoe een van Kenneth zijn vriendinnen deed: ‘Nog geen minuut later hoorde ze Olga weer schreeuwen. ‘Kun je niet uitkijken waar je loopt?’ Daarna gebruikte ze een scheldwoord dat Jennifers oren deed gloeien.
‘Sorry, hoor,’ zei een zachtere stem. Een bekende stem.
‘Ik ram je in elkaar!’ gilde Olga.
Kenneth en zijn broer reageerden niet. De broer stak een shagje op. Jennifers hart begon te bozen. Ze liep naar Olga toe en zag tegen wie Olga stond te schreeuwen. Het was Demi. Haar ogen waren groot van angst.
‘Olga!’ zei Jennifer. ‘Olga, niet doen, dit is een vriendin van mij.’
Demi’s gezichtsuitdrukking veranderde van bang in verbaasd. ‘Jen?’
Olga keek Demi minachtend aan. ‘Dan heb je geluk, stom wijf.’
Daarna draaide ze zich van Demi weg.
Demi keek naar Jennifer en daarna voorzichtig naar de groep. ‘Daar is Kenneth,’ constateerde ze.
‘Ja.’
‘Jen..’ begon Demi. Daarna schudde ze haar hoofd. ‘Ik… ik moet gaan. Ik was hier met mijn buurmeisje. Ze staat daar. Ze was gauw doorgelopen. Dag.’
‘Dag.’’

Kenneth is een onbetrouwbaar persoon eigenlijk. Hij verzwijgt veel voor Jennifer en maakt beloftes die hij elke keer weer breekt.

Tijd en Ruimte:

Het boek speelt zich af in deze tijd, dit merk je aan het taalgebruik zoals: ‘Lauw man!’
Op schoolfeesten gaat het er ong. net zo aan toe als bij ons. Eerst indrinken, wat make-up op doen, je haren doen, kleren uitzoeken en dan los! Ook wordt er gepraat over mobiele telefoontjes etc. Er gaan een aantal weken voorbij in dit boek, ik denk iets van 1 of 2 maanden, dit merk je aan elke keer weekend en schooldagen etc. Het boek kan zich in alle landen afspelen. Het meest speelt het boek zich af bij Jennifer thuis, het speelhuisje waar zij en Kenneth altijd zijn. Bij een dierenarts, waar ze een gewond vogeltje hadden gebracht en steeds kwamen opzoeken. Op de school van Kenneth en Jennifer. En in het winkelcentrum. Ik vind deze context wel passen bij verliefde, foute tieners. Hangen in het centrum, naar school gaan etc.

Het vertelperspectief:

Het verhaal wordt vanuit Jennifers ogen vertelt, je komt haar mening overal over te weten en niet die van anderen. Maar er wordt wel in een hij / zij vorm gesproken.

Eindevaluatie:

Ik vond het een leuk boek, zulke dingen gebeuren ook in de realiteit. Ik houd wel van boeken die waar gebeurt zouden kunnen zijn, dan kan je jezelf inleven. Dat vind ik altijd leuk aan boeken. Het boek voldeed echt aan mijn verwachtingen.

Onderwerp;

Wat is volgens jou het onderwerp van de tekst?
Verliefd op een player.

Vind je het onderwerp interessant, boeiend?
Ja, want ik hou van realiteit boeken. En iedereen wordt rond mijn leeftijd verliefd etc.

Gebeurtenissen

Welke gebeurtenissen vind jij het belangrijkst in het boek en waarom? Vind je dat die belangrijke gebeurtenissen goed beschreven worden?
Ik vind dat de belangrijkste gebeurtenis is dat Jennifer verandert door een jongen en dat zelf niet merkt. Ze gaat zichzelf veranderen om in de smaak bij hem te vallen en ze laat meer toe op seksueel gebied dan dat ze normaal zou doen. Ik vind dat de gebeurtenis goed door heel het boek beschreven wordt. Als lezer merk je dat ze beetje bij beetje veranderd.


Welke gebeurtenissen hebben je aan het denken gezet?
Ik vind het wel apart dat Jennifer zo erg veranderd en dat haar beste vriendin dat ook zegt, maar het zelf niet door heeft. Zelf zou ik het denk ik wel doorhebben als ik me anders ga gedragen voor een jongen. Ik vind het ook lullig van Jennifer dat ze wist dat Kenneth Demi’s mobieltje had gestolen en er niks over zegt tegen haar beste vriendin.

Blijven de gebeurtenissen je boeien of moest je soms ‘worstelen’ om verder te komen?
Nee, de gebeurtenissen bleven mij de hele tijd boeien en heb bet boek dus ook snel uit gekregen omdat ik steeds wou weten hoe het af zal lopen.

Wat vind je van de gebeurtenissen?
Ik vind de gebeurtenissen geloofwaardig, want dit zou ook in het dagelijks leven kunnen gebeuren bij elk meisje. Het is wel apart om te zien hoe je door een jongen kan veranderen zonder dat je het zelf door hebt. Het boek probeert je dit volgens mij ook duidelijk te maken dat je moet oppassen voor players en niet moet veranderen omdat die jongen je dan misschien leuker vind.

Personages

Is de hoofdpersoon volgens jou een heldin of niet?
Ik vind Jennifer geen heldin, want ze laat zich veranderen om meer in de smaak te vallen bij Kenneth. Een jongen hoort je leuk te vinden zoals je bent en als je dan voor hem gaat veranderen vind ik je zwak. Ik vind het ook dom van Jennifer dat ze gaat roken, omdat ze anders bang is dat Olga en Denise haar anders minder accepteren. Hier een citaat daarvan.
‘Denise haalde een pakje sigaretten uit haar jack, schudde er een paar naar voren en bood er een aan Olga aan.

Daarna hield ze het pakje voor Jennifers neus, alsof het logisch was dat ze er een zou nemen. Jennifer wilde niet nog minachting van de meisjes incasseren en nam er daarom eentje aan, al had ze zichzelf beloofd nooit van haar leven deze kankerstokken, zoals ze ze altijd noemde, aan te raken.’

Vind je de personages in dit boek herkenbaar en levensecht?
Ja, want jongens zoals Kenneth en meisjes zoals Jennifer bestaan echt. Er zijn best wel players zoals Kenneth hier en ook meisjes die zich door players laten meeslepen.

Keur je het gedrag van de hoofdpersoon goed of keur je het af?
Ik keur het gedrag van Jennifer af, want zij verandert voor een jongen en dat vind ik verkeerd. Zoals ik al eerder heb gezegd hoort een jongen je leuk te vinden zoals je bent. Dus ook al is Jennifer een stuudje, hij vindt je leuk of niet en ga dan niet veranderen voor hem zodat hij je leuker vindt ofzo. Ik had laatst ook op tv iets gezien over een meisje die ook zo veranderde voor haar vriend. Ze liet borstvergroting doen omdat haar vriend dat wou en toen zei zij dus ‘Nu ben ik helemaal af’ en toen ging die vriend nog zeiken over dat er ook nog wel wat kilo’s vanaf mochten en die vrouw zei ook nog dat ze dat later nog wel zou doen. Die vrouw verandert dus omdat die vriend dat wil en dit kan je wel een beetje vergelijken met Jennifer die voor Kenneth verandert.

Keur je het gedrag van andere personages in het boek goed of keur je het af?
Ik keur het gedrag van Kenneth af, dat hij een meisje alleen maar gebruikt om haar het bed in te krijgen. Ik vind het ook slecht dat Kenneth steelt en zo snel agressief wordt. Ik keur Kenneth’s vrienden ook af, als Kenneth andere vrienden had was Kenneth zelf ook anders.

Opbouw

Vind je het verhaal ingewikkeld van opbouw?
Nee, ik vind het verhaal gemakkelijk te begrijpen en er zaten geen moeilijke flashbacks in.

Taalgebruik

Vind je het taalgebruik in het boek moeilijk of niet? Wat vind je moeilijk aan het taalgebruik?
Nee, het is in ‘gewone’ taal geschreven en er worden niet moeilijke woorden in gebruikt. Het is meer taal die jongeren gebruiken, daarom dus ook geen moeilijke woorden.

Vind je het taalgebruik passen bij de personages en het onderwerp?
Ja, want de personages is vooral jeugd en die gebruiken geen moeilijke woorden en er staan dus ook in het taalgebruik niet moeilijke woorden.


Welke bijzonderheden of eigenaardigheden zijn je opgevallen in het taalgebruik?
Het is mij opgevallen dat ook al is de tekst in ‘jeugd-taal’ geschreven er helemaal geen (behalve trut) scheldwoorden in voorkomen. Het boek Loverboy & girl is ook in ‘jeugd-taal’ geschreven, maar bevat wel scheldwoorden.

Sommige delen van de eindevaluatie heb ik van scholieren.com , voornamelijk de deelvragen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een fout vriendje door Ellen de Wachter"